Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wysokość ma wasza ścianka kolankowa?

Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?  

193 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam Serdecznie!

Jaka według Was Forumowicze powinna byc wysokosc ściany kolankowej na poddaszu, które będzie pełniło funkcję samodzielnego mieszkania. chodzi o to żeby mieszkanko było jak najbardziej funkcjonalne. aha i ile z tej wysokości trzeba średnio odjąc na ocieplenie

z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam

u mnie też będzie oddzielne mieszkanie i planowane jest 150 cm, tj. 5 warstw porothermu, od tego trzeba odjąć styropian 10 lub 15 cm i posadzka 6-7 cm

Dziękuję za podpowiedź, właśnie myślałam, że taka wysokośc byłaby chyba najodpowiedniejsza ale co będzie na projekcie to się okaże, ale coś swojego przecież trzeba przeforsowac jeśłi będzie taka możliwośc pozdrawiam

• 1 month później...
  • 11 months później...
U nas scianka na 1 pustak i na to murłata - więc niziutko. Będa miały zastosowanie "przedścianki" :wink: Ale swiadomie wybralismy taki projekt i wiedzielismy o tym od początku. Co niezmienia faktu, że teraz, czyli w Stanie Surowym Otwartym niejednokrotnie uderzyłam głową w krokwie przy lukarnach :evil: . Mieszkam w bloku i nie miałam praktyki w chodzeniu pod skosami. Jestem pewna, że z biegiem czasu sie przyzwyczaję. Na razie nie zmieniam zdania i wystarczy mi taka niziutka scianka. Pozdrawiam

My mamy 90cm, tak jak w projekcie było i jest oki moim zdaniem :)

I to jest ważne, że zrobiliście jak w projekcie. Jeśli budynek od początku jest projektowany ze ścianka 90, 120 czy 140 cm to na pewno projektant to uwzględnia i zachowuje odpowiednie proporcje i jest OK.

Gorzej jak się samemu kombinuje (za poradą majstrów) rzadko wychodzi ładna bryła budynku

pozdrawiam

TINEK

no to jest wlasnie problem styku teorii z praktyka... niestety wiekszosc typowych projektow jest "ladnych" ale koszmarnie niepraktycnzych... nawet w moim "tymianku", ktory przeszedl wieloetapowe sito selekcji sa glupoty ktore trzeba pozmieniac na etapie wykonawstwa...

oczywiscie nie mozna przeginac, ale wg mnie wole miec nieco mniej ladny dom za to bardziej wygodny...

no to jest wlasnie problem styku teorii z praktyka... niestety wiekszosc typowych projektow jest "ladnych" ale koszmarnie niepraktycnzych... nawet w moim "tymianku", ktory przeszedl wieloetapowe sito selekcji sa glupoty ktore trzeba pozmieniac na etapie wykonawstwa...

oczywiscie nie mozna przeginac, ale wg mnie wole miec nieco mniej ladny dom za to bardziej wygodny...

Właśnie wygoda....Mamy projekt indywidualny i to właśnie architekt przekonuje Nas ,że będzie ok i ...wygodnie :lol:

• 4 weeks później...

Mam 155, nachylenie dachu 45*.

ZALETY: praktycznie cała przestrzeń podłogi wykorzystana. Jedynie problem z szafami - brakuje na nie ścian

WADY: żeby otworzyć okno dachowe żona staje na palcach, ale u Nas są tylko do rozświetlenia. W każdym pokoju mamy duże okno w ścianie. Przy wentylacji mechanicznej chyba nie będę musiał uchylać okien.

Koszty postawienia wysokiej ścianki kolankowej są niewielkie a powierzchni użytkowe przybywa znacznie.

Ja uwielbiam poddasza (będziemy mieli widoczne jętki). Na elewacji planuje poziome pasy aby ją rozciągnąć optycznie, dach ma szerokie okapy (80cm) aby obniżyć jego krawędź. No i podłogę na parterze mam ok 20cm nad gruntem, więc dom nie będzie sprawiać wrażenia za wysokiego

http://www.panfotograf.net/dom/pietro/pietro07.jpg

http://www.panfotograf.net/dom/zew/zew_14.jpg

ja wczoraj prezzywalem "burze mozgow"... zupelnie nie zauwazylem (gapa!) ze nad garazem scianka kolankowa ma 50 cm wysokosci! po podniesieniu calego dachu o 50 cm!!! masakra... wiec meska decyzja mojej zony i ciach, 2 kamienie wyzej... mam tylko nadzieje ze nie spierniczy to dachu... no nic, ciesle i dekarza mam dobrego :)