tomek159 04.02.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Tak sobie ostatnio myslałem,czy nie wystąpić do PKO BP z wnioskiem o obniżenie marży mojego kredytu.W umowie mam zapisane WIBOR 3M +1,1 % marży.Udało się Wam zmniejszyć oprocentowanie kredytu w PKO lub innym banku.Jakie macie obecnie warunki kredytów ? Zastanawiam sie nad blefem,że gdzie indziej otrzymałem lepsze warunki i mogę się tam przenieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 05.02.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 u mnie jest obecnie wIBOR 3M +1.5 punktu procentowego!!co daje 4.36+1,5=5.86%marża Banku wynosi 1.5 /4.36=34.4% !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.02.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 w tej chwili całkiem popularne są kredyty oprocentowane - czyli można powalczyć o ten 0.1 % pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.02.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Do lajkonika:Czy jest to kredyt w zlotowkach, skąd 34,4% marży banku?? Wyjaśnij jeśli możesz.Bo dla mnie jest to niejasne, Jeśli ja mam oprocentowanie LIBOR 3M +1,1 marży to zn. 1,05+1,1=2,05, czyli ile bank bieże naprawdę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.02.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Mam kredyt w złotówkach przeniosłem się z BPH do PKO zyskałem na tym 1.5 punktu procentowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 05.02.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Wydaje mi się, że bezbolesne przeniesienie jest możliwe, gdy w umowie mamy zapis o wcześniejszej spłacie kredytu bez dodatkowych prowizji (czytaj: kar)Jestam ogromnie ciekaw doświadczeń forumowiczów odnośnie renegocjacji marży banku. U mnie ona wynosi aż 2% w CHF w BPH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 05.02.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Do lajkonika: Czy jest to kredyt w zlotowkach, skąd 34,4% marży banku?? Wyjaśnij jeśli możesz.Bo dla mnie jest to niejasne, Jeśli ja mam oprocentowanie LIBOR 3M +1,1 marży to zn. 1,05+1,1=2,05, czyli ile bank bieże naprawdę??? Tak to jest kredyt w PKO BP ,złotowkowy Wyjasniam: 1 należy rozróżnic dwa pojęcia: procent i punkt procentowy 2aby to wyjasnic posłusze sie przykladem jeden bank ma oprocentowanie 5% a drugi 15% Jaka jest róznica oprocentowań tych banków? Wynik podaj w procentach i punktach procentowych Odpowiedż; róznica procentowa wynosi 300% jako zę oferta drugiego banku jest 3 razy droższa Natomiast różnica w pkt proc wynosi 15-5 =10pkt proc ps jesli to nie jest jasne to prosze pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolumbik 05.02.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 przeniesienie kredytu do innego banku trzeba dobrze policzyc, bo odsetki od kredytu hipotecznego mozna odpisac u fiskusa, a od refinansowego juz niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 05.02.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Wydaje mi się, że bezbolesne przeniesienie jest możliwe, gdy w umowie mamy zapis o wcześniejszej spłacie kredytu bez dodatkowych prowizji (czytaj: kar) Jestam ogromnie ciekaw doświadczeń forumowiczów odnośnie renegocjacji marży banku. U mnie ona wynosi aż 2% w CHF w BPH. Slawturo! Podjęliśmy rozmowy z BPH w sprawie renegocjacji (obniżenia) marży (też 2%). Kompletnie nie chcieli z nami gadać. Postaraliśmy o kredyt refinansowy (promocyjny pod koniec ubiegłego roku) w Fortis, gdzie marża wynosiła 1%. Nasza rata miesięczna zmniejszy się o ponad 200 zł. Jeszcze nie zdążyliśmy podpisać tej umowy. Z ulgi odsetkowej nie możemy skorzystać, bo oszczędzaliśmy kiedyś w kasie mieszkaniowej. Dlatego szukamy jak najtańszych kredytów. BeataL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 05.02.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 w listopadzie 2005 wynegocjowałem zmnijszenie oprocentowania o 2,5% w stosunku do 200 roku. Napisałem PODANIE , w którym napisałem, że jak się nie zgodzą to wezmę kredyt w innym LEPSZYM banku aby spłacić stary kredyt. UDAłO SIE ale jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa - atakuję ponownie na jesieni 2006. Jetem niewolnikiem PKO S.A. - jeszcze 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 05.02.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 w listopadzie 2005 wynegocjowałem zmnijszenie oprocentowania o 2,5% w stosunku do 200 roku. Napisałem PODANIE , w którym napisałem, że jak się nie zgodzą to wezmę kredyt w innym LEPSZYM banku aby spłacić stary kredyt. UDAłO SIE u mnie było identycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 05.02.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 marża Banku wynosi 1.5 /4.36=34.4% !!!!!! Lajkonik, zapewniam Cię, że żaden Bank nie ma takiej marży na kredytach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.02.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 W każdym razie proponuję nie mylić kredytu złotówkowego,opartego o WIBOR, gdzie poziom WIBOR+1% jest typowy, do kredytów walutowych, gdzie ten "dodatkowy" procent jest inny (raczej wyższy) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.02.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Mam kredyt w PKO BP i to juz drugi - pierwszy 50tys /rata 470 zł ,drugi teraz 100 tys rata...460.Zamieniłem je po prostu ,ale wiem że bank juz tego nie robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 08.02.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Wydaje mi się, że bezbolesne przeniesienie jest możliwe, gdy w umowie mamy zapis o wcześniejszej spłacie kredytu bez dodatkowych prowizji (czytaj: kar) Jestam ogromnie ciekaw doświadczeń forumowiczów odnośnie renegocjacji marży banku. U mnie ona wynosi aż 2% w CHF w BPH. To prawda trzeba na wszystko dobrze patrzeć. Ja miałem zapis o dość dużej prowizji przy wcześniejszej spłacie całości kredytu wychodziło tego sporo chyba 1 % co dawało ok 2000 zł ale wcześniajsza spłata części kredytu wiazała się ze zmianą umowy i opłatą 50 zł. dałem decyzje o wcześniejszej spłacie kredytu i skróceniu okresu kredytowania, zostawiłem sobie jedną ratę którą spłaciłem w terminie i sprawa zakończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts