Ola i Krzysiek 24.07.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 u nas lanie stropu - pan od betonu powiedział, że przy obecnych "szalonych" cenach to najtańszy strop... troche mnie to dziwi, bo kosztował dużo... jak chcecie zobaczyć to zapraszam: Kronika budowy Kuba zdradź mi tą tajemnicę ile ten strop Ciebie wyniósł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel1979 25.07.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam wszystkich rododendronowiczów. Jeszcze nie jestem posiadaczem takiego domku, ani nawet wykupionego projektu, ale bardzo mi się spodobał. Żonie zresztą też. Przeczytałem wszystko co napisaliście i jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu, że właśnie taką chałupkę postawimy. Mam dwa pytanka, na które nie znalazłem odpowiedzi w tym wątku: 1. Jak będziecie ogrzewać dom i czemu właśnie tak (jakie urządzenia i instalacje)?? 2. Jak jest usytowany Wasz dom w stosunku do stron świata i dlaczego akurat tak go postawiliście?? 3. Czy ktoś z Was planuje, bądź już ma inteligentną instalację i jeśli tak to jakiej firmy i jakie funkcje realizuje?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia74 27.07.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Witam wszyskich rododendronowiczów, od 07.07.2007 mieszkamy już we własnym Rodo5, co prawda jeszcze prace trwają ale lepiej na włościach i dopilnować wszystkiego osobiście. Pozdrawiam budujących i życzę szybkiej przeprowadzki. P.S. Kominek z płaszczem wodnym polecam do grzania i wody i C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 31.07.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 A u mnie mury już stoją,schody też zrobione.Teraz czekam na pojawienie się dekarzy...Pozdrawiam wszystkich hej, jeśli to nie jest tajemnica, to za ile dekarz zgodził się pokryć Twój dach? no i czym? ja znalazłem jednego (polecany przez dystrybutora dachówki), ale raczej chyba cenowo nie jest atrakcyjny... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 01.08.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 A my mamy mały problem Po wczorajszym zmierzeniu okazało się, że nie otworzymy swobodnie drzwi od kotłowni (gdy samochód będzie w garażu), bo bedzie mało miejsca. Mamy długi samochód i tu jest problem. Garaż też do szerokich nie należy więc nawet nic nie da postawienie bliżej któregoś boku. I zastanawiamy się w którym miejscu zamontowac te drzwi do kotłowni. Na środku ściany czy może bliżej lewej strony. Czy może żeby się otwierały do kotłowni a nie na garaż. Jak u Was to rozwiązaliście? Oszaleć można. No i podnieśliśmy ściankę kolankową na 3 porothermy, bo tu tez mieliśmy dylemat. Krowkie też zostaną wydłużone, wczoraj dzwoniliśmy do naszego tartatku. Wsio załatwione Oprócz garażu oczywiście Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia74 01.08.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 A my mamy mały problem Po wczorajszym zmierzeniu okazało się, że nie otworzymy swobodnie drzwi od kotłowni (gdy samochód będzie w garażu), bo bedzie mało miejsca. Mamy długi samochód i tu jest problem. Garaż też do szerokich nie należy więc nawet nic nie da postawienie bliżej któregoś boku. I zastanawiamy się w którym miejscu zamontowac te drzwi do kotłowni. Na środku ściany czy może bliżej lewej strony. Czy może żeby się otwierały do kotłowni a nie na garaż. Jak u Was to rozwiązaliście? Oszaleć można. No i podnieśliśmy ściankę kolankową na 3 porothermy, bo tu tez mieliśmy dylemat. Krowkie też zostaną wydłużone, wczoraj dzwoniliśmy do naszego tartatku. Wsio załatwione Oprócz garażu oczywiście Ola Dzwi do kotłowni zawsze muszą otwierać się na zewnątrz i powinny mieć tulejki, bo jak przyjdzie ktoś upierdliwy do odbioru to będziecie przerabiać drzwi. My zrobiliśmy błąd że nie przesunęliśmy drzwi w lewo, bo drzwi garażowe mamy żaluzyjne i teraz drzwi do kotłowni zawadzają o prowadnicę drzwi garażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszAla 10.08.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 hej,jeśli to nie jest tajemnica, to za ile dekarz zgodził się pokryć Twój dach?no i czym?ja znalazłem jednego (polecany przez dystrybutora dachówki), ale raczej chyba cenowo nie jest atrakcyjny... pozdrawiam Witam Żadna tajemnica u mnie dekarze za zrobienie dachu ale w całości czyli więźba + położenie dachówk (creaton miedziany ) i i całe orynnowanie razem z podprzybitkami i izolacja balkomów papą termozgrzewalną wzieli 11 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 13.08.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam Żadna tajemnica u mnie dekarze za zrobienie dachu ale w całości czyli więźba + położenie dachówk (creaton miedziany ) i i całe orynnowanie razem z podprzybitkami i izolacja balkomów papą termozgrzewalną wzieli 11 tyś to jakoś tanio... a gdzie się budujecie?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 13.08.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam wszystkichPochwalę się trochę jeśli moznaW ciągu ostatnich 7 tygodni zrobiłem tynki wew , wstawiłem okna i bramę do garażu, zainstalowałem istalacje wod-kan i co oraz zrobiłem wylewki. Oczywiście nie ja, tylko fachowcy rózni. Czekam teraz na drzwi zewnętrzne, piec co. I może udami się przed zimą zrobić elewacjęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 14.08.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Witam serdecznie. My z żoną doszliśmy do wniosku, iż należy powiększyć kuchnię. I tak poszerzyliśmy dom o metr od strony wejścia głównego i metr od części ogrodowej. Jest super. Kuchnia ma obecnie 13m2. Balkon przed wejściem przedłużyliśmy do 1,3m i ustawiliśmy pod balkonem dwa słupy na podstawach (głowice doryckie). Scianka kolankowa w górę, teraz ma 1,3m. Poziom podłogi w kotłowni taki sam jak w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 14.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 A my mamy mały problem Po wczorajszym zmierzeniu okazało się, że nie otworzymy swobodnie drzwi od kotłowni (gdy samochód będzie w garażu), bo bedzie mało miejsca. Mamy długi samochód i tu jest problem. Garaż też do szerokich nie należy więc nawet nic nie da postawienie bliżej któregoś boku. I zastanawiamy się w którym miejscu zamontowac te drzwi do kotłowni. Na środku ściany czy może bliżej lewej strony. Czy może żeby się otwierały do kotłowni a nie na garaż. Jak u Was to rozwiązaliście? Oszaleć można. No i podnieśliśmy ściankę kolankową na 3 porothermy, bo tu tez mieliśmy dylemat. Krowkie też zostaną wydłużone, wczoraj dzwoniliśmy do naszego tartatku. Wsio załatwione Oprócz garażu oczywiście Ola Dzwi do kotłowni zawsze muszą otwierać się na zewnątrz i powinny mieć tulejki, bo jak przyjdzie ktoś upierdliwy do odbioru to będziecie przerabiać drzwi. My zrobiliśmy błąd że nie przesunęliśmy drzwi w lewo, bo drzwi garażowe mamy żaluzyjne i teraz drzwi do kotłowni zawadzają o prowadnicę drzwi garażowych. witam mamy dokładnie taki sam problem drzwi nie otwierają sie całkowicie, bo przeszkadza prowadnica bramy segmentowej- jest troszkę zabawnie ale można jakoś do tego przywyknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel2 24.08.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam, proszę was o opinie czy wg was można przenieść przejście do garażu by było obok schodów. Przejście to miało by być obniżone do poziomu garażu. Moje pytanie do osób które już budują lub mają przynajmniej projekt: Czy obniżenie przejścia do poziomu garażu jest wystarczające by zmieściły się tam drzwi (te drugie do garażu)? Gdyby udało się tam przenieść to przejście z kotłowni (miała by być przeniesiona za garaż) i części łazienki powstała by większa łazienka – na oko ok. 7m2 Namalowałem jak miało by to wyglądać mniej więcej: http://images27.fotosik.pl/68/87044d0eea55d667.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_kuban 27.08.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Możesz to zrobić bez problemu (chociaż o ile pamiętam w miejscu gdzie narysowałeś drzwi do garażu jest kanał wentylacyjny, ale to przecież nie problem... można przesunąć) też miałem taki pomysł, ale zraziło mnie wchodzenie z garażu praktycznie do salonu...pozdro.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodecki 29.08.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam Wszystkich Rododendrowiczów, nowy- przyszły Rododendronek Witam serdecznie. My z żoną doszliśmy do wniosku, iż należy powiększyć kuchnię. I tak poszerzyliśmy dom o metr od strony wejścia głównego i metr od części ogrodowej. Jest super. Kuchnia ma obecnie 13m2. Balkon przed wejściem przedłużyliśmy do 1,3m i ustawiliśmy pod balkonem dwa słupy na podstawach (głowice doryckie). Scianka kolankowa w górę, teraz ma 1,3m. Poziom podłogi w kotłowni taki sam jak w mieszkaniu. Ponieważ myślimy o podobnej zmianie wejścia (zmiana balkonu + kolumny) ale obawiamy się trochę jak to wygląda w rzeczywistości, czy byłaby szansa na zobaczenie u Ciebie na żywo? Jestem z Targówka więc po sąsiedzku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 30.08.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witajcie, u nas wiecha zawisła już na dachu http://forum.tkk.pl/engine/images/smiles/clap.gif Dzisiaj na budowę przyjeżdżają cegły klinkierowe na kominy. Folia na dach kupiona, czeka na swoją kolej. Byłam też robić wstępne wyceny okien. Byłam w dwóch firmach. Chcemy zrobić okna w kolorze orzech. Ceny kształtują się w granicach 13 000 z montażem. Między jedną a drugą firmą róznica w cenie 200 zł. Więc teraz tylko musimy wybrać lepszego producenta, bo w cenie konkurencji nie ma Do tego wycenili mi bramę segmentową na pilota - 3 500 zł. Jakie okna dachowe macie u siebie?? Wodecki witaj w klubie Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek62 01.09.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witam Ja również buduje Rodo5, pojutrze ekipa ma rozpocząć układanie dachówki, a murarze robią już ścianki działowe ,więc ładnie to wszystko wygląda. Jestem na etapie poszukiwania okien i bardzo mnie zaskoczyły wyceny jakie Ty Ola otrzymałaś . Ponieważ mnie w kilku firmach wraz z montażem podano wycene około 20 tyś, ciekawe skąd taka różnica...też bym chciał okienka za 13 tyś, chyba musze sie potargować Jarek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 01.09.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 WitajZa okna do rodo5 zapłaciłem13tys. Za bramę garazową hormann z napędem 3750.Wszystko z montażem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janowi 02.09.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Cześć! gratuluje! Wszystkim i Wszystkiego! ja dopiero zaczynam budowę! z dużym podziwem i zainteresowaniem czytam Wasze wpisy, mam nadzieję że mi w dużym stopniu pomogą, pozdrawiam Piotr z Gdańska Witam, planujemy budowę R 5. Czy możemy zobaczyć budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 02.09.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witaj Za okna do rodo5 zapłaciłem13tys. Za bramę garazową hormann z napędem 3750.Wszystko z montażem oczywiście. witam ciekawe jakie okna? ja zapłaciłam 23900 za okna pcv złoty dąb ze szprosami i do tego drzwi wejściowe KMT i rolety zewnetrzne na parterze brama krispol 4050 złoty dąb kaseton pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 02.09.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witajcie, u nas wiecha zawisła już na dachu http://forum.tkk.pl/engine/images/smiles/clap.gif Jakie okna dachowe macie u siebie?? Wodecki witaj w klubie Pozdrawiam Ola ja mam veluxa z klamką na dole i jest super. Podnieślismy ściankę kolankową o jeden siporex i okna z klamką na górze byłyby nie otwieralne (chyba że z krzesła ) veluxy z klamką na dole mają symbol GLB dołożyliśmy jeszcze okno w pokoju Marty (górny z podwójnym oknem balkonowym, ale nie z dwoma ) Teraz jest super, bo balkon jest od północy i pewnie byłby to trochę smutny pokój. Pozdrawiam Atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts