Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po ile welna?

Recommended Posts

Jeżeli wełna RockMur 12 cm kosztuje 14,58 za m2, a typowa cena styropianu FS15 to około 100 zł za m3 (co daje 12,47 za m2 dla 12 cm), to różnica dla 1m2 wynosi 2,11 + VAT. Dla mojego domku o pow ścian około 240m2 daje to tylko 540 zł. Jak dla mnie jest to różnica niewielka, a może można ją zmniejszyć rabatami.

Czy pozostałe składniki (klej, tynk itp) kosztują tak samo dla styropianu i wełny ?

Co do ocieplenia to jak widać jestem dyletantem. Rockmur to mam chyba w projekcie, ale jak się trochę dokształcilem, to widzę że stosuje się ją do ścian 3 warstwowych. Do 2 warstwowych (moja) nadaje się raczej system Ecorock-L lub Ecorock (ciekawe czym się różnią). Czy ktoś liczył jaka jest różnica ceny dla systemów opartych na wełnie i na styropianie dla ścian 2 warstwowych ?

Do Dyletant:

Dzwoniłem jakiś czas temu do przedstawiciela Rozkwoola z pytaniem ile za system ocieplający (12 cm Ecorock + dodatki) - 200 m2 - powiedzieli że za taką ilość opuszczą cenę o 22% (czyli VAT. Wyszło że zapłaciłbym około 50 zł /m2 za gotowe ocieplenie (wełna, klej, kołki itd)

Podejrzewam, że dałoby się zjechać bardziej.

Dodatkowo zaproponowali mi pomoc w negocjacjach cenowych z wykonawcą ocieplenia - zasugerowali że nie powinno być więcej niż 20 zł/m2.

Ecorock - L to płyty lamelowe (podobno mają gorsze właściwości akustyczne), mają inne wymiary oraz mogą być mocowane bez kołków, nadają się też na zakrzywione powierzchnie.

Hlup

Cze wszystkim,

Fajnie że jest ten temat, bo od jakiegoś czasu próbuje też sie czegos dowiedziec. Potwierdzam ceny systemu na wełnie, z tym że jedna z hurtowni bez "przyciskania" zaoferowała 50 zł/mkw (grubość) 12 cm. Styro gdzieś tak 30-35 zł/mkw. czyli dużo tańszy. Chyba się skuszę na styropian, choć wełna lepiej: przepuszcza parę, tłumi dźwięki, jest niepalna. Podobnież w styropianie myszy "lubio harcować".

U mnie jakieś 200 m ściany x 50zł=10 tys., a przy styro 200x35=3 tys. mniej. Chyba wiec ezględy ekonomiczne przeważą + brak fachowców od wełny + pogląd jednego z nich, że "oddychanie" wełny znać na tynkach.