Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani co u Was nowego słychać?

Witaj, u nas wielka walka o wybór okien. Typ znany, kolor też, okucia też, ale pozostała mała drobnostka - kształt profilu. Okna Oknplast i tylko dylemat czy profil orion czy Platinum, ale w sobotę będzie wszystko jasne :D

Zamawiamy ceramikę na dach (BRASS), i casting z hydraulikami. Zastanawiamy się czy rury Alu-Pexy czy rury PP?

I ostatnia zagadka w tym tygodniu. Nie mam jeszcze pomysłu co do ścian bocznych jaskółki. Jak zamocować do nich później styropian by nie odpadł. W projekcie są deski i nie wiem czy jest jakaś alternatywa?

Pytanie do wszystkich, jak wykończyliście ścianki boczne jaskółki?

Elektrykę kończę i przed tynkami muszę uporać się z alarmem.

No i brama garażowa (tu dopiero zagadka?) ,każdy wykonawca bram ogląda nadproże i się dziwi że tylko 3 cm. do sufitu.

Pozdrawiam

piotm74

My tez mamy teraz casting - elektryka i hydraulika - poumawiałam sie na ogledziny i wyceny na przyszły tydzień. Nie bardzo mamy czas w ciągu dnia ze względu na pracę ( a nie mogę brac co chwile urlop) a wieczorem jeszcze jest ciemno - chyba ze bedziemy chodzic z latarkami :wink:

Pewnie jak większośc zastanawiamy się jak ocieplic część dachu nad klatką schodową - normalnie akrobaty potrzeba.

Pozdrawiam

mam pytanie w kwestii przejścia z wiatrołapu do kotłowni - jak to właściwie powinno być - czy obniżenie powinno byc juz z przejścia z wiatrołapu do kotłowni czy dopiero z kotłowni do garażu?

Nie wiem jak w Twoim projekcie, ale w moim kotłownia i garaż są na jednym poziomie: -38

Z tego co słyszałem, wcześniejsze projekty mają jeden schodek w kotłowni i jeden w garażu - i to chyba jest lepsze, bo nie zajmują tyle miejsca w kotlowni - no ale u mnie to już po ptakach, nic się nie da zrobić...

mamy okno obrotowe - z klamką na dole.

pozdrawiam

Vanka, czym się kierowałaś przy wyborze okien dachowych?

firmą? ceną?

W sumie jedym i drugim. Najpierw popytalam u kilku sąsiadów którzy mieli juz okna co maja u siebie i stanęło nad wyborem Fakro lub Velux. Wybralam te firmy poniewaz nie spotkalam krytycznych uwag co do jakości

uzytkowania( przynajmniej na razie). Kupilismy Fakro- dostalismy na nie lepszą cene niz Velux w hurtownie, gdzie bralismy wiekszośc materiałów.

Jesli chodzi o posadzke - przejście z wiatrołapu do kotlowni , to mamy ten sam poziom i nie pozostaje nam nic innego jak wyrąbać kawałek posadzki w kotłowni, zeby dzwi sie zmieściły - koszmarek. Może macie inny pomysł?????

Pozdrawiam

Jesli chodzi o posadzke - przejście z wiatrołapu do kotlowni , to mamy ten sam poziom i nie pozostaje nam nic innego jak wyrąbać kawałek posadzki w kotłowni, zeby dzwi sie zmieściły - koszmarek. Może macie inny pomysł?????

Pozdrawiam

w sumie nie mam

a pomysł Piotra z drzwiami przesuwnymi nie jest chyba wcale taki zły...

u mnie już nie przejdzie, bo i tak nie mogę ruszyć nadproża - opiera się na nim strop i po prawej stronie od wejścia zaplanowałem już jakieś pierdoły...

Pozdrawiam

w sumie nie mam

a pomysł Piotra z drzwiami przesuwnymi nie jest chyba wcale taki zły...

u mnie już nie przejdzie, bo i tak nie mogę ruszyć nadproża - opiera się na nim strop i po prawej stronie od wejścia zaplanowałem już jakieś pierdoły...

Lolek70 my mamy lustrzane odbicie do Twojego domu

Pomysł Piotra jest bardzo dobry - musimy sie nad tym jeszcze zastanowić - bo my zaplanowalismy juz "swoje pierdoły" po lewej stronie a właściwie zaplanowalismy, ze będzie tam miedzy innymi skrzynka elektryczna.

Piotrm74 a czy te drzwi daja się jakoś zamykac na klucz i jeszcze pytanie w kwestii odbioru domu. Czy takie pomieszczenie jak kotłownia ( u nas piec gazowy) moze miec takie drzwi.?? Gdzies słyszałam, ze drzwi musza byc zamykane w odpowiednia stronę ( w tym przypadku - tak jak w projekcie) ?? Moze sie myle - podpowiedzcie

Pozdrawiam

Ja słyszałem taką opinię, że jeśli masz piec gazowy w kotłowni to jedne z drzwi muszą się otwierać na zewnątrz, ze względów bezpieczeństwa.

W przypadku wybuchu gazu (tfu, na psa urok :roll:) siła uderzeniowa musi mieć gdzieś miejsca na rozprężenie, żeby domek się nie rozpuknął...

Pewnie strażak przy odbiorze prawdę Ci powie...

A może lepiej wcześniej spytać kierbuda?

wiecie co mój pomysł wpadł mi minutę przed wpisaniem go tutaj i nie wiem czy jest możliwa taka propzycja z przeuwanymi grzwiami, no to może harmonijkowe :D

Ja ciągle się zastanawiam z tymi drzwiami od kotłowni, gdyż nie wiem czy zmieści mi się brama garażowa segmetowa czy uchylna...

pozdrawiam

piotrm74

Witam wszystkich budujących Rodo5!!.

Również jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tego świetnego projektu. Co prawda jesteśmy dopiero na początku drogi - pierwsze wbicie łopaty planujemy na początek kwietnia, ale już powoli czujemy ciśnienie związane z budową. Budujemy się pod Zieloną Górą.

Mam wielką prośbę do szanownego grona doświadczonych inwestorów :D a mianowicie zastanawiamy się jak poradziliście sobie ze zmianą wykonania stropu na Terive i usunięciem tego filarka w salonie?

Planujemy powiększenie salonu kosztem gabinetu na dole ale nie daje mi spokoju to jak rozwiązać układ podciągów i oparcia belek stropowych. Wymyśliłem sobie takie rozwiązanie jak na załączonym skanie. Czy może ktoś z was zastosował podobne?. Teriva I Bis ma rozpiętość belek 7,2m więc teoretycznie powinno być ok. Ale nie mam pojęcia jak sprawa wygląda z obciążeniami.

Ps. Wiem że jesteście już wszyscy na dalszym etapie ale byłbym wdzięczny za ewentualną pomoc "żółtodziobowi" :)

http://images31.fotosik.pl/162/c2e454e4cf6b2b3cmed.gif

RiverZG

rozumiem, że chcesz zupełnie zrezygnować z gabinetu na dole?

My przesunęliśmy ścianę między salonem a gabinetem, tak aby powiększyć salon i też musieliśmy zrezygnować z jednego słupka. ściana między klatką schodową a gabinetem stała się u nas ścianą nośną.

Powodzenia w zmaganiach z budową!!!

Tak idea jest taka aby z gabinetu i pierwotnego salonu zrobić "mega salon". Problem właśnie w tym, że nie bardzo chcę przy schodach stawiać ścianę nośną ponieważ chciałbym aby z salonu schody były widoczne. Tu od razu się przyznam, że jestem zainspirowany realizacją forumowicza remle który budował Rodo6. I mam zamiar dokonać małego plagiatu :D

Ale na tą chwilę mamy większe zmartwienie już chcieliśmy składać wniosek o pozwolenie na budowę i okazało się, że w związku z tym że nasza działka leży na terenie przylotniskowym potrzebujemy opinii wydanej z Urzędu Lotnictwa Cywilnego na które poczekać możemy nawet 2 miesiące :cry: Prawdziwy dramat.

Uch, udało się.

Zacznę jeszcze raz, teraz na poważnie.

Witam wszystkich Państwa-wielbicieli RODODENDRONÓW

Od dłuższego czasu śledzę wasze forum i jestem pełen podziwu dla waszych pomysłów i zmian jakich dokonujecie w projektach.

Ja jestem na etapie wyszukiwania projektu, ponieważ działka już czeka, a my nie mozemy się zdecydować na ten jeden wymażony.

Pomimo ogromu projektów jakie oglądaliśmy w necie i w katalogach nie znaleźliśmy tego który spełnilby nasze oczekiwania. Mnie się podoba jeden projekt żonie drugi i tak w kółko.

Mój typ który od dłuższego czasu zachwalam i od niego zaczynam przeglądanie projektów to RODO 6. Mam nadzieje że w końcu żona się zmęczy i pozwoli sie do niego przekonać.

Mój trzyjetni syn Łukasz jest juz gotowy do budowy - całą niedzielę spędził w przebraniu BOBA Budowniczego i pytał kiedy zaczynamy.

Mam do was Parę pytań:

-czy buduje ktoś R 5 w okolicach Warszawy - chciałbym zobaczyć to cudo na żywca?

-czy ktoś z Państwa próbował wrysowac rzut Parteru z rodo 3 do rodo 5 ( dość ciekawe rozwiązanie)

-prosiłbym o informacje na temat kotłowni na tyłach garażu (skan rzutu parteru- [email protected])

[River zg]

Witam kolegę.

Jeśli mogę doradzić to nie zmieniałbym stropu na Terive, strop żelbetowy jest o niebo lepszy. Przekonacie się o tym po jakimś czasie jak zacznie to wszystko pracować i pojawią się rysy wzdłuż belek nośnych (nie do zaszpachlowania - pęknie zawsze). Jedyne rozwiązanie to sufit podwieszany z gk. Tak jak u Reml'a

Pozdrawiam