Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne widziane oczami laika

Recommended Posts

Witam

Jestem coraz bliżej otrzymania pozwolenia na budowę :-)

Właśnie wczorej otrzymałem "warunki przyłączenia do sieci energetycznej" - moc przyłączeniowa 12 KW (126 zł za 1 KW + 22% Vat) w sumie 1845,00 zł

Napisane jest:

"złącze pomiarowe ustawić w granicy pasa drogowego i mojej działki częścią czołową w kierunku drogi".

Jako laik w tej dziedzinie rozumie, że za tą kwotę zostanie ułożony kabel do granicy mojej działki. Domyślam się, że ten kabel zostanie zokończony jakąś szafą w której będzie znajdować się licznik.

Czyli do kwoty powyższej muszę doliczyć:

1. Szafę z licznikiem (która będzie w granicy mojej działki + robocizne za

obsadzenie tej szafy + podłączenie do tego kabla co mi zostawi

energetyka)

2. Kabel (wykop, ułożenie, zasypanie, geodeta?) od granicy działki tzn.

od tej szafy co postawię do mojego budynku jakieś 30m.

3. Podłączenie tego kabla do wewnętrznej instalacji energetycznej w domu

Czy dobrze sobie to wyobrażam?

Jak to może przedstawiać się kwotowo?

Czy moje poniższe wyobrażenia są poprawne?

1. Przyłącze 1845,00

2. Szafa + licznik - 1000,00?

3. Kabel + taśma ostrzegawcza 200,00? (wykop we własnym zakresie)

4. Robocizna?

5. Godeta?

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tej cenie energetyka postawi szafke pomiarowo-rozliczeniowa, podlaczy ja do sieci i zalatwi wszelkie formalnosci.

Dodatkowym kosztem bedzie polozenie kabla od tej szafki do domu.

Wiekszośc Zakładów Energetycznych w Polsce w ramach opłaty przyłączeniowej stawia tylko ZK. Szafka z licznikiem jest już po stronie Inwestora. Czasami energetyka proponuje za dopłatą postawienie tej szafki. Są też oczywiście zakłady, które stawiają obie szafki w cenie opłaty przyłączeniowej.

pozdrawiam

Konrad

Od 1 stycznia 2006 r. zmieniły się taryfy prawie wszystkich SD (wyjątek stołeczny Stoen S.A.). Tam w pkt. 8.4 taryfy jest nowy, zmieniony zapis, że cena opłaty za przyłączenie obejmuje złącze oraz szafkę pomiarowo - rozliczeniową (p. 8.4 w Taryfie ZE W-wa Teren, u innych numeracja może się nieco różnić). Sprawa jest świeża, ale to jest jedna z najistotniejszych zmian w taryfach SD od początku roku 2006 i teraz mamy podstawę by żądać od SD montażu na ich koszt złącza i skrzynek złączowo-pomiarowych.

ZE Warszawa - Teren, rejon Konstancin musiałem sam uświadamiać (a była już połowa stycznia), ale przyznali mi rację, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

Było też stanowisko Prezesa URE w którym mówił, że w jego opinii termin przyłączenia podmiotów zaliczanych do V grupy przyłączeniowej nie powinien przekraczać 18 miesięcy (a nie jak mówią SD 2 lata, a pisza w projekcie umowy ponad 2 lata).

Pozdrawiam

A czyją własnością jest szafka i licznik bo :

wyrok SN Z 07.11.1997 II CKN 424 /97

W razie gdy odbiorca energii, w razultacie praktyki monopolistycznej przedsiębiorstwa energetycznego, sfinansował budowę urządzeń o których mowa w art 49 kc., może on dochodzić zwrotu poniesionych kosztów na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu .

Ja też jestem z wielkopolski :) , więc może będzie tak jak u mnie.

Jam usiałam kupić szafkę i podłączyć kabel z domu do szafki (sam kabel kosztował ok. 600zł, a szafka 1000zł) energetyk postawiła obok mojej szafki szkrzynkę rozdzielczą (czy coś takiego) i ja z tej skrzynki się do mojej podłączam. Licznik prawdopodobnie założą oni, ale nie jestem pewna, bo jeszcze nadal czekam :cry:

Jola - licznik podłączą Ci na ich koszt na 100%.

Ja mówiłem o tych którzy umowy o przyłączenie podpisują po 1.01.2006 r. czyli po czasie wejścia w życie nowych taryf.

Ja osobiście miałem warunki przyłączenia z czerwca, nie podpisywałem umowy, poczekałem do początku stycznia i wystąpiłem o zmianę warunków przyłączenia na kablowe. No i dopiero teraz podpiszę umowę o przyłączenie, już wg. nowych zasad. Oszczędzę (mam nadzieję) na tym manewrze ok. 1000 PLN (koszt skrzynki i fundamentu).

Oczywiście dla tych którzy umowy podpisywali wcześniej, obowiązują stare zasady (według URE to ZE miało i tak na swój koszt stawiać skrzynki, ale ZE interpretowały zapisy taryfy inaczej i robiły swoje).

Rada więc dla wszystkich "nowych" - powołajcie się na zmienione taryfy i zapiszcie w umowie o przyłączenie, że to ZE stawia fundament i skrzynkę w przypadku przyłącza kablowego.

Pozdrawiam

W rejonie, który obsługuje ENION wygląda to w moim przypadku następująco :

warunki przyłączenia wydane zostały 31.12.2005 roku, natomiast umowa została przekazana do podpisania w styczniu 2006 roku. W umowie tej - pomimo nowej taryfy ( wg której Zakład Energetyczny m.in. ma zabudować skrzynką złącze kablowo-pomiarowe ) - widniał zapis, że ma to sfinansowac inwestor. Ponieważ o nowej taryfie dowiedziałem się po podpisaniu umowy, mam zamiar teraz przekonać ENION, że umowa jest niezgodna z ich taryfą. Przypuszczam, iż będą tłumaczyc się, że warunki zostały wydane w roku ubiegłym - ale jeśli opłata przyłączeniowa, którą mam uiścić, obliczona jest według nowej taryfy, to powinna chyba obejmować to, o czym mowa w obecnie obowiązujących przepisach. Mam nadzieję, że się uda.

Tak jak jest robiony projekt zagospodarowania terenu to jest ten kabel na niego nanoszony , robi to projektant od przyłacza . Najpierw projekt jest uzgadniany w zakładzie energetycznym jak tam jest cacy to trafia do ZUD-u i jak tam jest cacy to już koniec latania z projektem po urzędach.Geodeta teoretycznie powinien wytyczyć przebieg tego kabla przez działke , a póżniej nanosi go na mape

NO hej pozdrawiam.. :) ja przebrnąłem przez umowy, słup na działce postawili mi w grudniu. Najbardziej mnie jednak nurtuje nowe przepisy odnośnie przyłączy... Nadzór budowlany wymaga kierownika do każdego przyłącza !!!! :o Znaczy pomimo sterty papierów z RE muszę znaleźć gościa z uprawnieniami budowlano elektrycznymi jako kierownika przyłącza !!! ZNACZY dodatkowa kasa.... Nikt nie pisze o takim problemie ? a może automatycznie RE daje takiego faceta ? Rozpoczynając budowę przyznam że zaskoczyło mnie ta sytuacja, ponieważ jeszcze w 2005 chyba nie było takiego wymogu :(

dyskusja robi sie ciekawa... dorzuce kilka swoich spostrzeżeń związanych z jeszcze ciepłymi, świeżutkimi warunkami przyłączenia:

Kilka cytatów:

"Miejscem dostarczenia energii będą zaciski prądowe przewodów przy stojaku dachowym lub konstrukcji wsporczej w ścianie budynku na odejściu w kierunku instalcji odbiorcy"

"Zakres niezbędnych prac do wykonania w sieci ZE:

budowa przyłącza napowietrznego AsXSn 4x25mm2 do miejsca dostarczenia energii.

długość przyłącza nie może przekroczyć 35m. Należy zapewnić odległości ochronne obiektów budowlanych"

"Wymagania w zakresie budowy instalacji Odbiorcy:

Należy wyposażyć instalację w obudowaną tablicę pomiarową, z zastosowaniem typowych rozwiązań, przystosowaną do rozliczania poboru energii czynnej, zgodnie z tabelą i zlokalizowaną na zewnątrz budynku od strony ulicy"

Pytanie: Budowa przyłącza napowietrznego?? Byłem przekonany że teraz standardem jest instalacja podziemna... na dodatek skrzynki z licznikiem spodziewałem się w granicy działki...

I kilka cytatów z PROJEKTU UMOWY O PRZYŁĄCZENIE DO SIECI EL.

"Przedsiębiorstwo sieciowe zobowiązuje się do budowy przyłącza do miejsca dostarczenia energii elektrycznej (zaciski prądowe przewodów przy stojaku dachowym lub konstrukcji wsporczej w ścianie budynku) oraz do niezbędnej budowy (rozbudowy) sieci zgonie z warunkami przyłączenia."

"Podmiot Przyłączany (czyli ja :) ) własnym kosztem i staraniem wykona instalację elektryczną od miejsca dostarczenia energii elektrycznej"

"Strony określają opłatę za przyłączenie w wys. 1894,05 brutto (15kW x 126,27 PLN)

Pytanie: Czy w takim razie skrzynka i licznik będą wykonywane przeze mnie czy przez ZE??

Inaczej mówiąc: Czy "zaciski prądowe przewodów przy stojaku dachowym lub konstrukcji wsporczej w ścianie budynku" są przed czy za licznikiem??

Ciekaw jestem Waszych wniosków.... Być może ktoś doświadczony w tej materii potrafi mi odpowiedzieć... Swoją drogą też zasięgnę języka w ZE...

Termin oddania do użytku mi wyznaczyli na 31.12.2006 :-?

Pozdrawiam.

Pytanie: Budowa przyłącza napowietrznego?? Byłem przekonany że teraz standardem jest instalacja podziemna... na dodatek skrzynki z licznikiem spodziewałem się w granicy działki...

Energetyka wykonuje przyłącza napowietrzne jak i kablowe. Wypełniając wniosek o podanie warunków przyłączenia Inwestor określa jakie przyłącze chce mieć. Przyłącza napowietrzne są tańsze w opłacie przyłączeniowej oraz tańsze w wykonaniu co dla energetyki przy opłacie ryczałtowej ma duże znaczenie.

Pytanie: Czy w takim razie skrzynka i licznik będą wykonywane przeze mnie czy przez ZE??

Inaczej mówiąc: Czy "zaciski prądowe przewodów przy stojaku dachowym lub konstrukcji wsporczej w ścianie budynku" są przed czy za licznikiem??

Do granicy eksploatacji przyłącze wykonuje energetyka. Od granicy Inwestor. Jeżeli masz przyłącz napowietrzny na stojak dachowy czy hak na ścianie to tam została określona granica i wynikający z niej zakres prac do wykonania. Inwestor/Odbiorca ma zabudować zestaw pomiarowy oraz odcinek wlz-tu do niego od granicy eksploatacji. Energetyka montuje nieodpłatnie układ pomiarowy.

Witam :) i dolaczam sie do pytan :)

na mojej dzialce tzn w jej granicy stoi juz skrzynka taka duza betonowa na 2 dzialki.

Jak teraz wyglada podlaczenie pradu?

ide podpisuje umowe, place za wykupione kW wolam elektryka i podlaczam z tylu tej skrzynki swoja szafke/skrzynke ?

pozniej wolam ZE zeby sprazwdzili podlaczenie i puscili prad ? ;)

chodzi o prad budowalny.

Warunki otrzymalem w 2005.

Czy lepiej wystapic o nowe warunki i je otrzymam ? czy pozostac przy starych ? Co sie konkretnie zmienilo w 2006r ?

Energetyka wykonuje przyłącza napowietrzne jak i kablowe. Wypełniając wniosek o podanie warunków przyłączenia Inwestor określa jakie przyłącze chce mieć. Przyłącza napowietrzne są tańsze w opłacie przyłączeniowej oraz tańsze w wykonaniu co dla energetyki przy opłacie ryczałtowej ma duże znaczenie.

Do granicy eksploatacji przyłącze wykonuje energetyka. Od granicy Inwestor. Jeżeli masz przyłącz napowietrzny na stojak dachowy czy hak na ścianie to tam została określona granica i wynikający z niej zakres prac do wykonania. Inwestor/Odbiorca ma zabudować zestaw pomiarowy oraz odcinek wlz-tu do niego od granicy eksploatacji. Energetyka montuje nieodpłatnie układ pomiarowy.

Dzieki za odpowiedź...

W miedzyczasie pogrzebałem na stronie ZE i już jestem troszkę mądrzejszy. Faktycznie koszty budowy napowietrznego są niższe niż kablowego tak jak piszesz!!! Ale różne są również stawki za przyłączenie! W przypadku napowietrznego 103,50 zł/kW a kablowego 124,20 za kW. W moim przypadku daje to różnice niespełna 400zł więc w zasadzie nie ma się nad czym chyba zastanawiać!

Z jednym wyjątkiem: (jeśli dobrz rozumiem)

Kablowe zakończą w granicy działki skrzynką natomiast napowietrzne na budynku (teoretycznie korzystniej napowietrzne bo mniej instalacji do położenia we własnym zakresie)

Ale jest problem: nie ma budynku!!! :) Dopiero zaczynamy przymiarki do budowy... więc gdzie oni mają mi to zamiar podłączyć zgodnie z warunkami przyłączenia???? :)

Pozatym względy estetyczne przemawiają za kablowym na które w zasadzie byłem zdecydowany od początku... Musiałem to gdzieś przeoczyć przy składaniu wniosku.

Pozdrawiam!!!