Lolek70 21.12.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Myslałem ostatnio o nowoczesnej instalacji elektrycznej wdomu. Co o tym myslicie?? http://www.xcomfort.pl/xcomfort.php Troche sie podjarałem pozdrawiam remle Czołem! a czy znasz koszty związane z takim wynalazkiem? pomysł jest fajny, ale pewnie kosztowny, jak każda nowinka ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 21.12.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 do Lolek 70 Kolego teraz nie jestem w stanie podać dokładnych wymiarów domu,bo papiery są w starostwie. Jak je dostane to napisze.Pamietam tylko że powierzchnia podłóg wzrosła chyba do 115m:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 21.12.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Cześć, czy ktoś z Was może się orientuje co jest lepiej zrobić przy zakupie projektu: wziąć architekta z biura, które sprzedaje projekt i z nim zrobić zmiany, a dopiero potem kogoś kto zrobi adaptacje do warunków miejscowych? czy lepiej od razu wziąć kogoś "z ulicy" jako "dostosowywacza" projektu do moich wymagań i do miejscowych warunków? To drugie rozwiązanie jest chyba tańsze, ale z kolei trzeba mieć zgodę projektanta na wykonanie zmian na jego projekcie (co podobno jest już formalnością, ale faktem jest, że trzeba ją uzyskać ) . Witam Dla nas apaptację robiła pracownia którą poleca Archon. Ja napewno ich nie polecam. Robią wszystko byle jak, zmiany stropu nie zrobili nam wcale i taką dokumentację zanieśli do urzędu. Teraz mam pozwolenie na budowę ze stropem monolitycznym Dzisiaj pojechałam z reklamacja i dostałam jedną kartkę ze zmienionym stropem, na jakiś dziwny i zero obliczeń. Po telefonie od mojego mężusia obiecali to zrobić ale czeka mnie kolejna runda do nich. Tak więc napewno nie polecam pozdrawiam Atka Ps. w środę po świętach zaczynamy roboty ziemne myśleliśmy że zaczniemy dopiero na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 21.12.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Myslałem ostatnio o nowoczesnej instalacji elektrycznej wdomu. Co o tym myslicie?? http://www.xcomfort.pl/xcomfort.php Troche sie podjarałem pozdrawiam remle Czołem! a czy znasz koszty związane z takim wynalazkiem? pomysł jest fajny, ale pewnie kosztowny, jak każda nowinka ... pozdrawiam lolek!! podobno od 50-100% więcej od tradycyjnej instalacji. znajomy przeliczał to sterowanie 9 roletami z przyciskami jakieś 1850 zł materiał pozdrawiam remle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 23.12.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 No to zrobiliśmy sobie prezent na Święta: kupiliśmy wczoraj projekt Rodo 5 z podwójnym garażem (lustrzane odbicie). Rozmawialiśmy z panią architekt z AKami (na Bartyckiej) na temat zmian: -zmiany kosmetyczne (typu powiększenie okien, przenoszenie ścianek, etc.) - koszt 200 zł -przesunięcie ściany nośnej - 500 zł -przesunięcie stropu (gęstożebrowy) - 200 zł, dla wylewanego 12 zł/m2 kazdego przeprojektowywanego pomieszczenia -plan zagospodarowania - 700 zł Czyli wszystko razem: 1600 zl (chyba, że będę miał strop wylewany). To dużo czy w normie? No i pytanie 2: co jest lepsze, strop gęstożebrowy (np. terriva), czy lepiej wylewany? pozdrawiam i Wesołych Świąt!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 24.12.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Słuchajcie, jeśli ktoś mógłby mi przesłać fotki swojego Rodo (szczególnie w wersji podstawowej) to byłbym wdzięczny .Bardzo interesuje mnie wygląd wnętrza...Ja na razie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie Email: [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 25.12.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 witam my za adaptacje płaciliśmy 1200zł wyobaźcie sobie że w środę zaczynają u nas prace ziemne teraz wszystko zależy od pogody.... pozdrawiam i wesołych świąt i po świętach atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 27.12.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 a nam sie jeszcze uprawomocnia pozwolenie zanim wszystko pozałatwiamy i dobierzemy sie do kredytu z banku to wyjdzie połowa stycznia wiec jak widzicie nie ma u nas sensu już nic zaczynać.... NIby pogoda ładna itp ale jak przyjdzie szybko mróz i ściśnie nam fundamenty?? Jakbysmy mogli to bysmy teraz juz zaczynali ale potem to juz chyba nie ma sensu.. Prawomocne pozwolenie powinno być do 5 stycznia... potem inspektorat tydzień czyli około 12 stycznia mozemy coś zacząć- tylko czy jest sens?? My chyba juz poczekamy do wiosny bo podobno zima ma przyjsc na przełomie stycznia i lutego wiec nei chcielibysmy fundamentów drugi raz poprawiac i zalewać.... Co o tym myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 28.12.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam, Dostałem namiar na budowlańców i o dziwo dysponują czasem w przyszłym roku.Czy ktoś z Was zna Pana Milewskiego z Rudzienka koło Kołbieli lub słyszał o jego działalności i wrażeniach po ... ?Byłbym wdzięczny za odzew. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA BUKOWCZYK 28.12.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witajcie sympatycy Rododendronów. Cieszę się że znalazłam wreszcie ludzi zakochanych w tym projekcie. My budujemy Rododendrony 1 wersja podst. tj. bez garażu. Oczywiście garaże dwa obowiązkowo, ale oddzielnie. W tym projekcie zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia( zreszta tak jak w sobie). Szukaliśmy dłogo projektu który spełnił by nasze oczekiwani. Nie zmieniamy w nim nic , oprócz tego ze przedłuzyliśmy o 0,5m po obu stronach i mamy lustrzane odbicie. Tak jak drodzy forumowicze, boję się o kuchnie , czy nie za mała, nawet po jej wyciągnięciu o 0,5m ( ze spiżarki nigdy nie zrezygnuję bo tego długo szukałam)My tez budujemy na podkarpaciu, okolice Krosna. Mamy fundameny i czekamy do przyszłego roku na kredty z dopłatą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 29.12.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witajcie sympatycy Rododendronów. Cieszę się że znalazłam wreszcie ludzi zakochanych w tym projekcie. My budujemy Rododendrony 1 wersja podst. tj. bez garażu. Oczywiście garaże dwa obowiązkowo, ale oddzielnie. W tym projekcie zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia( zreszta tak jak w sobie). Szukaliśmy dłogo projektu który spełnił by nasze oczekiwani. Nie zmieniamy w nim nic , oprócz tego ze przedłuzyliśmy o 0,5m po obu stronach i mamy lustrzane odbicie. Tak jak drodzy forumowicze, boję się o kuchnie , czy nie za mała, nawet po jej wyciągnięciu o 0,5m ( ze spiżarki nigdy nie zrezygnuję bo tego długo szukałam) My tez budujemy na podkarpaciu, okolice Krosna. Mamy fundameny i czekamy do przyszłego roku na kredty z dopłatą. Pozdrawiam Hej Zastanów się, czy nie budować garażu razem z domem... Mam znajomych, którzy mają osobno postawiony podwójny garaż i płacą za niego o rząd wielkości więcej podatku (za m2) niż za dom. Z tego co pamiętam za dom płacą 0,50 zł/m2 a za garaż 5,50 zł/m2. I uwierz mi, nie są zadowoleni. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA BUKOWCZYK 29.12.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witaj! U nas tak musi być bo po pierwsze: Działaka jest wąska,wjazd od strony południowo zachodniej więc gdyby była z garażem to garaż musiałby być z tył a wiazd z boku, w zimie więcej odkurzania i więcej metrów kostki do układania. Więc zrobiliśmy tak: najpierw jest garaż 2-stanowiskowy, potem przerwa i dom. Jednak w papierach mamy dom z garażem gdyż tak byłw w Warunkach Zbudowy, tak wnioskowaliśmy. Trzeba to było obejść więc w palnach mamy drewnianą pergolę łączącą dom z garażem. Sądzę że w przypadku podatku też będzie brane że to całość, jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 29.12.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 No, nie podejmuję się potwierdzać albo zaprzeczać.... Bo to jest tak, jak z interpretacją przepisów prawnych, a już w szczególności skarbowych: wszystko zależy od tego, kto to interpretuje. Znam takie przykłady ze swojego podwórka ... Jak się trafi jakiś nadgorliwy, to może być różnie. Najlepiej spytać gdzieś w gminie, jak oni to traktują, najlepiej na pismie, to masz już coś w ręku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 04.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam wszystkich po Świętach... stanąłem ostatnio przed pytaniem: z czego budować ...? i czym się kierować przy wyborze (oczywiście oprócz ceny ) w projekcie napisali, że porotherm 25 i styropian 14 być może pytanie pytanie jest z serii: wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, ale jak ktoś mógłby mnie nakierować ... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 04.01.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 stanąłem ostatnio przed pytaniem: z czego budować ...? i czym się kierować przy wyborze (oczywiście oprócz ceny ) w projekcie napisali, że porotherm 25 i styropian 14 Witam my będziemy budować z suporexu i strop terriwa- z tego powodu prawdopodobnie uda nam się zrezygnować ze słupa w salonie /przy gabinecie właściwie to juz zaczęliśmy- dzisiaj zalewali na ławy super widok pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyszardT. 06.01.2007 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam! Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy projektu Rododendrony5. Buduje razem za Szwagrem, a więc rodo5 w wersji bliżniaka połączonego garażami - takiej wersji jeszcze tu na forum nie było !!! Jesteśmy w trakcie załatwiania dokumentów do pozwolenia i jeszcze jesteśmy na etapie rozważania zmian. Mamy nadzieją rozpocząc budowę na wiosnę, a budowac będziemy w okolicach Krakowa. Pozdrawiam wszystkich Rododendrowiczów (w różnych wersjach) Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaliope 06.01.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 pozdrawaim R2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 06.01.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam my będziemy budować z suporexu i strop terriwa- z tego powodu prawdopodobnie uda nam się zrezygnować ze słupa w salonie /przy gabinecie właściwie to juz zaczęliśmy- dzisiaj zalewali na ławy super widok pozdrawiam atka hej a wybór suporexu czym był podyktowany w Waszym przypadku? i tylko dzięki terrivie można zrezygnować ze słupa w pokoju przy salonie? ja chyba też raczej zdecyduję się na terrivę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 06.01.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 hej a wybór suporexu czym był podyktowany w Waszym przypadku? i tylko dzięki terrivie można zrezygnować ze słupa w pokoju przy salonie? ja chyba też raczej zdecyduję się na terrivę pozdrawiam Witam Siporex wybraliśmy pewnie dlatego że teść też budował z niego domek i jest bardzo zadowolony z efektów. Druga rzecz nasz wykonawca z cegły mógłby budować nam od września, a z siporeksu od wiosny zacznie ciągnąć sćiany w górę bo mamy już praktycznie zrobiony stan zero. Co do słupa to nie wiem czy terriva jest jedynym wariantem umożliwiającym rezygnację z tego słupa. pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 07.01.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 no to jestem po pierwszej rozmowie z budowlańcem... na stwierdzenie, że przymierzam się do budowy z ytonga padło stwierdzenie: "... panie teraz wszyscy budują z suporexu, okładają styropianem i robią deskowanie..." ja pytam: "dlaczego, co jest lepszego w suporexie, a co gorszego w ytongu?" odpowiedź: "... eee, bo wszyscy budują z suporexu... no i z normalnej zaprawy, a nie na jakiś klej..." niestety żadnych konkretów... no i narzekanie, że jak jeden się z nim umówił i go wystawił tuż przed robotą.... pierwsze koty za płoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts