Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile moze kosztować dach w proj. Alabaster z prac. krajobrazy

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zielonooka napisala

sprawdzilam wspolczynnik dla 100% spadku czyli 45stopni) wynosi 1,45

czyli 155 x 1,45 =225 m2 ale z 250 -260 spojkojnie trzeba policzyc

250-metrowych dachów jest mnóstwo, ale nigdzie nie słyszałam, żeby ktoś wycenił to na 100 000zł jak to zrobił Pan Roman

natomiast jesli mario5 napisał

Buduję coś takiego 320 m2 dachu http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=155 dach bardzo skąplikowany cena całości bez ocieplenia za to wieźba , folie , rynny , podbitka, dachówka Brass celtycka ekipa od a do z 52000 ich materiał (7%) acha jeszcze powiększone okna połaciowe 94x140 też w tej cenie.
to alabaster tez w okolicach 50 tys. będzie oscylowal, prawda?

To już brzmi rozsądniej

ja bym oszacowała tak:

dachowka cementowa (brass albo euronit) na 260 m2 za 125 zł (cena netto!) co mi daje ok. 32 500 zł plus ok. 10% - 15% na zapas =

35 700 - 37 500

plus oczywiscie podbitka - ceny nie powiem bo to trudno z pzredmiaru obliczyc liczy sie na realnym dachu ale z 6- 7 tys jak nic :-?

i mysle ze w tych granicach bym sie jakos poruszała mysle ze 45 tys to max

ps. mowie o cenach warszawskich :wink:

Justa - jeszce jedno

w jakims watku o projektach pisalas ze ten ma bledy konstrukcyjne

jak sie nie zobaczy projektu pelnego nie wolno tak pisac ! :wink:

tu ktos zauwazyl ze moga byc trudne rozwiazania z tymi kominami (faktycznie tak sobie to wyglada :-? ) ale nie jest to blad konstrukcyjny a jednynie cos co moze sprawiac przy budowie problemy i wymaga zmyslnej ekipy:)

pozdarwiam!

ps. dla wlasnej ciekawosci zadzwonilam do tej pracowni - dach ma wg.pana z ktorym rozmawialam ok 261 m2 :D czyli dobrze policzylam :) (projekt z garazem 1 stanowiskowym)

zielonooka

DZIĘKI BARDZO

Wkurzyłam się, jak zobaczyłam ceny Pana Romana, bo to by eliminowało dla mnie ten projekt całkowicie. A wybieram już parę miesięcy, co zainteresuję się którymś, bo wydaje mi się, że ten to już-już ,,będzie mój", to zawsze jest coś, co powoduje, że muszę z niego zrezygnować.

Alabaster z zewnątrz mi się podoba (chociaż zaczynałam szukanie od dużo ,,spokojniejszych" typu d12, d08, m05a. Ten jest bardziej urozmaicony, ale w środku jest prawie idealny - nie licząc tych schodów i okrągłej ściany w pok. 5. Ale myśle, że to jest to poprawienia w ramach adaptacji.

Witam

Więc ja mam taki dach : http://www.archipelag.pl/domek-elewacje.php?KatID=3990500&ProjID=158

Powierzchnia około 286 m2 (dane z projektu). Stopień skomplikowania dośc spory. Dodatkowo dołożone okno dachowe oraz wyłaz. Koszty przedstawiły się nastepująco :

1. Dachówka Braas Celtycka wraz z dodatkami - 12500 zł

2. Kosze dachowe, obróbki blacharskie, rynny, spusty itp. - 5500 zł

3. Robocizna - więżba, pokrycie, obróbki - 7000 zł

4. Drewno na więźbę (sporo przewymiarowane) - 6800

5. Podbitka - robicizna + materiał - 3000

Razem 34800

W dzienniku - można zobaczyć szczegóły.

Pozdro

Sławek

Justa - zmiana polokraglej sciany przy schodach na prostokatna to pikus:)

mi sie tez alabaster bardzo podoba - i zzewnatrz i od srodka

ktos tam krytykowal ten slup w salonie - ja uwazam ze jest ok - umownie opddziela kuchnie i jadalnie od salonu troche zaslania kuchnie i ew kuchenny balagan :wink: - mozna go tez fajnie zaaranzowac jakimis wnekami czy polkami .... wejscie od garazu - super ze nie przez kuchnie (nie znosze tego w projektach jak wchodzi sie z garazu (czasami przez pom gospodarcze) do kuchni wrrrr , no jednym slowem zgrabne to jest

ciekawe jak zrobia projekt bo koncepca obiecujaca

to pom gosp troche nie teges bo przez garaz trzeba przechodzic ale chyba nie jest zle :)

ew zastanawialabym sie nad funkcjonalnoscia tego balkonu od frontu...

Dzieki :lol: :D

:lol: :lol:

Otrzymałam odpowiedz z Krajobrazów, w ktorym podają, że

Projekt ALABASTER publikowany jest na podstawie koncepcji architektonicznej i ewentualny czas realizacji zamówienia to 6-8 tygodni. W załączeniu przesyłamy zwymiarowane rzuty. Szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego wynosi:

- z pojedynczym garażem 135.000,- netto

- z podwójnym garażem 146.000,- netto

Nie wiem tylko, co zalicza się do ,,stanu surowego zamkniętego" czy w tym jest już dach pokryty np. dachowka. Zadałam kilka pytan Krajobrazom, czekam na odpowiedz.

A tak w ogóle, to wyliczenia te zawierają stałe składowe, czy każda pracownia liczy inaczej?

Zielonooka napisała

ew zastanawialabym sie nad funkcjonalnoscia tego balkonu od frontu...

Ja w ogóle nie chciałam żadnego balkonu (w pierwszych swoich założeniach) i teraz też bym je usunęła, ale nie wiem, czy dom nie straciłby na wyglądzie.

Jak myślisz, można je usunąć ,,bezkarnie" i do okien balkonowych dac tylko taką barierkę?

Zielonooka, mario5, rs6000, areq -samych :D :lol: :D :lol: :D :lol: na codzień

ja bym zostawila ten balkon od strony ogrodowej

od frontu mysle ze bedzie ładnie z barierka a nawet z krótszym oknem nie do samej ziemi wydaje mi sie ze bedzie niezle :)

pracownie zwykle licza z aktualnych KRSów czyli zwykle tak samo

wg mnie ( itego co mnie uczyli :wink: )

Stan surowy zamknięty określa całkowite zabezpieczenie budynku przed działaniem warunków atmosferycznych:

- zakończenie stanu surowego otwartego,

- montaż obróbek blacharskich w obrębie dachu,

- pokrycie dachu montaż rynien,

- montaż stolarki okiennej,

- montaż stolarki drzwiowej zewnętrznej

mam nadzieje ze ci od Alabastra mnie nie zamorduja :wink:

pozwolilam sobie na małą..wizualizacje - po partacku co prawda ale nie mam czasu na bawienie sie z tym rysunkiem :wink:

z barierka zamiast balkonu

http://foto.onet.pl/upload/5/2/_575913_n.jpg

bez barierki - samo okno

http://foto.onet.pl/upload/36/84/_575915_n.jpg

Od frontu bez balkonu wygląda jeszcze fajnie ale jak obróciłem o 45 stopni to taka pustka zostaje!!!

Jak by balkonu brakowało. :lol:

Ja bym był ostrożny ze zmianami elewacji, architekci jacy sa każdy widzi ale maja jakieś pojecie o tym co robią.

Ludzie zmieniają elewacje i potem wychodzą domki potworki.

moim zdaniem to tego balkonu z boku prawie nie widac :wink: - dosyc skutecznie zaslania go od gory daszek lukarny a od dolu wysunieta polac dachu . tylko w jednym momencie przy obracaniu widoczne by bylo takie wciecie - ale mozna zrobic jeszcze takie cuś :

http://foto.onet.pl/upload/45/84/_575940_n.jpg

(no terazz wyraznie widac poprawki :oops: ) ale chyba widocznie dobrze jest ze poprowazdenie daszku pod oknem niweluje wrazenie "braku balkonu" :wink:

moim skromnym zdaniem (architekta) jest calkiem dobrze i nie wyglada mi na gargamela ale oczywiscie to decyzja kupujacego czy mu sie podoba;) bo mozna potraktowac balkon od frontu jako el dekoracyjny i moze faktycznie lepsze to niz zmiany w projekcie:)

Mario - jeden balkon by sie przydal ;)

jestes mezczyzna wiec nie pomyslaes o 1 rzeczy :wink: ale wiekszosc kobiet by mnie pewnie poparła, nie wiem :D

posciel sie wietrzy :wink: :wink: :wink: :D na balkonie

oczywiscie mozna i na tarasie ale zadko komu chce sie leciec z posciela na doł, no mnie sie na przyklad nie chce:P

O RANY :o :o :o Wczoraj nie mogłam zaglądać tutaj, a dzisiaj ........... ZATKAŁO MNIE!

:D :p :D :p

Dięki

To okno od frontu jest super!

Chciałam powiedzieć, że otrzymałam (b. szybko - w ciągu jednego dnia) nast. wiadomości od krajobrazów:

Projekt ALABASTER publikowany jest na podstawie koncepcji architektonicznej i ewentualny czas realizacji zamówienia to 6-8 tygodni. . Szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego wynosi:

- z pojedynczym garażem 135.000,- netto

- z podwójnym garażem 146.000,- netto

arch. T. Włodarczyk

Zakres wyceny stanu surowego zamkniętego to ok 50-60% inwestycji: fundamenty, ściany, strop, więźba, pokrycie dachowe (dachówka ceramiczna zakładkowa) i okna oraz drzwi zewnętrzne. Powierzchnia dachu w dwóch wariantach to 260m2 i 300m2.

Schody można "wyprostować" na etapie adaptacji, natomiast z kominami (ich obróbkami) fachowy dekarz nie powinien mieć żadnych problemów. Cenę dachu należy skalkulować indywidualnie - zapytać chociażby jakąś firmę dekarską (wybrane materiały oraz cena robocizny w Pani regionie).

arch. T. Włodarczyk

KRAJOBRAZY

autorskie studio architektury

t./fax: +48 71 7835875

[email protected]

http://www.krajobrazy.com.pl

Czy to możliwe, żeby róznica w cenie między domem z 1- i 2-stanowiskowym garażem była tylko 10 tys. zł?

Otrzymałam rownież rzuty domów, ale nie umiem wkleić, więc gdyby ktoś chciał, to mogę przesłać mailem

pozdrawiam