AldonkaS 14.08.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 skoro mówisz że 7,5kPLN to dużo - to już dziś zapomnij o Kielarze. Te dobre - to kosztują ponad 12kPLN (za moc 25kW). A i jeszcze jedna uwaga - jak cię stać - to kup wymiennik żeliwny (ja mam niestety stalowy :( ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 14.08.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 no mysle ze 7,5 za tandete to duzo. ja mam nadzieje kupic za jakies 10 kola wiecej nie chce wydac bo i tak uwazam ze za te kilka dodatkow jakimi jest automatyka to i tak duzo. Tylko musze w tej cenie 10 tysiakow znalezc cos dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 14.08.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 nie przesadzajcie z tą tandetą bo obserwuję na tym forum taki trend że tylko to co kosztuje ponad średnią cenę jest ok, inne to gó...no. Tak samo piece, przwody do podłogówki, okna, drzwi itd itd.... A ja powiem tak - jest wiele tanich materiałów które są dobre i często nie warto dawać 2x tyle za to samo tylko dlatego że jest to znana firma. ps zobacz te kotły: http://www.kotly.pulawy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.08.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Mój ojciec ma Zebca (najmniejszego nie pamietam ile kW) od 7lat.Jest OK.Ale to kocioł bez żadnej automatyki i podajnika A faktycznie ostatnio ludzie narzekają na Zębca że się skisił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 14.08.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 ps zobacz te kotły: http://www.kotly.pulawy.pl/ a jakie sa ceny tych kotłów? interesuje mnie przedewszystkim na ekogroszek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 14.08.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 jabłko - Zebiec sprzed 7 lat - to niestety nei ten sam Zębiec co dziś. Porównaj sobie jego wagę (np. 25kW) z wagą Kielara, czy Viadrusa??? Jak myślisz, na czym da się zaoszczędzić w porównywalnym piecu ponad 100kg wagi????? - ano, chyba na materiale :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 14.08.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 A skąd taka opinia o Zębcu, czyżby ktoś z udzielających się tutaj forumowiczów go użytkował??? Mam wrażenie, że to opinia zasłyszana w sklepie, gdzie akurat sprzedają kotły konkurencyjnych marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 14.08.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 jabłko - Zebiec sprzed 7 lat - to niestety nei ten sam Zębiec co dziś. Porównaj sobie jego wagę (np. 25kW) z wagą Kielara, czy Viadrusa??? Jak myślisz, na czym da się zaoszczędzić w porównywalnym piecu ponad 100kg wagi????? - ano, chyba na materiale :(. waga zależy od tego czy jest to piec żeliwny czy stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 14.08.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 ps zobacz te kotły: http://www.kotly.pulawy.pl/ a jakie sa ceny tych kotłów? interesuje mnie przedewszystkim na ekogroszek.. Ja kupuję ten piec i 25kw mam za 6500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 14.08.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 vanderbobo - widzę, że Twoja wiedza jest w tym zakresie ogromna . Jak spojrzysz w katalog, to zauważysz, że piec żebca 25kW z wymiennikiem stalowym wazy coś koło 360kg, a np. Viadrus 25kW również z wymiennikem stalowym waży tylko 480kg, Kielar też coś koło tego. Obok mnie mieszka jeden z producentów takich piecy (bez reklamy :)) i jak mi powiedział niektórzy używają poprostu blach np.: 3mm zamiast 5-6mm, itd, itp. A ja od iego nie kupiła pieca, tylko dla tego, że miejscowi mówili mi że On produkuje tylko te proste piece, co po bliższym zapoznaniu się z nim okazało się nieprawdą (jest to jeden z większych producentów tycvh piecy w Polsce :)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 14.08.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 moja wiedza na ten temat nie jest ogromna zauważ tylko że licytacja na kilogramy wagi pieca nie ma sensu bo w koncu producenci mogą w celach reklamowych zacząć dokładac zbędną blachę albo zalewć betonem wolne przestrzenie w piecu żeby np mieć wagę 600kg albo i więcej bop wtedy klient będzie zadowolony. Chodzi o to żeby kupić piec sprawdzony i polecony przez innich użytkowników, a co do grubości blachy to producent podaje z czego robi piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 14.08.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Jak zaznaczyłam w pości, mieszkam obok gościa, który produkuje rocznie ....... szt. piecy z podajnikiem i około .......tyś. części do piecy, i....... dla swoich piecy daje blachę na wymienniku 6mm, a dla innego DUŻEGO, iUZNANEGO producenta daje 4mm - bo liczy się kasa :( - duży popyt, duży zysk, a gwarancjaa i tak jest tylko na 1 rok, a w takim czsie to nic się nie stanie. Ja proponuję pochodzić trochę po sklepach (nie koniecznie marketach) i przyjrzeć sie spawom, jak przycięta jest blacha, jakiej jest grubości, jak wygląda retorta, jak ślimak, itp., itd. Ja wiem, że nie trzeba mieć od razu mercedesa, tylko że mesia kupuje się na 3-5 lat, a piec na 15-20 i kasa dziś wydana, zwróci się z nawiązką, oszczędność w tym miejscu jest bardzo pozorna. No ale na tym forum są ludzie, co do pieca eko-groszek kupują solary i kominki z płaszczem wodnym :). Nie powiem, że jest to złe rozwiązanie, tyle tylko, że gdy ie ma się basenu do ogrzania, to taka inwestycja nigdy się nie zwróci. Ufff, ale się rozgadałam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.08.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 vanderbobo żeliwne sątylko wymienniki a nie całe piece. Aldonko niestety ładne spawy nie swiadczą o ich wytrzymałosci (Przykład przy spawaniiu gazowym są dwie metody: w prawo i w lewo. Ładna spoina jest słabsza a brzydka spoina jest mocna). Obawiam się więc ze nie znając się nie ocenisz "na oko" czy kocioł jest dobry czy nie. Tak samo wygląda sprawa z atestami na blachę. Kupujesz raz na pól roku parę kilo blachy kotłowej z atestem a potem spawasz kotły z czegoś tańszego dołączajac ten właśnie atest z huty. Rozmawialiśmy kiedyś o tym na forum. Poza tym widzisz na przykładzie Zębca że firma może robić dobre kotly kilka lat a później ... Kicha Może rzeczywiscie najlepszy wybór to lokalny (znajomy) producent. U mnie też jest taki ale ponoć tak bardzo nie ma czasu że nie chce robić pojedyńczych zleceń. A zespołowo na 3 kotły czeka się z pół roku. Pewnie też spawa dużo dla jakiejś większej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 15.08.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Jabłko - z tymi atestami to się zgadzam. Jeżeli zaś chodzi o spawanie - to tez masz rację, ale:.... niektórzy producenci pieców nie maja nawet dobrych spawaczów, tylko takich co smarkają. Jak temu mojemu sąsiadowi dałam do pospawania betoniarkę i kilka pierdół (kielnie, itp.) to po robocie jednego z jego pracowników wygladały lepiej niż po tym jak je kupiłam. Jak ktoś potrafi spawać (lub robic jakąś inną rzecz dobrze) to zrobi to po prostu dobrze zawsze, on nie potrafi tego spieprzyć :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 15.08.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Aldonka - chodzi o Male..kę? Ja jestem zdecydowany na taki właśnie piec. Nie zdecydowałbym się na żeliwny. Od kilku osób słyszałem, że zauważalna jest mniejsza sprawność. Gość który w moim mieście handluje piecami ma ok kilku lat żeliwniaka i powiedział że jak z podajnikiem to tylko stalowy. Swoją drogą szkoda mi kasy na żeliwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 15.08.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 piejar - tak, chodzi o M.....ę. Widziałam te piece i sa OK. Nie jest co prawda Viadrus czy Kielar, ale sa też tańsze :). Jak sam mówi, jeszce nie ta technologia, chociaż opracował jako jedyny w polsce sposób robienia ślimaków z 2 spawami (na początki i końcu) i teraz wali je dla ........ i dla siebie :). Retorty też pewnego znanego producenta pieców z K....a pochodzą od M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 15.08.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Teoretgycznie to przy b udowie kazda oszczednosc jest pozorna i gdybym mial do dyspozycji dodatkowe 200 tysiakow to pewnie nie szukalbym kompromisow pomiedzy cena a jakoscia, ale niestety nie mam wiec musze napiszcie prosze co to za piec ten m....ę zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz skoro zebiec jest taki kichowaty to dlaczego daje 10 lat gwarancji na spawy a pozostali producenci po 2 i 5 lat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 15.08.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 vanderbobo wlasnie zerknalem na piece do ktorych podales link. Musze powiedziec ze nawet ciekawy jest no i z blachy 6mm piec lat gwarancji no i cena nie zwala z nog malo tego pochodze z pulaw a moja babcia wciaz tam mieszka i szansa jest ze moze jakis rabat dla miejscowego bym dostal hihi tylko jak go do poznania przetransportowac ale to chyba najmniejszy klopot szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 15.08.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 A ja przekornie jeszcze raz zapytam, skąd opinia o Zębcu: najgorszy syf (szkoda wogóle na niego kasy) to Zębiec - tania tandeta do marketów bo ja go już użytkowałem jeden sezon i nie mogę dojrzeć z której strony ten syf widać! Wcale nie kupiłem go w markecie. Dałem za niego w listopadzie zaszłego roku 7 tyś. Do dzisiaj uważam, że to dobrze wydane pieniądze. Wszyscy którzy dali za swoje kociołki więcej, po prostu przepłacili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 15.08.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 slawturo - ja znam takich, co to go kupili i po 3 latach kupowali nowego, bo nie było juz czego naprawiać :(. W mojej okolicy Zębca możesz generalnie spotkać jedynie w marketach, handlowcy ich nie sprowadzają, właśnie ze względu na ich jakość. Osobiście nie znam też instalatora, który polecałby tego producenta (a rozmawiałam z kilkoma, i posiłkowałam się opiniami znajomych). Ale wybór zawsze należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts