Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - otwarta, półotwarta czy zamknięta? Dyskusja

tom soyer

Recommended Posts

Inna rzecz ze przeciez zamknieta kuchnia tez nie jest hermetycznie szczelna ..:) i zwykle cos tam pachnie ....

i uwazam ze nie nalezy robic scen - jak troche "jedzeniem" pachnie (no ok. ryba jest...dyskusyjna....:p

ged - dziennika chwilowo nie ma (w komentarzach wyjasnilam czemu) i pewnie sie pojawi jak ...sie zmobilizuje i odzyskam do niego "serce":)

• Odpowiedzi 734
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkam w bloku. Aneks kuchenny razem z "salonem" mają 24m2. Aneks nie ma okna, więc jedyną mozliwością wyciągnięcia zapachów jest okap. Zainwestowaliśmy w dobry okap. Cichy, o przyzwoitej wydajności. Odległość od kuchenki do kanapy to jakieś 5 m. Przy włączonym okapie nie wiem co musiałabym gotować, zeby śmierdziała mi kanapa albo żeby zapachy było czuć w drugim końcu pokoju .... :roll: Oczywiście, ze z kuchni dochodzą rozne dźwięki ale jakoś nie uważam je za uciążliwe. Nawet jeżeli dobiegają w trakcie oglądania telewizji, to chyba mozna telewizor podgłośnić ...

Dla mnie kuchnia połączona z salonem to bardzo dobre rozwiązanie. Nareszcie kuchnia przestała być z ciemnym, zasmrodzonym pomieszczeniem z blatami zawalonymi stertą gratów a zaczęła wyglądac jak pomieszczenie na które miło popatrzeć. A to, ze w takiej kuchni tzreba utzrymywac porzadek jest dla mnie dodatkową zaletą :)

Poza tym, nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy przyjeżdżają do mnie goście a ja musze zniknąc na 3-4 godziny w kuchni ... Zesłanie jak za karę ... :-?

Czy mozesz podać nazwę i symbol okapu,skoro taki dobry jest :wink:

Tez bedę szukał czegoś cichego i dobrego,a skoro masz przetestowany

i spełnia te dwa wymogi(cichy i dobry wyciąg) to chętnie go zobacze i poczytam o nim :)

Inna rzecz ze przeciez zamknieta kuchnia tez nie jest hermetycznie szczelna ..:) i zwykle cos tam pachnie ....

i uwazam ze nie nalezy robic scen - jak troche "jedzeniem" pachnie (no ok. ryba jest...dyskusyjna....:p

I dlatego w przedwojennych domach, a w szczególności we dworach kuchnia była oddzielnym budynkiem. Potem wprowadzono ją do budynku oddzielając pokojem kredensowym. Dzisiaj ... proponowałem ‘mojej’ salon połączyć z garażem. No bo samochody teraz ładne czyste, prawie nie śmierdzą, przy wymianie oleju można spokojnie z gośćmi pogadać, lakier wypolerować...

Odchodzimy od tradycji, spłycamy wszystko.

Mieszkam w bloku. Aneks kuchenny razem z "salonem" mają 24m2. Aneks nie ma okna, więc jedyną mozliwością wyciągnięcia zapachów jest okap. Zainwestowaliśmy w dobry okap. Cichy, o przyzwoitej wydajności. Odległość od kuchenki do kanapy to jakieś 5 m. Przy włączonym okapie nie wiem co musiałabym gotować, zeby śmierdziała mi kanapa albo żeby zapachy było czuć w drugim końcu pokoju .... :roll: Oczywiście, ze z kuchni dochodzą rozne dźwięki ale jakoś nie uważam je za uciążliwe. Nawet jeżeli dobiegają w trakcie oglądania telewizji, to chyba mozna telewizor podgłośnić ...

Dla mnie kuchnia połączona z salonem to bardzo dobre rozwiązanie. Nareszcie kuchnia przestała być z ciemnym, zasmrodzonym pomieszczeniem z blatami zawalonymi stertą gratów a zaczęła wyglądac jak pomieszczenie na które miło popatrzeć. A to, ze w takiej kuchni tzreba utzrymywac porzadek jest dla mnie dodatkową zaletą :)

Poza tym, nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy przyjeżdżają do mnie goście a ja musze zniknąc na 3-4 godziny w kuchni ... Zesłanie jak za karę ... :-?

i spełnia te dwa wymogi(cichy i dobry wyciąg) to chętnie go zobacze i poczytam o nim :)

to taki okap

http://www.maksmedia.pl/?a=product_details&kategoria=58&producent=140&podkategoria=&product_id=292&old_a=pokaz&kl=1&fraza=

Naprawdę polecam :D

I dlatego w przedwojennych domach, a w szczególności we dworach kuchnia była oddzielnym budynkiem. Potem wprowadzono ją do budynku oddzielając pokojem kredensowym. Dzisiaj ... proponowałem ‘mojej’ salon połączyć z garażem. No bo samochody teraz ładne czyste, prawie nie śmierdzą, przy wymianie oleju można spokojnie z gośćmi pogadać, lakier wypolerować...

Ale zapomniałeś, ze w tych przedwojennych domach, które mogły sobie pozwolić na posiadanie kuchni w formie osobnego budynku czy dobrze oddzielonego pomieszczenia była służba .... :wink:

Służąca to nie to samo co żona :wink: Choć niektórym nadal się myli :wink:

Słusza uwaga z tym zesłaniem na czas przyjazdu gości, to jest jedna z wad, kto wie, czy nie największa. Ale może nie każda pani domu lubi, jak jej goście patrzą na ręce kiedy gotuje?

Co do zapachów, powiadasz, że nie wiesz co miałabyś gotować, żeby nie było czuć... hmmm... Chyba mamy trochę inną wrażliwość, bo dla mnie rozpoznanie, czy danego dnia jest piątek to łatwizna, wystarczy pójść na dowolną klatkę w bloku/kamienicy/budynku gdzie ludzie gotują ;-) Czasami można rozpoznać gatunek ryb :-D i naprawdę nie uwierzę, że okap jest w stanie rozwiązać problem np. gotującego się kilka godzin bigosiku (mniam :-P).

Ale w sumie chodzi o przedstawienie jak największej liczby argumentów, prawda? Każdy przed pojęciem decyzji powinien ten wątek przeczytać ;-) jeżeli w ogóle decyzja nt. aneksu nie została podjęta za nas :-?

Okap jest w stanie rozwiązać problem. Wiem bo używam. Również przy gotowaniu bigosu.

Moze u mnie w domu jest poprostu tak dobra cyrkulacja powietrza, ale naprawdę nie mam problemu z rozchodzącymi się zapachami po całym domu ...

Ale zapomniałeś, ze w tych przedwojennych domach, które mogły sobie pozwolić na posiadanie kuchni w formie osobnego budynku czy dobrze oddzielonego pomieszczenia była służba .... :wink:

Służąca to nie to samo co żona :wink: Choć niektórym nadal się myli :wink:

DOKŁADNIE!!!!

to samo chcialam napisac :lol: nooo chyba ze ged ma obok żony i służbe..., tego nie wolno wykluczyc :wink: (jak tak to zazdroszcze :wink: )

Nareszcie kuchnia przestała być z ciemnym, zasmrodzonym pomieszczeniem z blatami zawalonymi stertą gratów ...

... nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy przyjeżdżają do mnie goście a ja musze zniknąc na 3-4 godziny w kuchni ...

:o mam zwyczajną blokową kuchnię ok.10m2

i przysięgam, że nie jest ciemnym, zasmrodzonym pomieszczeniem

a przy gościach nie znikam na 3-4 godziny w kuchni, bo po co?

wszystko mam przygotowane wczesniej, a przy noszeniu potraw małż pomaga :wink:

to taki okap

http://www.maksmedia.pl/?a=product_details&kategoria=58&producent=140&podkategoria=&product_id=292&old_a=pokaz&kl=1&fraza=

Naprawdę polecam :D

Dzięki bardzo-ładny,ale mi nie bedzie pasował

bo ja kuchnię robie na stary styl,a on siakis taki

nowołczesny :D :wink:

Ale dzięki za info i za stronke widze,że mozna

tam duzo ciekawych rzeczy się dowiedzieć :wink:

pozdro

Mam teraz małe mieszkanie i otwartą kuchnię. Powiem tak zależy jak kto lubi i co komu przeszkadza, a co może być w miarę możliwości zlikwidowane. Ja jakie by opinie nie były zrobiłam kuchnie otwartą i taką muszę mieć. Dla mnie kuchnia jest do przygotowywania potraw i już. Nie lubie w niej przesiadywać, ale muszę mieć baczenie na robione potrawy (gotuje codziennie).

Zapachy nigdy nie były problemem mam zeptera, a w nim nawet nie czuć gotowanego bigosu. Bałaganu nigdy nie mam, także prosze dobrze przemyśleć decyzje aby potem nie żałować.