mona1719500317 05.02.2006 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 (edytowane) Witajcie Bardzo proszę o wypowiedź na temat dręczący mnie od dłuższego czasu, a na który przegladając forum nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi . Mianowicie chodzi mi o Wasze odczucia względem temperatury w upały; hałasu podczas deszczu, burzy, itp. odczuwalnych w sypialni na poddaszu. Jeśli macie jeszcze jakieś inne uwagi dotyczące spania pod skosami bardzo proszę również o nie. Każdy, kto ma w swej rodzinie dzieci, czy to swoje, czy np. rodzeństwa etc., doskonale wie, jak najmłodsi lubią grymasić przy stole i jak ciężko jest namówić ich do jedzenia np.. warzyw. Trudno się dziwić. Dla dzieci, pojęcie „zdrowe odżywianie”, czy „zdrowa żywność” kojarzy się raczej tylko z rozgotowanym szpinakiem, o ile w ogóle mają o czymś takim pojęcie. Dlaczego tak jest? najprawdopodobniej dlatego, że ich najbliższe otoczenie, czyli, w głównej mierze, rodzice, sami ignorują zasady zdrowego odżywiania i jedzą, krótko mówiąc, niezdrowo. Moda na zdrowe odżywianie to chyba jedna z najlepszych, jakie mogły się kiedykolwiek pojawić. Ciągle tworzone są nowe zdrowe diety, które, pomimo różnych założeń, co do ich stosowania, mają ten sam cel- poprawić jakość życia stosujących je osób. Zdrowa żywność jest coraz bardziej dostępna; już nawet w supermarketach, między słodyczami, a daniami w słoikach, znajdziemy półki z razową mąką, mlekiem sojowym, czy niesłodzonymi płatkami śniadaniowymi. Ktoś, kto prowadzi zdrowy styl życia, budzi powszechny respekt i zaufanie. Na zdrowy styl życia składają się różne elementy. Decyzja o zmianie swoich dotychczasowych nawyków, szczególnie w dzisiejszych czasach, łatwa nie jest, ale, jak zaraz się okaże, zupełnie niesłusznie. Oczywistym jest, że jedynym sposobem na to, by uniknąć problemu z nadwagą jest zdrowy styl życia, a w nim zawarte jest, przede wszystkim, zdrowe odżywianie. Świadomość tego, że zdrowa żywność nie ma negatywnego wpływu na naszą wagę, jest dość powszechna, ale, mimo to, często się o tym fakcie zapomina. Jak żyje współczesny człowiek? W pośpiechu i stresie, to na pewno. Codzienna gonitwa utrudnia dbanie o zdrowie. Zdrowy styl życia zdaje się dziś być tylko pustym pojęciem, które każdy zna, ale, nawet jeśli nie uważa go za banalne, tak właśnie je traktuje. Jak zdrowo żyć, gdy wszystko naokoło zmusza nas, by wciąż się gdzieś spieszyć? Długie godziny spędzane w pracy, ulice miast kompletnie zakorkowane w godzinach szczytu, hałas… i tak cały czas. Pozdrawiam Mona Edytowane 9 Maja 2013 przez mona;* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.02.2006 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 dlatego tak wazna jest izolacja na poddaszu, i to z welny. Ja mam 20cm, i spi sie dobrze to jest jak i w normalnym pokoju, jak jest upal, to czuc ze goraco, jak wali gradem, to tez sluchac ale jakos specjalnie to sie nienasila ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 06.02.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dużo zależy od pokrycia.Znajomi mająblachę i 20cm wełny. Nawet w dzień słychać na poddaszu jak mocno pada albo sieje gradem.W nocy nie wiem ale pewnie bardziej. Przy dachówce tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartul 06.02.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Czesc Jak sypialnia na poddaszu to najlepiej żeby dach był skierowany na północ.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.02.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Daj dachówkę, wełny ze 20 cm i zrób jak ja drugi strop i nie ma żadnego broblemu.Jak dasz blachę, cieńko wełny i GK to będzie hałas jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 06.02.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Cześć Jeżeli nie chcesz mieć hałasu na poddaszu, to musisz podejść do tego kompleksowo, czyli dachówka na dachu, min. 20cm ocieplenie wełną, płytki klinkierowe na parapecie zewnętrznym oraz dobre okna.Ja tak mam i wszystkie sypialnie są na poddaszu. Totalnie nic nie słychać. Gdybym nie wyglądał przez okno, to bym nie wiedział, że deszcz pada.Co do temperatury, to dopiero sprawdzę w tym lecie (mieszkam dopiero pierwszy sezon) PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 06.02.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Mam dachówke ocieplenie deszczu niesłychać ale latem jest gorąco a zimom zimniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.02.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Temperatura w czasie upałów, nocą o 2-3 stpnie wyższa od parteru.Pomaga zainstalowanie wentylatora wyciągowego na stryszku, który bardzo się nagrzewa.Włączanie wentylatora termostatem przy +25 stopniach C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 06.02.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 I nie dawaj okien połaciowych, zwłaszcza nad łóżkiem.Nie rób zbyt nisko sufitu - jak jest nisko to upały są bardziej dokuczliwe.No i wentylacja mechaniczna pomaga ruszyć powietrze bez robienia przeciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.02.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Mam dachówkę i ok.30cm wełny.Na górze teraz jest cieplej niż na dole.I ciszej.Nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.02.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 hejka, jedną z połaci dachu mam skierowaną na południowy wschód a duże okna i drzwi na balkon od strony południowo zachodniej. Brak okien połaciowych. Wysokość pomieszczeń 2,50 m ( przy ściance kolankowej 1m ). pomieszczenia ok. 12-15 m2. Na dachu dachówka cementowa, ocieplenie 20-25 cm wełny + płyty GK. Parapety klinkierowe i rolety "w razie co" Deszczu nie słychać i jak wyżej ktoś wspomniał, właściwie nie wiadomo czy pada, czy też nie ... Pod wpływem upałów słychać czasami jak jest cisza, takie delikatne trzaski jak pracuje więźba. Latem w sypialni od str. północnej jest przyjemnie, w tych z dużymi oknami pokoje nagrzewają się, ale spuszczamy rolety i jest bardzo przyjemnie. Można uchylić także wieczorem okno. Zimą śpimy i wcale nie marżniemy, chociaż nie mamy jeszcze zainstalowanego ( na poddaszu ) ogrzewania. Są tylko wyprowadzenia. I zastanawiamy się czy w ogóle instalować. Może jakąś skromną podłogówkę ( podłoga drewniana też jeszcze nie jest położona ). Małżonka powiedziała mi, że nie ma sensu wieszać kaloryferów bo "szpecą" a teraz bez ogrzewania temp. jest prawie OK. a, jeszcze na dole salon i kuchnia otwarte na hall i klatkę schodową do góry, stąd to ciepło u góry. Utrzymujemy na dole przy ogrzewaniu podłogowym temp. 20C, a jak palimy w kominku to jest 22-23C. U góry na termometrze 19-21C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 07.02.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 nieważne gdzie sie śpi, ważne z kim ja mam dachówkę cementową i dwszczu nie słychać, ale byłem na poddaszu pokrytym blachą i tam deszczyk lekko pukał, ale to tez było miłe, zależy co kto lubi Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.02.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 nieważne gdzie sie śpi, ważne z kim ja mam dachówkę cementową i ... ... a ja żonę i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 07.02.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 ale dachówka taniej wychodzi... ))) Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mona1719500317 09.02.2006 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Witajcie Dzięki za wszystkie odpowiedzi, może jeszcze ktoś się wypowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 09.02.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 mieszkam już ponad rok, sypialnię mamy właśnie pod skosami (płyta gk, wełna 20 cm, folia, dachówka), strona północna, okno połaciowe nad łóżkiem. Odczucia b. pozytywne, polecampozdrawiamGrzegorzPS. rano można sobie popatrzeć przez to okno na swój kawałek nieba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts