Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...

Witam,

Mam od dwóch lat piec Eko-Kielar 2 z podajnikiem o mocy 47KW.

Niestety przynajmniej 2-3 razy w roku muszę go gruntowanie czyścić, bo w przeciwnym razie wszędzie jest sadzy nawet na kilka centymetrów grubości i zauważam wtedy, że zdecydowanie gorzej się spala węgiel.

Z czego może wynikać taka ogromna ilość sadzy po 3 m-cach użytkowania ?

Używałem różnego węgla i zawsze było tak samo.

W tym roku postanowiłem nawet wywalić ten domek z szamotek, bo jest on bezpośrednio nad retortą i zdecydowanie ogranicza siłę ciągu.

Zobaczymy czy to coś zmieni.

Pozdrawiam

Węgiel kamienny zawiera w sobie pewną ilość popiołów. Zobacz najpierw czy to - o czym piszesz

to jest rzeczywiście czarna sadza, czy wygląda to na popioły. Deflektor załóż spowrotem, bo on

ciągu w żaden sposób nie zmniejszy, a jeśli jest z szamotu, to właśnie powinien na sobie dopalać

niespalone cząstki węgla, po to on tam jest. Jeżeli natomiast uznasz, że to jest jednak czarna sadza

to świadczy to o niewystarczającej ilości podawanego powietrza. Popiół może być i będzie,

ale sadzy w kotle być nie powinno. Więcej powietrza.

ja już te szamotki dawno wywaliłem, ale nic sie też u mne nie zmieniło, dalej piec zawala się czarną sadzą, a ten środek do sadzy sadpol jest o d**e rozbić, ciekawe jak inni użytkownicy innych pieców, może dobrze byłoby jakieś zdjecia dla porównania pokazać. Deflektor, a ja myślałem że do gromadzenia ciepła w piecu :))

a ten środek do sadzy sadpol jest o d**e rozbć

Nie krytykuj Sadpalu, bo on ci kotła nie wyreguluje. ;) Sadpal jedynie powoduje że sadza spala się

w niższej temperaturze. Może powtórzę, kocioł nie powinien produkować sadzy, bo to świadczy

o złej regulacji. Konkretnie o zachwianiu równowagi nadmiaru powietrza i temperatury spalania.

Kocioł wyrzuca węgiel do atmosfery (sadza = czysty węgiel) jak zdezelowany autobus ruszający

z przystanku - szkoda środowiska i twoich pieniędzy.

• 1 year później...

Też mam Kielara Eco2 - 35 kw.

Na razie reklamowałem jedynie sterownik RecalArt bo mi padł ale wymienili na nowy St37 - co prawda jest prostszy ale bardziej przejrzysty. Doświadczenia z serwisem Kielara mam do tej pory pozytywne.

Swoje potyczki i doświadczenia z Kielarem wpisuję tu:

http://www.czp.pl/kociol/kielar/kielar.html

• 7 months później...
  • 2 months później...

Witam

Czy ktoś z Kielarowiczów wymieniał już palnik retorty na inny - planuje na lato wymienić palnik na mniejszy a nigdy jeszcze nie przeprowadzałem takiego demontażu i montażu w swoim kotle. Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę ?????

Ps.

Wymieniłem PPS 50 na PPS 25 - jakby ktoś to robił to należy sobie dorobić (wystarczy z blachy 4 mm) taka ramkę aby pokryć różnicę między wielkością większej płyty montażowej palnika PPS 50 a nową mniejszą z PPS 25 i po kłopocie.

Edytowane przez czp01

• 2 months później...
  • 4 months później...

Cieszy fakt, że w Kielarach nic się ludziom nie psuje.

Mnie do tej pory zużył się kondensatorek silnika no to trzeba go było wymienić ( koszt ok. 10 zł).

No a wczoraj "katastrofa" urwał mi się jeden z 3 zawiasów ( górny) pierwszych osłonowych drzwiczek kotła. Pojechałem do przedstawiciela handlowego Kielara w Rybniku i zakupiłem zawiasek za 8 zł no i zaraz wymieniłem. W sumie to jedyne fizyczne awarie kotła po 3 sezonach - no zawleczka dalej się nie zerwała i ciekawe czy wytrzyma czwarty sezon - czyli z awaryjnością jest dobrze i wystawiam kociołkowi dobrą ocenę za bezawaryjność. No oczywiście wymieniłem pierwszy sterownik RecalArt bo coś był nie teges,a drugi St37 też raz wymieniłem bo jakieś krzaczki mu się pojawiły. Teraz mam sterownik bruliego ale to mój własny wybór. No sterowniki produkują Kielarowi inne firmy to trzeba im to wybaczyć.

Na przyszły rok planuje konserwację zasobnika na ekogroszek ( tak profilaktycznie) i tyle.

Pozdrawiam Kielarowiczów.

• 2 weeks później...
Kolego gdzie kupiłeś tego ppsa i ile to kosztowało no i jakie są efekty ?

Mniejszy palnik PPS 25 kupiłem u producenta palnika czyli u Pancerpola (w Dąbrowie Górniczej) pojechałem tam osobiście po uprzednim telefonie. Trzeba tylko mówić do jakiego kotła bo palnik do Kielara ma przycięte boki talerza retorty. Całość palnika czyli bez ślimaka i bez rury kosztowała mnie niecałe 400 zł. Ten sam zestaw w Kielarze kosztuje 700 parędziesiąt złotych ( nie ma co wysooooka marża).

W trybie lato spadło mi zużycie ekogroszku a w zimie mam nadzieje, że będzie się bardziej efektywniej spalać, ale to dopiero gdzieś za dwa miesiące coś bliżej mogę powiedzieć.

Wymiana palnika to taki mój eksperyment i trzeba poczekać aby coś stwierdzić.

Żeby była jasność to nie twierdzę, że wymiana palnika na mniejszy to jakieś panaceum na duże zużycie ekogroszku czy kłopoty z jego spalaniem.

Po prostu zaobserwowałem u siebie, ze prawie przez cały ostatni sezon prowadziłem palnik na bardzo małej mocy to doszedłem do wniosku, że mam kocioł przewymiarowany i że w tym wypadku spalanie na mniejszej retorcie będzie bardziej efektywniejsze a może i trochę oszczędniejsze ( przynajmniej w trybie podtrzymania) i stąd taki eksperymencik.

• 1 month później...

Kolejna awaria w moim Kielarze. Otóż na początku 4 sezonu zepsuła mi się klamka środkowych drzwiczek kotła.

Bolec klamki wpadł gdzieś do środka drzwiczek i tyle. No nie jest to jakaś wielka awaria ale zawsze coś i trzeba było naprawić.

http://czp.pl/kociol/nastawy/drzwiczki/images/100_3155.jpg

No przy okazji naprawy klamki wymieniłem sznury uszczelniające drzwiczek górnych i środkowych na nowe bo się zużyły. W drzwiczkach dolnych od popielnika sznury jeszcze zostawiłem bo wyglądał na mniej zużyty. Tu moja relacja foto drzwiczki i sznury

No ten wątek Kielara przeradza się w mój monolog - czyżby faktycznie tak jak pisałem powyżej nikomu nic się w Kielarach nie psuło ???

• 3 weeks później...

Witam.

Napisz parę podstawowych informacji tzn. jaką powierzchnię grzejesz, czy grzejesz też CWU jak duże i na ile osób - czy dom ocieplony i jak, jaki dokładnie sterownik w tym Kielarze, jakim ekogroszkiem palisz, jaką tam masz retortę, ile aktualnie spalasz na dobę no i najważniejsze napisz w czym tkwi istota Twojego problemu ?

Skoro palisz bobrkiem i kupionym na kopalni to powinno być dobrze no chyba, że to jakiś inny eko.

Podaj te dane o które prosiłem aby można było coś powiedzieć więcej.

Jak Ci przesypuje to na początek możesz się wzorować np. na moich ustawieniach bo też pale bobrkiem i jest elegancko http://bruli.czp.pl/.

Przyjmij na początek jakiś stały element w ustawieniach np. czas podawania np. 5s i dopasuj dopiero pozostałe parametry. Ja mam 5 s podawania i 40 s przerwy.