Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje elektryczna, zrobić samemu ??

Recommended Posts

Na pewno otrzymasz wiele odpowiedzi, że wielu forumowiczów robiło to samemu.

Ale w każdym przypadku istotne jest jakie te osoby miały kwalifikacje.

Nie dziwił bym się jeżeli instalację położył sobie np. inżynier elektryk bo nawet gdy na codzień zajmuje się zupełnie innymi sprawami to ma w tej dziedzinie odpowiedni zasób wiedzy.

Jeżeli zaś jesteś osobą, która w towarzystwie chwali się, że z matematyki była zawsze kiepska (w domyśle - jesteś wspaniałym humanistą) to raczej wybij sobie te robotę z głowy.

Nawet jeśli nie masz o tym zielonego pojęcia a nie masz dwóch "lewych rąk" to i tak wiele możesz zrobić samemu. W końcu rozprowadzenie przewodów i spięcie ich w puszkach to nie jest żadne "tajemnicze" zajęcie ;) Tak samo podłączenie mechanizmów. Wystarczy chwilowa pomoc na poczatek kogoś znającego się na żeczy :) Ewentualnie główną skrzynkę bezpieczników i podłaczenie całosci do sieci zostaw specjaliście.

Co prawda jestem elektronikiem i dla mnie to nic trudnego....

Witam :)

A czy przypadkiem nie musi być wpis w książkę budowlana ze robiła to osoba z uprawnieniami.

Wpis do dziennika budowy może zrobić inwestor, kierownik budowy, inspektor nadzoru.

Ten kto stwierdzi że instalacja nadaję się do eksploatacji robi taki wpis. A w nowo budowanych domach instalację może odebrać tylko osoba posiadająca uprawnienia budowlane w danej dziedzinie, a więc np. kierownik budowy.

moim zdaniem jezeli ktos nie chce robic jakiejs skomplikowanej instalacji z mnostwem czujek inteligentnych przyciskow i tym podobnych rzeczy to zrobienie instalacji nie powinno stwarzac problemow w innym przypadku moze byc roznie i raczej nalezy posilkowac sie fachowcem ale juz wtedy dobrym fachowcem bo zwykly elektryk moze miec problem z odpowiednim podlaczeniem calosci

o właśnie tak

ja sam wierciłem otwory pod puszki, mocowałem przewody, zasady ogólne znam bo poczytałem trochę, skrzynkę podłączył elektryk, w puszkach też, wyposażył w bezpieczniki, sprawdził, dokonał jednej poprawki w układzie schodowym (mój błąd) i "odpalił" instalację.

mam gniazda tam gdzie chcę i będę potrzebował (przynajmniej tak mi się wydaje)