kaska74 01.12.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 wiec takkielar eco 2 super, sterownik tech st 42, 29,2 kw, nie ogrzewam narazie CWU, aktualnie tylko CO, ogrzewam jakies 160m2, dom nie jest ocieplony ale jest bardzo cieply ma grube mury, obnizone sufity, wymienione okna, i przy temp na piecu 53st jest w domu ukrop, zbiera mi sie w piecu duzo sadzy, nie wiem czy moge zmeniac parametry na wlaczonym piecu czy musze wylaczyc sterownik, wkurza mnie ze nie spala sie ten groszek caly i jak schodze zagladnac co jakis czas to spieczone kamienie sa porozwalane na calym palenisku i poza nim i spadaja na dol cale kawaly, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 01.12.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 eco kupilam z polecenia z kopalni bobrek, ale slyszalam tez ze o tej poze jest on gorszej jakosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 01.12.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 nie wiem kiedy mam przechodzic na tryb reczny po co to jest, i o co chodzi z tym czopuchem, sorki ale mam ten piec od dwoch dni i jestem nim przerazona chociaz wiem ze to dobry wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 01.12.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 retorty wiem ze nie mam obrotowej to tyle co wiem, a ile spalam hmmm nie wiem jak to sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 01.12.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 w tej chwili mam takie ustawieniasila nadmuchu 2przerwa w podawaniu 45praca w podtrzymaniu 32czas podawania 15i nie mam takich opcji jak ty na sterowniku chyba ze nie zauwazylam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.12.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Jak na wymienniku masz dużo czarnych sadzy to zwiększ nadmuch o 1 stopień - chyba, że jest to tylko spalony pył to tak musi być . Ja kocioł czyszczę przy każdym tankowaniu zasobnika. Najprościej sprawdzić ile spala to: po prostu załaduj jakąś odmierzoną (zważoną) ilość ekogroszku do zasobnika lub pełny zasobnik i zobaczysz na ile dni starczy to będziesz wiedzieć ile spala na dobę. W skrócie tryb ręczny służy tylko do rozpalania kotła - możesz tam oddzielnie włączać nadmuch pompę itp. Twój sterownik jest podobny do mojego wcześniejszego st37 a na nim poprzedniej zimy miałem takie ustawienia http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html Normalnie możesz zmieniać parametry na włączonym kotle - zmniejsz stanowczo czas podawania u mnie wystarcza 5 s podawania i 40 przerwy a mam o wiele większą powierzchnie do grzania. Możesz to robić etapami zmniejsz najpierw czas podawania o 5 s i zobaczysz za około 30 minut czy jest lepiej i czy kopczyk się nie zapada. a jak nie to znowu o 1 s mniej aż do optimum. Skoro w domu masz za ciepło to albo zmniejsz na kotle zadaną temperaturę np. na 45 stC ( żeliwniaki mogą chodzić nisko) albo przykręć bardziej zawór 4 drogowy. ====== Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - należy palić bardzo suchym ekogroszkiem !!! ====== Popatrzyłem na stronę Kielara - ten Twój sterownik to nie st42 Techa jak myślałem ale ecoMAX serii ST42 Edytowane 1 Grudnia 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 01.12.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 nie wlasnie napewno jest techa, bo facet ktory mi zakladal piec mowil ze te eco maxy byly wadliwe i wlozyli techy, instrukcje tez mam techa, jutro od rana pokombinuje z ustawieniami, w razie czego bede Cie mordowac, i bardzo dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 01.12.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ok zmykam i napisze jutro co sie dzieje z moim piecem dzieki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 ok - sukcesów w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 witamjuz szaleje przy piecu , jest jeszcze jeden parametr z ktorym mam problem, PRACA PODTRZYMANIA nie wiem jak ustawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 bo jezeli dobrze kombinuje piec wlaczy sie po 11 minutach na iles sekund, i bedzie podawal przez 8 sek z przerwa 60 sek to praca w podtrzymaniu powinna byc wyzsza niz 60 sec, to ja tak kombinuje ale jak jest to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 teraz ustawilam prace podtrzymania na 15 sec bo przegladalam twoje ustawienia i ustawienia serwisowe i taka srednia zrobilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.12.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ja u siebie dopasowałem te 11 minut przerwy w podtrzymaniu w ubiegłym roku bo wtedy na większej retorcie tak było optymalnie. Teraz mam retortę identyczna jak Twoja tj. zwykłą Pancerpola PPS 25. Po prostu musisz zaobserwować jak kocioł długo jest w podtrzymaniu to czy nie schodzi za nisko z temperaturą albo czy kopczyk za bardzo się nie wyżarza i nie schodzi za nisko - jak nie to przerwa w podtrzymaniu może być dłuższa. Wcześniej optymalną przerwę miałem 25 minut. W moim ST37 ten czas pracy w podtrzymaniu był jakiś skopany i nie działał prawidłowo - praktycznie czas pracy w podtrzymaniu to powinien być łącznie czas podawania i cały czas pracy dmuchawy. Musisz zaobserwować jak to jest faktycznie jak kocioł w podtrzymaniu się włączy ile ta dmuchawa mu faktycznie chodzi. Przy tych 11 minutach możesz tak zostawić jak opisałaś. No i zasadnicza różnica ja cały czas pracuje dodatkowo na regulatorze pokojowym. Mój St37 współpracował z regulatorem pokojowym Auraton 2005 i na nim ustawiałem jaką temperaturę i w jakich godzinach chcę mieć w domu i to własnie regulator włączał mi i wyłączał tryb pracy kotła. Stąd też u mnie kocioł jest długo w podtrzymaniu bo jak nagrzeje temperaturę w domu do żądanej to później czeka aż temperatura w domu spadnie o zadana wartość i znowu zaczyna grzać. Akurat takie rozwiązanie u mnie się sprawdza. Jeżeli masz w sterowniku ST42 strefy czasowy to możesz ustawić aby kocioł np. w nocy grzał na niższej temperaturze - to będzie pewnie jakaś małą oszczędność i komfort w domu. No nie reguluj wszystkiego na raz - bo się zagubisz - na początek opanuj np. sam proces spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 dzieki za rade, i tak zrobie, kurcze musze go opanowac, szczerze mowiac nawet mnie to bawi, ale powaznie to sorki ze jestem taka upierdliwa, moze kiedys bede mogla na rowni z wami wymieniac doswiadczenia, ale to jak zakumam o co chodzi, mam jeszcze jedno pytanie, wysokosc kopczyka mozna regulowac czasem podawania jak rozumiemi przerwa podawania. wiesz moze pytam o banalne rzeczy ale wole pytac glupoty niz je zrobic, a zrobie tak, poczekam kiedy piecc zacznie podawac i co jest jak skonczy i i po 10 min jak wyglada na palenisku, i wtedy zobacze co zmienic czy czas podawania czy czas przerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.12.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Nie mam aż tak wielkiego doświadczenia bo dopiero 3 lata ze swoim żeliwnym monstrum. Jak zrobisz tak, że zmniejszysz czas podawania oraz proporcjonalnie do tej zmiany zmniejszysz czas przerwy to praktycznie nic się nie zmieni. Zrób lepiej tak jak proponowałem - no przynajmniej u mnie to się sprawdza już na drugim ekogroszku ustaw sobie i przyjmij jakiś stały czas podawania niech będzie tak jak u mnie te 5s ( bo mamy ten sam ekogroszek) i tego już nie zmieniaj niech to będzie stała wielkość a do tego czasu dopasuj tylko przerwę i jej poświęć trochę więcej uwagi. Musisz ustawić ja tak aby ekogroszek się nie przesypywał i ładnie wypalał a kopczyk nie zapadał Spróbuj może te moje ustawienie 5s podawanie i 40s przerwa i zobaczysz co będzie za pół godziny czy po 60 min pracy - jak kopczyk będzie za nisko to skrócisz tą przerwę o 1 s i znowu obserwacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ok wiec tak napewno nie ma juz tak wiele porozrzucanych kawalkow, ale wydaje mi sie ze mam za niski kopczyk, zwiekszylam czas podawania do 11 i przerwy zmniejszylam do 45, w ciagu tych 11 minut temp spada o ok 3 st, a powraca do zadanej w granicach 4 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ok ide tak zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 a co do doswiadczenia to calkiem dobry z Ciebie fachowiec jak widac na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaska74 02.12.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 i wiesz co jeszcze zauwazylam, ze kopczyk nie ustawia sie gdzies na srodku ale wiecej groszku znajduje sie po prawej stronie, bo pali sie ladniew miare rownolegle napewno jakies pozytywne efekty juz sa jestes wielki dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To, że kopczyk bardziej jest z prawej strony to trochę wynika już z budowy retorty i na to w sumie normalnymi ustawieniami nie można nic poradzić. Ja staram się aby kopczyk był wypukły ale nie za wysoki wówczas ten efekt przesunięcia jest mniejszy. Wydłużenie czasu przerwy nawet o 1 s robi widoczną różnicę tylko trzeba poczekać na efekt około tych 30 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts