Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam doła!! Ratunku!!!

SyMa

Recommended Posts

Witajcie,

musze się wygadać, komuś kto mnie zrozumie, a ufam, że tak będzie, bo już to przeszliście. Zacznę od poczatku.

Dom był - jest? naszym marzeniem, zawsze widziałam naszą Rodzinkę w duzym salonie, dla wszystkich jest miejsce, nikt nie obija się o drugiego i Rodziny nie trzeba dzielić na raty, żeby wszyscy odwiedzili nas z jakiejś okazji. Wybór projektu zabrał nam prawie rok. Dziesiątki przewertowanych katalogów, stron internetowych, kontakty z indywidualnymi architektami. Wreszcie znaleźliśmy :p . Projekt Akacja II z Horyzontu. Wymagał co prawda kilku przeróbek, ale tak na prawde mało istotnych. Oddaliśmy projekt w ręce architekta, który naniósł zmiany, a przy okazji załatwia pozwolenie na budowę, więc nie miałam na głowie papierologii. Wszystko szło OK, aż do momentu poszukiwania ekipy budowlanej. Dzwoniłam do kilku wykonawców: 3 poleconych z Forum, 2 od znajomych i od architekta.

Efekt był taki:

- jeden nie mógł się wykokosić z wyceną przez tydzień, a w ogóle to mam do niego zadzonić później bo może zrobi wycenę dopiero na następny tydzień - dziękuję bardzo, jak tak ma się brać za budowę domu jak za wycenę, dobrze to nie wróży,

- drugi tak bełkotał przez telefon, że w ogóle nie wiedziałam o co mu chodzi itd. itp.,

- jeden uczciwie przyznał, że wycene będzie mógł zrobić dopiero za 2 tygodnie, bo teraz jest poza domem, ale odezwie się jak tylko to zrobi

no i wreszcie olśnienie, jeden z nich oczywiście przygotował kosztorys w dwa dni, zaprosił do siebie, żeby wszystko wyjaśnić. Wydawał się OK. Cena wydawała nam się OK, do omentu kiedy nie przyszedł nasz kolega, znający się na branży budowlanej i pokazał nam, że kosztorys jest nadmuchany o 25 %.

Czy sa jeszcze uczciwi wykonawcy na tym świecie, tacy, którzy nie zdzierają? Czy na każdym etape będę się musiała spodziewać naciągaczy? A co najgorsze, chyba wszystko sprowadza się do tego, że nadal nie mamy wykonawcy.

Pocieszcie, dobijcie, nie wiem sama co, ale przynajmniej coś napiszcie.

...no to jak kolega taki "mundry" to niech Wam znajdzie tańszą ekipę..

.... a tanio to nie zawsze dobrze.....

...dobrzy mają robotę i się nie proszą, tylko są z polecenia...

...czasem lepiej dać parę złotych więcej, a nie mieć problemów z niesolidnym wykonawcą, bałaganem na budowie, piciem, etc....

..i zawsze znajdzie się ktoś, kto powie : "..co tak drogo, ja zapłaciłem połowę" - nie przejmuj się tym !

masz określone finanse ? No to pal sześć, bierz to co pasuje...

i skoncentruj się na zarabianiu pieniędzy 8) :roll: :wink:

J

Kolega szuka ekipy razem z nami, on też się buduje. Część rzeczy już nam załatwił tanio - chodzi o materiały. Natomiast jego stwierdzenia, że to jest drogo poparł wyliczeniami, np. dotyczyło to pracy koparki, gdzie licząc pojemność łopaty * ilość ziemi do wybrania*norma na godzinę, wyszło o połowę mniej niż w kosztorysie.

Jego krytyka nie wynika z samej chęci krytykowania, on ma ten sam problem co my.

SyMa nie wiem na jakiej pdstawie kolega wam powiedzial ze kosztorys "nadmuchany"

pokazal wam punkty w ktorych jest zawyzona wycena? czy tak sobie "palnał"

inna rzecz jest taka ze wykonawca nie zrobi wam charytatywnie domu - on chce na tym zarobic :

byc moze te 25% to wlasnie jego zarobek...

jesli jest sprawdzony i wiecie ze zrobiu Wam dobrze dom a wczesniej cena nie przyprawila Was o zawal serca... to moze warto zainwestowac w niego i miec jakas tam gwarancje dobrze zrobionej roboty?

oczywiscie to moje gdybanie i zycze znalezienia tanszej (co nie bedzie sie rownalo duzo gorszej jakosciowo) ekipy :)

zobaczylam teraz ze jestes z warszawy

policz sobie ok 250 zeta za m2 fundamentu ( z wykopami, z zdieciem humusu (o ile nie wiekszy niz 30cm i gleba jakas dobra do budowania ) z robocizna, juz z instalacjami,izolacjami itd, jednym slowem - taki "skonczony" pelny fundament)

nie sadze zeby wynioslo taniej i porownaj czy Wasza wycena znacznie sie rozni - jesli tak to faktycznie ciut Was..."ożyna"

a jak znajdziecie duuuzo tanszego wykonawce ..... to zastanowcie sie czemu jest tanszy - jakiego betonu uzywa , jakich materiałow , jaka ma ekipe, itd sakad bierze materialy (i czy z dobrych legalnych zrodeł) ja wyznaje teorie ze na domu nie ma co oszczedzac kosztem jakosci - to zbyt wielka inwestycja i czesto na cale zycie lepiej miec pewnosc ze uzyto dobrych mat i dobra ekipa robila niz zdec sie na fuszerke za cene ...lepszej ceny :wink:

oczywiscie mozna polaczyc jedno i drugie - czyli i jakosc i cene , ale do pewnej granicy...

Dzięki,

na zimno zaczęlismy jeszcze raz wszystko analizować. Tym razem skorzystałam podwójnie. Dzięki Wam trochę ochłonęłam, a uwagi naszego kolegi pozwoliły nam spojrzeć na kosztorys jako na materiał do obróbki (chociaż wykonawca twierdził, że on podaje ceny do zapłaty - bez negocjacji). Jutro mam zamiar zweryfikować wartości zakwestionowane, jeżeli okaże się że są wzięte z sufitu, będę negocjować albo przejme zorganizowanie tej części na siebie (np. praca kopiarki, zakup piachu i żwiru itp.)

O rany, ja jeszcze nie zaczęłam, a juz prosze o wsparcie :oops:

zobaczylam teraz ze jestes z warszawy

policz sobie ok 250 zeta za m2 fundamentu ( z wykopami, z zdieciem humusu (o ile nie wiekszy niz 30cm i gleba jakas dobra do budowania ) z robocizna, juz z instalacjami,izolacjami itd, jednym slowem - taki "skonczony" pelny fundament)

Oświeć mnie co masz dokładnie na myśli pisząc m2 fundamentu.

No cóz licząc fundament jako ściany, czyli 1,8 m wysokości * 80 mb *250 =36 000,

przyjmując do powierzchni domu tj. 150 m2 * 250 zł = 37 500,

dom jest budowany na gliniastym podłożu, i teren musi byc podniesiony, stąd taka wysokość fundamentu. Wycena naszego wykonawcy poczawszy od geodety do chudych betonów - 43 000 zł (w tym robocizna 10 000 i koparka 3 000)

metr kwadratowy fundamentu jaki podali na stronie horyzontu

akacja II ma (z tego co pisza na stronie ) 182 m2 zabudowy czyli mozna przyjac ze to pow fundamentu (pewnie bez tarasow ktore policzyli oddzielnie) (bralam wresje B)

policzylabym tak ok 220 - 250 zl (tak jak pisalam pelny fundament z robocizna , z instalacjami wyprowadzonymi poza obreb budynku (ok 1m) itd...)

wychodzi mi ok 40 - 45 tys ( pewnie do negocjacji -:)

plus oczywiscie tarasy.... z tego co widze na rysunku nie zalowali ich sobie :)

podaje oczywiscie szacunkowo - rzad wielkosci

i przyz zalozeniu ze humus do 30 cm , jak gliniaste podloze i koniecznoisc podniesienia terenu to pewnie wiecej ale calkiem mozliwe ze sie zmiescicie - wiadomo ze kazdy wykonawca inaczej liczy inaczej zaklada zysk itd.

ale moim skromnym zdaniem jak sie zmiescicie do 45 tys to bedzie ok:)