Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Moniaa !!!

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam nadzieję, żę będę mógł wykorzystać informacje, które od Ciebie uzyskałem. Pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytań?

Czy w takim układzie dach od garażu nie jest większy od dachu właściwego, czy nie wygłąda to dziwnie?, i jeszcze jak to wpłynęło na kosztorys - jeżeli możesz podzielić się ze mną tą informacja byłbym bardzo wdzięczny.

do Jackj23!

Nie umiem Ci odpowiedzieć dokładnie na pytanie, jak to wyglada wizualnie, bo nasza architekt tego nie rozrysowała, tylko zmieniała wymiary na danym projekcie - musiałabym spojrzec w projekt i wymiary, zeby sprawdzic czy dach nad garazem nie bedzie czasem dłuższy - moge to sprawdzic dopiero wieczorkiem (tak mysle), bo nie dysponuje w tej chwili projektem

Co do kosztorysu, to nie wiem co konkretnie masz na mysli? Chodzi ci o wycene domu?

Witam forumowiczów

My właśnie zakupiliśmy Dom w rododendronach 6. Narazie czekamy na adaptację, ale chcemy na przełomie września i października wylać fudamenty. Wstępnie dostaliśmy dwie propozycje kosztorysu robocizny: 31 500 i 40 000. Prawdopodobnie zdecydujemy się na tą tańszą wersję. Zmian praktycznie nie wprowadzaliśmy: zlikwidowaliśmy tylko spiżarkę w kuchni, powiększyliśmy wejście do domu i postawimy tam dwie kolumienki, no i taras przenieśliśmy całkowicie na tył domu, na całą tylną ścianę, bo to u nas jest południe. Cały czas zastanawiamy się nad kotłownią. Jeśli ogrzewanie byłoby gazowe, to mogłaby tak zostać, ale przy każdym innym rodzaju, nie jest to chyba dobre umiejscowienie kotłowni. Myśleliśmy przenieść ją za garaż, ale wiąże się z tym przeniesienie komina. A w tym miejscu komin będzie bardzo wysoki, co chyba niezbyt ładnie będzie wyglądało.

Co myślicie na ten temat?

Jackj23!

Nie powiem Ci jaka jest roznica między kosztorysem z garazem jednostanowiskowym a dwustanowiskowym - dalismy do wyceny projekt po adaptacji czyli z garazem dwustanowiskowym. Najlepsza oferta jaka dostalismy za robocizne staanu surowego do wieźby dachowej to 23tys - i z tą ekipa jestesmy umowieni.

Witam wszystkich zauroczonych tym projektem. Przejżałem po nim bardzo dużo innych i nie ma sobie równych.

Wymaga oczywiście drobnych korekt (o rzeczy doskonałe raczej trudno ;-) ).

Najważniejszą zmianą jest oczywiście powiększenie garażu do dwóch stanowisk. Co myślicie o pomyśle, żeby powieżchnię nad nim tylko częściowo przeznaczyć na powiększenie pokoju a z części zrobić zadaszony taras? A może częściowo odkryty?

Ja planuję w tym pokoju zrobić galerię zdjęć, a z garderoby schowek (rozwiązuje się wtedy problem powiększonej kuchni).

Przy takim rozwiązaniu organizując przyjęcie nie jest się ograniczonym do pokoju gościnnego, można rozciągnąć je na galerię/taras.

Ciekaw jestem waszych opinii. Jak zogospodarowaliście pokój nad garażem?

Dodatkowo chodzi mi po głowie likwidacja wykuszu i lukarny nad nim. Może likwidacja samej lukarny i wmontowanie w to miejsce okna połaciowego.

SławekM

Zastanawiam się jeszcze nad likwidacją okien w kuchni i kotłowni, oczywiście obydwa od strony wejścia.

Wtedy obydawa okna od strony wykuszu (kuchnia i pokój dzienny) należy powiększyć, obydwa żeby zachować symetrię, a chodzi głownie o kuchnię, w kuchni musi być dużo światła.

Przy założeniu, że przenosimy kotłownię do pomieszczenia za garażem, taki mam zamiar, można powiększyć zarówno wiatrołap jak i łazienkę byłą kotłownią. Wtedy w witrołapie, lub w pomieszczeniu pomiędzy wiatrołapem a garażem uzyskuje się możliwość zamontowania szafy na grube okrycie i inne "ciężkie" ubrania.

Gdzieś wyczytałem, że pomiędzy resztą damu a garażem powinny być podwójne dzrzwi, a najlepiej w pewnej odelgłości. Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie przchodzić przez kotłownię (na paliwo stałe, pewnie węgiel) do garażu w wyjściowym ubraniu - jakoś mi to nie leży.

Inna opcja to nie likwidować okien od frontu (wejścia budynku) tylko przesunąć ściankę (w wiatrołapie) za okno, ściankę z łazienką też jak się da. Wtedy drzwi z wiatrołapu do nowego pomieszczenia (po starej kotłowni), wypadają dokłanie naprzeciwko drzwi do garażu (łatwe przejście), a na ścianie frontowej, w tym pomieszczeniu, powstanie miejsce na szafę na ubrania, nie trzeba się tym martwić w wiatrołapie - tam mogą pozostać tylko używane okrycia. Niestety posługję się materiałmi z internetu, nie mam dokładnych wymiarów, zatem kalkuluję na czuja.

Co o tym wszystkim myślicie?

Ja mam budowę jeszcze przed sobą, może w przyszłym sezonie, ale na pewno wiem, że to będzie taki domek jak w tym projekcie ;-).

Witam wszystkich! Jestem tu nowy! Mój wybór (i żony :) padł na rododendrony 6. Zakupu chcemy dokonać dopiero w lutym (finanse :( ale raczej jesteśmy już zdecydowani na rodo 6, oczywiście parę przeróbek będzie. Palnujemy:

- likwidację spiżarki,

- chcemy częściowo podpiwniczyć

- przenieść kotłownię do piwnicy

- obecną kotłownię powiększoną o część łazienki zamienić na łazienkę

- wejście do łazieniki ze strony łazienki w oryg. projekcie

- zlikwidować wejście z garażu do mieszkania (wszyscy odradzają)

- prawdopodobnie likwidacja obu balkonów w lukarnach (niestety wjazd mamy na działce od południa)

- dobrym pomysłem jest zrobienie drzwi w wykuszu na taras

Na razie tyle.

I chcę budować ściany z bloczka fortis (1-warstwowa współcz. 0,19)

Pozdrawiam szanownych forumowiczów-rododenrowiczów :))

Czesc ja w odpowiedzi dla Karolina28. zalezy czy cena brutto czy netto

Ja buduje Roderendrony wszystkie materialy według projektu (phorotrema i ceramiczna dichówka Marsyka) u mnie wszystko stan zerwo ,ściany nosne idziałowe plus dach i okna 104 tys brutto ( robocina i materiały).

Ps Pozdrowienia dla Piotra z Gorzowa jak tam juz mieszkacie?

witaj sobiesław!

jeszcze walczymy z malowaniem , płytkami itp.

góra praktycznie gotowa, na dół materiały kupione tylko majster ma ograniczone mozliwości czasowe , nabrał pełno roboty i 1 dzień robi tydzień nie. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

poza tym czekamy na kanalizacje ma być do 15 pażdziernika.

wczoraj kładliśmy SAMI płytki na parapet zew. właśnie zaraz jade sprawdzić czy nie spadły :lol: :lol: :lol:

zaczynamy dopuszczać opcje wprowadzenia się dopiero na wiosne :evil:

pozdrawiamy :lol: :lol: :lol:

witam:)

my z moją połówką także mamy rododendrona, na początku była wersja nr 2 ale potem powiekszylismy na wersje nr 5 i tak zostało.

Zmian raczej nie bedziemy robić poza kominkiem, tzn nie chcemy miedzy kuchnią a salonem a żeby był miedzy salonem a gabinetem(tzn na razie pokojem na dole), trzeba bedzie w takim razie komin dobudowac...

Sciane kolankowa ktoś podnosił?? wydaje mi sie że ktoś podnosił ale nie pamietam juz kto- czy dom nie stracił na wyglądzie po podniesieniu sciany ??

co do garazu to sami nie wiemy czy robić dwustanowiskowy czy na 1 samochód, na razie mamy tylko jeden samochód i jakoś nie przewiduje aby był drugi...

My budujemy koło Halinowa, w Józefinie, 20 km od Warszawy.

Czy ktoś moze jest gdzies w okolicach Radomia, Ciechanowa albo Warszawy kto wybudował taki dom??

Bardzo byśmy byli chętni zobaczyć go w realu, my teraz adaptujemy projekt a własciwie czekamy na wizyte u pani architekt..

W tym roku chyba nie damy rady już nic zacząć, moze w końcu października fundamenty ale to sie chyba nie opłaca...

Czy ktoś już jest tez w stanie podać koszt, czy choć troche podobny jest do tego z Archonu??

no i ekipa budowlana ma ktoś taką w miare tanią do 30 tysiacy maksymalnie ale solidną??

My mamy niby ekipe za 15 zł od metra, ale jeszcze nam murarz nie powiedział jak on to liczy dokładnie wiec nie wiemy ile wyjdzie za cały dom...

Ekipa moze byc i z daleka,o zakwaterowaniu sie ewentualnie pomyśli:)

bardzo bede wdzięczna... :cry:

planujemy zaczac na wiosnę a wprowadzić sie po ślubie czyli w nastepnym roku po wrześniu, aby święta spędzić w nowym domku...

Przykro mi to stwierdzić, ale zdecydowałem się na inny projekt.

Analizując jakie chcę wprowadzić uproszczenia i zmiany w projekcie wyszło mi na to, że powinenem zainteresować się Delikatym z Muratora (C131a).

http://www.projekty.murator.com.pl/projekt?IdProjektu=373&IdKolekcji=

Jak na razie Delikatny jest no. 1.

Pozdrawiam wszystkich sympatyków rododendronów.

Nie wydaje ci się, że jeden garaż to kłopoty w przyszłości? Praktyka, wielu znajomych, pokazuje, że jak ktoś się wyprowadza za miasto to kończy się to zakupem drugiego "gruchotka" za 2-5 tys.

A taki, szczególnie zimą, powinien stać w garażu, w przeciwnym wypadku jest to samochodzik letni ;-)