Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W centralnej Polsce pompowanie próbne studni z wydajnością 5000 l/godzine to standart. Wydajności rzędu 1000 l/godzine i mniejsze są traktowane jako otwory negatywne i idą do likwidacji (negatywne jako źródło wody dla domku jednorodzinnego). Faktycznie, sytuacja na pewnych obszarach Polski południowej jest nie do pozazdroszczenia, wody mało a wiercenie drogie :roll:

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile może kosztować studnia wiercona (głębokość do 30m, gleba raczej wiercona).

Czy macie może jakieś zaufane ekipy za przyzwoitą cenę z Łodzi i najbliższych okolic?

Witam wszystkich, miłego dnia zyczę pomimo złej pogody,

Mnie równiez interesują informacje nt ceny i dobrej firmy wiercącej studnie - okolice Łodzi-Adamów,prosze o podpowiedzi z numerami telefonów.

:oops:

Rok temu wierciła u mnie firma Studnie Szlachtycz z Lubuskiego gł 30m woda leci czyściutka do dziś jestem zadowolona, to naprawde firma z doświadczeniem nie uciekają gdy napotkają jakiś kamień. Tak też było u mnie musieli wiercic drugi otwór ponieważ nie mogli sie przedostac ale nie zostałam obciążona dodatkowymi kosztami.

Polecam http://www.szlachtycz.pl

Po przeczytaniu kilku postów jestem w szoku. Jak można naciągać tak ludzi!!!

Jedni piszą, że za metr wywiercenia studni zapłacili 300 zł, a jeszcze inni, że ktoś chciała za wywiercenie metra studni 400 zł. Ludzie, za czym podejmiecie decyzję o wywierceniu studni u siebie na posesji to poszukajcie fachowców w miare rozsądnie ceniących swoje usługi. Ja takich znalazłam. Przyjechali, w jeden dzień wywiercili studnię o głębokości 28 metrów. Z filtrem usługa kosztowała 1800zł. Bardzo mili fachowcy i uczciwi. Wiercą na terenie Mazowsza, a z tego co wiem to biorą za metr po 60 i 100 zł. Zależy od grubości rury. Tel. 0 696 545 339. Nie dajcie się naciągnąć wykorzystywaczom.

Rozmawiałem z tą firmą. Ceny są takie jakie podała Sylwia czyli taniocha. Mogą przyjechać w okolice Częstochowy, ale nie do jednej studni. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Ja chcę wywiercić w przeciągu 2 miesięcy.

Jesteśmy zainteresowani. Mamy działkę w Żarkach Letnisko. Jaka byłaby cena?

Jestem zainteresowany wierceniem studni w Tychach. Jaka bylaby cena?

Również jesteśmy zainteresowani wierceniem studni w Siewierzu.

No, my już po odwiertach. Ekipa, którą zamówiliśmy super. Telefon powyżej. Goście przyjechali do nas 300km, nie tylko do nas. W sumie załatwiliśmy im 7 odwiertów. Woda kryształ, przestaliśmy wiercić na 12 metrach. Od tych wiertaczy czuć doświadczenie na kilometr. Nie, było problemów nie do rozwiązania. Koszt jak na nasz region śmieszny, chłopaki bardzo w porządku, jeszcze się z nimi na wódkę umówiłem w hotelu. Jak na razie pomysł z zebraniem kilku chętnych do studni i zamówienie ekipy z poza śląska jak najbardziej sprawdzony. Rachunek za całość: 100 zł metr odwiertu z materiałem+ 300 zł filtr+ dreny i dekiel 130 zł.

Czy dobrze zrozumiałem, że wiercenie + prace dodatkowe zajeły im 1 dzień a cena to mniej niż 2 tys. zł?

Chłopaki wiercą szybko. Myślę, że spokojnie są w stanie zrobić 2 studnie dziennie. Tak, studnia kosztowała mnie mniej niż 2000 zł.

Ja jestem z Siewierza , mogłbys mi podać namiar na te firme

Właśnie jestem już po biciu studni.Głębokość-50m, wydajność-6m sześc./h,rury stalowe 160mm, wewnątrz rura nadfiltrowa pcv 110mm do samej góry,filtr,głowica ,obudowa.Czas -10 dni(z chlorowaniem i pompowaniem).Koszt 13700pln netto-tańszych w naszych okolicach nie ma.Woda wydaje się być jak kryształ, ale wyniki badań bedą za kilka dni.

Teraz mam pytanie- jakiej firmy pompę polecacie,lub jakiej nie kupować.

Pytam,bo każdy(studniarz,hydrogeolog,sklep)poleca inną mówiąc, że tych innych nie warto,a muszę się w końcu na coś zdecydować.

Po przeczytaniu kilku postów jestem w szoku. Jak można naciągać tak ludzi!!!

Jedni piszą, że za metr wywiercenia studni zapłacili 300 zł, a jeszcze inni, że ktoś chciała za wywiercenie metra studni 400 zł. Ludzie, za czym podejmiecie decyzję o wywierceniu studni u siebie na posesji to poszukajcie fachowców w miare rozsądnie ceniących swoje usługi. Ja takich znalazłam. Przyjechali, w jeden dzień wywiercili studnię o głębokości 28 metrów. Z filtrem usługa kosztowała 1800zł. Bardzo mili fachowcy i uczciwi. Wiercą na terenie Mazowsza, a z tego co wiem to biorą za metr po 60 i 100 zł. Zależy od grubości rury. Tel. 0 696 545 339. Nie dajcie się naciągnąć wykorzystywaczom.

Rozmawiałem z tą firmą. Ceny są takie jakie podała Sylwia czyli taniocha. Mogą przyjechać w okolice Częstochowy, ale nie do jednej studni. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Ja chcę wywiercić w przeciągu 2 miesięcy.

Jesteśmy zainteresowani. Mamy działkę w Żarkach Letnisko. Jaka byłaby cena?

Jestem zainteresowany wierceniem studni w Tychach. Jaka bylaby cena?

Również jesteśmy zainteresowani wierceniem studni w Siewierzu.

Witam

Ja również byłbym zainteresowany miejscowośc Preczów koło Będzina

Tak jak sobie czytam wypowiedzi na forum... zacząłem się zastanawiać czy i na ile lat wystarczy wody z odwiertu do domu jednorodzinnego.

Biorąc pod uwagę niemałe koszty wykonania takiego odwiertu wraz z osprzętem i urządzeniami doprowadzającymi czystą już wodę do kranu, należy liczyć się z kosztami powyżej 20 tys PLN. ( biorąc do tego firmę rodzimą czyli ze Śląska)

Przecież studnie wiercimy po to aby:

- mieć dostęp do jakościowo lepszej wody

- koszty wody mają być korzystniejsze dla konsumenta

- mieć dostęp do wody tam gdzie nie ma wodociągów.

Niemniej jednak każdy liczy na oszczędności finansowe mając własne ujęcie.

....Dlatego zastanawiam się nad ryzykiem wykonania takiego odwiertu.....

Co będzie jeśli po dwóch latach wody nie będzie, bo np mamy suche i upalne lato?

Na jakich głębokościach najlepiej jest wykonać odwiert aby zminimalizować ryzyko braku wody....głębokości poniżej 20m nie przekonują mnie....a może nie mam racji....

Czy warto o to pytać firmę wykonawczą, czy przeprowadzić np inne badania

gruntu.

Każdy z nas wydając mniejszą lub większą kwotę liczy na amortyzację tego przedsięwzięcia.

Zastanawiam się nad tym wszystkim, ponieważ chciałbym zamówić wykonanie odwiertu koło Gliwic i rozważam wszystkie za i przeciw.

Arek

Mam pytanie do mieszkańców Tyńca Małego(okolice Wrocławia). Mam nadzieję, że jest tutaj ktoś stamtąd? Robię tam ogród. Inwestorzy chcą mieć system automatycznego nawadniania zasilany ze studni. Rozmawiałam w Gminie Kobierzyce z człowiekiem, który zajmuje się wodą itp. Powiedział mi, że tam są tak grube pokłady gliny, że woda może być nawet na 100 m, ale są takie miejsca gdzie jest płycej. Moi inwestorzy mają dom przy ul. Malowniczej (okolice Polnej, Dębowej). Niestety nie udało mi się znaleźć nikogo w okolicy kto niedawno robiłby studnię. Studniarze proponują próbne odwierty 70-80 pln za metr. Gdyby okazało się, że woda jest rzeczywiście dopiero na 100 m, to studni nie będziemy robili. Nie chciałabym wobec tego bez sensu wydawać pieniędzy na próbne wiercenia, szczególnie, że to nie ja bym za to płaciła, tylko inwestorzy. Może jest ktoś stamtąd i wie jak sytuacja wodna tam wygląda? Będę wdzięczna za informacje.