bullish 19.04.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Prosze o pomoc! Czy ktoś może ma wzór wniosku do ZEWT o przyśpieszenie realizacji przyłącza.Mam warunki zabudowy i podpisaną umowę, termin realizacji przyłącza jest przewidziany na 10.2007. Zalezy mi na skróceniu tego okreso o opk. 6 miesiecy. Co należy napisać w takim wniosku, jaką argumentację stosować i do kogo w ZEWT takie pismo kierować? W jaki inny sposób (dyplomatyczny) mozna przyśpieszyć wykonanie takiego przyłącza. Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 19.04.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam, Ja już gdzieś pisałem że zaproponowali mi skrócenie terminu (z podobnego do twojego) do 6 miesięcy od daty podpisania umowy o przyłączenie, a potem napisałem że sam wykonam dokumetnację formalno-prawną i formalnie skrócili mi do 4 miesięcy z tym, że powiedzieli, że wykonają szybciej. W tym tygodniu kończę załatwiać dokumentację (mam nadzieje i ją składam - rejon Konstancin Jeziorna. Co pisalem? Standardowe bzdety, że chcę się szybko wprowadzać, że potrzebuję kontynuować budowę i podłączyć szybko instalację alarmową co wymaga stałego przyłącza itd. Takie tam. Oni chyba nato niespecjalnie patrzą. W każdym razie zadziałało. Koledze skrócili/zaproponowali skrócenie do 6 miesiecy od momentu gdy uzgodnią dokumentację formalno-prawną (sami wszystko robią), a to nie waidomo ile potrwa, być może kolejne kilka miesięcy. W każdym razie widzę, że chłopaki w Jeziornej generalnie reagują pozytywnie na takie wnioski (przyłącza nie były specjalnie długie i skomplikowane). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linkad 23.04.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Za radą walczących z ZE i ja sięgnęłam po warunki i umowę/20.04.2006/,a tam pisze m.in.: "Warunki przyłączenia urządzeń elektrycznych i instalacji do sieci" 5.Zakres niezbędnych prac do wykonania w sieci LZE SA:budowa przyłącza napowietrznego AsXSn4x35mm2 z istniejącej linii napowietrznej,do miejsca dostarczenia energii.Na słupie zainstalować odgromniki i wykonac uziemienie. 6.Wymagania w zakresie budowy instalacji Odbiorcy: budowa WLZ kablowego min YAKY 4x35mm2 od miejsca dostarczenia energii do skrzynki pomarowo-rozdzielczej zlokalizowanej zgodnie z p.6.1. 6.1.Należy wyposażyć instalację w obudowaną tablicę pomiarową,z zastosowaniem typowych rozwiązań,przystosowaną do rozliczenia poboru energii czynnej,zgodnie z tabelą i zlokalizowaną w linii regulacyjnej posesji przy słupie linii nn. Czy ja mam kłopoty ze zrozumieniem tekstu? Czy kupuję skrzynkę sama czy cena jest w cenie opłaty przesyłowej? za 12 kW mam zapłacić 1.515.24zł ,ja już nie wiem,łomatko!!! W "Umowie o przyłączenie .. " z 20.04.2006 w par.4 pkt.5 Podmiot Przyłączany zobowiązuje się umożliwić Przedsiębiorstwu Sieciowemu dostęp do sieci/urządzeń i instalacji/Przedsiębiorswa Sieciowego znajdujacej się na nieruchomości Podmiotu Przyłączanego w celu usunięcia awarii,dokonania kontroli,przeglądu,konserwacji,remontów i modernizacji oraz do układu pomiarowego. Jeżeli co do treści jw nie mam uwag, tak treść poniżej jest już zaskoczeniem i niezrozumieniem: W celu zabezpieczenia tego dostępu Podmiot Przyłączany na warunkach uzgodnionych między stronami ustanawia na rzecz Przedsiębiorstwa Sieciowego służebność bądż użytkowanie pasa gruntu wzdłuż linii przebiegu sieci i zobowiązuje się dokonać stosownego wpisu w Księdze wieczystej w terminie 30 dni od przyłączenia do sieci. Czy w waszych umowach też tak jest? Bardzo proszę o odpowiedż! A swoja droga jutro zadzwonię do ZE Zgierz i zapytam,ciekawe co mi odpowiedzą Pozdrawiam wiosennie[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linkad 24.04.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Zadzwoniłam,no i powiedzieli,że szafkę kupuję i betonuję sama Zapytałam a jak to się ma do zmian,które nastąpiły w przepisach? Tak,wiedzą,że są zmiany,wiedzą jakie,ale u NICH jest po staremu,czyli Odbiorca czyt.jw. - czyli przepisy swoje a oni swoje Póki co ,to u nich nic się nie zmieniło- i to ma być odpowiedż?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.04.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam Tak,wiedzą,że są zmiany,wiedzą jakie,ale u NICH jest po staremu,czyli Odbiorca czyt.jw. - czyli przepisy swoje a oni swoje Kompetencja jest wręcz powalająca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 24.04.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Właśnie Enea uszczęśliwiła mnie fakturą za skrzynke na 2 liczniki SPP-2 na kwote 1480 zł umowę podpisałem nestety w 2005 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linkad 25.04.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Dziś ciągnę sprawę dalej.Zadzwoniłam do Lodi na ul.Tuwima,tam ma siedzibę Lódzki Zakład Energetyczny SA.PO kilku telefonach uzyskałam w końcu nr tel.konkretnej osoby zajmującej się problemami przyłączy w całym rejonie podlegającym pod LZE,z zastrzeżeniem,że trudno tego pana będzie można namierzyć. Na razie to prawda-dzwonię już 2 godz. non stop i nic ,będę próbować dalej, a może tak zaraz po 7 rano jutro mi się uda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 25.04.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam a może tak zaraz po 7 rano jutro mi się uda? Pozdrawiam No co Ty. Po 7 to się kawę pije a nie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linkad 25.04.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 geguś nie osłabiaj mnie!No to o 7,30-pół godz. wystarczy czyba na wypicie kawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_74 25.04.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 witam czy możecie mi powiedzieć gdzie znajde zapisek że to ZE musi mi dać szafkę na swój koszt należe do ENEA oddział Gorzów wlkp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linkad 26.04.2006 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witam wg nowej taryfy z 2006rURE pisze o tym,ale RE postępują jak chcą/tzn.niezgodnie z tymi zmianami-cóż jak się jest monopolistą !?/ Podaję ci stronkę http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=243&id=1408 Zuczę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_74 26.04.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 dzięki linkad trochę sobie poczytałem na drugi tydzień zanoszę wniosek mam jeszcze jedno pytanie jakie przyłącze wybrać ziemne czy napowietrzne mam dwa słupy na działce oddalone od drogi jakieś 40 m w głąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 26.04.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 witam dzięki linkad trochę sobie poczytałem na drugi tydzień zanoszę wniosek mam jeszcze jedno pytanie jakie przyłącze wybrać ziemne czy napowietrzne mam dwa słupy na działce oddalone od drogi jakieś 40 m w głąb Jaki przyłącz? Zależy od względów estetycznych i konstrukcji budynku. napowietrzny jest tańszy w zamian za wiszące przewody. Przy niskich domach i opadających dachach jest problem z hakiem dla przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 26.04.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Wczoraj zapłaciłem za slrzynkę. Enea (rejon Września) cały czas obciąża odbiorców kosztem skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 27.04.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witam wg nowej taryfy z 2006rURE pisze o tym,ale RE postępują jak chcą/tzn.niezgodnie z tymi zmianami-cóż jak się jest monopolistą !?/ Podaję ci stronkę http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=243&id=1408 Zuczę powodzenia Dobry link. Wyraźnie napisane, że koszt skrzynki jest po stronie np. Eneii. Zapewne Panowie Prezesi spólek energetycznych będą się jeszcze opierać (co za kraj). Jednak ja mam umowę z 2005 roku i kicha. Tam wyraźnie napisane, że koszt skrzynki jet po mojej. W maju będę instalował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 27.04.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Rowniez mialem "przepychanki" z ZE (dziekuje Krupiarz za pomoc). Naiwnie wierzyłem w słowo pisane (taryfa ZE), ze wystarczy wniosek, kilka m-cy czekania (korespondencji) i "prąd" na działce. Problemy sie zaczęły po uzyskaniu warunków. Przyłacze napowietrzne a wszędzie dookoła (sąsiedzi) kable w ziemi. Jak zainterweniowałem to ZE stwierdził ze kablowe to dla nich zbyt duzy koszt a jak sie bede upieral to moze za 2 lata mnie podłączą. Skończyło sie na tym ze skorzystałem z usług miejscowego elektryka, który sprawe "przepchnął" w ZE i mam to co chciałem. Skrzynka w granicy na koszt ZE i przyłacze kablowe (ziemne). Zatem sugeruje poszukać miejscowego magika co zna "układy" w ZE. Sprawa sostała załatwiona w ciągu 3 m-cy (w przyszłym tygodniu montaz szafki). Musiałem się jedynie zadeklarować ze sam pokryje koszty projektu (450zł). Poza tym zostałem jeszcze wyśmiany przez elektryka ze sam zacząłem załatwiać sprawy-jak już zwróciłem się do niego o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.04.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Tak sobie tu czytam o tych Waszych terminach... właśnie wczoraj podpisałem umowę przyłączeniową. Termin przyłączenia - 60 dni. W praktyce około 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 28.04.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Czy ktoś wie jak wygląda kwestia płatności za skrzynkę w Vattenfall (dawne GZE) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 28.04.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Witam!!. Może ktoś mi pomoże.Otóż mam podpisaną umowę z EnergiaPro w listopadzie 2004r na wykonanie przyłącza energetycznego do mojej działki . Staram się o wydanie WZ, ale UM otrzymał informację od EnergiaPro, "że do zasilania energią elektryczną planowanego obiektu konieczna jest znaczna rozbudowa istniejącej sieci. Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie podać terminu wykonania takiej rozbudowy, stąd nie zapewniamy dostawy energii elektycznej do planowanego budynku"./ koniec cytatu/. Śledząc posty uważam, że URE nie poparłby takiego stanowiska EnergiiPro. Po tej informacji podałam do UM ksero: warunki i umowa na wykonanie przyłącza energetycznego. Wcześniej UM wydał decyzję o lokalizacji inwestycji celu publicznego, w której są ustalenia na rzecz EnergiaPro i jest cytat "nie można odmówić ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego".Jest wykonany projekt i złożony w ZUD do zatwierdzenia, co sprawdziłam osobiście. Wiem również, że jakaś firma wygrała przetarg na wykonanie tego przyłączenia. Proszę o odpowiedź, przecież EnergiaPro podpisała umowę ze mną. Nie chcę pisać skargi na EnergiaPro, a może powinnam?. Jeden kierownik podpisuje umowę a drugi kierownik odpisuje, że konieczna rozbudowa........ [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 03.05.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam Jeżeli tak jest jak piszesz, to Twój ZE powinien wystosować pismo do URE, że odmówlili podłączenia lub podpisania umowy. Można pewnie to sprawdzić w URE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts