Gość 07.02.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 rs6000 napisal 3. Robocizna - więżba, pokrycie, obróbki - 7000 zł Czy to możliwe? Kiedyś pytałam o koszt pokrycia dachu w m05a muratora to facet powiedział, że 50 zł z metra czyli ok. 13 tys. Zakres prac taki sam. A w sprawie marzeń i rzeczywistości - tak jak kiedyś marzyłam o budowie, to teraz tak samo mocno się boję! Boję się właśnie tego, że źle wyliczę, rozgrzebię budowę (nawet pięknego domu) i nie będzie ani marzeń ani domu tylko rozgrzebana budowa i żal, że ,,trzeba było pomyśleć". A tak trudno zrezygnowac z marzeń, o ładnym i funkcjonalnym domu. Więc myślę, myślę ............. i coraz bardziej widzę, że .....łatwo to nie będzie. Bo niestety nie jest tak, jak życzyła mi Zielonooka oczywiscie sama zdecyduje czy ja stac na dach i caly dom (byc moze bez zadnego problemu- czego zycze Dlatego próbuję zminimalizować ryzyko ,,wpadki". Więc jeśli wpadniecie na pomysł, jak można obniżyć koszty (z wyłączeniem propozycji zmiany projektu ) będę wdzięczna. Np. myślę o zmniejszeniu lub usunięciu pokoju 5 na parterze, więc góra też może być mniejsza albo w to miejsce wstawić drugi garaż. Ale z tym to juz chyba przesadzam, co? (ach te marzenia). myśle, że to okno wg Zielonookiej już kilka zł oszczędza, a poza tym wyglada ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 07.02.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 rs6000 napisal 3. Robocizna - więżba, pokrycie, obróbki - 7000 zł Czy to możliwe? Kiedyś pytałam o koszt pokrycia dachu w m05a muratora to facet powiedział, że 50 zł z metra czyli ok. 13 tys. Zakres prac taki sam. A w sprawie marzeń i rzeczywistości - tak jak kiedyś marzyłam o budowie, to teraz tak samo mocno się boję! Boję się właśnie tego, że źle wyliczę, rozgrzebię budowę (nawet pięknego domu) i nie będzie ani marzeń ani domu tylko rozgrzebana budowa i żal, że ,,trzeba było pomyśleć". A tak trudno zrezygnowac z marzeń, o ładnym i funkcjonalnym domu. Więc myślę, myślę ............. i coraz bardziej widzę, że .....łatwo to nie będzie. Bo niestety nie jest tak, jak życzyła mi Zielonooka oczywiscie sama zdecyduje czy ja stac na dach i caly dom (byc moze bez zadnego problemu- czego zycze Dlatego próbuję zminimalizować ryzyko ,,wpadki". Więc jeśli wpadniecie na pomysł, jak można obniżyć koszty (z wyłączeniem propozycji zmiany projektu ) będę wdzięczna. Np. myślę o zmniejszeniu lub usunięciu pokoju 5 na parterze, więc góra też może być mniejsza albo w to miejsce wstawić drugi garaż. Ale z tym to juz chyba przesadzam, co? (ach te marzenia). myśle, że to okno wg Zielonookiej już kilka zł oszczędza, a poza tym wyglada ładnie. Wyszło mniej więcej 25zł/m2 i jest to normalna cena w moim regionie. Są oczywiście "lepsi" którzy jak wyczują, że ktoś jest kasiasty to wołają 45 zł/m2 tak jak od mojego znajomka. Nie wiem skąd jesteś, ale jęsli to niedaleko to mogę Ci ich polecić z czytym sumieniem. Pooglądaj zdjęcia w moim dzienniku. Pozdro Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 rs6000ja jestem spod Warszawy, wiec jesli chodzi o ceny - to niestety spod w-wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 08.02.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 rs6000 ja jestem spod Warszawy, wiec jesli chodzi o ceny - to niestety spod w-wy. No masz przerąbane. Oczywiściwe żartowałem . A tak na marginesie to skąd te "warszawskie ceny" sie biorą ... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 rs6000 napisał justa napisał: rs6000 ja jestem spod Warszawy, wiec jesli chodzi o ceny - to niestety spod w-wy. No masz przerąbane. Oczywiściwe żartowałem . A tak na marginesie to skąd te "warszawskie ceny" sie biorą ... Nie mam pojęcia, ale jest jakaś ogólna opinia, że tutaj mieszkają sami milionerzy. A jeszcze jak im wpadło do głowy, żeby się budować.... to na pewno śpią na pieniądzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 rs6000 Dopiero teraz zajrzałam do Twojego dziennika, a szkoda Super dom. A jakie tempo budowy Piękny taras, bardzo chciałabym taki: zadaszony, duzy, okna wielkie! I kostka jakaś inna, bardzo mi sie podoba. Mimo ze mieszkasz daleko, może podaj namiary do swoich ekip? Chyba ze oni tylko pracuja w swojej okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erciu 08.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 mam bardzo podobny dom (bryła, dach - tylko bardziej skomplikowany) Pokrycie dachówka cementowa Euronit, więżba, podbitka, obróbki, robocizna, rynny=40.000 zł Pow. dachu 310m2 (dach wielospadowy, 4 lukarny, 6 okien dachowych) Projekt indywidualny więc nie mam linku. Umieszcze zdjęcia do dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 erciu - dzięki za podniesienie mnie na duchu. Czekam na fot. Mam pytanie Z Krajobrazów architekt napisal Szacunkowy koszt stanu surowego zamkniętego wynosi: - z pojedynczym garażem 135.000,- netto - z podwójnym garażem 146.000,- netto arch. T. Włodarczyk Zakres wyceny stanu surowego zamkniętego to ok 50-60% inwestycji: fundamenty, ściany, strop, więźba, pokrycie dachowe (dachówka ceramiczna zakładkowa) i okna oraz drzwi zewnętrzne. Czy ,,cała' inwestycja czyli 100% to do jakiego momentu? Tynki, podłogi, schody, glazura......... i co jesczcze, a co nie? Czy to jest dom do wprowadzenia ale bez mebli i AGD? Przepraszam, ze tak nudzę, ale strasznie się boję, ze zabraknie mi pieniędzy na wykończenie i zostanę na ..betonach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 09.02.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 rs6000 Dopiero teraz zajrzałam do Twojego dziennika, a szkoda Super dom. A jakie tempo budowy Piękny taras, bardzo chciałabym taki: zadaszony, duzy, okna wielkie! I kostka jakaś inna, bardzo mi sie podoba. Mimo ze mieszkasz daleko, może podaj namiary do swoich ekip? Chyba ze oni tylko pracuja w swojej okolicy? Witaj Kostka to Kamień Sjeński produkcji Bruk-Bet'u. Co do ekip to część pojedzie napewno do w-wy jeśli będzie taka potrzeba. W razie czego to pisz na priva - wszystko obgadamy. Pozdro Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 czescjak to jest z wycenami. Alabaster został wyceniony przez pracownię na 136 tys. zl, rowniez ten projekt SZMARAGD ma kosztować tyle samo. Czy to możliwe?http://www.projektydomow.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=134&nazwa_projektu=SZMARAGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts