szaryb 14.09.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. Rododendron 5W (~8,9 x (10.1m+2m dobudowy)), to taki Rododendron 5 bez garażu. Ustawienie wej. wchód,salon poł/zach. Dopiero się przymierzam - papiery, wiadomo, trwa. Projekt kupiony. Z garażu zrezygnowałem, wąska działka, zmieścił by się ale wolę ogród. Parkować mam gdzie. Pokój nad garażem też dla nas za dużo. Trzeba się trochę redukować w kosztach ogrzewania itd. Stan: 2+2 Co tylko dam radę - robię sam. Spróbuję się zmieścić w 200 tyś. za sensowny stan pod klucz (z papierami!). Moje pomysły na zmiany: - ściany 24 BK + 18-20 cm styro (zależy jaki kupię lambda), H+H? na klej, max. poziomów i pionów by potem nie poprawiać wylewkami itd. znaczy: wolniej i dokładnie! - fundament: ława + bloczki, ocieplenie ~10cm XPS, glina, bez kubełkowej - izolacje poziome ? - nie mam pojęcia co wymyśle ..ale na pustaki szklane mnie nie stać - podniesienie ściany kolankowej do 1m - podniesienie wysokości parteru do ~2.80 (na przewody wentyl.mech., podwieszany sufit) - przeprojektowanie lekkie schodów - lany strop poddasza użytkowego (tzn. beton a nie k-g nad głową) - konstrukcja dachu oczywiście ponad tym lanym stropem, blachodachówka, styro 20cm - strop monolityczny parteru i jeśli się uda podciągi (mam stal materiał darmo) = likwidacja słupa - likwidacja okna kuchni (wschodnie ałt) + przesunięcie lekkie okien w rozsądne miejsca - likwidacja balkonów (jeden od zachodu ale jako samonośna konstrukcja drewniana, chyba), wpiszcie w google; "+projekt +dom +dyl" mmmm - likwidacja wykusza (zostaje okno 150x90 i lukarna na górze) - jeżeli się uda, likwidacja lukarny schodów ew. 2x pustak szklany zamiast okna - ogólnie zmiana okien z balkonowych (bo brak balkonów) i 2-3 tzw. fix-y - przysunięcie na ~3.15m do granicy północnej (bo okien brak) a ogród lepszy - likwidacja kominka i jego komina (tylko ew. wentyl., rury, instalacje) - wentylacja mechaniczna pełna (być może kiedyś rekuperator), rury w podłodze, pod suf. parteru i górą do poddasza z przepustnicami (~2 obwody, j.n.) + awaryjna/szczątkowa wentyl. grawitacja (w kotłowni wiadomo). - ogrzewanie: podłogówka niemal na całości + nagrzewnica powietrza wodna (tj. nadmuch kanałami wentylacji, dlatego 2 obwody, zima dołem grzanie, lato chłodzenie górą) - GWC (chyba rurowe) - zbiornik wody szarej w fundamentach (~odzysk ciepła na cwu) - częściowo podzielony obwód kanalizacji (szambo, oczyszczalnia kampakt.- na którą nie mam zgody :\ ) - jakieś "solary" ze zwykłych grzejników panelowych, chodzące na wodę kotłową (zimą spuszczane) - gaz jest ale daleko, ałt, kocioł na paliwo stałe; węgiel/miał - zmiana komina ze spalinowego na dymny - kotłownia (~4m2!) za mała, dobudowuję taki ganek od ściany północnej aż za wejście do domu ~5.5m długi, przylegający do kotłowni (przejście zamiast okna), drzwi wejściowe skierowane na południe, daszek nad cała długością ściany,co za tym idzie; całkowicie zmienia się elewacja frontowa (prawie bez okna, nie licząc poddasza), ja jestem przysłonięty innym budynkiem i mi to nie przeszkadza. - wentylacja mech. schodzi się w "kotłowni", nie na poddaszu jak w proj. do kupienia. - w dobudowanym ganku; akumulator ciepła z pieca (zbiornik 1.2m3 wody) + ciut opału + spiżareczka - ocieplenie podłogi na gruncie ~20cm, +żwir (zobaczymy co wydumam) - likwidacja spiżarki kuchnia i może przejścia - zmniejszenie lekkie pokoju na dole i powiększenie ciut salonu i szerokości schodów (jak wyjdzie). - zmniejszenie tarasu (przynajmniej w projekcie) - od strony północnej dodana wąska wiata drewniana (samonośna) na graty/rowery itd. - umieszczenie trochę rurek PEX w w ciepłych betonach (np. poddasze strop, chłodzenie, grzanie wody - może ) - trzeba wygospodarować więcej miejsca w ciągach na instalacje (rury) - szambo betonowe (10m3) + ... to się jeszcze zobaczy Tylko architekt zrobił kwaśną minę bo już podał cenę i miał nie zmieniać Ciekawe jak mi wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 01.11.2011 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Co robicie nadbitkę czy podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozka11 28.12.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 WitamKupiliśmy projekt Rododendrona 5.Jesteśmy w trakcie załatwiania papierów.Mamy dość dużo zmian w projekcie, będzie zrobiony pod dom nowoczesny z oszklonym wykuszem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeeolek 06.02.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam, My także zakupiliśmy projekt Rododendrona 5.Będziemy budować w pobliżu Krakowa.Największa zmiana to powiększenie garażu (z tyłu będzie kotłownia).Jesteśmy na etapie załatwiania papciochów, ekipe na SSO mamy nagraną. Także jak tylko będzie PnB to ruszamy. Ostatnio chodzi mi po głowie wentylacja mechaniczna z rekuperacją.Czy ktoś z Was robił u siebie w rodo taką instalacje? Jeśli tak napiszcie prosze ile Was to wyniosło. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 14.02.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Poszukuję osób które wybudowały dom Rodo 5 z garażem dwustanowiskowym z Mazowsza- najlepiej okolice Warszawy lub kierunek na Płońsk. Jeśli to możliwe chciałbym zobaczyć w realu ten domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 20.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam ponownie. Czy nikt już tu nie zagląda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 16.03.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 ja zaglądam. Właśnie kupuję kominek do salonu. Strasznie mało miejsca na ten kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 19.03.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Projekt "Dom w Rododendronach 5" to już nie taka nowość ale ja również taki buduje okolice WrockaBudowa obecnie stan surowy Aktualnie na tapecie okna -montaż z początkiem kwietniaGdybym miał jeszcze raz wybierać projekt wybrałbym ten bez balkonów "5-tka energoszczędna"-bo po co nam trzy balkony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 19.03.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 U mnie również miała być wentylacja mechaniczna jednak wykluczyły ją trzy kominy które już stojąłączny koszt do 10000 to prawie połowa wentylacji- będzie więc grawitacjana te 10000 składają się kominy systemowe + ok 600szt klinkiru w graficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek_ 01.04.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam serdecznie Spędziłem na tym forum już ładnych parę godzin i uznałem że pora się przywitać. Jak się trochę ociepli to rozpoczynamy kopanie fundamentów. Budujemy Rodo 5 W w okolicach Krakowa dokładniej niedaleko Trzebini. Łudzę się że uda mi się doprowadzić dom do zamieszkania w 200 tyś zł. Przy założeniu pozostawienia poddasza w stanie otynkowane i z wylewkami, a dół wykończony w średnim standardzie. Zakładamy zatrudnienie fachowców tylko do murowania, tynków i wylewek. Resztę chce wykonać samodzielnie i przy pomocy rodziny. Generalnie są osoby na tym forum które uważają że poniżej 400 tyś to się nie da wybudować tego domy. Tylko potem czytam że za schody z barierką dali 18000 zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 02.04.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No nie wiem Ja też miałem takie plany, ale po tym jak wydałem prawie 8tys na piasek spasowałem i postanowiłem że wprowadzamy się trooochę później Ogólnie nie miałem na tyle czasu aby stawiać samemu i stan surowu zleciłem koszt robocizny 45tys materiały to 120tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek_ 02.04.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Nie bardzo umiem sobie policzyć skąd się wzieło 120 tys za same materiały ja tak liczyłem 30 tys na fundamenty 20 tys pustaki (pianobeton)10 tys drewno na dach 15 tys dachówka i powiedzmy płyta ze zbrojeniem i wieńcem 20 tysto daje 95 tys tak liczyłem że i tak grubo zaokrąglone w górę, powiedzcie mi gdzie robię błąd ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 02.04.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jak już zaczniesz budowę sam zobaczysz dodaj jeszce-pozwolenia,projekt i kierownik budowy 5000-koparka 1500 -piasek 7000-deski na szalunki 3000-papa na fundament 1000-stemple 1200-złączki i gwoździe ciesielskie 800to tylko kilka a lista jest długaJeżeli liczysz np cement z gruszki pamiętaj że za pompę płacisz dodatkowo2x600 itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 02.04.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Z twojej listy u mnie tylko dach był droższy reszta faktycznie tańsza z tego co jeszcze pamiętam-przyłącze woda 2000-przyłącze prąd 3200-styropian na fundament 1200-lepik siatka klej 1000-bednarka otok 600-2 palety cementu 1400-kanalizacja (nie mam piwnicy) to co pod chudziakiem 600-rynny 2000-odwodnienie 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 02.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jeżeli dom podpiwniczony to piasek odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 02.04.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam!budujemy dom wg projektu indywidualnego ale opartego na rondo 5 (rzuty w dzienniku) dlatego dołączę do wątku.Konrad 79 my mamy połowę podpiwniczenia a piasku potrzebujemy mnóstwo, koparka wybrała glinę i w to miejsce trzeba uzupełnić piaskiem tzn obsypać.macek a co z kosztami kominów (2 x systemowe, jeden do kotła, drugi do kominka to około 6 tyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 03.04.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Macek...zeby sie wprowadzic nie mozesz zapominac rowniez o wykonczeniu domu. Nawet jak tylko ma byc to parter to podlogi tam musisz zrobic. Pomalować sciany. Musisz kupic piec, cala hydraulika. Sanitariaty przynajmniej na parterze. Kuchnie tez trzeba jakos urzadzic. Tak to sie mowi... ale bardzo duzo rzeczy sie pomija przy kalkulowaniu kosztow. Jak dla mnie to bardzo wazne by nie robic prowizorek, bo one pozniej sa wieczne. Dobrze cos robic juz na stale tak jak ma byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 05.04.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Jutro wstawiają mi okna "Wielki Piątek" dla zainteresowanych cena 21tys z montażem za 17szt (5xbalkonowe) -nic nie zmieniane w projekcie-Okna Avante,3 szyby,profil 6-cio komorowy Forte obustronny antracyt rdzeń szary Można kupić taniej ale chciałem mercedesa w ładnym kolorzeWyceny PCV dla tego domu to od 8000 Drutex (białe) do 28000 Wratislavia Pasiv (białe) Dla tych co preferują ciepły montaż (zimne wykonanie bez montażu w warstwie izolacji) taśmy można zakupić samemu a potem to już tylko dogadanie z ekipą wstawiającą okna Koszt zakupu ok. 860zł 2x 100metrów Przy zakupie okien za taką usługę (...)trzeba od 2000 do 4000zł w zależności od firmy u której kupujemy okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guliwer89 12.04.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam. Zamierzam zamowic projekt rodo 5 G2p ale chciałbym zobaczyc takowy dom przed kupnem tego projektu i tu zarwcam sie z prozba do KONRAD79 czy byla by mozliwosc podjechania do ciebie w jakis dzien i ogladniecia takiego domu i obgadanie kilku rzeczy. Zostawiam swoj numer tel. jak bys mogl to napisz sms-a a ja oddzwonie i bysmy sie dogadali - 519484174. Wielkie dzieki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 12.04.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam. Zamierzam zamowic projekt rodo 5 G2p ale chciałbym zobaczyc takowy dom przed kupnem tego projektu i tu zarwcam sie z prozba do KONRAD79 czy byla by mozliwosc podjechania do ciebie w jakis dzien i ogladniecia takiego domu i obgadanie kilku rzeczy. Zostawiam swoj numer tel. jak bys mogl to napisz sms-a a ja oddzwonie i bysmy sie dogadali - 519484174. Wielkie dzieki. Pozdrawiam. Na mojej "wichurze" budują się dwa domki rododendron 5 ten drugi jest na etapie tynków wewnętrznych mój numer dostaniesz sms-em jak będziesz w okolicach Wrocka to zadzwoń na budowie zawsze ktoś jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts