Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgodnie z interpretacją ministerstwa środowiska z dnia 20 marca 2012 (zaakceptowane przez głównego geologa kraju) zwykłe korzystanie z wód i wiercenie studni do celów gospodarczych nie podlega pod prawo górnicze i geologiczne.

Zastosowanie mają więc przepisy prawa wodnego:

USTAWA

z dnia 18 lipca 2001 r.

Prawo wodne

Opracowano na podstawie tj. Dz. U. z 2012 r. poz. 145, 951.

Art. 36.

1. Właścicielowi gruntu przysługuje prawo do zwykłego korzystania z wód stanowiących jego własność oraz z wody podziemnej znajdującej się w jego gruncie; prawo to nie stanowi prawa do wykonywania urządzeń wodnych bez wymaganego pozwolenia wodnoprawnego.

2. Zwykłe korzystanie z wód służy zaspokojeniu potrzeb własnego gospodarstwa domowego oraz gospodarstwa rolnego, z zastrzeżeniem ust. 3.

3. Nie stanowi zwykłego korzystania z wód:

1) nawadnianie gruntów lub upraw wodą podziemną za pomocą deszczowni;

2) pobór wody powierzchniowej lub podziemnej w ilości większej niż 5 m3 na dobę;

3) korzystanie z wód na potrzeby działalności gospodarczej;

4) rolnicze wykorzystanie ścieków lub wprowadzanie do wód lub do ziemi oczyszczonych ścieków, jeżeli ich łączna ilość jest większa niż 5 m3 na dobę.

Art. 124 pkt 5 i 8

Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane na:

pkt.5) wykonywanie urządzeń wodnych do poboru wód podziemnych na potrzeby zwykłego korzystania z wód z ujęć o głębokości do 30 m;

pkt.8) pobór wód powierzchniowych lub podziemnych w ilości nieprzekraczającej 5 m3 na dobę;

Art. 141.

Przepisy art. 122–140 dotyczące wykonywania studni do poboru wód podziemnych nie naruszają przepisów ustawy – Prawo geologiczne i górnicze.

Zgłosić należy jedynie obudowę studni z zakresu prawa budowlanego.

Obudowa nie wymaga pozwolenia na budowę i stosuje się zwykłe zgłoszenie.

Podsumowując:

Prawo górnicze i geologiczne nie ma zastosowania przy zwykłym korzystaniu z wód.

Prawo wodne zwalnia od uzyskiwania pozwolenia wodnoprawnego dla zwykłego korzystania z wód o parametrach do 5m3/dobę i ujęciach do 30metrów.

Studnia zgodnie z prawem budowlanym powinna wystawać powyżej poziomu gruntu. (20cm dla wierconych ze stałym przykryciem i 90cm dla kopanych otwartych). Każda obudowa studni musi mieć utwardzenie 1m dookoła i spadek na zewnątrz 2%.

Wystawanie ponad poziom gruntu powoduje stosowanie prawa budowlanego, które na obudowę studni wymaga wyłącznie zgłoszenia.

Starostwa i lobby geologiczne oczywiście protestują, ale po odwołaniu muszą wydać zgodę.

Pozdrawiam

interpretacja MS przepisów PGiG.jpg

Edytowane przez sintesi

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w Rzeszowie wierciłem u siebie ostatnio za 220 zl za metr. Rura 110. Źródło mam tak silne (na 24 metrze) że wybija wodę na pół metra powyżej poziomu gruntu. Tak więc jak dobre źródło to rura 110 jest wystarczająca. Jak słabsze źródło to lepiej 160.

A możesz podać namiary na firmę? Może być na prv. Dzięki.

• 1 month później...

Podaje link do super stronki,prosze nie traktowac tego jako reklamy,ale tam wykonawcy sami sie do was zglaszaja a ty porownujesz ceny i wybierasz najtanszych albo najlepszych. http://oferia.pl/

Ja tam wlasnie znalazlam firme ze Szczecina ,ktora mi zrobi odwiert za 150zl z rura i przydomowa oczyszczalnie sciekow. Z tego co wiem to projekt studni jest nie potrzebny,tak mi powiedzili w staroswie,ma byc tylko ona zaznaczona na mapie projektowej ,na tej samej co bedzie dom. Ja teraz bazuje na tej stronce pisze zlecenia i dostaje propozycje,dzwonie do kilku i wybieram,bo wkurzalo mnie szukanie wykonawcow,bo to oni powinni sie prosic o robote a nie na odwrot,. Wlasnie zlecilam adaptacje projektu i bud.gospodarczego,bo w naszym regionie to ceny biora z kosmosu. Pani projektant skasowala mnie 200zl za ponad godzinie rozmowy i nic mi konkretnego nie powiedziala,czego nie mozna znalezc vw GOOGLE,a inny projektant wystawil mi rachunek na 600zl za wpisanie moich danych w formularze o przylacze gazu,wody i pradu. Rece opadaja jak ci architekci rzeruja na ludziach i ich nie wiedzy,ale ja juz powiedzialam dosc po to jest internet i telefon,zeby dzwonic ,pytac i sie dowiadywac ,a za rozmowe przez telefon nic nie placisz.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam, u mnie wierciła firma ze Szczecina - naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić, 5 godzin pracy, zero problemów - 35 m woda leci całym wężem, wydajność ponad 5000L/h. Firma ma swojego hydraulika który kompleksowo wykonuje podłączenie tej studni gdy się na to zdecydujemy, z czego byłem zadowolony gdyż nie zostałem sam z problemem.

Firma wierci na terenie paru województw. Miła Pani na początku przez telefon zapewniła że znalezienie wody jest w cenie oraz nie ponoszę kosztów za pusty odwier, cena też dobra. Namiar 660 830 944.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

wszyscy piszecie o cenach pozwoleniach itp.chciałbym podzielic sie moimi doświadczeniem z podkarpacia konkretnie z bieszczad . pomagam siostrze w budowie domu i wreszcie nadszedł czas na wykopanie studni głebinowej przyjechali fachowcy wyznaczyli miejsce skasowali 1000 zł zaliczki i zaczeli wiercić i wykopali 30 m i nic zwineli sprzet i odjechali.jednak już zaczałem sie interesować studniami technologia itp w pierwszej firmie zauwarzyłem ze przywieżli rury kanalizacyjne po wykonaniu kilu telefonów i rozeznaniu tematu okazało sie ze 99% firm stosuje takie rury na podkarpaciu bez atestu przy kolejnej firmie przyjechali i zaraz kazałem i sie zwijać bo też przywieżli rury kanalizacyjne i odrazu chcieli zaliczke.POGONIŁEM! W DALSZYM CIĄGU NIE USTAWAŁEM W POSZUKIWANIU RZETELNEJ FIRMY.i wkońcu znalazłem na pierwszy rzut oka nie wygladało to najlepiej ale teraz wiem ze to było pierwsze wrażenie przyjechał pan i powiedzał że jesli sie zdecyduje to jedyny mój koszt to ogledziny przez fachowca od poszukiwań wody niewiele bo 150 zł na moje pytanie dlaczego to ja mam płacić za szukanie wody odpowiedział ze zleca szukanie zewnetrznemu podmiotowi a wrazie nie stwierdzenia na działce wody on byłby stratny,pomyslałem to logiczne,wiec sie zgodziłem po umówieniu spotkania przyjechał pan spedził na działce blisko dwie godziny

i wyznaczył dwa miejsca po konsulatcjach z w/w wykonawca studni pan studniarz powiedzał mi że moze przyjać zlecenie ze woda na działce jest i on bierze pełną odpowiedzialność za to ze do tej wody sie dowierci max 30 metrów w innym przypadku nie pobierze zadnych opłat.

doświadczony już poprzednimi wydarzeniami z dusza na ramieniu zgodziliśmy sie na odwiert ,spisalismy umowę co wchodzi w skład odwiertu itp i sie zaczeło wiercenie trwało to 7dni łacznie z zarururowaniem otworu

A teraz najlepsze gdy już otwór był gotowy cały czas byłem na miejscu i obserwowałem prace studniarze wyłyżkowali otwór z pozostałośći zwiercin zapuscili rury i sprawdzili wydajnośc studni była rewelacyjna napływ wody był tak duży ze pozimo wody stale sie utrzymywał na 17 metrach .

rury ktore zapuscili byly to ryry skrecane!!! a nie na mufę, nastepnie na choć w tych rejonach sa skały to za nieiwelka dopłata tylko koszt siatki studniarsiej załozyli ja na filtry ,filtry były widać nacinane fabrycznie szerokość szczelin filtra to 0,7 mm zreszta właściciel przedstawił mi ceryfikat rur ja równierz siatki studniarskiej

reasumując mimo ze firma była malo znana na rynku podeszli do tematy i wykonania profesjonalnie jesteśmy bardzo zadowoleni. tanio nie było ale przynajmniej pijemy wodę która już na wstepie nie jest narażona na kontakt z nie atesowanymi rurami .

Juz po fakcie zrobiłem rozeznanie terenu w śród znajomych którzy mają studnie głebinowe i okazało sie że 99% z nich ma rury kanalizacjne, nawet wiem które firmy to robiłynie bede ich wymieniał,bo każdy ma swój rozum i znajdzie sobie fime jaka mu bedzie odpowiadała. uważam że nie poto ludzie płacą ciężkie pieniadze aby ktoś i wyciskał materiały nie nadajace sie do kontaktu z wodą .fakt rury i filtry są bardzo drogie lecz firma wyraznie stawia na jakość a nie na zarobienie jak na wiecej kosztem inwestora

ostatnio znalazłem strone internetową tej firmy bo pytali mnie znajomi kto wiercił u mojej siostry jesli ktoś z podkarpacia czy bieszczad szuka studniarzy to polecam wystarczy wpisac w google studnie głebinowe bieszczady i zaraz mu sie wyświetli strona "studniebudowa"

z ostatnie chwili u najomych też już wywiercili i wszystko w jak nalepszym porzadku mieli co prawda jakieś problemy z sprzetem ale szybko sie z tym uporali ale mysle ze ze w tym fachu to normalne a liczy sie efekt końcowy

więc kończąc ten temat wszyskich myslacych o studni głebinowej uczulam szukajcie długo i wytrwale tanio nigdy nie znaczy dobrze pamietajcie szkłem d... nie utrzesz.

teraz siostra jest na etapie szukania firmy która ociepli dom ja zgłebiam temat i mam nadzieje ze znajde firme która wykona robote zgodnie ze sztuką

jesli ktoś jest zainteresowany studnią na terenie bieszczad to podam chetnie namiary

• 2 weeks później...