obry 04.02.2006 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Zamierzamy kupic trawertyn na podloge, nie mamy jednak doswiadczenia jak sprawuje sie on na podlodze, czy jest wytrzymaly? czy wymaga jakiejs wstepnej impregnacji? i jak wyglada utrzymanie go w czystosci? Prosimy o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlik 05.02.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 w sprawie trawertynu nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy to dobry wybór . Zależy to od tego czego oczekujesz i w jakich miejcach domu chcesz go na podłodze użytkować . W końcu to wapień i to niezbyt twardy , a do tego może nie mocno ale jednak miejscami porowaty . Gdy sie na niego zdecydujesz to na pewno konieczna jest impregnacja i z tego co wiem zakłady przy kopalniach jego w większosci przypadków maja taka usługę (przynamniej kopalnia w okolicach Wielunia) . Poza tym w przypadku tego materiału na podłogi praktykuje się dość grube płyty lub płytki tzn. min. 3-4 cm wzwyż do wedle uznania, własnie z uwagi na na miękość materiału i możliwość jego szybkiej ścieralności , po to by była mozliwość jego renowacji ( przeszlifowanie - wyrównanie jego powierzchni i ponowne zaimpregnowanie) . W mojej ocenie nie jest to materiał do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu np. korytarz , przedsionek . Przy tych zastrzeżeniach jeśli je uwzględniasz to kamień ten w efekcie końcowym naprawdę rewelacyjnie wyglada , jeśli ktoś lubi ( a ja tak) ciepłą pastelową barwę (delikatny beż) o delikatnej nienachalnej fakturze . Wedłu mnie kolorystycznie pasuje do nowoczesnych wnętrz (rewelacyjnie wyglądaja fragmenty okładzin wewnętrznych ścian np. w salonie i przy obudowie kominków ). Na "żywo" materiał ten widziałem w domu znajomych w Wieluniu i efekt zaraz po położeniu był powalający lecz podłogę poddawali renowacji juz po 4 latach z tym ,że płyty mieli na poczatku grubości 6 cm. płtki na ścianach i kominku do tej pory bez zastrzeżeń (tj. po 6 latach) . Tak więc jeśli chodzi ci głównie o efekt wizualny i jesteś gotów okresowo taka podłoge odnawiać to śmiało bierz lecz jeśli miało by cie to wkurzać po kilku latach , że musisz renowacje przeprowadzać proponowałbym badziej "niezniszczalny" kamień np. granit (choć mnie jego wyglad zupełnie nie odpowiada - wkurzajaca faktura kropek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 05.02.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 A czy trawertyn nadaje sie na blat do kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.02.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Trawertyn, czyli martwica wapienna lepiej wygląda na ścianie, a z uwagi na porowatość (szczątki roślin oblepione węglanem wapńia) i twardość nie ma zastosowania szerszego jako materiał na posadzki. Nieźle wygląda na ścianie - wioska olimpijska w Moskwie tym wyłożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 18.03.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Podnoszę temat, bo urzekła mnie podłoga wyłożona trawertynem ... w katalogu. Wydaje mi się, że musi być jakaś skuteczna metoda impregnacji i utwardzania tego kamienia. Bardzo proszę o wypowiedź fachowca lub kogoś, kto ma u siebie trawertyn i przeszedł już "chrzest bojowy". Bo efekt wizualny jest wspaniały, musi być jakiś sposób na tę podłogę! Mi się marzy taka podłoga od wejścia - wiatrołapu, poprzez hol, do kuchni, oczywiście z ogrzewaniem podłogowym. Nie znam niestety ceny, no i ta trwałość użytkowania Liczę na jakieś konstruktywne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 19.03.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Nikt nie wie? Nikt nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 19.03.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Dwa tygodnie temy widziałem trawertyn na posadce i ścianach w łazienkach u klienta - rewelacja!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 19.03.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Grzesiek, że rewelacja, to ja wiem! Moje wątpliwości dotyczą zachowania trawertynu w użytkowaniu. W nr 3 Muratora jest krótki artykuł o tym kamieniu i zdjęcie łazienki wyłożonej takim właśnie trawertynem, jaki mi się podoba - połączenie jasnokremowego z piękną fakturą plus czekoladowy brąz. CUDO! Z tego co zrozumiałam, na podłogi stosuje się trawertyn żywicowany, na pewno tani nie jest, a ponieważ mam ok. 70m2, chciałabym, żeby zakup był trafiony, a po kilkunastu latach podłoga wyglądała równie pięknie. Dlatego o głos poproszę właścicieli pięknych podłóg, ewentualnie o rady kamieniarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 19.03.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Trawertyn dopiero kładli, cóż efekt zaje...sty. Też bym się dowiedział o efektach za parę lat. Tu masz próbkę: http://foto.onet.pl/upload/41/78/_587170_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 19.03.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Grzesiek, dzięki! W necie coś znalazłam, mój faworyt nazywa się travertino silver, napisałam do firmy maila z zapytaniem, mam nadzieję, że mi odpiszą. Ale gdyby ktoś coś wiedział z codziennej praktyki - proszę o wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 19.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Strasznie modny i bardzo ladny, ale trzeba stosowac zgodnie z charakterem. Impregnacja nie zwiekszy znaczaco twardosci. Nie wiem, czy to sie w ogole da odkurzyc. A na blat do kuchni to tylko dla masochistow. Ja sie lubi kamien, to grzech go paprac zywica, bo wyjdzie z tego jakis kompozyt. No chyba, ze to wciaz wyglada jak kamien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 01.01.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 też chcę trawertyn na salon i hol. Ciekawe jak to w praktyce sie sprawuje, bo wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kłopot 07.01.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 To może ja wtracę swoje 3 grosze. Razem z żoną też byliśmy strasznie napaleni na trawertyn. Do czasu, gdy zobaczyliśmy go w formie dużych płytek na podłodze w jedym ze sklepów z glazurą. Widać, że ktoś czyścił podłogę mopem. No i cała ta brudna woda po wyschnięciu zostaje w każdym zagłębieniu. Wyglądało to fatalnie. A jak się coś wyleje (np. barszczyk czy pepsi ) to wyobrażam sobie zabawę z wydłubywanem tego z każdej dziurki. Druga sprawa to fugowanie. Według mnie najładniej wygląda kamień bez fugi. Ale wtedy w miejscach typu łazienka czy kuchnia woda może dostawać się pod kamień. No chyba, że jakaś jedna wieka tafla. A jak fugowac to jak? Przecież fuga dostaje się w te zagłębienia i je wypełnia. Kto to potem wydłubie. Cały urok trawertynu polega chyba na jego porowatości. Reasumując - moim zdanie trawertyn tak ale raczej jako element dekoracyjny. I nie tam gdzie dużo się dzieje. Takie są moje przemyślenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts