geguś 07.07.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Witam a mi dziś w ZEW-T powiedzieli, zę stare umowy ida ze skrzynkami na mój koszt i dopiero umowy podpisane w 2006 są skrzynki na koszt ZEW-T... hmm? Bo tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1254149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDA 07.07.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Witam Ja sie szykuję na wojnę w przyszłym tygodniu. Kupuje skrzynkę scame kabel 5x4mm2 i szwagier będzie mnie podłączał. Pytanie do znawców tematu... jeśli ma upawnienia SEP E z pomiarami i D to wystarczy dla ENEA czy musi miec uprawnienia budowlane żeby zrobić przyłącze budowlane ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1254349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 08.07.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 A ja mam pytanie o interpretację zapisu w załączniku do umowym który w jednym z punktów, w ustaleniach dodatkowych, mówi "Przewidywany rzeczywisty koszt realizacji przyłączenia przez STOEN na dzień wydania warunków wynosi 9450 zł.Buduje na działce, która jest już podłączona (linią napowietrzną), a wnioskowałem o kabelek podziemny + zwiekszenie mocy. W umowie głównej mam wyliczoną opłatę za przyłączenie (zwiększenie mocy), i to jest dla mnie jasne i czytelne... Natomiast te 9450 powalają mnie... Słup, z którego w chwili obecnej prowadzona jest linia znajduje się 2m od granic działki. Za co ta opłata ????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1255131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 08.07.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 witaj Za co ta opłata ????? Skoro piszesz o zwiększeniu mocy czyli rozumiem, że masz już układ pomiarowy oraz przyłącze. Opłata ta jest pochodną kW o które zwiększasz moc przyłączeniowa pomnożona przez cenę 1 kW a do wszystkiego miły dodatek czyli VAT. Chociaż z drugiej strony duża kwota świadczy o czymś innym o czym nie napisałaś/eś. Napisz więc jak to jest z tym przyłączem i ile masz obecnie kW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1255138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 08.07.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 jacekj - przyłącze mam, gdyż na działce jest już mały zelektryfikowany domek. Mój staje obok (stary docelowo do rozbiórki). Tak więc przyłącze jest, ale jak się domyslam do przeprojektowania.Co do opłat, to za zwiększenie mocy przyłaczeniowej z 10 do 13kW umowa mówi o stawce 122,16 PLN za 1 kW. I tu uwag nie mam. Natomiast te 9450 zł są uwidocznione w załączniku do umowy nazwanym "Warunki przyłączenia gr. V". Jest jeszcze klauzula o konieczności zdemontowania istniejącej linii napowietrznej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1255151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 10.07.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witam. A po co tam chleb był potrzebny? Co do tych bezpieczników to poprostu ci ustąpili i już tylko nie wiem co ty na tym zyskałeś? bo ja widzę tylko kłopotliwą eksploatację. Wewnętrzne przepisy są wszędzie nie tylko w energetyce. Nie można robić wszystkiego na wszystkie możliwe sposoby bo pogubimy się. Jak ktoś pracuje w banku a ja do niego przyjdę załóżmy założyć konto i nie zechcę tego zrobić ja firmowym blankiecie tylko powiem ,że ja sobie tu wszystko napisałem i ta moja kartka nie jest gorsza to jak myślisz kto będzie miał racje i jak się sprawa potoczy? Do URE to raczej ty musiałbyś pisać bo ZE nie będzie płakać jak nie podpiszecie umowy tylko ty. A ure ci odpowie iż uzyskało wyjaśnienia od ZE ,że twoje urządzenia i instalacje nie spełniają standartów urządzeń przyłączanych i stosowanych w sieciach ZE i ,że aby była możliwość takiego przyłączenia należy urządzenia te dostosować i tak dalej. ZE zazwyczaj nie narzucają stosowania Esek. Podają wartość prądu znamionowego zabezpieczenia i mówią ,że nie może to być bezpiecznik. WItam Po ciężkim weekendzie! Wracam do sprawy bezpieczników. TO chyba wygodniej dlaZE jeśli w złączu jest S. NIe muszą wymieniać wkładki bezpiecznikowej, gdy ta sie przepali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1256391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abaris 10.07.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 WitamMam pytanie czy jest jakaś osoba która składała papiery o podłączenie w Mysłowicach (ENION) i dostała skrzynkę od ZE, ja wczoraj wystąpiłem o warunki i Pani powiedziała mi że skrzynkę i fundament robię sam, wtedy dopiero przyjdą podłączyć, a opłatę wnoszę po podłączeniu, wcześniej było chyba na odwrót?druga rzecz to jak wygląda sprawa zwikszenia mocy np. będę miał 10 kV po dwóch latach stwierdzę że to mało, będe potrzebował 20 kV i wtedy płacę za te nowe 10 czy za całe 20 i czy ktoś ma może jakiś dokument (rozumie że to się wylicza) ale takie ogólne dane na temat zapotrzebowania na moc - jak to sobie samemu wyliczyć żeby potem nie zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1257961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 11.07.2006 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Witam . Zacznę od końca. Przy zwiększeniu mocy przyłączeniowej zapłacisz za dodatkową moc którą wykupisz. Stanie się tak pod warunkiem , że nie usłyszysz iż nie ma technicznyędą za darmoch warunków na zwiększenie mocy bez rozbudowy sieci. Jeśli ktoś coś takiego usłyszy to znaczy , że trzeba dać w łapkę a czasem naprawdę się nie da nawet jakby się dało.Co do przyjmowania mocy przyłączeniowej to niedawno szły takie tematy a więc nie będę zaczynał nowego bo rozrośnie się a i tak nic nie będziesz wiedział. Chodzi oto aby wyważyć potrzeby z kosztami. Po to wprowadzono opłatę przyłączeniową w tej postaci .Co do skrzynek w ENIONie to bronią się jak mogą i może jakoś uda im się dociągnąc do końca roku a za rok poprostu wliczą koszty tych skrzynek w opłatę przyłączeniową jak i cenę energii i już bendą za darmo.Obecnie realizujemy jeszcze umowy przyłączeniowe z ubiegłego roku więc szafki licznikowe kupują sobie podmioty przyłączane ale nie wykluczam ,że bardziej świadomi klienci wyegzekwowali zapis z taryfy i niedługo to my będziemy już je kupować. W innych koncernach podobno jest trochę lepiej w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1257977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.07.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Witam Jest już lepiej. EnergiaPro zmienia warunki przyłączenia i daje aneksy do umów, które rzecz jasna były niezgodne z obowiązującym prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1258015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 11.07.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Podłączę się do watku: mam pytanie o interpretację zapisu w załączniku do umowym. W jednym z punktów, w ustaleniach dodatkowych, jest: "przed przyłączeniem obiektu do sieci, Klient własnym kosztem i staraniem rozwiąże ewentualne kolizje projektowanej infrastruktury technicznej oraz zabudowy z istniejącymi urządzeniami energetycznymi." Czy jest tu jakaś pułapka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1258766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 09.08.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 geguś napisał: Witam Jest już lepiej. EnergiaPro zmienia warunki przyłączenia i daje aneksy do umów, które rzecz jasna były niezgodne z obowiązującym prawem. A mógłbyś mi to przefaksować. Dzisiaj byłem w swoim ZE (też EnergiaPro) i powiedzieli mi, że pierwsze słyszą o czymś takim. Wysmarowałem do nich pisemko, podłączyłem pisemko z URE, ale myślę, że będą się wzbraniać. Dlatego taki aneksik mógłby im odświerzyć spojrzenie. Mój faksior to 076-72-73-130 A wogóle to za każdą pomoc w temacie będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1302442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.08.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam Dzisiaj byłem w swoim ZE (też EnergiaPro) i powiedzieli mi, że pierwsze słyszą o czymś takim. Nie mogę przefaksować, bo umowę podpisałem jak już przyjęli do swojej niskiej świadomości, że za SL'kę też mają zapłacić i ją zamontować. Takie info dostałem w rozmowie u mnie w ZE. Ale to podmiot przyłączany mówi wymóc na nich zmianę umowy, która jest niezgodna z prawem. A jak inwestor się nie stara, to ZE tym bardziej cicho siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1304202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 11.08.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Dlatego zacząłem się starać. Złożyłem oficjalne pisemko z zapytaniem w jaki sposób ONI rozwiążą problem tego zabezpieczenia i do tego dołączyłem kopię pisma Prezesa URE. Miły Pan stwierdził, że w takim razie on przekaże sprawę szefowi i otrzymam odpowiedź na piśmie. Gdy okaże się odmowna, napiszę do EnergiiPro we Wrocławiu (jako organu nadrzędnego) z prośbą o wyjaśnienie mi postępowania mojego Rejonu Energetycznego i wnioskiem o zmianę jego decyzji. Jak to nie pomoże złożę skargę do URE. A potem kuźwa nie wiem. Chyba podam ZE do sądu i wystąpię o zwrot poniesionych wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1305345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 11.08.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Proszę o radę w kwestii przeniesienia umowy przyłączeniowej. Mam działke dla której otrzymałem przed rokiem warunki przyłaczniowe i podpisałem rok temu umowę o realizację przyłacza. Opłaty wniosłem ok. 1000 zł (za 7 KW). Otrzyamłem pozwolenie ale się ostaecznie nie buduję. Teraz chcę tę działkę sprzedać, a ZEWT mi mowi, ze umów przyłaczeniowych nie można przeniesc na nowego własciciela. Musi on ponownie zożyc wniosek, podpisac umwę, wniesc ponownie opłaty i czekac znowu kolejne 2 lata. Ponadto opłaty, ktore wniosłem podobno przepadają Gdzie jest prawda. Chodzi mi głownie, zeby nowy własciciel miał krotszy termin dzieki podpisanej przeze mnie rok wczesniej umowie. Podobno trzeba w akcie notarialnym zawrzec klauzule, ze sie sprzedaje działkę wraz z umowami i wtedy ZEWT nic nie ma do gadania. tak mi ktos doradził ale nie jest pewny. Prosze o poradę i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1305437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 31.08.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam, chciałbym "odgrzać" stary temat: umowa przyłączeniowa ZE. Mam nastepujące "wątpliwe" punkty umowy: &3 Strony uzgadniają, że dla realizacji przyłączenia instalacji Klienta do sieci ENEA SA konieczne jest: Punkt 2.2 W zakresie przyłącza - pobudować przyłączene kablowe YAKY 4*35mm2 z projektowanej mufy odgałęznej do wolnostojącego w granicy posesji od strony ulicy złącza zintegrowanego z układem pomiarowo-rozliczeniowym (zacisk PEN złącza uziemić). Moje pytanie: ten układ pomiarowo-rozliczeniowy to ta szafka w granicy działki? Dalej nigdzie nie ma słowa o jakiejkolwiek szafce. &8 1. Stronom przysługuje prawo odstąpienia od umowy na wypadek: 1.4 nie wykonania przez Klienta instalacji odbiorczej określonej w & 3 punkt 3 w terminie umożliwiającym ENEA SA wykonanie zobowiązań leżących po jej stronie. Moje pytanie: jak dobrze pójdzie za około 10 miesięcy dociągną prąd. A ja planuję dopiero na jesien 2007 ruszyć z fundamentami. Jak się z nimi dogadać, że przyłącze chce wcześniej a budynek podłącze dużo pózniej? Zmienić zapisy umowy? Czy może jednak coś prowizorycznie wykonać, np. zasilenie placu budowy? &12 1. Klient oswiadcza, że: 1.1 nieodpłatnie umożliwiać będzie ENEA SA w obrębie swojej nieruchomości budowę oraz rozbudowę sieci i przyłączy w zakresie niezbędnym do realizacji przyłączenia, a także wykonywania prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii tej sieci i przyłącza. Klient oświadcza w związku z tym, że znana jest mu treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. nr 115 z 1997 roku poz. 741). W celu wykonania tego zobowiązania nieodpłatnie ustanowi w formie aktu notarialnego użytkowanie gruntu obejmujące: prawo przechodu i przejazdu przez teren nieruchomości objętej budową sieci w celu wykonania modernizacji sieci i usuwania awarii. Na podstawie aktu notarialnego, którego koszt pokryje ENEA SA dokona stosowanego wpisu w księdze wieczystej nieruchomości. I tu jest punkt, który najbardziej mnie bulwersuje: o jaką im nieruchomość chodzi? Przecież nie dam prawa przechodu i przejazdu na swoją działkę? Co innego jeśli chodzi o prywatną drogę dojazdową, której jest współwłaścicielem, ale ona nie jest wprost określona? Poza tym niby koszt aktu pokryje ENEA, a kto zapłaci za wpis do księgi? To tyle moich wątpliwości, będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1332608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 13.09.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Ponieważ po niemiłosiernie długim okresie oczekiwania otrzymałem z URE odpowiedź na moją skargę o obciążenie mnie przez ZE kosztami szafki. Odpowiedzią było zaś ksero pisma prezesa rozesłane do ZE pod koniec czerwca. Udałem się do ZE i przedłożyłem posiadane dokumenty Czekam teraz na wywiązanie się z zobowiązania, że zwrócą mi koszty szafki jeśli otrzymam wspomnianą już odpowiedź. Ciekawe tylko jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1354200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 22.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Victoria Dostałem dziś fakturę korygującą z ZE. Oddadzą mi kaskę za szafkę. A jednak cuda się zdarzają. I to nie tylko w polityce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1369653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abaris 24.09.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 A ja przed podpisaniem umowy z ENION odwołałem sie do nich na pismie że zgodnie z nową taryfą oraz pismem Prezesa URE w którym zajął konkretne stanowisko w tej sprawie są zobowiązani do zakupu skrzynki to mi odpisali:"... że zgodnie z przyjetymi w Enion S.A. rozwiazaniami nie stosujemy przy zasilaniu obiektu przyłączem kablowym nN elementu takiego jak szafka złączowo-pomiarowa, tzn. urządzenia spełniajacego jednoczesnie funkcję złączową i pomiarową. Stosujemy natomiast rozwiązanie zasilania obiektów przyłączem kablowym nN z zastosowaniem:a. złącza kablowego, w skład którego wchodzą obudowa i zabezpieczenie prądoweb. szafki pomiarowej, w skład którego wchodzą obudowa i wyposażenie...W związku z powyższym nie mamy podstaw do zmiany przesłanych warunkow przyłączenia i propozycji umowy o przyłączenie w przedmiotowym zakresie".Rozumię, robią wszystko byle klient sam kupił skrzynkę i nie przejmują się organem nadrzędnym którym jest Prezes URE, a z człowieka robią wariata i próbują wciskać głupoty, tylko zastanawiam się po co w takim razie jest URE jak nie potrafi zrobić porządku raz a dobrze, jakby ENION zapłacił karę ze 100 mln zł. to szybko pozostałe ZE by zrozumiały że tanej wyjdzie kupować skrzynki ale u nas w Polsce to niestety do pewnych standarów jeszcze nam daleko, a spraw takich jest mnóstwo, jak tylko wspomnieć TPSA i ich monopolistyczne działania, ale co zrobić trzeba dalej maszerować w tym błocie...Czy ktoś miał podobną sytuację i odwolał się do URE, jaką dostał odpowiedz, jak sprawa się zakończyła, z gory dziękuje za wszelkie informacje, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1371264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.09.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 A ja przed podpisaniem umowy z ENION odwołałem sie do nich na pismie że zgodnie z nową taryfą oraz pismem Prezesa URE w którym zajął konkretne stanowisko w tej sprawie są zobowiązani do zakupu skrzynki to mi odpisali: "... że zgodnie z przyjetymi w Enion S.A. rozwiazaniami nie stosujemy przy zasilaniu obiektu przyłączem kablowym nN elementu takiego jak szafka złączowo-pomiarowa, tzn. urządzenia spełniajacego jednoczesnie funkcję złączową i pomiarową. Stosujemy natomiast rozwiązanie zasilania obiektów przyłączem kablowym nN z zastosowaniem: a. złącza kablowego, w skład którego wchodzą obudowa i zabezpieczenie prądowe b. szafki pomiarowej, w skład którego wchodzą obudowa i wyposażenie... W związku z powyższym nie mamy podstaw do zmiany przesłanych warunkow przyłączenia i propozycji umowy o przyłączenie w przedmiotowym zakresie". Rozumię, robią wszystko byle klient sam kupił skrzynkę i nie przejmują się organem nadrzędnym którym jest Prezes URE, a z człowieka robią wariata i próbują wciskać głupoty, tylko zastanawiam się po co w takim razie jest URE jak nie potrafi zrobić porządku raz a dobrze, jakby ENION zapłacił karę ze 100 mln zł. to szybko pozostałe ZE by zrozumiały że tanej wyjdzie kupować skrzynki ale u nas w Polsce to niestety do pewnych standarów jeszcze nam daleko, a spraw takich jest mnóstwo, jak tylko wspomnieć TPSA i ich monopolistyczne działania, ale co zrobić trzeba dalej maszerować w tym błocie... Czy ktoś miał podobną sytuację i odwolał się do URE, jaką dostał odpowiedz, jak sprawa się zakończyła, z gory dziękuje za wszelkie informacje, pozdrawiam. Ja miałem. Dokładnie tak mi odpowiedzieli, że nie stosują skrzynek zintegrowanych. Odpisałem, że mogą stosować sobie nawet obudowy z Marsa, ale muszą być zgodne z ich taryfą. A to że stosują osprzęt niezgodny z taryfą to już ich problem i nie do inwestora te tłumaczenia. Nie daj się. W taryfie jest napisane, jakie elementy mają stosować. Bo jeżeli w/g nich taki zapis nie ma znaczenia, to Ty możesz zastosować karton zamiast obudowy z tworzywa i im odpisać, że takich jak sobie życzą nie stosujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1371269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 24.09.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 A ja przed podpisaniem umowy z ENION odwołałem sie do nich na pismie że zgodnie z nową taryfą oraz pismem Prezesa URE w którym zajął konkretne stanowisko w tej sprawie są zobowiązani do zakupu skrzynki to mi odpisali: "... że zgodnie z przyjetymi w Enion S.A. rozwiazaniami nie stosujemy przy zasilaniu obiektu przyłączem kablowym nN elementu takiego jak szafka złączowo-pomiarowa, tzn. urządzenia spełniajacego jednoczesnie funkcję złączową i pomiarową. Stosujemy natomiast rozwiązanie zasilania obiektów przyłączem kablowym nN z zastosowaniem: a. złącza kablowego, w skład którego wchodzą obudowa i zabezpieczenie prądowe b. szafki pomiarowej, w skład którego wchodzą obudowa i wyposażenie... W związku z powyższym nie mamy podstaw do zmiany przesłanych warunkow przyłączenia i propozycji umowy o przyłączenie w przedmiotowym zakresie". Rozumię, robią wszystko byle klient sam kupił skrzynkę i nie przejmują się organem nadrzędnym którym jest Prezes URE, a z człowieka robią wariata i próbują wciskać głupoty, tylko zastanawiam się po co w takim razie jest URE jak nie potrafi zrobić porządku raz a dobrze, jakby ENION zapłacił karę ze 100 mln zł. to szybko pozostałe ZE by zrozumiały że tanej wyjdzie kupować skrzynki ale u nas w Polsce to niestety do pewnych standarów jeszcze nam daleko, a spraw takich jest mnóstwo, jak tylko wspomnieć TPSA i ich monopolistyczne działania, ale co zrobić trzeba dalej maszerować w tym błocie... Czy ktoś miał podobną sytuację i odwolał się do URE, jaką dostał odpowiedz, jak sprawa się zakończyła, z gory dziękuje za wszelkie informacje, pozdrawiam. U mnie Energia Pro podobnie argumentowała a dodatkowo ponieważ miałem zastrzeżenia do zasady, że za stan techniczny skrzynki również odpowiadam, dostałem odpowiedź, że treśc umowy jest redagowana przez prawnika we Wrocławiu i jest niezmienna. W trakcie realizacji umowy czyli montażu przyłącza okazało się, że skrzynki nie zintegrowane są niedostępne a trzymał ich termin montażu wybudowali przyłącze standardowe a potem pokornie przyszli z prośbą o akceptację. Stąd też zgoda bez warunków na poddanie się decyzji prezesa URE. Moja rada to: Jeśli masz czas to odwołaj się na piśmie do URE. Enion musi sie podporządkować. Haczyk jest w tym, że jeśli podpiszesz umowę to wtedy musisz występować z roszczeniami na drodze cywilnej, chyba że dostaniesz zapewnienie, że ZE będzie respektował decyzje lub opinie prezesa, jak było w moim przypadku. A tak w ogóle to jest CRAZY. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47685-przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-widziane-oczami-laika/page/8/#findComment-1371401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts