Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł PER-EKO KSU-15kW (dolne spalanie) ma ktoś?

Recommended Posts

W starym domu mam Hef-a z dolnym spalaniem. Nad paleniskiem jest wajha, która zmienia cug w palenisku. Przy rozpałca zmienia ona cug w piecu w ten sposób, że powietrze dmucha płomień do góry i cały załadunek pali sięjednocześnie. Pomaga to szybciej rozgrzać piec i całą instalację, ale pożera paliwo w szybkim tempie. Po osiągnięciu temperatury przerzucam wajhę i mam znów dolne spalanie.

opis tutaj http://www.hef.com.pl/oferta/HEF.html

Dziękuję za rady, na tej stronce HEF,a jest taki kociołek HEF Mini, niestety nic nie piszą o parametrach tego kociołka. Ale przeglądając tą stronkę wiem że i tak tego w okolicach trojmiasta chyba nie mogę kupić. Dodam jeszcze że mój domek (a raczej pół domku) jest mały więc nawet jakiś kociołek o mocy ok 6kw by pewnie mi wystarczył poza szczytem mrozów, gdzie dogrzał bym kominkiem lub prądem.

Nie znam się na kotłach i może moje poszukiwania są bezsensowne, ale wydaje mi się że ten komin 14x14 nadaje się do kotła o odpowiednio małej mocy (może się mylę, a może nie da się zrobić takiego małego kotła z dolnym spalaniem?)

witam

od jakiegoś czasu poszukuję kotła do domu 100m2 nie ocieplonego przeczytałem chyba wszystko na forum na ten temat i mam kilka typów kotłów z dolnym spalaniem: seko eko IIn, hef. fex, zębiec, sas ...itd.

ale mam podobny problem co wodzio wszystkie te kotły potrzebują komina o większym przekroju niż ten którym ja dysponuję czyli 14x14, ale mam drugi obok taki sam wolny więc wymyśliłem że może moznaby wykombinować jakiś kanał od kotła do komina przy kominie portki i podłączyć ten kocioł do dwóch przewodów kominowych i wtedy mam 14x14=196, 196x2=392cm2 i przekruj robi się odpowiedni i mogą przebierać w kotłach jak w ulęgałkach

proszę o opinie na ten temat bo nie jestem do końca przekonany czy to się sprawdzi (mam nadzieję że tak)

• 1 month później...
W starym domu mam Hef-a z dolnym spalaniem. Nad paleniskiem jest wajha, która zmienia cug w palenisku. Przy rozpałca zmienia ona cug w piecu w ten sposób, że powietrze dmucha płomień do góry i cały załadunek pali sięjednocześnie. Pomaga to szybciej rozgrzać piec i całą instalację, ale pożera paliwo w szybkim tempie. Po osiągnięciu temperatury przerzucam wajhę i mam znów dolne spalanie.

opis tutaj http://www.hef.com.pl/oferta/HEF.html

Mimi,

zastanawiam się wlaśnie nad zakupem HEFA komorowego z dolnym spalaniem. Jak on się sprawuje w praktyce. Będę wdzięczny za uwagi.

• 6 months później...
  • 5 months później...