T51 24.02.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 u mnie styropian odpada - ... Nie wiem, u mnie nie odpada, może dlatego, że jest przyklejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 24.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 rydzu - powalasz mnie swoimi madrosciami- wiec powiedz mi madralo, dlaczego kliku moich znajomych z budownictwa- 2 architektow, kierbud z mitexu, kierbud publikujacy w muratorze, kierbud z Bovisa twierdzi, ze nie zdecydowlaloby sie na budownie scian 18 ? ja jestem drobnym zuczkiem wiec pytam? Cytat ze strony xelli: "Bloki SILKA pozwalają na wykonstruowanie muru nośnego o grubości 24, 18 a nawet 15 cm. Bardzo duża wytrzymałość na ściskanie SILKI, która produkowana jest w klasach od 15 MPa nawet do 30 MPa, pozwala na budowanie wysokich budynków bez dodatkowych konstrukcji wsporczych (żelbetowych czy stalowych). Wpływa to na znaczne zaoszczędzenie kosztów inwestycji. W budownictwie jednorodzinnym ta wysoka wytrzymałość powoduje, że ściany konstrukcyjne nie muszą mieć grubości 24 cm. Można je "odchudzić" do 18 lub 15 centymetrów. Zakładając identyczny jak w projekcie obrys budynku zwiększamy powierzchnię użytkową mieszkań " Oczywiście to tylko wroga popaganda reklamowa - i pewnie musieli komuś nieżle "posmarować" żeby przemycić do folderu ściany nawet 15 centymetrowe. Olaboga - ile na te ściany wełny trzeba dać. Proponuję żebyś zapytał swoich znajomych o konkretne przeciwskazanie do budowy ścian 18 cm. "Nie - bo nie" jest naprawdę słabym argumentem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.02.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 rydzu - powalasz mnie swoimi madrosciami- wiec powiedz mi madralo, dlaczego kliku moich znajomych z budownictwa- 2 architektow, kierbud z mitexu, kierbud publikujacy w muratorze, kierbud z Bovisa twierdzi, ze nie zdecydowlaloby sie na budownie scian 18 ? ja jestem drobnym zuczkiem wiec pytam? Dwóch architektów możesz wykreślić bo oni na pewno nie są z budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 24.02.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 mieszkamy w domku z silki od grudnia....silka 18+16, i częściowo silka 18+12+klinkier....jeszcze trudno podsumowywać a w zasadzie jak to robić jak się nie ma porównania!...inni też nie mają a autorytatywnie głoszą...ciekawe skąd ich pewność..ale pierwsze spostrzeżenia....oczywiście miało być równiutko tynki pocienione bo przecież budujemy z silki!!...nie udało się ..ściany trochę krzywe więc tynki o normalnej grubości....na dole mamy podłogówkę, grzejemy gazem...pierwszy miesiąc groza...dom sechł...my dopiero poznawaliśmy piec...ale już drugi miesiąc połowę mniejszy rachunek i...jest ciepełko...chata faktycznie mimo majstrowania przy piecu czasami go wyłączamy wogóle, trochę chodzi kominek...a jakiś drastycznych wahań temperatury nie odczuwamy...mamy 157 m2 z garażem,grzejemy piecem,okazjonalnie kominek,za styczeń\luty gaz 420 zł....temp w domku stała jak drut 21 st....na dziś wad silki nie widzę ale czy było by inaczej z BK....czy ja jestem w stanie to stwierdzić...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 24.02.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 chlopaki- odpowiedzial na to wojty- i dlatego tez wybralem silke 24. co do 18 i zimna - dalej nie jestem przekonany pomimo propagandy silki / dzieki za cytat rydzu/. ale w tej materii najrozsadniejszy jest glos naszego kolegi, który juz mieszka w domu sciana 18 plus welna. pozyjemy zobaczymy, w teorii ziemia jest okrągła, w praktyce inaczej to wygląda -ziemia jest pionowa, u gory snieg, u dolu mieszkają murzyni. no a co do styropianu - to nie odpada ze scian, tylko odpada w ogole w polączeniu z silką. kkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.02.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 A w połączeniu z czym styropian jeśli nie z silką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 04.04.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 po analizie BK v. silikat wybrałem silikat (silka jest jak na razie najtańsza z silikatów w W-wie). Różnica w cenie: BK. ok. 12 tys., silka ok. 19 tys. Będzie 24 cm (lepiej akumuluje ciepło niż 18 cm). Tylko się zastanawiam nad cienką spoiną lub zwykłą zaprawą (i tak chłodne i tak, ocieplam styropianem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 04.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 po analizie BK v. silikat wybrałem silikat (silka jest jak na razie najtańsza z silikatów w W-wie). Różnica w cenie: BK. ok. 12 tys., silka ok. 19 tys. Będzie 24 cm (lepiej akumuluje ciepło niż 18 cm). Tylko się zastanawiam nad cienką spoiną lub zwykłą zaprawą (i tak chłodne i tak, ocieplam styropianem). Gdzie w Warszawie kupujesz Silkę i jakie ceny teraz oferują? Co z transportem i rozładunkiem? Też zamierzam niedługo zainwestowac w Silkę i szukam najtańszego dostawcy. Myslę, ze warto robić na klej np. Alpol. Ja tak zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 04.04.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Tornado, ty się lepiej ze mną skontaktuj w sprawie tych cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 04.04.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Tylko się zastanawiam nad cienką spoiną lub zwykłą zaprawą (i tak chłodne i tak, ocieplam styropianem). też się nad tym zastanawiam, bo kierownik zachęca nas do zaprawy, czy warto walczyć o klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 04.04.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 ja dalem sciany bloczek silka 24 plus welna 15 - koledzy sciany zewnt 18 to moim zdaniem niebezpieczny chwyt marketingowy. bedzie zimno. welna droga, u mnie styropian odpada - na co termos do silki. no i uwaga- nie brac silikatow polskich- logistyka do d, matreial przyjezdza pokruszony. Nie znalazłem w tym zdaniu ani jednego prawwdziwego twierdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 04.04.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 chlopaki- odpowiedzial na to wojty- i dlatego tez wybralem silke 24. co do 18 i zimna - dalej nie jestem przekonany pomimo propagandy silki / dzieki za cytat rydzu/. ale w tej materii najrozsadniejszy jest glos naszego kolegi, który juz mieszka w domu sciana 18 plus welna. pozyjemy zobaczymy, w teorii ziemia jest okrągła, w praktyce inaczej to wygląda -ziemia jest pionowa, u gory snieg, u dolu mieszkają murzyni. no a co do styropianu - to nie odpada ze scian, tylko odpada w ogole w polączeniu z silką. kkk Proponuję nie karmić trolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 04.04.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 ja dalem sciany bloczek silka 24 plus welna 15 - koledzy sciany zewnt 18 to moim zdaniem niebezpieczny chwyt marketingowy. bedzie zimno. welna droga, u mnie styropian odpada - na co termos do silki. no i uwaga- nie brac silikatow polskich- logistyka do d, matreial przyjezdza pokruszony. Nie znalazłem w tym zdaniu ani jednego prawwdziwego twierdzenia a kuku- madralo, a jakiez to herezje wypisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 04.04.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 chlopaki- odpowiedzial na to wojty- i dlatego tez wybralem silke 24. co do 18 i zimna - dalej nie jestem przekonany pomimo propagandy silki / dzieki za cytat rydzu/. ale w tej materii najrozsadniejszy jest glos naszego kolegi, który juz mieszka w domu sciana 18 plus welna. pozyjemy zobaczymy, w teorii ziemia jest okrągła, w praktyce inaczej to wygląda -ziemia jest pionowa, u gory snieg, u dolu mieszkają murzyni. no a co do styropianu - to nie odpada ze scian, tylko odpada w ogole w polączeniu z silką. kkk Proponuję nie karmić trolla wlazl kotek na plotek i spadl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 04.04.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Silikaty lepiej murować zaprawa tradycyją, na targach rozmawiałem z producentami silikatów - wręcz polecają zaprawę cementowo-wapienną z uwagi na jej większą elastyczność. A zaprawa ciepłochronna nie ma sensu bo ciepło przeniknie przez bloczek omijając spoinę. A co do grubości ścian to izolacyjność cieplna nie ma tu nic do rzeczy bo czy 18 czy 24 izolacyjność gołej siliki jest za mała. Tu chodzi głównie o szerokosć orarcia stropów i wielkość wieńca. Tam gdzi ena ścianie jest oparty strop z jednej strony zazwyczaj 18cm starcza. Ale tam gdzie stykają się elementy stropu nie da się oprzeć stropów i zrobić wieniec na 18cm. Jest za wąsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 04.04.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Silikaty lepiej murować zaprawa tradycyją, na targach rozmawiałem z producentami silikatów - wręcz polecają zaprawę cementowo-wapienną z uwagi na jej większą elastyczność. A zaprawa ciepłochronna nie ma sensu bo ciepło przeniknie przez bloczek omijając spoinę. zaprawe czy klej- bo ja polecam klej- gorzej dla murarza, lepiej dla inwestora. A co do grubości ścian to izolacyjność cieplna nie ma tu nic do rzeczy bo czy 18 czy 24 izolacyjność gołej siliki jest za mała. Tu chodzi głównie o szerokosć orarcia stropów i wielkość wieńca. Tam gdzi ena ścianie jest oparty strop z jednej strony zazwyczaj 18cm starcza. Ale tam gdzie stykają się elementy stropu nie da się oprzeć stropów i zrobić wieniec na 18cm. Jest za wąsko. popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.04.2006 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 wlazl kotek na plotek i spadl Jak dorośniesz, to możemy podyskutować. Odezwij się za 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.04.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A co do grubości ścian to izolacyjność cieplna nie ma tu nic do rzeczy bo czy 18 czy 24 izolacyjność gołej siliki jest za mała. Tu chodzi głównie o szerokosć orarcia stropów i wielkość wieńca. Tam gdzi ena ścianie jest oparty strop z jednej strony zazwyczaj 18cm starcza. Ale tam gdzie stykają się elementy stropu nie da się oprzeć stropów i zrobić wieniec na 18cm. Jest za wąsko. popieram A znasz jakieś ściany zewnętrzne na których stykają się elementy stropu opartego z dwóch stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 05.04.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 chciałem budować z 18 ale w końcu wziąłem 24...no i dobrze - kierbud marudził, wykonawca marudził, obaj że 18 za cienka na 2 kondygnacje, że na 24 lepszy wieniec i td... dobra, może i 18 tez jest OK, może oni są zacofani i myślą starymi schematami...Zresztą i tak 18 nie było na składzie jak trzeba było zacząć kleić ściany... Z 18 też można, moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 05.04.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Mieszkam w domu zbudowanym z Silki 18 na klej + 15 cm wełny i nawet nie chce mi się odpowiadać na to co tutaj się pojawia. P.s. Problemów nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts