Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie płaski dach? - za i przeciw pyt do fachowca

katoda

Recommended Posts

Właśnie dla tego, że pod blaszkę bo praktycznie nie ma co stabilizować tego dachu. Skoro zdecydowałaś się na blaszkę to radziłbym pokrycia panelowe z posypką ceramiczną. Mają doskonałą estetykę, są ciche i dzięki posypce mają zwiększoną trwałość. Niestety mają jedną wadę są prawie 100% droższe od typowej blachodachówki. No ele jak się buduje dla siebie to trzeba rozważyć. Gdybyś się decydowała polecam POWERTEKK firmy ISOLA. Pozdrawiam.

KATODA wejdź w dzienniki budowy str. 2 Dziennik Whisperów str. 2 znajdziesz tam opinię jak stawialiśmy im więźbę z gotowych wiążarów pod Tarczynem. Pozdrawiam.

Dzięki :) To co tam wyczytałem bardzo mi się podobało :wink: Możesz podać w przybliżeniu cene tych wiązarów i cene montarzu? Jeśli to nie tajemnica oczywiście :wink:

• 2 weeks później...
Serdecznie zapraszam inwestoreów z Łodzi i okolic do odwiedzenia targów Interbud. Będę tam na stoisku firmy ZAMEK hala Exspo w sobotę w godz. 10-12 i w niedzielę w godz. 12-14. Serdecznie zapraszam z projektami, chętnie doradzę w temacie dachów. Do zobaczenia . Pozdrawiam.

Ja mam dom z płaskim dachem i moge powiedzieć, ze plusy takiego rozwiązania to: niski koszt wykonania, prostota konstrukcji, mozna zastosować papę jako pokrycie dachu, bo i tak jej nie widać.

Minusy z kolei to: zalegający śnieg, pokrycie tego rodzaju nie toleruje najniejszej nieszczelności.

skos - zawsze ci się przyda jakiś mały stryszek :) i nie zawali się jak w katowicach...

No właśnie - masz wybór: mały stryszek czy pełnowymiarowe pomieszczenia :-?

Co do walących się dachów to teraz przy roztopach poleciało masę dachów na śląsku

- i bynajmniej nie płaskich :o (sam byłem zdzwiony)

Ja wybrałem dach płaski. Tej zimy musiałem RAZ go odśnieżyć. To chyba niezły wynik.

Ciężko znaleźć firme która wykonuje stropodachy profesjonalnie - ci z reguły siedzą

na dachach fabryk, marketów etc i nie chcą się bawić w małe dachy :-?

Pozdrawiam

I w PM i w DoWZ moze byc ze dach dowolnyalbo po prostu brak info o tym elemencie domu:)

ja wole skosy - kiedys bylam fajnka nowoczesnych z plaskim dachem a jakos tak "wrocilam" do tradycji ;)

mysle ze dobry argument jest Rydza - latwiej znalesc profesjonalna ekipe do "tradycyjnego" dachu

Co do walących się dachów to teraz przy roztopach poleciało masę dachów na śląsku

- i bynajmniej nie płaskich :o (sam byłem zdzwiony)

Ja wybrałem dach płaski. Tej zimy musiałem RAZ go odśnieżyć. To chyba niezły wynik.

Ciężko znaleźć firme która wykonuje stropodachy profesjonalnie - ci z reguły siedzą

na dachach fabryk, marketów etc i nie chcą się bawić w małe dachy :-?

Pozdrawiam

Dopiero teraz zabierają się za nowelizację normy śniegowej,która nieco dziwna jest - sporo dachów jednak jest starych ,skorodowanych i stąd awarie też m.in. - co nie zmienia faktu,że Śląsk (Katowice) raczej są nieprawidłowo określone strefą śniegową :-?

Witam

Jezeli chodzi o dachy to w wiekszosci WZ jest to podane...

A tak apropos dach to 60% wygladu naszego domku....dach plaski za bardzo przypomina mi blokowisko....od ktorego tak wszyscy uciekamy..

Pozdrawiam

Paradox

Skośny dach wcale nie gwarantuje dobrego wyglądu. Są brzydkie kostki, ale są też i dobre kostki. Modernizm, Bauhaus, Le Corbusier, Wright ... Można mnożyć dobre przykłady. Nie bądźmy ograniczani, że kostka to blokowisko i socrealizm.

Oczywiscie ze nie mozemy sie ograniczac...... przegladalem wiele projektow z tego typu dachami i mowiac szczerze zaden nie przypadl mi do gustu.....ale aby byc precyzyjnym i wiele dachuw spadzistych mi nie odpowiadalo....moze dlatego zdecydowalem sie na projekt indywidualny :wink:

Pozdrawiam

Paradox

Jak nie płaski, bo jeszcze się zarwie pod ciężarem śniegu i nie skośny bo...

To proponuję mansardowy, bardzo ładnie wygląda i to jakby dwa dachy w jednym.

zostaje jeszcze łukowaty, rzadko stosowany, bo trudno o takie belki, trzeba zamawiać prefabrykowane, też wygląda niesamowicie.