Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie - pochwalcie się

mk3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elena76 Piękny domek macie, elewacja rewelacyjna i piękne wnętrza! Jak nazywa się ten kinkiecik pod schodami?

Dzięki Katel :) Kinkiet pod schodami nazywa się bijou. Tak wygląda z bliska:

006.JPG

Elenko śliczne te Twoje lampki:):yes: a powiedz mi co masz tam nad samym lustrem?

Pasie, ta oprawa nad lustrem do aquaform set raw (60cm).

Elena wiesz że cały czas choruje na ten kinkiet. Możesz cyknąć fotkę zgaszonego? Ależ teraz ciężko jest wydać taką kasę jak już się mieszka. Dobrze że 99% oświetlenia kupiłam przed wykończeniówką haha

Dlatego u mnie ciągle połowa kabli dynda :rolleyes: Zawracam co jakiś czas głowę pani Agacie wycenami, ale ciągle jest coś pilniejszego.

015.JPG

007.JPG

Witam,

czy ktoś ma może w domu oprawy stropowe kanlux mateo??

Jeśli tak, to byłabym wdzięczna za zdjęcia i informacje ile takich opraw o jakiej mocy żarówki powinno być w jakiej wielkości pomieszczenia. Chciałabym je mieć w kuchni, wiatrołapie i korytarzyku ale nie wiem jak dużo :( nie chce przedobrzyć z ilością.

04960_19.jpg

kanlux-oprawa-mateo-dlp-25gr-7.jpg

Ja mam takie na korytarzu ale marki Brilux, myślę, że to te same:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/CSgzg9RsIVnM6IODUB.jpg

Dają takie światło (żółte jak to halogen):

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/JCq8QSKcQ5OxTSNMfB.jpg

Na korytarzu mam dwie takie. Zarówki są 50W, dają wsytarczająco dużo światła. Jak najbardziej pasują do kuchni czy wiatrołapu i są fajne, tylko trochę prądu żrą :D ale my akurat na korytarzu rzadko zapalamy. W kuchni bym się nie zdecydowała, bo dla nas 50W to bardzo dużo, a wiadomo w kuchni trzeba parę. W kuchni mamy energooszczędne 11W.

Elena w salonie to sobie kupcie tą z Ikea za 15 zł, papierową. My ją kupiliśmy i sprawdza się super. Kiedyś przyjdzie czas na jakąś fajną ale dopiero wykanczamy mieszkanie i mamy pilniejsze sprawy. Poza tym na razie pomysłu brak na jakiś model, a tak nie mamy samej, rażącej żarówki.

Monika, ta żarówa zostawiona jest celowo, żeby większa motywacja do zmiany była, bo jak powieszę tymczasową, to już pewnie tak zostanie :)

W domu mamy już trzy takie papierowe lampy z Ikei w sypialniach na górze i czwartej już nie zniosę :lol:

A sama żarówa odpalana jest rzadko, bo zazwyczaj do codziennego przesiadywania w salonie wystarczy nam ledowe oświetlenie.

Monikaa, bardzo dziękuje za zdjęcia. Bardzo mi się te oprawy podobają :) wiatrołap mam podobny to też dam dwie :) chyba.

W kuchni nie wiem czy dać podwójne czy pojedyncze, kuchnia kwadratowa...pomyślę :) a w małym korytarzyku dam jedną - w tych korytarzach rzadko się pali światło, w kuchni najczęściej :)

jak swieca w porownaniu do zwyklych zarnikow,mozesz jakies fotki zapodac ?

przy wyborze żarówek ledowych kierujemy sie zupełnie innymi parametrami aniżeli przy kupnie typowych żarówek. oznaczenie mocy ma charakter jedynie orientacyjny i często jest po prostu nieprawidłowe, natomiast "dla efektu" istotna jest liczba lumenów lub kandeli (przy świetle kierunkowym), współczynnik oddawania barw, kąt rozproszenia światła, barwa światła.

(duś się nudziła w pracy i czytała kiedyś o ledówkach)

• 4 weeks później...