Ola i Krzysiek 28.01.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dolaczamy do grona rododendrowiczow Witajcie Rozumiem, że projekt kupiony?! A może już stan budowy zaawansowany? Gdzie się budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 28.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Projekt juz kupiony i oddany do adaptacji.Z budowaniem prawdopodobnie ruszymy na wiosne.A budujemy sie kolo Lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 28.01.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 witamy:)) jak miło w większym gronie ruszać z budową- my z mężem zaczynamy na wiosne- czekamy tylko na pogodę oglądam czasem zdjęcia, dzienniki budowy..już nie mogę się doczekać aż u nas zaczną rosnąć ściany.. a gdzie w okolicach Łodzi się budujecie- czasem jeżdzę w tamte strony- piękne tereny mijam po drodze.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 29.01.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zmienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 29.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ja od tej strony Łodzi znam Brzeziny, Stryków..-jeżdze z Wawy:) miło, że nowe rododendrony będą rosnąć.. ja zbieram siły na rozpoczęcie-trochę się boje jak to ogarnąc- mąż ma sztywniejsze godizny pracy-wiec siłą rzeczy ja jestem bardziej dyspozycyjna :/zastanawiam się czy kupować już coś, a z czym czekać do wiosny.. jakie macie w tej kwestii plany?- ja zmaierzam zamówić BK, może stal..?a reszte to chyba na bierząco.. jeszcze jendo pyt.. który rodo budujecie? my z mężem 5 G2. macie może kosztorys-ja się nie chciałam zniechęcać na wstępie, więc jeszcze nie kupiłam.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 29.01.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zastanawiam się czy kupować już coś, a z czym czekać do wiosny.. jakie macie w tej kwestii plany?- ja zmaierzam zamówić BK, może stal..?a reszte to chyba na bierząco.. jeszcze jendo pyt.. który rodo budujecie? my z mężem 5 G2. macie może kosztorys-ja się nie chciałam zniechęcać na wstępie, więc jeszcze nie kupiłam.. pozdrawiam Rodo 5... chcielismy G2 ale z jednym garazem jest tanszy o 48 tys netto (w systemie gospodarczym) Narazie nic nie mamy zamowione ani kupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 29.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zastanawiam się czy kupować już coś, a z czym czekać do wiosny.. jakie macie w tej kwestii plany?- ja zmaierzam zamówić BK, może stal..?a reszte to chyba na bierząco.. pozdrawiam Czesc, Tez mialem taki dylemat w zeszlym roku jak zaczynalismy - wszedzie w hurtowniach straszyli nas zeby zamawiac bo na wiosne bedzie drozej albo w ogole nie bedzie towaru (przypominajac to co sie dzialo w 2007r.). W koncu wszystko zamawialismy na biezaco i dobrze na tym wyszlismy, bo zloty byl mocny (cegle sciagalismy z Niemiec), a budowlanka zaczynala juz troche spowalniac i ceny spadly. Wszystko dostawalismy od reki. Teraz zlotowka sie oslabila i import nie jest juz tak oplacalny ale budowlanka dalej spowalnia i mysle ze hurtownie nie beda podnosic cen bo po prostu nie bedzie zbytu. Dodatkowo ropa jest bardzo tania. Z tego co widze najwiecej kasy do tej pory poszlo nam na beton - dlatego radze poszukaj dobrej, taniej betoniarni Pozdrawiam I zycze sukcesow !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
so.mar 29.01.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Mam takie pytanie - czy ktoś z Was, po przeniesieniu kotłowni za garaż, zmieniał wyjście kanalizacji z domu?? Wg projektu wychodzi ona w bok domu - przez garaż. Ja po wprowadzeniu rury do garażu chciałbym zrobić ,,kolano" i wyprowadzić ją na tył garażu, poprzez przyszłą kotłownię, a stamtąd na zewnątrz do studzienki kanalizacyjnej. Ale pan który miał wykonywać projekt przyłączy odradzał mi takie rozwiązanie, nie tłumacząc w zasadzie dlaczego.I teraz nie wiem czy mogę tak zrobić czy kierować się sugestia projektanta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 03.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 wszyscy juz wybudowali swoje rododendrony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 05.02.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Musze wypełnic wniosek o warunki przyłaczenia gazu czy może mi ktos podpowiedziec jaką moc powinien miec kocioł gazowy na podgrzanie ciepłej wody i ogrzania domu. Oraz maksymalny odbiór paliwa gazowego godzinowy i roczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 05.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czy mogłabym prosic kogoś życzliwego o kosztorys. [email protected] Dzięki. Obym się nie wystraszyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 09.02.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Czy mogłabym prosic kogoś życzliwego o kosztorys. [email protected] Dzięki. Obym się nie wystraszyła http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,7328/Itemid,306/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 09.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Diękuję za ten link już go przeglądałm, ale myslałam o takim bardziej szczególowym kosztorysie z archonu czy może mógłby ktoś mi udostępnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 13.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Dostałam pierwsza wycene robocizny. Od fundamentów po szczyty 38 tyś + dach 18 tyś. Co myslicie o tej wycenie? Wersja z pojedyńczym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 14.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Czy mogłabym prosic kogoś życzliwego o kosztorys. [email protected] Dzięki. Obym się nie wystraszyła http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,7328/Itemid,306/ a ja mma prośbę też tego typu tylko z dodatkowym utrudnieniem;) słyszałam, że gotowe kosztorysy czasem mają się nijak do rzeczywistości.. czy ktos mógłby z własnego doświadczenia powiedzieć ile orientacyjnie wynosi koszt SSO dla rodo 5G2..mam na myśłi koszt materiałów, oraz robocizna oddzielnie.. nasz Rodo będzie z BK, kryty blachodachóką. czy ktoś może coś zasugerować cenowo- czego sie spodziewać. bo arhcon kosztorys uaktualni dopiero w marcu/kwietniu- taka dostałam info.. pozdrawiam i dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszczyk 17.02.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Cze ....Witamy wszystkich zaczynających ..budujących...mieszkających w tym domku.... dziekujemy za cenne rady tym którzy już mieszkają...U nas zaawansowanie 50% ..... czekamy z niecierpliwością na wiosenkę i z rozpaczą na nadciągający k....Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meri 27.02.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Czy ma może ktoś naniesione na projekcie zmiany związane z zlikwidowaniem gabinetu. Czyli pozbyciem się tego słupa. Potrzebuje przekonac mojego architekta. Zostawiam strop monolityczny. Albo mógłby mi ktos szerzej wyjaśnic jak pozbyc sie tego słupa.Ewentualny skan [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniauki 02.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam budujących i wybudowanych:) zakupiliśmy dzisiaj projekt i oddaliśmy do adaptacji Rodo 5 P-lustrzane odbicie. pełni obaw i jednocześnie mocno podekscytowani szukamy usilnie szcześliwego posiadacza Rodo na Śląsku lub w okolicach chcemy bowiem na etapie adaptacji móc fizyczne zwiedzić wybrany przez nas dom. Liczne zdjęcia i dzienniki budowy zwróciły nam uwagę na mnóstwo istotnych rzeczy. Zastanawiamy się nad zmianą schodów aby zrobić podest zamiast tych krętych schodów. Pytanko-czy mocno zmienialiście wymiary okien?Jakie wymiary okien po likwidacji balkonu nad wejściem? my mamy dosyć wąską działkę więc Rodo zmieścił się "cudem"i musieliśmy zlikwidować wykusz:(łączymy salon z gabinetem z nadzieją na pozbycie się słupa:) szukamy też inspiracji co do stworzenia daszku na wejściem po liwidacji balkonu-jakieś sugestie? liczymy na Wasze wsparcie i cenne uwagi z autopsji:) Ania&Uki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 06.03.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Czesc nikt sie nie kwapi z odpowiedzia... to ja sie wypowiem Zastanawiamy się nad zmianą schodów aby zrobić podest zamiast tych krętych schodów. ???? szczerze mowiac nie za bardzo wiem o co chodzi z tymi schodami. To co u nas majster zrobil to dodal 1 czy 2 schody i przez to sa mniej strome i wygodniejsze Pytanko-czy mocno zmienialiście wymiary okien?Jakie wymiary okien po likwidacji balkonu nad wejściem? szukamy też inspiracji co do stworzenia daszku na wejściem po liwidacji balkonu-jakieś sugestie? jezeli chodzi o okna, to po likwidacji balkonu od frontu mamy 2 okna o rozmiarach 1200 x 1500. Poza tym : - powiekszylismy szerokosc bocznych okien w wykuszu do 900 - powiekszylismy wyjscie na taras do 2700 (przesuwne, niestety baaaaaaardzo drogie ). - zlikwidowalismy okno w salonie za wykuszem ... i to by bylo na tyle, aha w zwiazku z tym ze zmienilismy uklad na gorze musielismy zrobic pojedyncze drzwi na balkon nad wykuszem. Co do daszku, to juz chyba rzecz gustu, mozna zrobic dwuspadowy , mozna lamany. Jak tylko u nas skoncza dodam zdjecia z daszkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 06.03.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam, Co do okien: w projekcie okno balkonowe nad wejściem frontowym jest szerokości 110 cm, mnie poradzono, żeby zamontować standardowe, 90 cm. A to dlatego, że szersze drzwi są cięższe i potem się opuszczają i generalnie tylko jest większy kłopot. Inne zmiany okienne: w kuchni dwa okna powiększone do wymiarów: 120 cm(szer) x 150 cm (wys) - blat kuchenny zamiast parapetu - super sprawa, ładnie wygląda i rozwiązanie jest funkcjonalne. W salonie też 120x150 (z tego okna, co było takie długaśne jak te z wykuszu (poszerzyliśmy, ale skróciliśmy). W salonie, który mamy połączony z gabinetem na dole, okno to "gabinetowe" to fix 180 (szer) x 150 cm (wys). Dodam, że mamy wentylację mechaniczną. Nad wykuszem jadalnianym w sypialnie dzisiaj już bym nie zrobił balkonu, tylko normalne okno. Wykusz wtedy można spokojnie docieplić od góry i zrobić daszek. Odpada zmartwienie o to, czy będzie tamtędy ciekło do jadalni, czy też nie. Odpada kombinowanie z dociepleniem, koszt płytek i wylewki na balkonie, izolacji przeciwwilgociowej, gresu i jego położenia, barierka. Dochodzi koszt drewna na mini-więźbę i pokrycie dachówką lub blachą. W pokoju nad garażem w szczycie wstawiliśmy dwa okna, oraz tylko dwa okna dachowe (bliżej wejścia do pokoju, po przeciwległych stronach). Światła jest wystarczająco i można w razie draki podzielić ten pokój na dwa mniejsze (elektryka i wentylacja są na to przygotowane ) Ale zdaje się, że już o tym pisałem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts