Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasza studnia ma 22 m, rura fi 110, 3 filtry + studzienka kanalizacyjna + pompa z rynku na czas bydowy - całośc 3 tyś. Robili chłopaki z podkarpackiego ( robią dużo w okolicy Aleksa ) czas 2 dni bo musieliśmy załatwic agregat , jeśli masz 380V i dobrą glebę to może i w 1 dzień zrobią. Polecam.

• 2 weeks później...
Nasza studnia ma 22 m, rura fi 110, 3 filtry + studzienka kanalizacyjna + pompa z rynku na czas bydowy - całośc 3 tyś. Robili chłopaki z podkarpackiego ( robią dużo w okolicy Aleksa ) czas 2 dni bo musieliśmy załatwic agregat , jeśli masz 380V i dobrą glebę to może i w 1 dzień zrobią. Polecam.

Bardzo prosze o namiary na ekipe do studni

• 2 weeks później...

ekipa w łodzi

bede z nimi robił studnie w Rogowie - warstwe wodonośną mam na od 15 m. do 60 m. W zaleznosci jak mi wylicza zapotrzebowanie na wodę odwiert bedzie od 15 do pewnie max 23-25m. Facet znasię na rzeczy. Ma uprawneinia górnicze do 350 m. Jest fachowcem w tej dziedzinie. Wzbódził moje zaufanie. Jest szczery i nie pienąchy są najwazniejsze. Dba o swoją marke.

O i ma swojego geologa znającego tereny łódzkie - starszy facet (ten geolog) ale jak się rozgada w swojej dziedzinie to nie warto mu przerywać.

Kasa - rura 160, żadnych oszczędności - materiały zgodne z wymaganiami dla takich odwiertów - 240 zł na gotowo za kazdy metr.

Cześc dzisiaj rozmawiałam ze studniarzem z Międzyrzecza -filtr za1 metr?- 250zl,rury za ok 20m-500zł, reszta materiałów- kregi, pokrywa 800,0, transport- 400zł???????Cena za mb250zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Średnio -ok8000,0 shock

Jutro szukam dalej.

Dzisiaj moi studniarze finalizują prace (obudowa i właz). W piątek zaczerpnąłem pierwszej wody (po pompowaniu), jest klarowna, będę musiał oddać ją do badania, ale na pierwszy rzut oka nie zawiera żelaza, co się bardzo chwali wykonawcom, gdyż w okolicy większość osób ma sporo żelaza w wodzie (sąsiad ma np. bo studniarz był nieco tańszy, ale za to poszedł na ilościówkę --> wywiercił za głęboko i zatrzymał się nieciekawej warstwie niosącej znaczną ilość żelaza).

Polecam ekipę, z której skorzyrzastełm, namiary mogę przesłać na priv'a.

Witam,

Ja mam ofertę na 500 zł za m2. Studnia ma być na ok 20 m głębokości. Najdroższa z możliwych :-), ale:

- rura 150 podobno dobrej jakości jakaś niemiecka

- pozostałe materiały też mają być dobrej jakości typu obsypka kwarcowa skądś tam sprowadzana itp.

Poza tym dają gwarancję na efekt czyli za ślepe odwierty nie płacę oraz badanie wydajności studni przez dwie doby i badanie wody na 37 składników (czy jakoś tak).

Najpierw cena wydwała mi się absurdalna ale porządne (znaczy w miarę duże) firmy studniarskie dawały mi oferty na poziomie od 270 do 300 zł za m z rurą 110. Więc jak sobie doliczyłem rurę, gwarancję na ślepe odwierty itd to się zdecydowałem. Może głupotę robię ale wierzę, że studnia będzie służyła dobrze przez wiele lat.

Pozdrawiam

Przemek