Gość 04.02.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witampodoba mi się ten projekt, jest to prawie to, czego szukam, ale boję się wybrać projekt, ktorego nie będe w stanie wybudować. Na strronie Krajobrazów nie ma żadnego kosztorysu, nie ma też pow. dachu.Czy mogłby ktoś mniej więcej określic, ile może kosztować wybudowanie tego domu, a szczególnie dachu?http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=ALABASTER#nowherepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel68 05.02.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Mam ten sam problem. Nie jestem w stanie ocenic kosztów budowy tego domu. Dane techniczne sa niedostepne. Wynika to z tego, że projekt nie jest jeszcze dokończony. "Krajobraz" twierdzi, że skończą za miesiąc od zamówienia piewszej osoby. Ktoś musi być pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.02.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Tani ten dach raczej nie będzie - jest raczej skomplikowany."Na moje oko" - jakieś 30-40 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel68 05.02.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Jaką technologię zakładasz , ceramikę ?Troszkę niedoszacowane moga być założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 05.02.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Witam,Dach bardzo skomplikowany i wg mnie z co najmniej dwoma potencjalnie blednymi rozwiazania. Pierwsze to kominy wychodzacy w koszu i kalenicy, drugie to okno polaciowe wychodzace w koszu. Sa to miejsca potencjalnych problemow na podczas budowy oraz miejsca mozliwych przeciekow po wykonaniu dachu. Moze tez sie okazac ze sa problemy z ciagiem kominowym ze wzgledu na zaslanianie kominow przez wyzsze polacie dachu. Jednym slowem odradzam ten projekt.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel68 05.02.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Pagin, bardzo prosze o rozwinięcie stwierdzenia :"Pierwsze to kominy wychodzacy w koszu i kalenicy, drugie to okno polaciowe wychodzace w koszu"Twoje uwagi moga być bardzo cenne, ale nie sa dla mnie zbyt zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 05.02.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Na stronie projektu , na dole tej strony jest widok dachu z gory. Dwa male prostokaciki w gornej czesci widoku (godzina 12 i godzina 3) to problematyczne kominy, wiekszy prostokat w dolnej czesci (po lewej stronie, godzina 6) to problematyczne okno polaciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 I to jest właśnie to, czego się boję - że kupię projekt, a okaże się, że jest w nim mnóstwo błędów. Jeśli Pagin od razu widzi błędy, to jak architekt może coś takiego ,,wypuścić"! To znaczy, że może być tam więcej takich ,,kwiatków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 05.02.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Witam. Ja buduję ten domek http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=238&CanBack=1Widzę że dach jest pod względem skomplikowania podobny. I powiem ze dach jak do tej pory był najdroższym elementem tego domu. Dach ma powierzchnię około 350m2 (coś koło tego):- pełne deskowanie z papą - dachówka ceramiczna angobowana Roben kasztan - rynny Wavin Kanion czerwona to wszystko kosztowało około 60tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 05.02.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Najbardziej zbliżony projekt z kosztorysem, do którego możesz się odnieść to chyba "Gniewko" z Archetonu rożnią się powierzchnią o ok 2 m2.Krajobrazy: http://www.krajobrazy.com.pl/domki/alabaster/alabaster_widok1b.jpgArcheton:http://www.archeton.net/resources/realizacje/gniewko_1/4.jpgWg kosztorysu dach (konstrukcja+pokrycie dachówką Brass'a+odwodnienie Brass'a) 83 308 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 05.02.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Uups Ale ze mnie Wujek Dobra Rada to jest cena netto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Pan Roman napisał Najbardziej zbliżony projekt z kosztorysem, do którego możesz się odnieść to chyba "Gniewko" z Archetonu rożnią się powierzchnią o ok 2 m2. A skąd Pan Roman wie, jaką pow. ma dach Alabastra z Krajobrazów? Bo ja nie znalazłam nigdzie takiej informacji. A swoją drogą - 100 tys. (brutto) za dach? A zdawało mi się, ze ten projekt ma dosyć prosty dach! Zastanawiałam się również nad zlikwidowaniem lukarny od strony ogrodu, w zamian dając 2 okna dachowe. Niedługo w ogóle odechce mi się budowy zanim zacznę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartul 05.02.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Justa Wytrwałości prawie każdy ma chwile zwątpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 05.02.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Jej, justa nie chciałem Cię wpędzać w depresję. Ta kwota to kwota netto wykonawstwo i materiał na 7% ale w tej kwocie jest też marża developera, no i nie musisz kłaść Brassa. To to ta quasi dobra wiadomość gorsza jest taka, że masz rację jeśli chodzi o powierzchnię. Alabaster jest sporo większy - zapomniałem o garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.02.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Mysle ze najlepiej zadzwonic do pracowni i spytac sie o powierzchnie dachu...albo wyslac maila - zajmie to ok 1 minuty przy okazji mozan sie zapytac czy ktos taki dom wybudowal i porosic o jakis kontakt z takimi ludzmi - albow tej pracowni moze sie orientuja ile mniej wiecej kosztuje a co do ceny zalezy jakie pokrycie i jaki rejon tak "na oko" stawialabym ok 120 -125 zł za m2 z robocizna (mazowieckie okolice wawy ) przy pokryciu np cementowa brassa (mysle ze oprocz tego tzreba by doliczyc podbitke jakies 6 - 8 tys) aha - cena netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 zielonooka napisala Mysle ze najlepiej zadzwonic do pracowni i spytac sie o powierzchnie dachu...albo wyslac maila - zajmie to ok 1 minuty przy okazji mozan sie zapytac czy ktos taki dom wybudowal i porosic o jakis kontakt z takimi ludzmi - albow tej pracowni moze sie orientuja ile mniej wiecej kosztuje Wysłałam maila, ale dopiero w piątek wieczorem, bo w piątek znalazlam ten projekt. Z tego, co wiem, to nikt tego jeszcze nie wybudował, bo jest to nowy projekt i to jeszcze nie do końca dopracowany. podobno od złożenia zamówienia na ten projekt dopracują go dopiero i dają sobie na to ok. miesiąc czasu A tak w ogole to na ile metrow szacujecie powierzchnię tego dachu? Czy wg Was cena jest tak wysoka, bo pow. jest tak duża czy jest tak bardzo skomplikowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 a tak w ogole, jeśli dach jest tak drogi, to ile może kosztować wybudowanie całego domu Chyba wystarczy mi na fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.02.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 zmieniam bo nizej policzylam juz dobrze powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.02.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 A tak wogole jak ci odpisali ze beda projekt "dopracowywac" - sorry ale daruj go sobie - bedziesz krolikiem doswiadczalnym - nawet dlugo istniejace na rynku projekty nie bywaja pozbawione bledowjak ci sie taki styl podoba zajrzyj na http://www.archipelag.pl albo http://www.archonplus.pl choc nie ukrywam ze dom ktory wybralas prezentuje sie bardzo okazale i ladnie a po zatym ma fajnie rozplanowane wnetrzepozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.02.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 cenami tu podanymi mocno się nie zrażaj (jasne są ważne)ale każdy rejon Polski ma swoje i są to różnice nawet do 40 % ano tak już jest że dach jest najdroższy można dużo zaoszczędzić na wykonastwie tylko patrz na gwarancje i co już zrobili materiały tez można wytargować w dużo niższych cenach od katalogowych.A ci co Ci mówią trudny dach zmień itp.to najchętniej budowali by 2 spadowy lub płaski ale nie o to chodzi to ma być TWÓJ DOM WYMARZONY.Pozdrawiam Mario z calym szacunkiem , marzenia fajna rzecz ale dobrze jak stoja na mocnym gruncie przeczytaj doswiadczenia osob ktore juz zbudowaly - bardzo charakterystyczny objaw - zaczynajacy mowia o marzenich i ze "jakos to bedzie" a ci ktorzy juz zbudowali przestrzegaja zeby mierzyc sily na zamiary i nie porywac sie z motyka na słońce marzenie to dom , a nie kupa problemow, rozgrzebana budowa i brak srodkow finasowych na wykonczenie chałupy co z tego ze z pieknym dachem jak na betonie sie spi bo na podloge nie starczylo, sam fakt ze dom jest "wymarzony" nie sprawi ze sie sam zbuduje i zfinansuje, dom sie buduje za kase a nie za cudowne marzenia i dlatego warto tak jak Justa pytac i zbierac info jak i korzystac z doswiadczenia innych zeby sie bolesnie nie rozczarowac Justa oczywiscie sama zdecyduje czy ja stac na dach i caly dom (byc moze bez zadnego problemu- czego zycze ) ale uwazam ze jej podejcie jest rozsadne czyli szukanie i plusow i minusow a potem analiza pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts