Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do Kasik 30 Przymierzamy się do projektu (tzn.99%) rododendronów, narazie tych mniejszych, ale widzę,że Ty budujesz w Krakowie, stąd moje pytanko: czy można odwiedzić Twoją budowe-tak,żeby sobie luknąć mniej więcej na pomieszczenia. Zastanawiam się poprostu czy mniejsza wersja nie jest za mała :roll: no i znalazłam analogiczny projekt w innym biurze i jest właściwie "prawie" identyczny jak rodo5 (tylko bez garażu)
https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1628508

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dawno się nie odzywałem bo po przeprowadzce nie miałem dostępu do internetu( zawaliła tp sa)

Jezeli kogos zainteresuje koszty mojej budowy faktyczne to prosze przeczytać poniżej:

Nasze projekt to wersja podstawowa rodo bez garazu( z kilkoma zmianami w projekcie)

Rozpoczęcie budowy odbyło sie 16.08.2006 roku odbiór kocowy budynku 07.12.2006 roku wprowadzililismy sie 11.01.2007 roku.

Na chwile obecną koszty budowy wraz z meblami do domu wyniosły nasz 250 tys. Tylko trzeba zaznaczyć ze w domu mamy kolektory słoneczne, piec gazowy ,piec węglowy oraz kominek .

Do skoczenia zostało pomalowanie ścian wewnętrznych na kolor( farby kupione ale malarze odradzili malowania wtak krótkim terminie na kolor)

polozenie płytek na tarasie ,balakonach i schodach zewnętrznych( cały materiał kupiony juz jest w/w cenie) oraz zrobienie elewacji zewnetrzej ( kolor)

Ps Budowałem sie w Okolicach zielonej góry

Sobiesław moje gratulacje!!! jestem w szoku widząc w jak krótkim czasie można się wprowadzić na własne m2 :lol:

Ja niestety jestem na etapie WZ :cry: ale myślałam o tym samym projekcie

Napisz tylko czy musiałeś dopilnowywać ekipy? Pytam, bo mój małż chce się wybudować w tempie expresso (ja zresztą też) ale nie ma zamiaru kontrolować, bo przesiaduje w pracy 10-12h :evil:

a obawiam się,że ja mogę sobie nie poradzić mając na głowie jeszcze niemowlaka mimo,że działke mam 20m od obecnebo m-ca zam.

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1628519

Dziś rozmawiałem z potencjalnym wykonawcą (nie jest to firma).

Ceni się następująco:

-48zł za mb fundamentu

-24zł za m2 ściany

-27zł za m2 stropu

-65zł za m2 dachu( więźba,dachówka,orynnowanie)

Jak Wam się podobają ceny?

:)

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1630110

Witam w klubie!!!

No i stalem sie szczesliwym posiadaczem projektu Rodo 5!!! Gruuuba paczka przyszla w piatek, a w niej projekt, kosztorys i kolornik.

Jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem pierwsza lopata zostanie wbita na przelomie maja/czerwca.

Dzis wycena adaptacji przez architekta (2500 zl to chyba troche duzo? Chyba jeszcze sie rozejrze :D) W cenie podniesienie scianki kolankowej do ok 1,2m, zmiany w stolarce (drzwi zamiast okna za garazem - gdzie trzeba kosiarke trzymac :D, likwidacja okna w garazu, poszerzenie drzwi balkonowych na taras). Architekt doradzil tez likwidacje balkonow - jego zdaniem najlepiej usunac balkon nad wykuszem, i zastapic go takim niby-daszkiem :)

Mi tez chodzi po glowie likwidacja balkonu (sadze ze 3 to troche za duzo), ale myslalem o tym od strony ogrodu - co sadzicie o takim rozwiazaniu? Jakie sa Wasze doswiadczenia w tym wzgledzie??Czy wogole warto rezygnowac z balkonow? Moja piekniejsza polowa twierdzi ze dom duzo straci na wygladzie po likwidacji ktoregokolwiek - moze to i racja - ale "wybudowani" znajomi twierdza ze to mostki termiczne, niepotrzebny wydatek itp...

Faktem jest ze w tym projekcie ciezko usunac ktorykolwiek - balkon nad wejsciem spelnia role zadaszenia (i jaki ladny :)...), od strony tarasu - to samo; nad wykuszem balkon powstaje niejako samoczynnie, wiec tez bez sensu...

Pomozcie co zrobic z tym fantem - moze faktycznie zostawic tak jak jest... a czy balkon to faktycznie tak duzy koszt i takie niebezpieczenstwo strat ciepla...?

PZDR

klubowicz ;)

McKlusky

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1636048

Kochani,w tym tygodniu dostanę pozwolenie na budowę!Cieszę się jak dziecko :) .Czekam na nie od końca listopada...uff.Tyle się odciągało bo sprawa wylądowała u wojewody po protestach złośliwego sąsiada,który za grosz nie miał racji,no ale pisać protesty to jego prawo i nikt mu za to nic zrobić nie może (chyba że może?).Teoretycznie ma jeszcze 30dni na założenie sprawy w sądzie,ale z czym on tam pójdzie jak jego argumenty nie maja żadnych podstaw prawnych?!

W kwietniu wystartuję. W przyszłym tygodniu planuję wpuścić geodetę na działkę. No teraz się zacznie :wink:

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1636111

Witam w klubie!!!

No i stalem sie szczesliwym posiadaczem projektu Rodo 5!!! Gruuuba paczka przyszla w piatek, a w niej projekt, kosztorys i kolornik.

Jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem pierwsza lopata zostanie wbita na przelomie maja/czerwca.

Dzis wycena adaptacji przez architekta (2500 zl to chyba troche duzo? Chyba jeszcze sie rozejrze :D) W cenie podniesienie scianki kolankowej do ok 1,2m, zmiany w stolarce (drzwi zamiast okna za garazem - gdzie trzeba kosiarke trzymac :D, likwidacja okna w garazu, poszerzenie drzwi balkonowych na taras). Architekt doradzil tez likwidacje balkonow - jego zdaniem najlepiej usunac balkon nad wykuszem, i zastapic go takim niby-daszkiem :)

Mi tez chodzi po glowie likwidacja balkonu (sadze ze 3 to troche za duzo), ale myslalem o tym od strony ogrodu - co sadzicie o takim rozwiazaniu? Jakie sa Wasze doswiadczenia w tym wzgledzie??Czy wogole warto rezygnowac z balkonow? Moja piekniejsza polowa twierdzi ze dom duzo straci na wygladzie po likwidacji ktoregokolwiek - moze to i racja - ale "wybudowani" znajomi twierdza ze to mostki termiczne, niepotrzebny wydatek itp...

Faktem jest ze w tym projekcie ciezko usunac ktorykolwiek - balkon nad wejsciem spelnia role zadaszenia (i jaki ladny :)...), od strony tarasu - to samo; nad wykuszem balkon powstaje niejako samoczynnie, wiec tez bez sensu...

Pomozcie co zrobic z tym fantem - moze faktycznie zostawic tak jak jest... a czy balkon to faktycznie tak duzy koszt i takie niebezpieczenstwo strat ciepla...?

PZDR

klubowicz ;)

McKlusky

WItamy w grupie Rododendronowiczów :)

MCKlusky sprawa balkonów to sprawa odrebna dla każdego- kazdy może mieć inne spostrzeżenia.. Ja napiszę Ci co my zrobiliśmy z balkonami..

Zostawilismy ten z przodu jako że ładnie wygląda i stanowi formę daszku, zostawilismy tez ten nad wykuszek czyli tą lukarnę bo też wygląda bardzo ładnie i moim zdaniem daszek bardzo zepsułby wygląd budynku a zrezygnowalisy z tego balkonu od strony wewnętrznej- uznalismy że jak się ma domek na wsi to wiecej korzysta sie z tarasu niż z balkonów :) w zamian za to mamy wiekszy taras :) kazdy balkon mimo nawet dobrego ocieplenia jest jednak mostkiem termicznym ( u nas poza tym ten balkon od środka domu będzie najmniej nasłoneczniony i pod tym kątem też patrzyliśmy- wstawiliśy tam normalne okna)

Ale tak jak mówie każdy moze mieć inne swoje nastawienia... My nastawiliśmy się na taras.

A co do kosztu adaptacji to jest to dosyć sporooo.. u nas pani architekt za powazniejsze zmiany wzieła 2podobnie a najtańsza nie była, a za zmiany okien i drzwi doliczyła sobie chyba tylko 200 zł.. reszta to poszerzenie garazu,ściana kolankowa i cos tam jeszcze...

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1636752

Kochani,w tym tygodniu dostanę pozwolenie na budowę!Cieszę się jak dziecko :) .Czekam na nie od końca listopada...uff.Tyle się odciągało bo sprawa wylądowała u wojewody po protestach złośliwego sąsiada,który za grosz nie miał racji,no ale pisać protesty to jego prawo i nikt mu za to nic zrobić nie może (chyba że może?).Teoretycznie ma jeszcze 30dni na założenie sprawy w sądzie,ale z czym on tam pójdzie jak jego argumenty nie maja żadnych podstaw prawnych?!

W kwietniu wystartuję. W przyszłym tygodniu planuję wpuścić geodetę na działkę. No teraz się zacznie :wink:

Walker gratuluje :) mam nadzieję że wredny sąsiad wreszcie sie uspokoi :)

My już od stycznia czekamy żeby zacząć i niestety ta pogoda nas tylko wstrzymuje :( niech ta zima już sobie pójdzie :(

Pewnie bedziemy w jednym czasie budowac :)

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1636772

Witajcie Rododendrowcy! My budujemy Rodo6 :D w poniedziałek wykopali nam dziurę i tacy jesteśmy podeksytowani (a to dopiero dziura) :D Nie ma dużych różnic między 5 a 6 - tym bardziej w środku domu. W sprawie funkcjonalności wnętrz spotkaliśmy się z architektem, który poczynił pewne zmiany :wink: Dam znać wieczorkiem, bo teraz nie bardzo z czasem a trochę tego jest :D

Wojtek jeśli można też proszę o zdjęcia wszystkiego co masz :lol: [email protected] :wink: bo wyobraźnia czasem płata figle

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1637565

My czekamy z rozpoczęciem budowy rododendronów 4. Jest tak mokra działka, że gość od koparki boi się wjechać, "bo się zakopie"; a ja nie mogę się już doczekać. Mamy wycenione główne materiały, i wykonawcę, poza tym to chcemy przesunąć jedną ścianę w kotłowni.

A teraz tylko czekamy KIEDY BĘDZIE SUCHO !

Może w inny sposób wykopać te roweczki utęsknione>>>>

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1637589

Witam w klubie Rodo, my budujemy wersje podstawową i nie zmienialiśmy nic, oprócz przesunięcia spiżarki w stronę rur wentylacyjnych, aby w spiżarni była lepsza wentylacja, przez to nie ma przejścia bocznego do kuchni, ale za to zrobiliśmy przejście do kuchni z wiatrołapu. Jest to wygodne, widziałam na własne oczy u znajomej która już mieszka i jest zadowolona. Jeśli chodzi o balkony to nie rezygnowałabym z żadnego. Szukając projekt domu patrzyłam na to aby każdy pokój na poddaszu miał balkon, bo po pierwsze drzwi balkonowe dają więcej światła niż okna, po drugie uwielbiam wietrzyć pościel i jest wygodniej ją wynosić. Jeśli chodzi o mostki termiczne to ten dom jest na tyle mały że ogrzanie go nie powinno zabijać. W sypialni wychodzi że są dwa balkony, ale ten nad wykuszem jest tak cudny,że w życiu bym z niego nie zrezygnowała i już wyobrażam sobie jak pięknie się na nim prezentują skrzynki z pelargoniami lub petuniami. My mamy już fundamenty wybite w tamtym roku, od wiosny reszta. Pozdrawiam Podkarpacie.
https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1637857

Dzieki wszystkim za rady...

Co do balkonow to faktycznie chyba stanie po stronie mojej lepszej polowki i nie zrezygnujemy z zadnego, nie chcemy by dom stracil swoje podstawowe atuty... Nie wiem czy funkconalne beda dwa balkony w sypialni... Ale narazie sen z powiek spedzaja nam ceny adaptacji, szukamy, szukamy, az znajdziemy...;) Tylko ten czas... - w kwietniu chcielibysmy zaczac, a tu co chwile cos nowego, ehhh papierologia... :cry:

A przy okazji czy ktos z poludnia Polski bylby tak laskaw i udostepnil nam do obejrzenia wybudowany lub prawie wybudowany Rododendron?? Jestesmy mobilni, dojedziemy wszedzie w promieniu, powiedzmy, 300km od Slaska, odwdzieczymy sie i wogole...:D:D:D Bo az nam cos sie robi gdy wyobrazamy sobie gotowy domek... Bardzo prosimy o ewentualne informacje na priv

Z gory dzieki

Ula & McKlusky

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1637943

Witam w klubie Rodo, my budujemy wersje podstawową i nie zmienialiśmy nic, oprócz przesunięcia spiżarki w stronę rur wentylacyjnych, aby w spiżarni była lepsza wentylacja, przez to nie ma przejścia bocznego do kuchni, ale za to zrobiliśmy przejście do kuchni z wiatrołapu. Jest to wygodne, widziałam na własne oczy u znajomej która już mieszka i jest zadowolona. Jeśli chodzi o balkony to nie rezygnowałabym z żadnego. Szukając projekt domu patrzyłam na to aby każdy pokój na poddaszu miał balkon, bo po pierwsze drzwi balkonowe dają więcej światła niż okna, po drugie uwielbiam wietrzyć pościel i jest wygodniej ją wynosić. Jeśli chodzi o mostki termiczne to ten dom jest na tyle mały że ogrzanie go nie powinno zabijać. W sypialni wychodzi że są dwa balkony, ale ten nad wykuszem jest tak cudny,że w życiu bym z niego nie zrezygnowała i już wyobrażam sobie jak pięknie się na nim prezentują skrzynki z pelargoniami lub petuniami. My mamy już fundamenty wybite w tamtym roku, od wiosny reszta. Pozdrawiam Podkarpacie.

Witam :) .Ja również będę budował wersję podstawową.Mam pytanko.Czy byłaby możliwość zobaczenia Rododendrona Twojej znajomej??Byłbym bardzo wdzięczny :wink: (PS jestem z Rzeszowa)

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1638011

witam

my praktycznie mamy gotową wersje podstawową

jak macie jeszcze możliwość zastanówcie sie nad podniesieniem scianki kolankowej- my podnieślismy do około 1,3m ( po panelach lub płytkach zostało koło 1,2)-pokoje zyskały sporo przestrzeni

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1638447

A my rezygnujemy z balkonu od strony ogrodu, bo uważamy, że i tak nie będziemy przesiadywać na tym balkonie. Będziemy siedzieć w ogrodzie, bo po to mamy działkę, żeby z niej korzystać. Na balkonie przesiaduję sobie teraz mieszkając w bloku i to mi wystarczy. Pozostałe 2 balkony zostaną tylko ze względów czysto wizualnych na nich też nie będziemy przesiadywać :)

Nad scianką kolankową ciagle się zastanawiamy, ale skłaniamy sie bardziej do wersji jej nie podnoszenia. Uważamy, że i tak pomieszczenia będą dla nas wystarczające.

Pozdrawiam

Ola

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1638532

witam

my praktycznie mamy gotową wersje podstawową

jak macie jeszcze możliwość zastanówcie sie nad podniesieniem scianki kolankowej- my podnieślismy do około 1,3m ( po panelach lub płytkach zostało koło 1,2)-pokoje zyskały sporo przestrzeni

pozdrawiam

Właśnie chciałbym podnieść ściankę kolankową o jeden pustak,czyli o blisko 24cm.Tylko trochę za późno o tym pomyślałem i nie zostało to uwzględnione w projekcie.Już nie chcę występować o zmiany do urzędu bo wtedy budowy na pewno nie zacznę w tym roku :) .Mam nadzieję że nikt się nie czepi jak zrobię takie odstępstwo od projektu. A jak było u Ciebie?

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1638679

Właśnie chciałbym podnieść ściankę kolankową o jeden pustak,czyli o blisko 24cm.Tylko trochę za późno o tym pomyślałem i nie zostało to uwzględnione w projekcie.Już nie chcę występować o zmiany do urzędu bo wtedy budowy na pewno nie zacznę w tym roku :) .Mam nadzieję że nikt się nie czepi jak zrobię takie odstępstwo od projektu. A jak było u Ciebie?

A ja uważam, że może sie ktoś uczepić. Odbiór budynku polega na sprawdzeniu czy budynek jest postawiony według projektu przedstawionego w urzędzie.

Poza tym ja występowałam do biura Archon o pozwolenie na podniesienie ścianki kolankowej. Więc musisz też od nich dostać papier na tą zmianę.

Takie jest moje zdanie, może się mylę! :roll:

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1638700

A ja uważam, że może sie ktoś uczepić. Odbiór budynku polega na sprawdzeniu czy budynek jest postawiony według projektu przedstawionego w urzędzie.

Poza tym ja występowałam do biura Archon o pozwolenie na podniesienie ścianki kolankowej. Więc musisz też od nich dostać papier na tą zmianę.

Takie jest moje zdanie, może się mylę! :roll:

Oczywiście macie rację,ja jestem tego świadomy,jest to przecież m.in. zmiana kubatury budynku.Ale z tego co czytam na forum to wielu robi to bez pozwolenia.Po prostu zależy na kogo się trafi po wybudowaniu i czy w ogóle ktoś przyjdzie odebrać :) . Np.dwie działki od mojej stoi nie tak dawno wybudowany dom, 1m od granicy i to jeszcze z oknem :o .Jak to możliwe?? A jednak...W tym kraju chyba wszystko można :-?

https://forum.murator.pl/topic/47764-projekt-dom-w-rododendronach-5-pracownia-archon/page/18/#findComment-1638748