Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy udało się Wam zmniejszyć oprocentowanie kredytu w PKO

tomek159

Recommended Posts

Tak sobie ostatnio myslałem,czy nie wystąpić do PKO BP z wnioskiem o obniżenie marży mojego kredytu.W umowie mam zapisane WIBOR 3M +1,1 % marży.Udało się Wam zmniejszyć oprocentowanie kredytu w PKO lub innym banku.Jakie macie obecnie warunki kredytów ? Zastanawiam sie nad blefem,że gdzie indziej otrzymałem lepsze warunki i mogę się tam przenieść

Do lajkonika:

Czy jest to kredyt w zlotowkach, skąd 34,4% marży banku??

Wyjaśnij jeśli możesz.Bo dla mnie jest to niejasne, Jeśli ja mam oprocentowanie LIBOR 3M +1,1 marży to zn. 1,05+1,1=2,05, czyli ile bank bieże naprawdę???

Tak to jest kredyt w PKO BP ,złotowkowy

Wyjasniam:

1 należy rozróżnic dwa pojęcia: procent i punkt procentowy

2aby to wyjasnic posłusze sie przykladem

jeden bank ma oprocentowanie 5% a drugi 15%

Jaka jest róznica oprocentowań tych banków? Wynik podaj w procentach i punktach procentowych

Odpowiedż;

róznica procentowa wynosi 300% jako zę oferta drugiego banku jest 3 razy droższa

Natomiast różnica w pkt proc wynosi 15-5 =10pkt proc

ps jesli to nie jest jasne to prosze pisać

Wydaje mi się, że bezbolesne przeniesienie jest możliwe, gdy w umowie mamy zapis o wcześniejszej spłacie kredytu bez dodatkowych prowizji (czytaj: kar)

Jestam ogromnie ciekaw doświadczeń forumowiczów odnośnie renegocjacji marży banku. U mnie ona wynosi aż 2% w CHF w BPH.

Slawturo!

Podjęliśmy rozmowy z BPH w sprawie renegocjacji (obniżenia) marży (też 2%). Kompletnie nie chcieli z nami gadać. Postaraliśmy o kredyt refinansowy (promocyjny pod koniec ubiegłego roku) w Fortis, gdzie marża wynosiła 1%. Nasza rata miesięczna zmniejszy się o ponad 200 zł. Jeszcze nie zdążyliśmy podpisać tej umowy.

Z ulgi odsetkowej nie możemy skorzystać, bo oszczędzaliśmy kiedyś w kasie mieszkaniowej. Dlatego szukamy jak najtańszych kredytów.

BeataL

w listopadzie 2005 wynegocjowałem zmnijszenie oprocentowania o 2,5% w stosunku do 200 roku. Napisałem PODANIE :lol: , w którym napisałem, że jak się nie zgodzą to wezmę kredyt w innym LEPSZYM banku aby spłacić stary kredyt. UDAłO SIE ale jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa - atakuję ponownie na jesieni 2006.

Jetem niewolnikiem PKO S.A. - jeszcze 10 lat :evil:

Wydaje mi się, że bezbolesne przeniesienie jest możliwe, gdy w umowie mamy zapis o wcześniejszej spłacie kredytu bez dodatkowych prowizji (czytaj: kar)

Jestam ogromnie ciekaw doświadczeń forumowiczów odnośnie renegocjacji marży banku. U mnie ona wynosi aż 2% w CHF w BPH.

To prawda trzeba na wszystko dobrze patrzeć. Ja miałem zapis o dość dużej prowizji przy wcześniejszej spłacie całości kredytu wychodziło tego sporo chyba 1 % co dawało ok 2000 zł ale wcześniajsza spłata części kredytu wiazała się ze zmianą umowy i opłatą 50 zł. dałem decyzje o wcześniejszej spłacie kredytu i skróceniu okresu kredytowania, zostawiłem sobie jedną ratę którą spłaciłem w terminie i sprawa zakończona.