Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł PER-EKO KSU-15kW (dolne spalanie) ma ktoś?

Recommended Posts

To typowy kociołek górnego spalania. Zrobili dodatkowy kanał spalinowy, ale to niczego nie zmienia - i tak pali się całe paliwo. Heniek ma 100 % racji. To nie moda Heniek, a raczej cwaniactwo i kalkulacja na klientów typu andrzej-sk. Tylko się nie obraź Andrzeju. Dobrze, że tu trafiłeś. Teraz wiesz wszystko.

Najprościej jak mogę. Mamy komorę zasypową w każdym kotle na paliwo stałe.

W spalaniu górnym pali się cały wsad paliwa. Spaliny opuszczają komorę załadowczą górą. Komora załadowcza w całości tworzy palenisko. Wsypiesz wiaderko węgla, pali się wiaderko naraz, wsypiesz 10 wiaderek(jak wejdzie) to te 10 pali się także od razu praktycznie.

W spalaniu dolnym tylko dolna część kotła tworzy palenisko. Spaliny opuszczają komorę załadowczą dołem.

Sorki, muszę przerwać. Skończę później.

Janussz dodaj info o kociołkach "dolnego i górnego "spalania...

Robia takie z niedużą szparą u góry i twierdzą że "jak się zasypie na full to jest dolne bo ogień idzie dołem".

A swoją droga wejdźcie na http://www.ekokotly.com.pl i tam jest przekrój kociołka dolnego spalania.Jeśli sobie rysunek wydrukujecie i w górnej części kom.zas. dorysujecie otwór do komory spalinowej ( a właściwie wejścia do komina) to macie górne spalanie.

Aha ale nie sugerujcie sie otworem który tam jest bo to górne spalanie pomagające załadować kocioł w czasie pracy i jest ono zamykalne.

wynika z tego że firma per- eco nie ma w ofercie w takim razie kociołków z dolnym spalaniem. Wynika także , że firma oszukuje klientów. Nie tylko ona bo w sklepie http://www.kotly.com także jest napisane, że jest to kociołek z dolnym spalaniem.

Mam pytanie czy w takim razie , jest na rynku firma , która nie oszukuje i ten z dolnym jest faktycznie z dolnym?

Dlaczego firma per- eco wprowadza w błąd? Czy faktycznie tak trudno jest zrobic kociołek z dolnym spalaniem?(czy koszt jest większy?)

W przekroju per eko weź zamknij do góry przewał tuż przy komorze załadowczej z węglem i masz spalanie dolne.

A spalanie dolne? Ferrum fex , kostrzewa keramik(jakoś tak) , buderus logano111 , cichewicz logica do nich nie należy (ciekawe kiedy sie tej wódki za zakład napiję... :D ).

Kończę.

W spalaniu dolnym pali się tyle ile Ty chcesz, w górnym wszystko naraz.

Spalanie górne, to sprawność 40-50%, dolne 80-85%.

W kotle z dolnym spalaniem możesz ustawić równą temperaturę. W górnym nie jest to możliwe. No może w miarę mozliwe jak palisz koksem.

W przekroju per eko weź zamknij do góry przewał tuż przy komorze załadowczej z węglem i masz spalanie dolne. .

to dlaczego u licha ta firma nie zamkneła tego przewału tuż przy komorze załadowczej? Może rysunek jest błędny?

Spalanie górne, to kociołki na koks. Koks drogi, to zrobiły się dolne. To nie jest tak prosto przestawić produkcję. To po pierwsze. Po drugie, kocioł ze spalaniem górnym łatwiej obsłużyć, nie trzeba mysleć. Instalatorzy to lubią(nie wszyscy), nie trzeba z kominem kombinować.

Odpala się kocioł, instalacja w moment gorąca, klient zadowolony, płaci, a że potem na opał nie zarobi, to już inna sprawa.

Andrzej - marketing to sprawa dziś podstawowa - ja się cieszę że tu trafiłem - wiele usłysząłem i wiele wiem - i nie daję sie nabijac w bitle jak niejeden klient. Tak samo jest z okqnmi, drzwiami, dachami itd, itp - jestesmy rolowani na każdym kroku - najwazniejsze to wiedziec cos na ten temat i wtedy tego sprzedawce "zaklinowac"

Sebo8877

Spalanie górne, to sprawność 40-50%, dolne 80-85%.

no tak a wszyscy producenci kociołków tych z górnym spalaniem piszą o sprawności ok. 80% :evil:

Pisałem o tym już kilkakrotnie, ale powtórzę. Podczas badań mierzy się dwie sprawności na rozgrzanym kotle. Sprawność spalania i sprawność urządzenia. Sprawność spalania może wynosić i ponad 90%. Sprawność urządzenia na opał stały góra 85%. I teraz pytanie: którą sparwność podał producent?

Inna sprawa, że mierzymy te sprawności na rozgrzanym kotle. W górniaku może wyjść nawet większa sprawność, gdyż opał może już być odgazowany, ewentualnie sprawdzany jest kocioł na koksie rozpalonym.

Aby dojść prawdy należałoby zerknąć w raport z badań, a ten raczej jest chroniony skrzętnie.

Podczas załadunku paliwem kocioł z dolnym spalaniem ma taką samą sprawność. Z górnym, sprawność ta spada nawet do 20%, a potem w miarę spalania rośnie. Jednak aby być uczciwym, należy podawać średnią sprawność, a nie złapaną chwilową. Na górniaku sprawność 80% wychodzi wtedy kiedy ten już się dopala.

Tak samo jest z kominkami.

witam.

Chciałbym się Was spytać czy ktoś w Polsce produkuje kocioł z dolnym spalanie (małej mocy) dający się bezproblemowo podłączyć do komina 14x14 (czyli ze taki komin byłby dla niego wystarczający). Pierwotnie chciałem sobie sprawić kocioł fex ale niestety to nie na mój komin. (chyba że ten etażowy 10kw, ale nie ma na stronie opisu jaki komin jest dla niego wystarczający) Obecnie więc planuję (ponieważ mam 2 kominy o przekroju 14x14) podłączyć do jednego jakiś nieduży kociołek, a do drugiego nieduży kominek. Tak więc przy największych mrozach po prostu będę grzał jednym i drugim.