Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile moze kosztować dach w proj. Alabaster z prac. krajobrazy

Recommended Posts

Witam

podoba mi się ten projekt, jest to prawie to, czego szukam, ale boję się wybrać projekt, ktorego nie będe w stanie wybudować. Na strronie Krajobrazów nie ma żadnego kosztorysu, nie ma też pow. dachu.

Czy mogłby ktoś mniej więcej określic, ile może kosztować wybudowanie tego domu, a szczególnie dachu?

http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=ALABASTER#nowhere

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/47728-ile-moze-kosztowa%C4%87-dach-w-proj-alabaster-z-prac-krajobrazy/

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam ten sam problem.

Nie jestem w stanie ocenic kosztów budowy tego domu. Dane techniczne sa niedostepne.

Wynika to z tego, że projekt nie jest jeszcze dokończony.

"Krajobraz" twierdzi, że skończą za miesiąc od zamówienia piewszej osoby. Ktoś musi być pierwszy.

:p

Witam,

Dach bardzo skomplikowany i wg mnie z co najmniej dwoma potencjalnie blednymi rozwiazania. Pierwsze to kominy wychodzacy w koszu i kalenicy, drugie to okno polaciowe wychodzace w koszu. Sa to miejsca potencjalnych problemow na podczas budowy oraz miejsca mozliwych przeciekow po wykonaniu dachu. Moze tez sie okazac ze sa problemy z ciagiem kominowym ze wzgledu na zaslanianie kominow przez wyzsze polacie dachu. Jednym slowem odradzam ten projekt.

Pozdrowienia

Pagin, bardzo prosze o rozwinięcie stwierdzenia :

"Pierwsze to kominy wychodzacy w koszu i kalenicy, drugie to okno polaciowe wychodzace w koszu"

Twoje uwagi moga być bardzo cenne, ale nie sa dla mnie zbyt zrozumiałe.

Na stronie projektu , na dole tej strony jest widok dachu z gory. Dwa male prostokaciki w gornej czesci widoku (godzina 12 i godzina 3) to problematyczne kominy, wiekszy prostokat w dolnej czesci (po lewej stronie, godzina 6) to problematyczne okno polaciowe

I to jest właśnie to, czego się boję - że kupię projekt, a okaże się, że jest w nim mnóstwo błędów. Jeśli Pagin od razu widzi błędy, to jak architekt może coś takiego ,,wypuścić"! :o

To znaczy, że może być tam więcej takich ,,kwiatków".

Witam. Ja buduję ten domek http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=238&CanBack=1

Widzę że dach jest pod względem skomplikowania podobny.

I powiem ze dach jak do tej pory był najdroższym elementem tego domu. Dach ma powierzchnię około 350m2 (coś koło tego):

- pełne deskowanie z papą

- dachówka ceramiczna angobowana Roben kasztan

- rynny Wavin Kanion czerwona

to wszystko kosztowało około 60tys.

Najbardziej zbliżony projekt z kosztorysem, do którego możesz się odnieść to chyba "Gniewko" z Archetonu rożnią się powierzchnią o ok 2 m2.

Krajobrazy:

http://www.krajobrazy.com.pl/domki/alabaster/alabaster_widok1b.jpg

Archeton:

http://www.archeton.net/resources/realizacje/gniewko_1/4.jpg

Wg kosztorysu dach (konstrukcja+pokrycie dachówką Brass'a+odwodnienie Brass'a) 83 308 zł.

Pan Roman napisał

Najbardziej zbliżony projekt z kosztorysem, do którego możesz się odnieść to chyba "Gniewko" z Archetonu rożnią się powierzchnią o ok 2 m2.

A skąd Pan Roman wie, jaką pow. ma dach Alabastra z Krajobrazów? Bo ja nie znalazłam nigdzie takiej informacji.

A swoją drogą - 100 tys. (brutto) za dach? A zdawało mi się, ze ten projekt ma dosyć prosty dach! Zastanawiałam się również nad zlikwidowaniem lukarny od strony ogrodu, w zamian dając 2 okna dachowe.

Niedługo w ogóle odechce mi się budowy zanim zacznę!

Jej, justa nie chciałem Cię wpędzać w depresję. Ta kwota to kwota netto wykonawstwo i materiał na 7% ale w tej kwocie jest też marża developera, no i nie musisz kłaść Brassa. To to ta quasi dobra wiadomość gorsza jest taka, że masz rację jeśli chodzi o powierzchnię. Alabaster jest sporo większy - zapomniałem o garażu.

Mysle ze najlepiej zadzwonic do pracowni i spytac sie o powierzchnie dachu...albo wyslac maila - zajmie to ok 1 minuty :)

przy okazji mozan sie zapytac czy ktos taki dom wybudowal i porosic o jakis kontakt z takimi ludzmi - albow tej pracowni moze sie orientuja ile mniej wiecej kosztuje

a co do ceny zalezy jakie pokrycie i jaki rejon

tak "na oko" stawialabym ok 120 -125 zł za m2 z robocizna (mazowieckie okolice wawy ) przy pokryciu np cementowa brassa (mysle ze oprocz tego tzreba by doliczyc podbitke jakies 6 - 8 tys)

aha - cena netto

zielonooka napisala

Mysle ze najlepiej zadzwonic do pracowni i spytac sie o powierzchnie dachu...albo wyslac maila - zajmie to ok 1 minuty

przy okazji mozan sie zapytac czy ktos taki dom wybudowal i porosic o jakis kontakt z takimi ludzmi - albow tej pracowni moze sie orientuja ile mniej wiecej kosztuje

Wysłałam maila, ale dopiero w piątek wieczorem, bo w piątek znalazlam ten projekt.

Z tego, co wiem, to nikt tego jeszcze nie wybudował, bo jest to nowy projekt i to jeszcze nie do końca dopracowany. podobno od złożenia zamówienia na ten projekt dopracują go dopiero i dają sobie na to ok. miesiąc czasu :o

A tak w ogole to na ile metrow szacujecie powierzchnię tego dachu?

Czy wg Was cena jest tak wysoka, bo pow. jest tak duża czy jest tak bardzo skomplikowany?

A tak wogole jak ci odpisali ze beda projekt "dopracowywac" - sorry ale daruj go sobie - bedziesz krolikiem doswiadczalnym - nawet dlugo istniejace na rynku projekty nie bywaja pozbawione bledow

jak ci sie taki styl podoba zajrzyj na http://www.archipelag.pl albo http://www.archonplus.pl choc nie ukrywam ze dom ktory wybralas prezentuje sie bardzo okazale i ladnie a po zatym ma fajnie rozplanowane wnetrze

pozdrawiam!

cenami tu podanymi mocno się nie zrażaj (jasne są ważne)ale każdy rejon Polski ma swoje i są to różnice nawet do 40 % ano tak już jest że dach jest najdroższy można dużo zaoszczędzić na wykonastwie tylko patrz na gwarancje i co już zrobili materiały tez można wytargować w dużo niższych cenach od katalogowych.A ci co Ci mówią trudny dach zmień itp.to najchętniej budowali by 2 spadowy lub płaski ale nie o to chodzi to ma być TWÓJ DOM WYMARZONY.Pozdrawiam

Mario z calym szacunkiem , marzenia fajna rzecz ale dobrze jak stoja na mocnym gruncie :wink:

przeczytaj doswiadczenia osob ktore juz zbudowaly - bardzo charakterystyczny objaw - zaczynajacy mowia o marzenich i ze "jakos to bedzie" a ci ktorzy juz zbudowali przestrzegaja zeby mierzyc sily na zamiary :wink: i nie porywac sie z motyka na słońce

marzenie to dom , a nie kupa problemow, rozgrzebana budowa i brak srodkow finasowych na wykonczenie chałupy

co z tego ze z pieknym dachem jak na betonie sie spi bo na podloge nie starczylo, sam fakt ze dom jest "wymarzony" nie sprawi ze sie sam zbuduje i zfinansuje, dom sie buduje za kase a nie za cudowne marzenia :)

i dlatego warto tak jak Justa pytac i zbierac info jak i korzystac z doswiadczenia innych :) zeby sie bolesnie nie rozczarowac

Justa oczywiscie sama zdecyduje czy ja stac na dach i caly dom (byc moze bez zadnego problemu- czego zycze :wink: ) ale uwazam ze jej podejcie jest rozsadne :) czyli szukanie i plusow i minusow a potem analiza

pozdrawiam!