Gość 28.01.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 witammam zamiar zrobic podłoge z desek jak to zrobic aby dechy były max szerokie (podobają sie nam takie o szerokosci 20-25cm)niejednokrotnie widziałem takie w katalogach, ale nasi stolarze marudza ze beda sie wyginały rozsychały itp. pewnie to prawda ale w takim razie jak to robia inni ze im sie nie wyginają.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 28.01.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Im deski szersze, dluzsze i grubsze tym wieksza tendencja ich wypaczania. Oczywiscie zakladam ze sa odpowiednio przygotowane, tj. wysuszone i wylezakowane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Mojemu kuzynowi tak zrobili, po miesiącu sam zrywał i położył parkiet , trzeba je cholernie dobrze wysezonować, a pewności i tak nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 28.01.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 stolarze maja racje, u mnie beda od 11-15 cm, na reklamowkach czesto sa szerokie bo to nie deski, pracowalem kiedys w agencji reklamowej, wiem co pisze:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martius Laurens 30.01.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Witam,mam podłogę z desek świerkowych, położona rok temu, używana od pół roku. Również prosiliśmy o maksymalną szerokość, dostaliśmy najszersze deski rzędu 18 cm.Dwie uwagi:- nie brać desek świerkowych (za miękkie);- nie bać się szerokich desek - nasze rozeszły się (zrobiły się szpary 2-3 mm), ale nie zdradzają tendencji do paczenia, pomimo palenia w piecu, intensywnego użytkowania etc. Szerokich desek nie chcą robić stolarze, bo idzie im na nie dużo materiału - ale jak się człowiek uprze (i dopłaci) to powinien 20-22 cm uzyskać. Oczywiście bardzo dobrze wysezonowane i z państwowego, a nie prywatnego lasu (stare drzewa). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.02.2003 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Koniecznie z północnych stoków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek 17.02.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Chociaz u mnie juz sie rozstrzygnelo, to ciekaw jestem jak wypadna poszukiwania. Ja z trudem i po dlugim szukaniu, znalazle firme, ktora zrobila mi deski 15cm. Nie wiem jak sie beda zachowywaly pozniej, w tej chwili Gorale ukladaja je i klna straszliwie, bo deski krzywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts