tauf 09.02.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Ponieważ ustalenia zawarte w umowie o przyłączenie z Zakładem Energetycznym ( ENION ) nie są zgodne z aktualnie obowiązująca taryfą ( chodzi o to, że chcą, żebym zabudował złącze skrzynką na własny koszt ), zwróciłem się z pismem o wyjaśnienie tych rozbieżności. Mają odpowiedzieć w ciągu 14 dni. Mam nadzieję, że dotychczasowe dość mętne próby wyjaśnienia ( ustne ) z ich strony nie potwierdzą się. W ostateczności zasponsoruję skrzynkę, aby mieć prąc na budowę na wiosnę, a później powalczę o zwrot kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1007429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 10.02.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 witam Spytam Cie w takim razie wprost: Co radzisz zrobić?? Pozostawić 15kW, zmienić na 13 kW czy wcześniej z kimś w ZE porozmiawiać?? Dopytaj w ZE czy dla 13 kW dają zabezpieczenie 25A czy 20A. Jeżeli 25A to zadaj następne pytanie, jakiego będzie rodzaju. Jeżeli odpowiedzą Ci, że bezpiecznik topikowy lub wyłącznik nadmiarowoprądowy to podpisuj umowę na 13 kW. Jeżeli będą chcieć paramocowy (droższy i bezwzględnie "pilnuje" 13 kW) to podpisuj 15 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1008975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciagle_cos 13.02.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Panie MR_SKOKU. W innym wątku napisał Pan cenę 450 zł za projekt przyłącza. Jeśli to możliwe proszę o namiary na tego projektanta. Ze mnie chcą zedrzeć ponad 3x tyle. [email protected] lub na tym forum. Z góry dziękuję i pozdrawiam. ES Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1012760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 13.02.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 mam pytanie odnośnie skrzynki pomiarowej: jestem w zasięgu Stoenu Warszawa (gm. Wawer), mój elektryk najpierw mi mówił że skrzynka pomiarowa to ok. 400-600 zł + 600 robocizna, a dziś powiedział mi że dowiadywał się dokładnie i panowie ze Stoenu na Chrzanowskiego wymagają skrzynek na liczniki firmy (cytuję) "żak mueler" która kosztuje 1000netto!! on mnie chyba robi w balona? co zrobić aby mi Stoen postawił skrzynkę na swój koszt?? umowę i przyłącze kablowe (zakończone skrzynką ze złączem) mam z 2005 - obowiązywało wtedy rozporządzenie URE o skrzynkach na koszt zakładu energetycznego?? z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1014447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 14.02.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 u mnie jak jest juz skrzynka to podbno place tylko oplace przylaczeniowa za wykupione kilowaty. Zamowilem 12kW. Dom bedzie ogrzewany piecem na mial, kuchenka na gaz, wiec mysle ze to 12kW starczy ? Na dniach pojde podpisac umowe i dowiem sie co i jak dalej, czy ja musze postawic jaka kolwiek skrzynke z gniazdami i ZE podlacza mi pod nia prad budowlany ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1014755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 14.02.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Witam, A ja miałem dziś jechać do ZE i rozmawiać z miłymi panami osobiście o skrzynce złączowo - pomiarowej, kto ją postawi i przede wszystkim o czasie realizacji przyłącza. Niestety nie pojechałem bo dzieciak mi się trochę rozchorował i siedzę w domu. Może uda mi się wybrać jutro. Jeżeli chodzi o 13-15 kW, to nie jestem pewien, czy taka zmiana nie wiąże się ze zmianą warunków przyłączenia: wnioskowane było o 15 kW i tyle dali i teraz mogą oczekiwać podpisania umowy na taką moc (warunki są załącznikiem do umowy o przyłączenie) Należy zapytać w ZE, choć być może wystarczy zmienić to na etapie umowy. Jeżeli chodzi takie tabelki z mocami przyłączeniowymi i wielkością zabezpieczeń, to oczywiście nie ma ich na stronach www, ale mają je "panie w okienkach" przyjmujących wnioski o wydanie warunków, w Rejonie Konstancin Jeziorna widziałem taką tabelkę przyklejoną do drzwi. Jeżeli chodzi o STOEN i wymagane przez nich skrzynki to moim zadniem generalnie wtopa - bo teraz to będą musieli stawiać skrzynki na własny koszt. Nie ma tego w żadnym prawie ani rozporządzeniach, co dokładnie mają stawiać na swój koszt, precyzuje to jedynie taryfa danego ZE. A te mówią teraz precyzyjnie że ZE stawia skrzynkę na własny koszt. Natomiast wracając do STOEN-u, to jest trochę problem. To jedyny ZE któremu URE nie zatwierdził nowej taryfy od 1.01.2006, tak więc obowiązuje taryfa taka jak w 2006 r. O ile się dobrze orientuję, póki co toczy się postępowanie przed sądem no i może trochę potrwać (ale stoen to tak jak wspominałem jest wyjątkiem). Ktoś podsunął pomysł z tym, by postawić skrzynkę na własny koszt, a gdy przyłączą wystąpić z pismem o zwrot kosztów. Jest to jakiś pomysł, być może jak mi nie pójdzie po dobroci, to sam tak zrobię po fakcie powołując się na taryfę ZE. A wtedy bez krępacji wysmaruję do nich pismo, gdy odmówią (a tego spodziewam się w pierwszym rzucie) to wysmaruję pisemko do URE z kopią do nich. To ich otrzeźwi, choć mam nadzieję, że ten krok nie będzie potrzebny. URE bardzo nie lubi gdy ktoś postępuje wbrew swojej taryfie (stosuje inne niż zatwierdzone w taryfie stawki opłat lub zasady rozliczeń). Tylko że młotki w rejonach tego nie wiedzą i to takie "państwa w państwach". Czas przyłączenia do sieci w większości ZE można "przyspieszyć" wykonując na własną rękę "dokumentację". Ta obejmuje koszt części elektrycznej projektu oraz koszt mapy do celów projektowych i uzgodnień ZUD. Razem będzie to więc na pewno ponad tysiąc PLN. Ja mam plana takiego: idę do ZE, zmianiam umowę tak, by jasno z niej wynikało, że stawiają skrzynke i chciałbym określić minimalnie krótki czas przyłączenia i moje zobowiązanie że wykonam samodzielnie i dostarczę całą dokumentację. Rozmawiam z geodetą, robi mi mapki do celów projektowych i 2 ZUD-y (przy okazji ZUD do wody - i tak musiałem to zrobic do celów przyłącza wodnego, dodatowy koszt to tylko ZUD dla przyłącza energetycznego), kolega ze studiów pracujący aktualnie w biurze projektowym robi mi projekt (za przysłowiowe dziękuję-już z nim rozmawiałem , sąsiad z dołu ten projekt stempluje i tym samym autoryzuje swoimi pieczątkami i uprawnieniami (umowa również za dziękuję, ale wypijemy przy okazji jakieś piwo i uzgadniam ten projekt samodzielnie z ZE. No i mam nadzieję, ze prąd bedę miał "WKRÓTCE", przy niewielkim koszcie dodatkowym. Żeby się nie kłócić i tych tłuków w rejonach nie denerwować za bardzo (jeżeli się będą upierać) ze skrzynką zrobię jak pisałem wyżej. Mam nadzieję, że mój plan wypali. Poruszyłem sporo wątków, bo nie chciało mi się odpowiadac na poszczególne posty Pozdrawiam i wszystkim życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1014819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 15.02.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 jacekj : czy ta skrzynka ktora podlaczam do skrzynki betonowej postawionej juz przez ZE musi spelniac jakies normy ? Znajomy ma zrobiona skrzynke ze starej szafki tam ma gniazda na sile, 220, zamykane. z tym ze on mial prad od sasiada podlaczony na czas budowy i nie wiem jak ma wygladac ta skrzynka z gniazdami Czy ja moge od niego taka skrzynke przywlec do siebie i pod nia podlaczyc prad na czas budowy ? Dzisiaj chyba pojade podpisac umowe. Wtedy pewnie dowiem sie wszystkiego dokladnie, ale nie lubie isc gdziekolwiek niedoinformowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1016801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 16.02.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 czy ktoś może mi powiedzieć ile kosztuje orientacyjnie szafka na liczniki Jean Mueller model HAS/2F-KT dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1019986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 17.02.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ja jestem po rozmowie w sprawie opłaty za skrzynkę złączowo-pomiarową w EnergiaPro Wrocław. Uważają, że nic się nie zmieniło na moją korzyść i że w porónani do taryfy wzrosła tylko opłata za kilowaty a za skrzynkę muszę zapłacić ok 1000pln.A przecież w taryfie jest jak wół napisane: 9.4. Za przyłączenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłączeniowej, innych niżokreślone w punkcie 9.2., pobiera się opłatę, która stanowi iloczyn stawki opłaty za przyłączeniezawartej w taryfie oraz wielkości mocy przyłączeniowej określonej w umowie o przyłączenie.Opłatę za przyłączenie oblicza się według następującego wzoru:OPS = Sm x PPgdzie:OPS – opłata za przyłączenie, w zł,Sm – stawka opłaty, w zł/kW, zawarta w tabeli zamieszczonej w pkt 9.14.,PP – wielkość mocy przyłączeniowej, w kW, określona w umowie oprzyłączenie.Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej dla przyłączakablowego uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego i szafki złączowo-pomiarowejlub szafki złączowej w przypadku budynków wielolokalowych, w którychlokalizacja układów pomiarowych nie pokrywa się z lokalizacją złącz kablowych. Zadzwoniłem do URE z pytaniem co powinienem zrobić i pani powiedziała, żeby napisać do nich i przysłać kopie warunków i umowy i że w ciągu miesiąca odpowiedzą. Powiedziała też, że zadzwoni do Wrocławia i porozmawia w tej sprawie z człowiekiem odpowiedzialnym za te sprawy w EnergiaPro.W poprzedniej taryfie nie było tego zapisu o szafce złączowo-pomiarowej, został dodany, żeby uporządkować sprawy w tym zakresie.Zdaje się, że we Wrocławiu trzeba przetrzeć szlak dla korzystnych dla klientów rozwiązań.... Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1021220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 17.02.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam, A ja kontynuuję swoją drogę opisaną wyżej. Jestem po rozmowie z rejonem w Jeziornej. Oczywiście w projekcie umowy (ze stycznia 2005) wpisali mi "błędnie" że ja mam poniesć koszty skrzynki, natomiast zmienili ten punkt i teraz jest czarno na białym, że wszystko co się tyczy złącza i skrzynki leży po ich stronie . Chyba przetarłem szlak! Tak jak pisałem: to ZE centrala przygotowuje taryfę, kontaktuje się z URE, jest bardziej świadoma zmian na rynku energii, dla tych w rejonach często czas się zatrzymał jakiś czas temu i jak nie ma czarno na białym lub prykazu centrali to ni kuta. Ale powoli sie przyzwyczają i zmienią zasady postępowania. Andy - jak będzesz pisać do URE wskaż deż na termin przyłączenia. Stanowisko URE jest iż dla V grupy termin ten nie powinien być dłuższy niż 18 miesięcy!!! Zdecydowałem dokumentację robić sam. Dadzą mi 10% usustu na opłacie za przyłączenie, a termin skrócą do kilku miesięcy (mam nadzieję, że nie więcej niż do 4, z 26). Jeżeli chce się mieć prąd wcześniej, to tego muru przebić się nie da i trzeba ponieść dodatkowe koszty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1021315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 17.02.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 w poście powyżej wpisałem iż projekt umowy był ze stycznia 2005 - pomyłka jest świeży - ze stycznia 2006. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1021319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 17.02.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam, A ja kontynuuję swoją drogę opisaną wyżej. Jestem po rozmowie z rejonem w Jeziornej. Oczywiście w projekcie umowy (ze stycznia 2005) wpisali mi "błędnie" że ja mam poniesć koszty skrzynki, natomiast zmienili ten punkt i teraz jest czarno na białym, że wszystko co się tyczy złącza i skrzynki leży po ich stronie . Chyba przetarłem szlak! Tak jak pisałem: to ZE centrala przygotowuje taryfę, kontaktuje się z URE, jest bardziej świadoma zmian na rynku energii, dla tych w rejonach często czas się zatrzymał jakiś czas temu i jak nie ma czarno na białym lub prykazu centrali to ni kuta. Ale powoli sie przyzwyczają i zmienią zasady postępowania. Andy - jak będzesz pisać do URE wskaż deż na termin przyłączenia. Stanowisko URE jest iż dla V grupy termin ten nie powinien być dłuższy niż 18 miesięcy!!! Zdecydowałem dokumentację robić sam. Dadzą mi 10% usustu na opłacie za przyłączenie, a termin skrócą do kilku miesięcy (mam nadzieję, że nie więcej niż do 4, z 26). Jeżeli chce się mieć prąd wcześniej, to tego muru przebić się nie da i trzeba ponieść dodatkowe koszty. Pozdrawiam Re:Krupiarz, no to gratuluję ! Ja mam chyba mniej szczęścia bo to centrala czyli EnergiPro ma wątpliwości co do iterpretacji zapisów taryfy, przecież tak oczywistych. Ale wydaje mi się, że upowszechnienie takich praktyk jak w Twoim rejonie to kwestia czasu i namolności takich klientów jak MY ! Ja raczej będę czekał aż sami załatwią pozwolenia, ale trochę się obawiam czy nie będą się chcieli odegrać na mnieza robienie im zamieszania i przez to poczekam na prąd "jak należy" Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1021499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 17.02.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Jest duże ryzyko że tak właśnie będzie. Ja ruszam z murami z wiosny. Prąd póki co mam od sąsiada. Ale po stanie surowym (max 2 mies) przyjdzie czas na instalacje, by to zrobić potrzebny jest stan surowy zamknięty (okna, drzwi). Nie bedę ich wstawiał dopóki nie będzie alarmu i monitoringu, bo "życzliwi" wyniosą wszystko co będzie cokolwiek warte. No a by założyć alarm potrzebuję własne i pewne zasilanie, już nie od sąsiada. Dlatego godzę się na poniesienie dodatkowych kosztów (ale i tak nie płacę już za skrzynkę ). Formalnie mógłbym ich zmusić do skrócenia czasu do 18 mies (np. przez URE), ale wtedy już chcę mieszkać. Rada dla tych którzy zaczynają: bierzcie od razu więcej mapek do celów projektowych i już na etapie pozwolenia na budowę załatwiajcie od razu przyłącza - projekty, uzgodnienia (choć to jest do samego pozwolenia na budowe niepotrzebne). Chodzi o mapy celów projektowych - ważne są kilka miesięcy (nie pamiętam ile dokładnie), a koszt ich dodatkowego wyrobienia to ok. 400-600 PLN. To są wyrzucone pieniądze (tak właśnie ja muszę zrobić). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1021538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tauf 20.02.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Podzielę się odpowiedzią otrzymaną dzisiaj z ENION na wysłane do nich pismo z zapytaniem, dlaczego w umowie o przyłączenie zawartej w 2006 roku mowa jest o tym, że wnioskodawca nadal jest zobowiązany do zakupu i montażu szafki złączowo-pomiarowej ( wbrew zapisowi w aktualnie obowiązującej taryfie ). Otóż dowiedziałem się, że " zgodnie z przyjętymi rozwiązaniami technicznymi w ENION nie stosuje się szafek złączowo-pomiarowych spełniających jednocześnie funkcję złączową i pomiarową. Dla przyłączy kablowych stosuje się rozwiązanie polegające na zasilaniu obiektów przyłączem kablowym z zastosowaniem oddzielnego złącza kablowego i oddzielnej szafki pomiarowej " ( zaznaczam, że chodzi o budynek jednorodzinny ). Dalej dowiaduję się, do czego ENION zobowiązany jest w ramach opłaty przyłączeniowej ( zapomnieli jedynie o napisaniu tego, co zawarte jest w ich taryfie i dotyczy kosztów zakupu i montażu szafki złączowo-pomiarowej ), a także, iż " Budowę urządzeń / od strony granicy / stanowiących instalację wewnętrzną obiektu tj. m.in montaż szafki pomiarowej realizuje z własnych środków przyłączany podmiot ".Do tej pory uważałem, że szafka złączowo-pomiarowa spełnia ( jak to wynika z samej nazwy ) funkcję złączową i pomiarową - czy się mylę ?Zamierzam jeszcze porozmawiać na ten temat z osobą z ENION-u, która podpisała pismo. Później zostaje chyba tylko URE. Z wypowiedzi wcześniejszych wynika, że podobne problemy można spotkać także w innych zakładach energetycznych. Życzę powodzenia tym, którzy znajdują się w podobnej sytuacji. Jeśli komuś uda się wyjaśnić ten problem - proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1027411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 20.02.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Podzielę się odpowiedzią otrzymaną dzisiaj z ENION na wysłane do nich pismo z zapytaniem, dlaczego w umowie o przyłączenie zawartej w 2006 roku mowa jest o tym, że wnioskodawca nadal jest zobowiązany do zakupu i montażu szafki złączowo-pomiarowej ( wbrew zapisowi w aktualnie obowiązującej taryfie ). Otóż dowiedziałem się, że " zgodnie z przyjętymi rozwiązaniami technicznymi w ENION nie stosuje się szafek złączowo-pomiarowych spełniających jednocześnie funkcję złączową i pomiarową. Dla przyłączy kablowych stosuje się rozwiązanie polegające na zasilaniu obiektów przyłączem kablowym z zastosowaniem oddzielnego złącza kablowego i oddzielnej szafki pomiarowej " ( zaznaczam, że chodzi o budynek jednorodzinny ). Dalej dowiaduję się, do czego ENION zobowiązany jest w ramach opłaty przyłączeniowej ( zapomnieli jedynie o napisaniu tego, co zawarte jest w ich taryfie i dotyczy kosztów zakupu i montażu szafki złączowo-pomiarowej ), a także, iż " Budowę urządzeń / od strony granicy / stanowiących instalację wewnętrzną obiektu tj. m.in montaż szafki pomiarowej realizuje z własnych środków przyłączany podmiot ". Do tej pory uważałem, że szafka złączowo-pomiarowa spełnia ( jak to wynika z samej nazwy ) funkcję złączową i pomiarową - czy się mylę ? Zamierzam jeszcze porozmawiać na ten temat z osobą z ENION-u, która podpisała pismo. Później zostaje chyba tylko URE. Z wypowiedzi wcześniejszych wynika, że podobne problemy można spotkać także w innych zakładach energetycznych. Życzę powodzenia tym, którzy znajdują się w podobnej sytuacji. Jeśli komuś uda się wyjaśnić ten problem - proszę o informację. Moim zdaniem określenie " szafka złączowo-pomiarowa" wyczerpuje definicję szafki zarówno złączowej jak i pomiarowej, i o to chodziło URE, tak wynika z rozmowy z panią z URE. Zakłady energetyczne bronią się jak mogą i odpowiadają, że ich szafki to szafki pomiarowe. W takim razie skąd wziął się taki zapis w taryfie ? Taryfę zatwierdza URE, jeśli ZE nie montuje szafek złączowo- pomiarowych tylko pomiarowe, to taką propozycję musiał zawrzeć w taryfie, a jeśli w taryfie w efekcie znalazł się zapis o szafkach zlączowo-pomiarowych, to zostało to narzucone przez URE, tym bardziej więc poprze klientów powołujących się na ten zapis ( mam nadzieję ) andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1027747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 21.02.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Andy, Ja jestem tego pewien!Rozmawiałem przed zatwierdzeniem taryf SD na rok 2006 z Panią xx w URE która m.in. jest odpowiedialna za tekst taryf SD i sam pilnowałem by taki zapis się w taryfach znalazł. Pani xx powiedziała, iż dokłądnie zdają sobie sprawę iż SD robią ich i klientów w bambuko na podstawie zapisów taryf z 2005 r. i dlatego w taryfach na 2006 r. miało być jednoznacznie. I jest. Dobrze byłoby się z SD dogadać i przetłumaczyć im co wynika z zapisów taryfy, bo wojnę się wygra, ale prąd na budowie może być w terminie 18 miesięcy (też stanowisko URE). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1027860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 21.02.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dzisiaj wysyłam do rejonu energetycznego pismo: Proszę o uaktualnienie umowy o przyłączenie do sieci w związku ze zmianą taryfy w części dotyczącej ustalania zasad opłat za przyłączenie do sieci, ze szczególnym uwzględnieniem pkt. 9.4, który mówi:„Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej dla przyłącza kablowego uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego i szafki złączowo-pomiarowej lub szafki złączowej w przypadku budynków wielolokalowych, w których lokalizacja układów pomiarowych nie pokrywa się z lokalizacją złącz kablowych”Obowiązująca od 1 stycznia 2006 roku taryfa nakłada na EnergięPro obowiązek pokrycia kosztów zwiazanych z instalacją szafki złączowo-pomiarowej, które to koszty do 31.12.2005r. ponosił Podmiot Przyłączany. W załączeniu przesyłam formularze umowy. a następnie jak mi odmówią racji to napiszę do URE, mają miesiąc na odpowiedż. Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1027950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tauf 21.02.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 andy999 - trzymam kciuki, za pomyślne załatwienie sprawy.Jak już wspomiałem jestem w identycznej sytuacji - po otrzymaniu pisma z Rejonu ( w którym dalej odżegnują się od pokrycia kosztów szafki złączowo-montażowej ) pofatygowałem się tam osobiście i rozmawiałem z osobą, która sporządzała odpowiedź. Ponownie przedstawiłem zapisy w obecnie obowiązującej taryfie, a także informacje zawarte w piśmie z URE do spółek dystrybucyjnych z 23.09.2005 r. ( ze strony URE ), gdzie mowa m.in jest o tym, iż doprecyzowanie punktu taryfy na 2006 rok dokonać się powinno " ze względu na praktyki niektóych zakładów energetycznych nakładających na odbiorcę IV i V grupy przyłączeniowej obowiązek instalowania szafki licznikowej na własny koszt ". Pan z Rejonu ( nawiasem mówiąc bardzo miły ) wyjaśnił, że jest zobowiązany działać według przesyłanych mu interpretacji z zarządu firmy. Nie chcąc zadzierać bezpośrednio z miejscowym Rejonem wystosuję pismo do Oddziału ENION - a dopiero później ewentualnie skargę do URE. Ponieważ czas mnie goni, najprawdopodobniej pokryję koszty zakupu i montażu szafki złączowo-pomiarowej, a później dochodzić będę zwrotu pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1028468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 21.02.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 re: tauf Nie mogę znaleźć tego pisma URE do spółek dystrybucyjnych. Jakbyś mógł podać link andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1028533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tauf 21.02.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 andy999 - pismo można znaleźć tutaj :http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=243&id=1408- w załączniku są założenia dla taryf na 2006 rok.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/3/#findComment-1029069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts