Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

jeśli jest Białystok to i ja się zgłoszę(raczej okolice: Międzyrzecze 14km za Supraślem). Jednak mi chodzi o pogłębienie/zrobienie studni głębinowej z istniejącej studni kopanej (13 kręgów- mało wody). Była jedna ekipa, ale nie chciało im się "bawić" (dodam, że nie można tam użyć wiertnicy na trójnogu z racji bliskości płotu sąsiada), z tego co pamiętam to ok 150 /mb chcieli + materiał.

Tak więc jeśli jakiś rzetelny wiertacz się znajdzie to i ja jestem chętny.

Wprawdzie nasza studnia nie była wiercona ale bita, ale wtrącę i ja swoje trzy grosze. Dzisiaj właśnie rozliczyłem się z wykonawcą. Koszt 4400,-. Głębokość 40 m, średnica 150 mm, wkopane trzy kręgi betonowe, właz najazdowy. Pierwsza woda pojawiła się na 15 m., rury wpuszczone na głębokość 17 m.

• 1 month później...

witam!!

Dzwoniłem dziś do tego pana z mazowsza powiedział mi 200złmb ale jesli będzie skała! jesłi nie będzie taniej!! cena oczywiście z materiałem. Jest jest ktoś chętny to na PW musze miec ok 7-10 osób na dzień dzisiejszy mam 4.

ma ktoś namiary na jakiegoś geofizyka z krakowa?? w celu sprawdzenia wody.

pozdrawiam !

Gość small
witam!!

Dzwoniłem dziś do tego pana z mazowsza powiedział mi 200złmb ale jesli będzie skała! jesłi nie będzie taniej!! cena oczywiście z materiałem. Jest jest ktoś chętny to na PW musze miec ok 7-10 osób na dzień dzisiejszy mam 4.

pozdrawiam !

ja tez jestem zainteresowany

witam!!

pozdrawiam !

ja tez jestem zainteresowany

napisz na PW do pawciokrk.Już pare osób by było:)

witam!!

pozdrawiam !

Moge podać namiary na geofizyka, który na pewno działa w woj lubelskim i mazowieckim i tu sie sprawdza - najlepiej z wszystkich czterech mi znanych, choć stu procentowy nie jest.

My w wiercimy w pod Konstantynowem Łódzkim, cena hm ... sami spawdzcie co dzieje się w woj. łódzkim:

Barnat Andrzej 602 256 217 270-300zł/mb rura 150,330zł/mb rura 160

Skowron Jan 601 374 423 300zł/mb rura 160

Marszalik Krzysztof 501 368 687 185zł/mb rura 110

Smiałkowski Leopold 42/640 65 10 280zł/mb rura 160

Andrzej Kabza 603 283 500 170zł/mb rura 110

Przewoźny Jan 503 012 940 160 zł/mb rura 110

Kołtunik Halina 42/211 31 63 180zł/m rura 110

Firma "Aron" 509 320 865 170zł/mb rura 110

Firma "Geotech" 600 894 590 180/mb rura 110

Firma "Mesa" 601 378 556 150zł/mb rura 110

Elżbieta Moszumańska 43/677 35 11 130zł/mb rura 110

Piątek Stanisław 43/678 81 81 110zł+VAT/mb rura 110, 220zł/mb rura 160

Dwie ostatnie oferty są najkorzystniejsze cenowo, ale firma która wierci za 130zł/mb robi to starą metodą tzw. "świdrową", Pan powiedział, że wywierenie studni 30-40mb będzie trwało ok. tygodnia. Druga firma to firma z Poddębic - cena 110 + VAT :D , mają nowoczesny sprzęt, wiercą w jeden dzień, dają rury z certyfikatami, robią betonowe uszczelnienia połączeń rur itd., ale....Pan usilnie nas przekonuje, że rura fi110 jest jak maluch przy 4-osobowej rodzinie :roll: . No i mamy dylemat 110 czy 160? Co jest z tą średnicą skoro inne firmy ponoć tylko taką średnicą wiercą? Już zgłupieliśmy :evil: Może ktoś, kto ma taką średnicę rury wypowie się o działaniu studni? Wiem tylko, że pompy do studni o mniejszej średnicy są droższe, a te "normalne" (95mm) mogą się zaklinować. No i cóż począć? proszę o sugestie.

Wystarczy fi 110 mm. Przypilnuj żeby nie były to rury bez atestu (nie dopuszczalne są rury pcv kanalizacyjne koloru pomarańczowego). Istotna jest obsybka filtra no i oczywiście uszczelnienie w postaci korka iłowego (zapytaj czy stosują compactonit, jeśli nie to jak to zastępują)

Dzięki zwrócimy na to uwagę :wink: A swoją drogą co to jest compactonit, obsypka filtra i korek iłowy? :o - nie mamy o tym bladego pojęcia. Co do rur to jest to podobno "specjalistyczne" PCV z nadrukowaną datą produkcji - nie wiem do czego Studniarz zmierzał podkreślając datę produkcji, ale zapewniał nas, że pracuje tylko na najświeższym materiale. Wspomniał też, że jego specjalistyczny samochód mierzy sobie aż 13 metrów długości :o i troszeczkę zdewastuje nam działkę.

Urgot, a co z grubością rury tzn. ścianki. Na chłopski rozum wydedukowałam, że jeśli rura ma średnicę 110, a wewnętrzna średnica wynosi 100, to na grubość ścianki przypada 0,5 cm. Tyle powinna wynosić grubość ścianki? - z Twoich postów wiem, że jest to bardzo ważna sprawa.

Czekam na szybkie info "Formumowy studniarzu" :wink: - kopiemy już w przyszłym tygodniu.

Witam szanownych forumowiczów.

Poszukuję studniarza wiercącego w okolicach Gliwic.

1. Czy maże ktoś korzystał z usług studniarza z Tarnowskich Gór nick na allegro "Jack45s" nr. telefonu 696 976 628 (tylko tego udało mi się znaleźć póki co)

2. mam jeszcze studniarza, ale twierdzi że w potrzebnej mi okolicy będzie za dwa lata, znam tylko numer tel. 691 189 351 - może ktoś ma opinię o nim?

3. Zamawiając usługę studni wierconej na co muszę zwrócić szczególną uwagę: tzn. jaki rodzaj filtru, osypki, rury i jak powinna być ta studnia zakończona - chyba poniżej poziomu zamarzania?

nie chciałbym za bardzo przepłacać, ale przede wszystkim wolę mieć to dobrze zrobione.

Pozdrawiam,

Wojtek

• 2 weeks później...