Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile moze kosztować dach w proj. Alabaster z prac. krajobrazy

Gość

Recommended Posts

rs6000 napisal

3. Robocizna - więżba, pokrycie, obróbki - 7000 zł

Czy to możliwe?

Kiedyś pytałam o koszt pokrycia dachu w m05a muratora to facet powiedział, że 50 zł z metra czyli ok. 13 tys. Zakres prac taki sam.

A w sprawie marzeń i rzeczywistości -

tak jak kiedyś marzyłam o budowie, to teraz tak samo mocno się boję! Boję się właśnie tego, że źle wyliczę, rozgrzebię budowę (nawet pięknego domu) i nie będzie ani marzeń ani domu tylko rozgrzebana budowa i żal, że ,,trzeba było pomyśleć". A tak trudno zrezygnowac z marzeń, o ładnym i funkcjonalnym domu.

Więc myślę, myślę ............. i coraz bardziej widzę, że .....łatwo to nie będzie. :wink:

Bo niestety nie jest tak, jak życzyła mi Zielonooka

oczywiscie sama zdecyduje czy ja stac na dach i caly dom (byc moze bez zadnego problemu- czego zycze

Dlatego próbuję zminimalizować ryzyko ,,wpadki".

Więc jeśli wpadniecie na pomysł, jak można obniżyć koszty (z wyłączeniem propozycji zmiany projektu :wink: ) będę wdzięczna. Np. myślę o zmniejszeniu lub usunięciu pokoju 5 na parterze, więc góra też może być mniejsza albo w to miejsce wstawić drugi garaż. Ale z tym to juz chyba przesadzam, co? (ach te marzenia). myśle, że to okno wg Zielonookiej już kilka zł oszczędza, a poza tym wyglada ładnie.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rs6000 napisal

3. Robocizna - więżba, pokrycie, obróbki - 7000 zł

Czy to możliwe?

Kiedyś pytałam o koszt pokrycia dachu w m05a muratora to facet powiedział, że 50 zł z metra czyli ok. 13 tys. Zakres prac taki sam.

A w sprawie marzeń i rzeczywistości -

tak jak kiedyś marzyłam o budowie, to teraz tak samo mocno się boję! Boję się właśnie tego, że źle wyliczę, rozgrzebię budowę (nawet pięknego domu) i nie będzie ani marzeń ani domu tylko rozgrzebana budowa i żal, że ,,trzeba było pomyśleć". A tak trudno zrezygnowac z marzeń, o ładnym i funkcjonalnym domu.

Więc myślę, myślę ............. i coraz bardziej widzę, że .....łatwo to nie będzie. :wink:

Bo niestety nie jest tak, jak życzyła mi Zielonooka

oczywiscie sama zdecyduje czy ja stac na dach i caly dom (byc moze bez zadnego problemu- czego zycze

Dlatego próbuję zminimalizować ryzyko ,,wpadki".

Więc jeśli wpadniecie na pomysł, jak można obniżyć koszty (z wyłączeniem propozycji zmiany projektu :wink: ) będę wdzięczna. Np. myślę o zmniejszeniu lub usunięciu pokoju 5 na parterze, więc góra też może być mniejsza albo w to miejsce wstawić drugi garaż. Ale z tym to juz chyba przesadzam, co? (ach te marzenia). myśle, że to okno wg Zielonookiej już kilka zł oszczędza, a poza tym wyglada ładnie.

Wyszło mniej więcej 25zł/m2 i jest to normalna cena w moim regionie. Są oczywiście "lepsi" którzy jak wyczują, że ktoś jest kasiasty to wołają 45 zł/m2 tak jak od mojego znajomka. Nie wiem skąd jesteś, ale jęsli to niedaleko to mogę Ci ich polecić z czytym sumieniem. Pooglądaj zdjęcia w moim dzienniku.

Pozdro

Sławek

rs6000 napisał

justa napisał:

rs6000

ja jestem spod Warszawy, wiec jesli chodzi o ceny - to niestety spod w-wy.

No masz przerąbane. Oczywiściwe żartowałem .

A tak na marginesie to skąd te "warszawskie ceny" sie biorą ...

Nie mam pojęcia, ale jest jakaś ogólna opinia, że tutaj mieszkają sami milionerzy. A jeszcze jak im wpadło do głowy, żeby się budować.... to na pewno śpią na pieniądzach.

rs6000

Dopiero teraz zajrzałam do Twojego dziennika, a szkoda :lol:

Super dom. A jakie tempo budowy :o

Piękny taras, bardzo chciałabym taki: zadaszony, duzy, okna wielkie! I kostka jakaś inna, bardzo mi sie podoba.

Mimo ze mieszkasz daleko, może podaj namiary do swoich ekip? Chyba ze oni tylko pracuja w swojej okolicy?

mam bardzo podobny dom (bryła, dach - tylko bardziej skomplikowany) Pokrycie dachówka cementowa Euronit, więżba, podbitka, obróbki, robocizna, rynny=40.000 zł Pow. dachu 310m2 (dach wielospadowy, 4 lukarny, 6 okien dachowych)

Projekt indywidualny więc nie mam linku. Umieszcze zdjęcia do dodam. :D

erciu - dzięki za podniesienie mnie na duchu.

Czekam na fot.

Mam pytanie

Z Krajobrazów architekt napisal

Szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego wynosi:

- z pojedynczym garażem 135.000,- netto

- z podwójnym garażem 146.000,- netto

arch. T. Włodarczyk

Zakres wyceny stanu surowego zamkniętego to ok 50-60% inwestycji: fundamenty, ściany, strop, więźba, pokrycie dachowe (dachówka ceramiczna zakładkowa) i okna oraz drzwi zewnętrzne.

Czy ,,cała' inwestycja czyli 100% to do jakiego momentu? Tynki, podłogi, schody, glazura......... i co jesczcze, a co nie? Czy to jest dom do wprowadzenia ale bez mebli i AGD?

Przepraszam, ze tak nudzę, ale strasznie się boję, ze zabraknie mi pieniędzy na wykończenie i zostanę na ..betonach.

pozdrawiam

rs6000

Dopiero teraz zajrzałam do Twojego dziennika, a szkoda :lol:

Super dom. A jakie tempo budowy :o

Piękny taras, bardzo chciałabym taki: zadaszony, duzy, okna wielkie! I kostka jakaś inna, bardzo mi sie podoba.

Mimo ze mieszkasz daleko, może podaj namiary do swoich ekip? Chyba ze oni tylko pracuja w swojej okolicy?

Witaj

Kostka to Kamień Sjeński produkcji Bruk-Bet'u. Co do ekip to część pojedzie napewno do w-wy jeśli będzie taka potrzeba. W razie czego to pisz na priva - wszystko obgadamy.

Pozdro

Sławek