meri 16.01.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam wszystkich Rododendronowców Dołączam do Was, jestem z Dąbrowy Górniczej i będę stawiał w Sosnowcu - Rododendrony 5. W grudniu złożyłem papierki i czekam na pozwolenie. Murarze są, cieśla jest , teraz jeżdżenie za materiałami. Jak patrze na Wasze domki to mnie zazdrość bierze i nie mogę się doczekać aż coś się u mnie zacznie dziać. Narazie mam dość papierów Jeszcze raz pozdrawiam i niech się mury pną do góry My jesteśmy z Katowic , tez zamierzamy budować według tego projektu ale u nas jeszcze troche to wszystko potrwa. Chętnie zobaczymy wasze postępy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 17.01.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witajcie, Przymierzam się do zrobienia elektryki. Może macie jakieś cenne wskazówki albo sugestie, co warto, a czego nie warto? (w sensie rozmieszczenia oświetlenia lub gniazdek). Wiem, że to może być subiektywne, ale warto posłuchać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 17.01.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 http://images34.fotosik.pl/111/7651af1a8b946476m.jpg http://images32.fotosik.pl/110/48bfa309c9507d1fm.jpg Taki mamy stan czyli dachówka połozona i czekamy na okna. Lolek70 przyłączam sie do pytania dotyczącego elektryki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek Sz 18.01.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam wszystkich, a to moja wycena za wykonastwo. Budoje w woj. podkarpackim . Co o tym myslicie? Etap a –stan zero 1 wykopy ławy fundamentowe (szalunki zbrojenia wylanie betonu) 2 sciany fundamentowe ( murowanie z pustaka betonowego, wience, izolacja przeciwwilgociowa pionowa i pozioma izolacja cieplna pionowa (bez chudego betonu) 6000 zl Etap b –parter 1 sciany zewnętrzne z pustaka typu siporex na zaprawie cementowo wapiennej gr 24 cm. Oraz wewnętrznie konstrukcyjnie 2 uloznienie nadproży 3 strop Fert 4 piony spalinowo wentylacyjne 5 kladka schodowa 7000zl Etap c – poddasze 1 sciany zewnętrzne z pustaka siporex 2 wieniec scianyt kolankowej 3 wlozenie nadproży prefabrycznych 4 piony spalinowo wentylacyjne 4000 zl Etap d – dach 1 wiezba dachowa 2 kominy spalinowo wentylacyjne nad polacia dachu 5000 zl Etap e – dach 1 folwiowanie lacenie 2 obrobki blacharskie montaż rynien i rur spustowych 3 pokrycie dachy blachoidachowka 5000 zl Etap f - ścianki dzialowe 1 scianki dzialowe parteru i poddasza 4000 zl Sprzet do robot ziemnych organizuje wykonawca a placi inwestor RAZEM 31000Przypomnijcie wasze wyceny za ten etap!!! Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 18.01.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wydaje się ok. Ja w 2006 zapłaciłem 21000 + około 1500 za sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 19.01.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 http://images34.fotosik.pl/111/7651af1a8b946476m.jpg http://images32.fotosik.pl/110/48bfa309c9507d1fm.jpg Taki mamy stan czyli dachówka połozona i czekamy na okna. Lolek70 przyłączam sie do pytania dotyczącego elektryki. Pozdrawiam Bardzo mi sie podoba ten pomysł z zadaszeniemCzy tą zmianę uwzgledniliście u architekta, czyu kierownika budowy. Czy znacznie powiększyło to koszty? No i najważniejsze pytanie czy nie zacienia to zbytnio tego salonu . My będziemy mieć tą część budynku od strony południowo wschodniej no właściwie wschodniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 19.01.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Właśnie jesteśmy na etapie przygotowywania projektu. Zlikwidowaliśmy spiżarnię i zachowaliśmy drzwi z korytarza. Okno od fronu ma 120 cm, drugie, jak w projekcie 90 i nie ukrywam, że bardzo trudno jest stworzyć fajny projekt. Kuchnia, jak i cały dom mają być w nowoczesnym, prostym stylu. Meble albo białe lakierowane (wtedy dodatki stalowe, szare, ale nie wiem, jak lakier sprawdzi się z małym dzieckiem i jego wszędobylskimi paluszkami), albo ciemny brąz (wtedy dodatki, ściany ecru). W kuchni, jadalni i korytarzu będą te same płytki, więc od kuchni zależy, jak wyglądać będzie reszta. Założenie mamy takie, aby pod większym oknem był zlew, w rogu między oknami płyta indukcyjna (chyba tak jest nawet w projekcie archonu?), przy drzwiach wejściowych do kuchni komin z piekarnikiem i mikrofalą, na przeciwko, między oknem, a ścianą salonu lodówka. Pozostaje bardzo mało miejsca na szafki wiszące, będą chyba tylko 2 podłużne, szklane. salon i kuchnię dzielić będą drzwi przesuwne. Jak będę już miała zaakceptowany projekt (myślę, że w ciągu tygodnia), prześlę Ci go na priv. pozdrawiam;-) Co do tych drzwi przesuwnych to fajny pomysł , chyba podkradne. Co prawda chciałam wykorzystac tą sciankę za kominem na mały regalik ale fajnie by było sie czasami w kuchni schować.Jeżeli macie jakiś gotowy projekt na ta nieustawną kuchnię to chętnie skorzystam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 19.01.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Kachusia macie bardzo ładną kuchnię. Jesli chodzi o kolorystykę nasza kuchnia tez będzie w podobnym kolorze. Jesze nie wiem jak ustawić szafki ale kolor już wybrany Jak widać juz mieszkacie, podpowiedz czy dobrze uzytkuje sie zlew w rogu? Nie wiem czy dobrze widzę ale chyba nie macie przejścia z korytarza do kuchni? Mam jeszcze pytanie o taras - czym macie obłożony taras? Na fotkach dokładnie nie widać. My mamy taras podobnej wielkości a na dodatek będzie zadaszony ale nie wiem jeszcze czym go wykończymy. Ola i Krzysiek my mamy lustrzane odbicie w porównaniu do waszego domu. Podobnie sobie ułozyłam szafki ale jaki będzie efekt koncowy to się jeszcze zobaczy. Za wiele w tej naszej kuchnie nie da sie poszaleć ale ważne żeby sobie tak to wszystko rozplanować żeby było wygodnie w uzytkowaniu. Pozdrawiam[/quot Bardzo podoba mi sie pomysł z zadaszeniem . Może macie jakieś ciekawe propozycje lub projekty. Chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 20.01.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Bardzo mi sie podoba ten pomysł z zadaszeniemCzy tą zmianę uwzgledniliście u architekta, czyu kierownika budowy. Czy znacznie powiększyło to koszty? No i najważniejsze pytanie czy nie zacienia to zbytnio tego salonu . My będziemy mieć tą część budynku od strony południowo wschodniej no właściwie wschodniej? meri takie zmiany muszą być uwzględnione w projekcie. Zrobiliśmy to na etapie adaptacji projektu. Nie liczyliśmy osobno kosztów tarasu. Jesli chodzi o taras na gruncie to i tak bysmy zrobili jakąś kostkę czy płytki, natomiast dodatkowe koszty to przede wszystkim dachówka na zadaszenie. Trzeba jednak pamiętać że zrezygnowaliśmy z balkonu a to też koszty zbrojenia i betonu ktory nie jest tani. Zrezygnowaliśmy również z balkonu nad wejściem. Mieszkałam kiedyś w domu i wiem, ze jak jest dom i kawałek ogrodu to balkon spełnia rolę dekoracji. Balkon również mi sie podoba ale wybralismy bardziej funkcjonalność. Sprawa wyboru balkonu czy tarasu to oczywiście indywidualna podejście - każdemu podoba się coś innego.Stojąc na tarasie z lewej strony mamy zachód i słońce jest bardziej po południu a z prawej strony wschód i słońce rano.Rano np. w sobotę miło będzie wypiś kawę na tarasie kiedy będzie przyświecac słońce , to samo będzie po południu. Nam usytuowanie tarasu odpowiada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 20.01.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Dziękuję za podpowiedź.Zanim podejmiemy decyzję pewnie weżniemy wiele spraw pod uwage. A jeśli chodzi o zacienienie salonu poprzez to zadaszenie , czy nie jest za bardzo odczuwalne. Bo przyszło mi do głowy zeby postawić w poblizu jakąś niedużą altankę , która nie zacieniała pokoju.tak trudno podjąć jest decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 20.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Dziękuję za podpowiedź.Zanim podejmiemy decyzję pewnie weżniemy wiele spraw pod uwage. A jeśli chodzi o zacienienie salonu poprzez to zadaszenie , czy nie jest za bardzo odczuwalne. Bo przyszło mi do głowy zeby postawić w poblizu jakąś niedużą altankę , która nie zacieniała pokoju.tak trudno podjąć jest decyzję meri Nie jest przez nas odczuwalne zacienienie. Zadaszenie ma około 3m szerokości i jest wyprowadzone na takiej wysokości, że nie ma z tym problemu. Jeśli nie jesteś przekonany do tarasu to oczywiście możesz wybrac inne rozwiązanie - możesz zastanowić sie altanką. Mozna z tarasu poprowadzic zgrabną ścieżke do altanki. My też zastanawialiśmy się nad tym. Wszystko zalezy od upodobań, wielkości działki, my postawiliśmy na wygodę a na dodatek zawsze myślelismy o tym, że jesli kiedys będzie dom to będzie i zadaszony taras. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielu 23.01.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witamzastanawiamy się z żoną nad budową domu w Rododendronach 5 i chętnie przed podjęciem ostatecznej decyzji zobaczylibyśmy go w rzeczywistości. Czy może ktoś z Was buduje go na Dolnym Śląsku (idealnie byłoby blisko Wrocławia) i nie miałby nic przeciwko temu żeby go nam pokazać? Chętnie bym po nim pochodził i "poczuł" wielkość poszczególnych pomieszczeń. PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 23.01.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Dziękuję za podpowiedź.Zanim podejmiemy decyzję pewnie weżniemy wiele spraw pod uwage. A jeśli chodzi o zacienienie salonu poprzez to zadaszenie , czy nie jest za bardzo odczuwalne. Bo przyszło mi do głowy zeby postawić w poblizu jakąś niedużą altankę , która nie zacieniała pokoju.tak trudno podjąć jest decyzję meri Nie jest przez nas odczuwalne zacienienie. Zadaszenie ma około 3m szerokości i jest wyprowadzone na takiej wysokości, że nie ma z tym problemu. Jeśli nie jesteś przekonany do tarasu to oczywiście możesz wybrac inne rozwiązanie - możesz zastanowić sie altanką. Mozna z tarasu poprowadzic zgrabną ścieżke do altanki. My też zastanawialiśmy się nad tym. Wszystko zalezy od upodobań, wielkości działki, my postawiliśmy na wygodę a na dodatek zawsze myślelismy o tym, że jesli kiedys będzie dom to będzie i zadaszony taras. Pozdrawiam Vanka99 Mi też bardzo sie podoba zadaszenie , tylko obawiałam się , że będzie zacieniac mi zbytnio tą część budynku. Jeśli mówicie,że tak nie jest to bardzo możliwe że skopiujemy wasz pomysł. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 01.02.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 cześć, to co z tą elektryką?wszyscy robiliście standardowo?a może jakieś dodatkowe instalacje rtv? audio? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 04.02.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 cześć, to co z tą elektryką? wszyscy robiliście standardowo? a może jakieś dodatkowe instalacje rtv? audio? pozdrawiam TEMAT RZEKA... Witam. U nas oprócz oświetlenia i gniazdek, wykonuję obecnie okablowanie pod RTV w każdym pokoju. W salonie na parterze (i tylko tam) będzie odbiór TV sat. W każdym pokoju jedno gniazdo telefoniczne. Miałem wykonywać inst. komput., ale w dobie bezprzewodowej instalacji to traci sens. Oczywiście jeszcze alarm w całym domu. Jeżeli chodzi o nagłośnienie to w salonie układam rurki w ścianach do przyszłego kina domowego. Jeszcze tylko: - wyprowadzenie okablowania do oświetlenia zewnętrznego, - zasilenie napędu bramy od drogi, - videodomofon, czyli kolejny kabelek do furtki, - sygnalizacja poziomu ścieków w zbiorniku, - w WC wentylatory z wyłącznikiem zwłocznym. Oświetlenie u nas: w każym pokoju oświetlenie centralne (główne), jak również sporo oświetlenia "funkcjonalno/dekoracyjne" - halogeny Gnazda: w pokojach stosuję po 4 gniazda podwójne, prawie w każdym rogu + gnniazdo porządkowe przy drzwiach Jeżeli chodzi o videodomofon, to będzie odbiornik na parterze z dodatkowym odbiornikiem na korytarzu na poddaszu Pozdrawiam PiotrM z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 04.02.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 PiotrM proszę daj jakieś namiary na tą sygnalizację ścieków w zbiorniku - jest takie urzadzenie, które montuje się w domu??? Czy mówisz o takich na zawenątrz Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 04.02.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 PiotrM proszę daj jakieś namiary na tą sygnalizację ścieków w zbiorniku - jest takie urzadzenie, które montuje się w domu??? Czy mówisz o takich na zawenątrz Dzięki wielkie wysłałem na prv Pozdrawiam Piotrm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 04.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 czy ja też mogę prosić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 07.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 witam, pewnie już gdzieś było, ale zapytam:ile Wam wyszło m2 tynków (rodo 5 z podwójnym garażem) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepreatorian 11.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam wszystkich serdecznie, już od dłuższego okresu czytam z wypiekami na twarzy Wasze posty na temat budowy Domu w Rododendronach 5 Chłonę Wasze doświadczenie i wiedzę jak gąbka, mam skromną nadzieje, że za niedługo będę mógł również podzielić się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem z "pola budowy". Zaczynam w połowie marca, budować będę w Pszczynie woj, śląskie. Na początku wybór padł na Dom w Rododendronach 6, ale ostatecznie wybraliśmy z zoną 5 z podwójnym garażem i tak już zostało. Zmian jest kilka i naprawdę niewielkie, ale to już w następnym poście, dzisiaj chciałem się tylko przywitać Pozdrawiam wszystkich rododendrowiczów. Niech się mury pną do góry Powodzenia w waszych budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts