Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc, interpretacje

T-rex

Recommended Posts

mój post jest pewni nietypowy. Mam, a dokładniej mój kuzyn ma napisać dość durzą pracę, projekt, na temat

"Ś w i a t . b e z . s ł ó w"

. I nie wiem jak do tego tematu podejść, a wiadomo nie ma jak ludzie, :wink: ich pomysłowość, skojarzenia. Dlatego prosze Was o pomoc, z czym wam się taki temat kojarzy, w jakim kierunku byści poszli go realizując, na czym się skupić :)

dzieki

każdy pomysł cenny

może chodzi o gesty, mimikę np. małe dziecko które nie umie mówić swoim "ciałem" daje coś do zrozumienia, swoim głosem , jego tonem

może chodzi o obrazy jakie widzimy np. jadąc autobusem żebrak pod kościołem - bieda , para trzymająca sie za ręce - szczęście , miłość

kobieta z wózkiem - macierzyństwo, kobieta w ciąży - nadzieja

może coś związanego z przyrodą , lasem

przyroda "mówi" porami roku itp

może to coś pomoże

mój post jest pewni nietypowy. Mam, a dokładniej mój kuzyn ma napisać dość durzą pracę, projekt, na temat

"Ś w i a t . b e z . s ł ó w"

. I nie wiem jak do tego tematu podejść, a wiadomo nie ma jak ludzie, :wink: ich pomysłowość, skojarzenia. Dlatego prosze Was o pomoc, z czym wam się taki temat kojarzy, w jakim kierunku byści poszli go realizując, na czym się skupić :)

dzieki

każdy pomysł cenny

Mozna podejsc do tego tematu np. jakby dzis wygladal swiat bez slow - co by sie dzialo,jakbysmy sie porozumiewali, czy byloby latwo czy trudno, jakie by to stworzylo interpretacje przekazywanych informacji.

A mozna pojsc innym tropem - swiat za 1000 lat :p komunikacja telepatyczna etc. - czyli swiat bez slow. Jak to bedzie gdy mowa tym samym slowa nie beda potrzebne?

Ja bym wybrala drugi trop - jesli kuzyn ma duza wyobraznie moglaby powstac ciekawa praca - zreszta nawet nie potrzebna wyobraznia, w internecie o tym mozna poczytac pewnie :wink:

powodzenia

To trochę zalezy od wieku kuzyna i rodzaju pracy (wypracowanie na j. polski, praca na godzinę wychowawczą, referat z wiedzy o kulturze itd)

Gdybym to wiedziała byłoby łatwiej...

Wszystkie wymienione tu tropy są słuszne...mnie zaś w pierwszej chwili temat skojarzył sie z szeroko pojętą sztuką: malarstwo, rzeźba, muzyka itp.

Generalnie jednak chodzi chyba o to, że wszystko -wszelkie uczucia i informacje - mozna przekazac sobie bez słów.

Ciekawe :D

...

Ale ryzykowne

Ktoś już coś takiego próbował na maturze pisemnej z języka polskiego:

Temat pracy: "Ryzyko..."cośtam(juz nie pamiętam :oops: )

Pewien osobnik zostawił całą kartkę pustą a na samym końcu zdanie: "to właśnie jest ryzyko"

...oceniający nie docenili pomysłowości...niestety... :D