Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm, zastanawiają mnie ceny studni.

Nasza firma robi odwiert za ok. 450 zł/mb. W tym są materiały kolumny filtrowej (filtry szczelinowe, siatkowe, PCV lub nierdzewne, z certyfikatem), obsypka żwirowa o odpowiedniej granulacji, koszty pompowania, płuczka wiertnicza, ewentualny projekt i dokumentacja.. nie jest to tanio, ale materiały też tanie nie są..

Jak się może firmie opłacać odwiert za 100 zł/mb? Albo z jakich materiałów ta studnia jest..

Pozdrawiam,

Kamila B.

Faktycznie nie to jest tanio! Proponuje szybko skasować cene bo nikt nawet nie wyśle zapytania.

te 450 to netto czy brutto

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasza firma robi odwiert za ok. 450 zł/mb. W tym są materiały kolumny filtrowej (filtry szczelinowe, siatkowe, PCV lub nierdzewne, z certyfikatem), obsypka żwirowa o odpowiedniej granulacji, koszty pompowania, płuczka wiertnicza, ewentualny projekt i dokumentacja.. nie jest to tanio, ale materiały też tanie nie są..

Jak się może firmie opłacać odwiert za 100 zł/mb? Albo z jakich materiałów ta studnia jest..

Pozdrawiam,

Kamila B.

Nic w tym dziwnego, za 100zł/mb to koszt materiału jest pomijalny bo:

- idzie zwykła rura PCV (kilka zł za m)

- filtr to taka sama PCV ręcznie nawiercona i owinięta siatką (a i tak liczą dodatkowo za takie coś jakieś 100zł/m)

- żadnej obsypki, projektu, czy pompowania

Czyli wiercą, wkładają tą rurę, wrzucają pompę i już.Koszt pompy i później pompowanie to już inwestora. U mnie na razie taka fuszerka działa 4 rok i nic się złego nie dzieje, ale u sąsiada (podejrzewam że podobnie robiona) dostaje się piasek do wody.

Kilka zł za metr to kosztuje rura kanalizacyjna. Raz że nie ma atestu do wody pitnej dwa ma cienką ścianke. Do tego rury 110mm są troszke przy cienkie, bo tylko grundofos mieści się swobodnie.

Cena u nas to 120-140zł i obejmuje

- rury pcv 120mm z atestem (większość pomp mieści się swobodnie)

- filtr perforacja otworowa (długość dostosowana do warstwy wodonośnej)

- obsybka filtracyjna

- uszczelnienie pęczniejącym materiałem ilastym

- pompowanie pomiarowo oczyszczające.

dodam że wiercenia wykonujemy w woj mazowieckim

a kontakt w moim ogłoszeniu

Pozdrawiam,

Kamila B.

Czy mogę prosic o telefon kontaktowy?

Witam wszystkich.

czytałem cały wątek i jeszcze kilka innych ale jakoś nie mogę znależć informacji na następujący temat:

- czy jak już zgłosze budowę studni (głębokość do 30m i wydajność mniejsza niz 5m3/dobę) i urząd nie wniesie sprzeciwu, wykonam tę studnię to czy w pózniejszym okresie kiedy będę użytkował studnie(wodę) ponoszę z tego tytuły jakieś kosekwencje finansowe tzn. czy jestem zobowiązany do opłat za korzystanie z wód podziemnych , muszę tę wodę badać itd. itp....???

- sprawa druga czy jak nie zgłoszę tej budwy i zrobię studnię bez zgłoszenia to w przypadku kiedy jakiś "dobry, życzliwy" obywatel zgłosi ten fakt w odpowiednim urzędzie to jaka kara może mnie za to spotkać?

Dodam , że mieszkam w Poznaniu i jeżeli ktoś ma namiar na sprawdzonych studniarzy to poproszę o dane.

pozdrawiam

Studnia na potrzeby zwykłego korzystania z wód (do 30 m, poniżej 5m3/h) nie polega przepisom Prawa geologicznego i górniczego, więc nie ma potrzeby robienia projektu ani obowiązku zgłaszania robót.

Zgłosić należy wykonanie obudowy studziennej w Wydziale Architektury (art. 30, ust. 1 pkt 2 Prawa budowlanego). Mało to jednak praktykowane, gdyż ostatnio nawet Pani w urzędzie popatrzyła dziwnym wzrokiem i spytała: A co to mi Pani przyniosła? To trzeba zgłaszać?

Zgłoszenie robi się 30 dni przed rozpoczęciem wykonania obudowy.

Nie ma obowiązku robienia badań. Równie dobrze woda może służyć do podlewania ogrodu..

W Urzędzie powiedziano mi, iż opłat się też nie ponosi. Nie jestem pewna, być może w Prawie Ochrony Środowiska jest na ten temat - opłaty środowiskowe czy coś.. nie wiem. Studiowanie tych wszystkich Praw i Ustaw jest nieco męczące..

Skoro nie ma obowiązku zgłoszenia studni, to sąsiad nie ma nic do gadania:)

Pozdrawiam.

Kamila

Ostatnio robiliśmy studnię 50 m. Cena za mb wyszła 325 zł brutto.

Należy jednak brać pod uwagę, że każda studnia może mieć indywidualne parametry (budowa geologiczna, stosowane materiały, odległość dojazdu na miejsce).

Na pewno przy zleceniach warto pytać o warunki, czy firma udziela gwarancji, jaką technologią wierci, czy materiały są nowe czy używane. Sama cena o niczym nie świadczy.

Pozdrawiam,

Kamila

• 3 weeks później...
Witam,

Właśnie dziś mam odwiert pod studnię głębinową (okolice Zawiercia ). Na razie 14 metrów i nic .Cena 250 zł za metr ale najważniejsze ,że w przypadku braku wody nie płacę nic!!!! A wiadomo ,że na jurze to jest tak ,ze albo wody mamy pod niebo albo wcale w zależności na co trafią. Już jeden odwiert miałam w zeszłym roku i na 32 metrach nic tylko glina. Teraz wiercimy wg. radiescety ;) .Zobaczymy. ktoś jest chętny do odwiertu z okolic Zawiercia? Sprzęt mają z Irlandii.Skały im nie straszne.jak na razie firma oki.

Mogę prosić namiary na ekipę wykonującą studnie głębinowe z okolic Zawiercia, woj. Śląskie.

Witam,

Właśnie dziś mam odwiert pod studnię głębinową (okolice Zawiercia ). Na razie 14 metrów i nic .Cena 250 zł za metr ale najważniejsze ,że w przypadku braku wody nie płacę nic!!!! A wiadomo ,że na jurze to jest tak ,ze albo wody mamy pod niebo albo wcale w zależności na co trafią. Już jeden odwiert miałam w zeszłym roku i na 32 metrach nic tylko glina. Teraz wiercimy wg. radiescety ;) .Zobaczymy. ktoś jest chętny do odwiertu z okolic Zawiercia? Sprzęt mają z Irlandii.Skały im nie straszne.jak na razie firma oki.

Mogę prosić namiary na ekipę wykonującą studnie głębinowe z okolic Zawiercia, woj. Śląskie.

z calego serca polecam ekipe p.Gruberskiego

http://www.gruberski.konin.lm.pl/

kreca studnie na terenie calej POlski,

mnie wywiercili pod Bygdoszcza,

swietna ekipa i jak powiedzial geolog nadzorujacy cyt.: czysto panie wierca

Witam,

kreca studnie na terenie calej POlski,

mnie wywiercili pod Bygdoszcza,

swietna ekipa i jak powiedzial geolog nadzorujacy cyt.: czysto panie wierca

Nam tez ta ekipa wiercila studnie - pelen profesjonalizm. Jedna z najlepszych - jak nie najlepsza firma jaka sie przewinela przez nasza budowe!!!

chyba z tego co pamietam - wierca do skutku az znajda wode..

wierca w miejscu ktore proponuje geolog, cala procedure poprzedza badanie gruntu wg map geologicznych itp

a cena - ja juz nei pamietam - to bylo w 2008 r (200-220 zl za m) - po prostu zadzwon i zapytaj. Nawet nie pamietam jakiego przekroju rura wiercili :roll:

Ale ekipa wjechala maszynami, spali w swojej przyczepie, znalezli wode, pompowali ja i filtrowali przez 24 h, wzieto probki do badania, ustalono ze jest oki, wykopali studzienke, zmontowali swoje kregi, zalozyli pompe, zabetonowali wlaz...pojechali. Na poludnie Polski. Placilam wykonawcy do reki czesc brakujacej mi kasy - po miesiacu gdy przejezdzalam przez Konin (kilka tys zl) po kontakcie z mojej strony. No po prostu takiej firmy w zyciu nie widzialam. Aaaa, a na skarge ze pompa grundfosa na allegro jest nieco tansza wlasciciel obnizyl swoje kwote tak ze do niej doplacil.

U mnie wody doszukali sie przed 30 metrami, ale byly przeslanki ze woda jest nawet na 70 metrach, robilismy projekt i pozwolenie na budowe studni.

mkkafe i diodak76 za jaką cenę u Was robił i czy płaci się jak wody nie ma? Sami szukają tej wody, czy wiercą w pokazanym miejscu?

nasza studnia ma 43m glebokosci i kosztowala nas okragle 10 000PLN,

p.Gruberski sam z wlasnej kieszeni doplacil VAT i dal nam fakture,

ale do tego doszedl koszt przygotowania dokumentacji projektowej, dokumentacji powykonawczej a takze nadzor geologa nad odwiertem,

nie pamietam dokladnie ale calosc wyszla cos koło 16 000PLN

no firma p.Gruberskiego przyjechala z calym sprzetem wraz z przyczepa kempingowa, odwiert wykonywali przez 2 dni, skonczyli zapakowali sie i odjechali, pieniazki w reke bez przepychanek czy nieprzyjemnosci,

pelen profesjonalizm,

geolog powiedziala ze firma wierci naprawede "czysto"

diodak - ja nawet kojarze ze namiary na firme otrzymalam od Ciebie, tu z forum. Natknelam sie na posta i poszlam Twoim sladem :D

fajowo,

budwowac domek bedziemy w Borónie pod BYdgoszcza, i na wode z wodociagu nie mamy szans wiec jedyna opcja to wlasna studnia,

szuklalem roznych firm w regionie, ale okazywalo sie ze firmy z Bydgoszczy sa nawet 2x lub 3x drozsze od p.Gruberskiego i w cale za cena nie idzie jakosc,

Firma p.Gruberskiego jest bardzo profesjonalna, i w robocie i w kontakcie z klientem, zadne gburowate towarzystwo,

dzwonilem do nich jakis miesiac temy czyli dobre 2,5roku od odwiertu i pytralem sie jaka powinenem miec pompe itd, bylem w szoku, pan kazal chwlkie zaczekac i w laptopie mnie znalazl, z pelnym opisem jaka studnia, jak pompowanie przebiedalo itd.

dla mnie to jest profesjonalizm

zadna sciema lub biznes na szybko a o kliencie sie nie pamieta

Ostatnio robiliśmy studnię 50 m. Cena za mb wyszła 325 zł brutto.

Należy jednak brać pod uwagę, że każda studnia może mieć indywidualne parametry (budowa geologiczna, stosowane materiały, odległość dojazdu na miejsce).

Na pewno przy zleceniach warto pytać o warunki, czy firma udziela gwarancji, jaką technologią wierci, czy materiały są nowe czy używane. Sama cena o niczym nie świadczy.

Pozdrawiam,

Kamila

Witam Pania1

Mam pytanie w zwiazku ze studnia glebinowa, czy realne jest i sensowne zrobienie jednej studni na 2 domy ? razem 6 osob ktore beda z niej korzystac max 8 osob?

Pozdrawiam1