Kulin 04.02.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam. Czy ktoś z Was zabrał by sie do zrobienia instalacji elektrycznej sam ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 04.02.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Na pewno otrzymasz wiele odpowiedzi, że wielu forumowiczów robiło to samemu.Ale w każdym przypadku istotne jest jakie te osoby miały kwalifikacje.Nie dziwił bym się jeżeli instalację położył sobie np. inżynier elektryk bo nawet gdy na codzień zajmuje się zupełnie innymi sprawami to ma w tej dziedzinie odpowiedni zasób wiedzy.Jeżeli zaś jesteś osobą, która w towarzystwie chwali się, że z matematyki była zawsze kiepska (w domyśle - jesteś wspaniałym humanistą) to raczej wybij sobie te robotę z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katoda 04.02.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Nawet jeśli nie masz o tym zielonego pojęcia a nie masz dwóch "lewych rąk" to i tak wiele możesz zrobić samemu. W końcu rozprowadzenie przewodów i spięcie ich w puszkach to nie jest żadne "tajemnicze" zajęcie Tak samo podłączenie mechanizmów. Wystarczy chwilowa pomoc na poczatek kogoś znającego się na żeczy Ewentualnie główną skrzynkę bezpieczników i podłaczenie całosci do sieci zostaw specjaliście. Co prawda jestem elektronikiem i dla mnie to nic trudnego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 04.02.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Ja zrobie sobie sam od początku do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 04.02.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam : Witam. Czy ktoś z Was zabrał by sie do zrobienia instalacji elektrycznej sam ? Pozdrawiam Tak. Ja. Jestem elektrykiem :D:D:D:D:D:D:D:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 04.02.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 też jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartul 04.02.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 A czy przypadkiem nie musi być wpis w książkę budowlana ze robiła to osoba z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 04.02.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Skromna rada: RÓB WSZYSTKIE PUSZKI POGŁĘBIANE ! Ja już pomontowałem osprzęt i dużo łatwiej i komfortowo byłoby gdybym miał wszystkie puszki pogłębione. Różnica w kosztach niewielka - a jaki potem komfort pracy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 04.02.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam A czy przypadkiem nie musi być wpis w książkę budowlana ze robiła to osoba z uprawnieniami. Wpis do dziennika budowy może zrobić inwestor, kierownik budowy, inspektor nadzoru. Ten kto stwierdzi że instalacja nadaję się do eksploatacji robi taki wpis. A w nowo budowanych domach instalację może odebrać tylko osoba posiadająca uprawnienia budowlane w danej dziedzinie, a więc np. kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 06.02.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 jeżeli masz troche umiejetności - rób, wpis do dziennika od elektryka z uprawnieniami będzie dużo tańszy niz zrobienie przez takowego całej instalacji. Sprawdzi tylko instalację, zrobi pomiary, wpisze, skasuje i wszyscy będą szczęśliwi Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 06.02.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Ja też sam, spoko robotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.02.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 moim zdaniem jezeli ktos nie chce robic jakiejs skomplikowanej instalacji z mnostwem czujek inteligentnych przyciskow i tym podobnych rzeczy to zrobienie instalacji nie powinno stwarzac problemow w innym przypadku moze byc roznie i raczej nalezy posilkowac sie fachowcem ale juz wtedy dobrym fachowcem bo zwykly elektryk moze miec problem z odpowiednim podlaczeniem calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.02.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Ja miałem prosta instalację, sam kabelki rozłozyłem, elektryk wykonał skrzynkę bezpiecznikową. Wyszło mi 500,- zł za jego robociznę wraz ze wszystkimi pomiarami i odbiorem ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 06.02.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 robiłem sam na koniec przyszedł elektryk sprawdził i OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGUS66 06.02.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 o właśnie takja sam wierciłem otwory pod puszki, mocowałem przewody, zasady ogólne znam bo poczytałem trochę, skrzynkę podłączył elektryk, w puszkach też, wyposażył w bezpieczniki, sprawdził, dokonał jednej poprawki w układzie schodowym (mój błąd) i "odpalił" instalację.mam gniazda tam gdzie chcę i będę potrzebował (przynajmniej tak mi się wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 10.02.2006 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 robie sam ,elektryk przyjdzie podłaczy skrzynke z bezpiecznikami i porobi pomiary. Puszki głębokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 10.02.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Zrobiłem jak kolega Kulin radzi - elektryk z uprawnieniami pospinał tablice, wykonał przyłacze i pomiary. Walczyłem z puszkami, kablami, peszlami i schematami cały lipiec - dla relaksu po pracy. Warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts