anstak 05.02.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Uprzejmie proszę o pomoc tych którzy są bardzije w temacie niz ja.Otrzymałam 3 wyceny na ten domek http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=295&IdKolekcji= przy czym w pierwszym roku chcemy wybudować chyba tylko stan surowy otwarty. Dostalam 3 wyceny od 3 róznych wykonawców i nie moge sie w tym połapać. Wszystkie 3 ekipy w miare sprawdzone, przy czym ekipa nr 1 i 2 to ekipy do budowy systemem gospodarczym a ekipa 3 to z zalozenia wykonawstwo do stanu tzw developerskiego Czy możecie ocenic kotra oferta jest najrozsadniejsza. powiem szczerze ze wszystkie 3 wyceny wydaja mi sie wysokie( liczylam na mniej) Dom budowany w prothermie plus styropian dachowka ceramiczna roben Pierwszy kosztorys jest mniej szczegółowy i krotszy wiec od niego zaczynam. Roboty ziemne betonowanie zbrojenie murowanie zewn i wewn izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 31.300 brutto.( nie wyszczególnił cen za poszczególne etapy) Materialy zalatwiamy sobie sami. Współpracujący z tym wykonawcą facet od dachów wycenia robocizne na 10.680 zł na co składa się wykonanie konstrukcji, pokrycie dachówką i monataż okien połaciowych. Materiały za dach wycenia na 26.540. Razem za dach ( z materialami) jest wiec 37.220 zł ... Duzo to czy mało? Drugi wykonawca przedstawił taki kosztorys ławy fundamentowe- 1.811,95 zbrojenie 400 wykop pod budynek 1.600 ściany funamentowe 3.354 otynkowanie scian fundamentowych izolacja plus styropian 998 ściany zewnętrzne 5904 sciany wewnętrzne 3751 strop- 2178 płyta balkonowa 570 wieniec obwodowy 780 kominy 2 sztuki 1600 dach plus dachowka 9720 tynki zewnetrzne wraz z okladzina mineralna 3741 Razem daje to 37.161 plus 7 % VAT tj 39762 zł Nie widze tutaj montazu okien polaciowych ani np rynien. W cenie nie ma tynkóów wewnetrznych docieplenia poddasza, systemu płyt g-K Materialy do wykonania powyzszych robot wycenila "jego hurtownia" na 70.933. Oczywiscie hurtownie mozemy tez sobie wybrac sami. Razem materialy plus robocizna to 110.695 zł Trzeci wykonawca. Stan developerski łącznie ok 265 tys, przy czym stan surowy otwarty to 128.000 tys W stanie surowym otwartym sa tez okna polaciowe i rynny w stanie developerskim nie ma drzwi wewnetrznych , posadzek (tylko wylewka pod posadzki) armatury sanitarnej itp, czyli calego wykonczenia, ale jest kociol grzewczy Będe bardzo wdzieczna za pomoc!!!!! Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 17.02.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam, Mówiłem Ci że bardzo ładny projekt wybrałaś? Dom pierwyj sort! Ładny i niedrogi w budowie ... No tak, pochwaliliśmy się troszkę, a teraz trochę szczegółów. I wykonawca: cena za dach rozsądna. Mówią, że cena za wykonanie 1m2 konstrukcji dachowej (więźby wacha się od 15-25PLN), przemnożyć to przez 216 m2 daje ok 4300 PLN. Czy w cenie od pierwszego wykonawcy masz rynny? Chyba mogę zdradzić cenę za swój dach: krycie Euronitem S-ówką + wszystkie obróbki + montaż 5 okien połaciowych + kompletne orynnowanie, razem 5,5 tys netto. Nie wiem ile za więźbę, bo mam to w cenie. Stan surowy otwarty, do papowania dachu, schody, tarasy, kominy, chude posadzki - 21,5 tys (netto). Bez ocieplenia z zewnątrz i tynków wewnątrz (cena bez robót ziemnych tj. kopania fundamentu i zasypywania). Trudno mi się odnieść do drugiego wykonawcy, bo ja mam cenę ustaloną za cały stan surowy, ale cena za dach i dachówkę również przystępna (chociaż bez orynnowania i montażu okien dachowych za które chcą ok. 150-200 PLN/sztuka). Mnie np. wykop pod budynek i zasypanie później fundamentów kosztowało łącznie niecałe 400 PLN, same ławy kopałem sam z bratem. W cenie II wykonawcy nie widzę tarasu z tyłu budynku i schodków/wejścia do budynku. Nie widzę też chudych posadzek i schodów. Ceny za materiały mogą być róóóóóżne zależnie od marki, jakości ... tak więc do nich się trudno ustosunkowac. Na cenach developerskich się nie znam. Jeszcze jedno. Teraz na większość materiałów można odliczyć różnicę w VAT pomiędzy 22 a wcześniejszym 7%. Tak więc np. ja kupuję materiały sam, a potem różnicę w VAT będę odliczał. Kupowanie materiałów samemu i negocjacje z wykonawcami zajmują duuużo czasu, ale można sporo oszczędzić. Podawanie ceny za materiały na dach bez podawania co tam ma być, jest bez sensu (dachówka, blacha, gont ... , jakiej firmy, jakie orynnowanie, jakiej firmy okna ...). Ja za komplet materiałów na dach: Dachówka cementowa Euronit, brązowa, orynnowanie plastik system Bryza, Okna dachowe VELUX - 5 sztuk nie zapłacę więcej niż 15-16 tys brutto (22%VAT) . Myślę że wybrane materiały sa ok, a jak widzisz są ok 10 tys. tańsze niż twoja wycena (jak chcesz to mogę ci przesłać e-mailem dokładne wyliczenie potrzebnych materiałów na dach dla zestawienia jak wyżej). Nie wiem jak jesteś zaznajomiona ze sztuką budowlaną, ale ja się bardzo wciągnąłem, i spędzam ostatnio głównie na forum duuużo czasu. Ale robię inwestycję na całe życie i zamierzam ją zrobić dobrze, dlatego m.in. czytam i materiały wybieram i kupuję sam. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam i powodzenia. raz jeszcze - baaardzo ładny projekt Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 17.02.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam, ja na razie dałam do wyceny dwóm wykonawcą i w niedzielę mają dać mi odpowiedź, jak będę coś wiedziała to napiszę. Materiały kupuję sama i interesuje mnie tylko cena za robociznę. Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 18.02.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Magdo wrzuć odpowiedz też ten wątek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=49843 Jest bardziej aktywny. Tez będe miała wkrótce 3 kolejne wyceny PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts