Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wysokość ma wasza ścianka kolankowa?

Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?  

193 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

115cm od poziomu podlogi (nie stropu) przy nachyleniu dachu 40 i 45 stopni w drugiej czesci domu. Wydaje mi sie ze przy takiej wysokosci "utrata powierzchni" bedzie nieznaczna.

Bez przesady, oczywiście :D ja prz takim samym kącie ma sciane kolankową na 70 cm i niezbyt duże pokoje i jest na prawde super. Jak ktoś chce prestrzeni niech sie nie męczy i zbuduje regularne pietro.

• 9 months później...
  • 4 weeks później...
Mój projekt nie ma ścianki kolankowej - murłata opiera się na stropie. Miałam pokusę zrobić ściankę - właśnie na sugestię murarzy, ale zrezygnowałam po zrobieniu wizualizacji i obejrzeniu zdjęć i realnych domów podwyższonych. Mało który jest proporcjonalny, a mój malutki domek na pewno nie wyjdzie z tego obronną ręką. Nie zależy mi na dużym poddaszu, gdyby mi zależało na większej przestrzeni wybrałabym raczej inny projekt, a nie przerabiała. Co do ustawności to załatwiają to tzw. przedścianki, mogą być nawet ze schowkami.

• 1 year później...
  • 5 weeks później...

Witam

Mam pytanie czy ktoś obniżał ściankę kolankową.

Oglądamy projekt który ma ściankę 1,4m, no i jakoś mało tych skosów zostaje tzn. są bardzo krótkie, a skosy dodają uroku - wiadomo

dach jest dwuspadowy, poza tym przeczytałam, że taka wysokość ścianki jest bardzo niedobra gdyż okno dachowe leży jakby na ścianie kolankowej, lepsza jest wyokość 110 wtedy okno dachowe jest normalnie w dachu, co o tym myślicie, bo teraz się trochę zmartwiłam?