Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne widziane oczami laika

Recommended Posts

Prosze o pomoc!

Czy ktoś może ma wzór wniosku do ZEWT o przyśpieszenie realizacji przyłącza.

Mam warunki zabudowy i podpisaną umowę, termin realizacji przyłącza jest przewidziany na 10.2007. Zalezy mi na skróceniu tego okreso o opk. 6 miesiecy.

Co należy napisać w takim wniosku, jaką argumentację stosować i do kogo w ZEWT takie pismo kierować?

W jaki inny sposób (dyplomatyczny) mozna przyśpieszyć wykonanie takiego przyłącza.

Dzieki za pomoc.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja już gdzieś pisałem że zaproponowali mi skrócenie terminu (z podobnego do twojego) do 6 miesięcy od daty podpisania umowy o przyłączenie, a potem napisałem że sam wykonam dokumetnację formalno-prawną i formalnie skrócili mi do 4 miesięcy z tym, że powiedzieli, że wykonają szybciej. W tym tygodniu kończę załatwiać dokumentację (mam nadzieje i ją składam - rejon Konstancin Jeziorna.

Co pisalem? Standardowe bzdety, że chcę się szybko wprowadzać, że potrzebuję kontynuować budowę i podłączyć szybko instalację alarmową co wymaga stałego przyłącza itd. Takie tam. Oni chyba nato niespecjalnie patrzą. W każdym razie zadziałało. Koledze skrócili/zaproponowali skrócenie do 6 miesiecy od momentu gdy uzgodnią dokumentację formalno-prawną (sami wszystko robią), a to nie waidomo ile potrwa, być może kolejne kilka miesięcy.

W każdym razie widzę, że chłopaki w Jeziornej generalnie reagują pozytywnie na takie wnioski (przyłącza nie były specjalnie długie i skomplikowane).

Pozdrawiam

Za radą walczących z ZE i ja sięgnęłam po warunki i umowę/20.04.2006/,a tam pisze m.in.:

"Warunki przyłączenia urządzeń elektrycznych i instalacji do sieci"

5.Zakres niezbędnych prac do wykonania w sieci LZE SA:budowa przyłącza napowietrznego AsXSn4x35mm2 z istniejącej linii napowietrznej,do miejsca dostarczenia energii.Na słupie zainstalować odgromniki i wykonac uziemienie.

6.Wymagania w zakresie budowy instalacji Odbiorcy: budowa WLZ kablowego min YAKY 4x35mm2 od miejsca dostarczenia energii do skrzynki pomarowo-rozdzielczej zlokalizowanej zgodnie z p.6.1.

6.1.Należy wyposażyć instalację w obudowaną tablicę pomiarową,z zastosowaniem typowych rozwiązań,przystosowaną do rozliczenia poboru energii czynnej,zgodnie z tabelą i zlokalizowaną w linii regulacyjnej posesji przy słupie linii nn.

Czy ja mam kłopoty ze zrozumieniem tekstu? :lol: :roll: :cry:

Czy kupuję skrzynkę sama czy cena jest w cenie opłaty przesyłowej? za 12 kW mam zapłacić 1.515.24zł ,ja już nie wiem,łomatko!!!

W "Umowie o przyłączenie .. " z 20.04.2006 w par.4 pkt.5

Podmiot Przyłączany zobowiązuje się umożliwić Przedsiębiorstwu Sieciowemu dostęp do sieci/urządzeń i instalacji/Przedsiębiorswa Sieciowego znajdujacej się na nieruchomości Podmiotu Przyłączanego w celu usunięcia awarii,dokonania kontroli,przeglądu,konserwacji,remontów i modernizacji oraz do układu pomiarowego.

Jeżeli co do treści jw nie mam uwag,

tak treść poniżej jest już zaskoczeniem i niezrozumieniem:

W celu zabezpieczenia tego dostępu Podmiot Przyłączany na warunkach uzgodnionych między stronami ustanawia na rzecz Przedsiębiorstwa Sieciowego służebność bądż użytkowanie pasa gruntu wzdłuż linii przebiegu sieci i zobowiązuje się dokonać stosownego wpisu w Księdze wieczystej w terminie 30 dni od przyłączenia do sieci.

Czy w waszych umowach też tak jest? Bardzo proszę o odpowiedż!

A swoja droga jutro zadzwonię do ZE Zgierz i zapytam,ciekawe co mi odpowiedzą :roll: :roll:

Pozdrawiam wiosennie[/b]

Zadzwoniłam,no i powiedzieli,że szafkę kupuję i betonuję sama :evil: :evil: Zapytałam a jak to się ma do zmian,które nastąpiły w przepisach? Tak,wiedzą,że są zmiany,wiedzą jakie,ale u NICH jest po staremu,czyli Odbiorca czyt.jw. - czyli przepisy swoje a oni swoje :roll: :roll: :evil:

Póki co ,to u nich nic się nie zmieniło- i to ma być odpowiedż?!

Dziś ciągnę sprawę dalej.Zadzwoniłam do Lodi na ul.Tuwima,

tam ma siedzibę Lódzki Zakład Energetyczny SA.PO kilku telefonach uzyskałam w końcu nr tel.konkretnej osoby zajmującej się problemami przyłączy w całym rejonie podlegającym pod LZE,z zastrzeżeniem,że trudno tego pana będzie można namierzyć. Na razie to prawda-dzwonię już 2 godz. non stop i nic ,będę próbować dalej, a może tak zaraz po 7 rano jutro mi się uda?

Pozdrawiam

witam :)

dzięki linkad trochę sobie poczytałem na drugi tydzień zanoszę wniosek mam jeszcze jedno pytanie jakie przyłącze wybrać ziemne czy napowietrzne mam dwa słupy na działce oddalone od drogi jakieś 40 m w głąb

Jaki przyłącz? Zależy od względów estetycznych i konstrukcji budynku. napowietrzny jest tańszy w zamian za wiszące przewody.

Przy niskich domach i opadających dachach jest problem z hakiem dla przyłącza.

Witam

wg nowej taryfy z 2006rURE pisze o tym,ale RE postępują jak chcą/tzn.niezgodnie z tymi zmianami-cóż jak się jest monopolistą !?/

Podaję ci stronkę http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=243&id=1408

Zuczę powodzenia :D

Dobry link. Wyraźnie napisane, że koszt skrzynki jest po stronie np. Eneii. Zapewne Panowie Prezesi spólek energetycznych będą się jeszcze opierać (co za kraj). Jednak ja mam umowę z 2005 roku i kicha. Tam wyraźnie napisane, że koszt skrzynki jet po mojej. W maju będę instalował.

Rowniez mialem "przepychanki" z ZE (dziekuje Krupiarz za pomoc). Naiwnie wierzyłem w słowo pisane (taryfa ZE), ze wystarczy wniosek, kilka m-cy czekania (korespondencji) i "prąd" na działce. Problemy sie zaczęły po uzyskaniu warunków. Przyłacze napowietrzne a wszędzie dookoła (sąsiedzi) kable w ziemi. Jak zainterweniowałem to ZE stwierdził ze kablowe to dla nich zbyt duzy koszt a jak sie bede upieral to moze za 2 lata mnie podłączą. Skończyło sie na tym ze skorzystałem z usług miejscowego elektryka, który sprawe "przepchnął" w ZE i mam to co chciałem. Skrzynka w granicy na koszt ZE i przyłacze kablowe (ziemne). Zatem sugeruje poszukać miejscowego magika co zna "układy" w ZE. Sprawa sostała załatwiona w ciągu 3 m-cy (w przyszłym tygodniu montaz szafki). Musiałem się jedynie zadeklarować ze sam pokryje koszty projektu (450zł). Poza tym zostałem jeszcze wyśmiany przez elektryka ze sam zacząłem załatwiać sprawy-jak już zwróciłem się do niego o pomoc.

Witam!!.

Może ktoś mi pomoże.Otóż mam podpisaną umowę z EnergiaPro w listopadzie 2004r na wykonanie przyłącza energetycznego do mojej działki . Staram się o wydanie WZ, ale UM otrzymał informację od EnergiaPro, "że do zasilania energią elektryczną planowanego obiektu konieczna jest znaczna rozbudowa istniejącej sieci. Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie podać terminu wykonania takiej rozbudowy, stąd nie zapewniamy dostawy energii elektycznej do planowanego budynku"./ koniec cytatu/. Śledząc posty uważam, że URE nie poparłby takiego stanowiska EnergiiPro. Po tej informacji podałam do UM ksero: warunki i umowa na wykonanie przyłącza energetycznego. Wcześniej UM wydał decyzję o lokalizacji inwestycji celu publicznego, w której są ustalenia na rzecz EnergiaPro i jest cytat "nie można odmówić ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego".Jest wykonany projekt i złożony w ZUD do zatwierdzenia, co sprawdziłam osobiście. Wiem również, że jakaś firma wygrała przetarg na wykonanie tego przyłączenia. Proszę o odpowiedź, przecież EnergiaPro podpisała umowę ze mną. Nie chcę pisać skargi na EnergiaPro, a może powinnam?. Jeden kierownik podpisuje umowę a drugi kierownik odpisuje, że konieczna rozbudowa........ [/url]