Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Juz samo roznicowanie cen: 1200 zl dla jednych, 500 dla drugich rodzi podejrzenie, ze ci pierwszy sa naciagani (albo ci drudzy oszukiwani na jakosci). A jak zauwazylem glowne roznice pomiedzy Twoimi zlotymi studniam a studniami po 200 zl za metr sa takie, ze przez 2 dni chlorujesz wode. No i nie oszukujesz - za to zakladasz, ze wszyscy inni oszukuja. Wynika z tego, ze chlorowanie wody w Twoim wydaniu kosztuje 12000 zl (przy zalozeniu, ze studnia ma 40 m). Sporo.

A bylbym zapomnial o badaniu konduktywnosci. A jak w badaniu wyjdzie niewlasciwa konduktywnosc to robisz druga studnie gratis? Czy to tylko taka sztuka dla sztuki?

Witam ponownie.

Zacząłem się ostatnio lepiej orientować w temacie studni i szczerze spodobala mi sie głębinówka. Ale ma dwie wady:

1. Cena: wierci sie w skale i powinna byc wieksza za metr. Dodatkowo jest tych metrow troche....

2. Jezeli nawet bedzie dobra taka studnia glebinowa (odciecie gruntowych wod, dobra rura, obudowa, obsybka) to jezeli ktos w okolicy zrobi glebinowke tanio i nie odetnie wod powierzchniowych to mam zasadniczo w takiej studni zwyczajna wode gruntowa.

Jeżeli tylko dobrze zrozumiałem znalezione informacje, to wole sie raczej zdecydowac na zwyczajna studnie ale do wód powierzchniowych.

Teraz chciałbym się dowiedzieć od jakiegoś znawcy tematu jakie powinny byc do tego rury i filtr. Myslalem nawet zadzwonic do kolegi "wiertnika" z Cisownicy, bo informacje które podał zgadzaja sie z tymi jakie ja znalazlem (czyli zna się na rzeczy jak przypuszczam, a zazwyczaj ze szczerością "studniarzy" to różnie bywa, zazwyczaj są to typki "będzie pan zadowolony"). Ale mam nadzieję że może tutaj ktoś się wypowie, to może i dla innych poda jakieś użyteczne informacje.

Pozdrawiam,

Wojtek

P.S. Szukam kogoś kto wywierci studnie do wód powierzchniowych w okolicy Gliwic, ale z dobrymi rurami, filtrem i resztą akcesoriów.

My w wiercimy w pod Konstantynowem Łódzkim, cena hm ... sami spawdzcie co dzieje się w woj. łódzkim:

Barnat Andrzej 602 256 217 270-300zł/mb rura 150,330zł/mb rura 160

Skowron Jan 601 374 423 300zł/mb rura 160

Marszalik Krzysztof 501 368 687 185zł/mb rura 110

Smiałkowski Leopold 42/640 65 10 280zł/mb rura 160

Andrzej Kabza 603 283 500 170zł/mb rura 110

Przewoźny Jan 503 012 940 160 zł/mb rura 110

Kołtunik Halina 42/211 31 63 180zł/m rura 110

Firma "Aron" 509 320 865 170zł/mb rura 110

Firma "Geotech" 600 894 590 180/mb rura 110

Firma "Mesa" 601 378 556 150zł/mb rura 110

Elżbieta Moszumańska 43/677 35 11 130zł/mb rura 110

Piątek Stanisław 43/678 81 81 110zł+VAT/mb rura 110, 220zł/mb rura 160

Dwie ostatnie oferty są najkorzystniejsze cenowo, ale firma która wierci za 130zł/mb robi to starą metodą tzw. "świdrową", Pan powiedział, że wywierenie studni 30-40mb będzie trwało ok. tygodnia. Druga firma to firma z Poddębic - cena 110 + VAT :D , mają nowoczesny sprzęt, wiercą w jeden dzień, dają rury z certyfikatami, robią betonowe uszczelnienia połączeń rur itd., ale....Pan usilnie nas przekonuje, że rura fi110 jest jak maluch przy 4-osobowej rodzinie :roll: . No i mamy dylemat 110 czy 160? Co jest z tą średnicą skoro inne firmy ponoć tylko taką średnicą wiercą? Już zgłupieliśmy :evil: Może ktoś, kto ma taką średnicę rury wypowie się o działaniu studni? Wiem tylko, że pompy do studni o mniejszej średnicy są droższe, a te "normalne" (95mm) mogą się zaklinować. No i cóż począć? proszę o sugestie.

My potrzebujemy studnię pod Łodzią w Tuszynie. Troszkę jestem przerażony tym co tu piszesz. A skąd wyciągnąć gościa który sprawdzi czy tam jest woda(teren zmeliorowany) i na jakiej głębokości będzie jej odpowiednia jakość?

Dzięki zwrócimy na to uwagę A swoją drogą co to jest compactonit, obsypka filtra i korek iłowy?

compactonit to bentonit którym robi się uszczelnienie (korek iłowy) obsybka filtra to złoże filtracyjne sypane pomiędzy otworem a rurami (poprawia filtracje czyli wydajność oraz żywotność studni)

Mam pytanie co potrzebne jest dla ekipy aby mogła wywiercić studnię?

Woda? prąd?

Zależy od ekipy Dużo chęci do pracy! i woda i prąd zazwyczaj sie przydaje

My potrzebujemy studnię pod Łodzią w Tuszynie. Troszkę jestem przerażony tym co tu piszesz. A skąd wyciągnąć gościa który sprawdzi czy tam jest woda(teren zmeliorowany) i na jakiej głębokości będzie jej odpowiednia jakość?

Można albo nikogo nie wołać i wiercić w ciemno albo

sprowadzić różdżkaża jakiegoś albo

jakiegoś geofizyka albo

zdać się na rady i doświadczenia sąsiadów.

Jeżeli ktoś potrafi określić jakość wody bez jej badania jest zwykłym naciągaczem, choć znam nawet takich którzy potrafią znaleźć wode z fioletową czakrą.... czary??

Co do Wiertnika fakt: za dobrą studnię trzeba zapłacić, ale ... jak sprawdzić jeżeli jest się zupełnie zielonym w temacie czy płacici się właśnie za jakość czy za dobry bajer? - jest to największy problem inwestorów, którzy chcą dobrze, ale nie wiedzą co w rzeczywistości jest "dobre".

Hiv u nas przewinęło się przez działkę paru "Studniarzy" i każdy ma inną receptę na znalezienie wody. Z reguły pada sformułowanie, że jeżeli sąsiedzi mają to i tu będzie na podobnej głębokości. Zdecydowanie odradzają Różczkarzy, raczej proponują zajrzeć do badań prowadzonych na tym terenie.

Urgot zdecydowaliśmy się poczekać z wierceniem studni, a w sumie studniarz wycofał się z braku terminów. W sumie to wyszło nam na dobre - postanowiłam do edukować się w tym temacie. Jutro jedziemy do firmy Pol-bud z Rokicińskiej. Zajmują się sprzedażą materiałów studniarskich i wszystkich elementów do wykonania studni (rury, obsybki, filtry, pompy, uszczelniacze itp.). Są podobno najlepszą (i ponoć najdroższą) firmą w Polsce. Zobaczę co powiedzą mi na temat prawidłowego wykonania studni i wtedy podejmiemy świadomą decyzję. Dla pragnących wiedzy na ten temat polecam link do firmy http://www.studnie.com.pl

Urgot co myślisz o materiałach tej firmy?

Kurcze to wcale nie takie proste (i przyjemne $) wydać na studnie 10 tys i nawet nie wiedzieć co tak naprawdę kryje się w wywierconym otworze. :-?

Urgot skoro znasz firmę z Łowicza to może również wiesz coś o tej spod Grodziska Mazowieckiego. Podaję link do oferty: http://allegro.pl/item480523354_wiercenie_studni_studnie_glebinowe_abisynki.html

Na pierwszy rzut oka, tzn. rozmowę telefoniczną wydają się ok i cena nie jest przerzerażająca. Jedyne co mnie przeraża to to, że wiercą metodą płuczkową czyli jednym słowem bagno na podwórku (a do tego mają być już mrozy - lodowisko murowane), co prawda kopie się jakiś rów na wypompowywanie wody (24h) ale nie wiem czy przy takiej pogodzie zda to egzamin. Słyszałam również, że metoda płuczkowa nie jest najlepsza bo "coś tam" powoduje, że warstwy wody się przenikają i ziemia się osypuje - nie wiem czy to prawda, bo każdy Studniarz przechyla szalę na metodę, którą On kopie. Ale najważniejsze jest to, że mają ochotę wiercić (nawet pod Łodzią), bo z tą ochotą u Studniarzy bywa różnie - raz jest, a raz jej nie ma :evil:

Hiv jeśli masz ochotę wiercić to wstępnie jestem umówiona na wtorek (wszystko jest jeszcze do dogadania). My wiercimy cztery studnie (my + sąsiedzi). Studniarz będzie w Łodzi ok. tygodnia, lub dłużej jak dojdą jeszcze inni sąsiedzi - może do Ciebie podjechać.

Powiem Wam tak drodzy bywalcy forum jeśli chodzi o sprawdzenie czy woda występuje to najlepszym sposobem jest zaglądnięcie do map hydrogeologicznych (każdy szanujący się studniarz ma takie na wyposażeniu). Kwestia różczkarzy to moim skromnym zdaniem tego typu magicy mogą wyczuć jakieś tam cieki wodne położone na nie za dużej głębokości czyli wody podskórne które zazwyczaj są przez wiertaczy odcinane.

PS. Na Podkarpaciu czyli ogólnie rzecz ujmując w górach nikt nie zrobi studni taniej niż za 350 zł/m i to w cale nie zależy od użytych materiałów tylko od tego że jest twardo i są tereny gdzie można za cały dzień uwiercić 30 cm (8 h pracy)

Jestem już po rozmowie z Panią z firmy Pol-bud. :D

Jeżeli chodzi o metody wiercenia to wiem niewiele więcej niż przed rozmową - nadal jest to dla mnie zupełnie zielony temat :-?

Jeżeli zaś idzie o poprawną budowę studni to zaczynając od dołu (dna) powinny się znaleźć następujące elementy:

1.Denko zamykające rurę podfiltrową

2. Rura podfiltrowa

3. Filtr z rury PCV ok. 4mb lub dłuższy jeżeli studnia jest b. głęboka + obsybka żwirowa wokół

4. Rura nadfiltrowa w której zanużana jest pompa

5. Cała obudowa zewnętrzna studni

6. Całość (rury wokół) powinna być uszczelniona wokół compactonitem (taki proszek, który w reakcji z wodą twardnieje i uszelnia przestrzeń między rurą, a ziemią - nie pozwala na osuwanie się ziemi i przenikanie innych wód np. podskórnych)

Wydedukowałam, że jeżeli Studniarz wierci metodą puczkową to do wody, którą pod ciśnieniem drąży otwór dodaje Tixoton - aktywowany sodem bentonit - tworzy doskonałą płuczkę już po jednej godzinie kontaktu z wodą. Dodatek polimeru zmniejsza jeszcze potrzebną ilość tixotonu i ogranicza infiltrację płuczki do złoża. , ale jeśli tego nie dodaje to czeka nas 24 godzinne pompowanie brudnej wody z odwiertu.

Tixoton - Płuczki wiertnicze mają następujące zadania:

- unoszenie urobku,

- stabilizację ścian otworów

- ochronę pokładów wodonośnych

- kompensację ciśnień złożowych

- chłodzenia i smarowania narzędzi wiertniczych.

Nowoczesna technologia umożliwia rezygnację z ciężkich transportów zbrylonego iłu i wielogodzinnego pompowania oczyszczającego.

Kolejna sprawa to taka, że Studniarz nie używa rur Pol-budu, a rury firmy http://www.instalplast.pl/?strona=produkt3. Są to typowe rury PCV-U stosowane w systemach wodociągowych. Są tańsze, choć nieznacznie zważywszy na nie dokońca właściwe ich zastosowanie - profesjonalna rura Polbudowska kosztuje 29 zł/mb :o tylko tyle!!! (więc nie wiem skąd te ceny u wielu Studniarzy 300zł/mb za zwykła rurę wodociągową, lub co gorsza kanalizacyjną :evil: ) Na szczęcie Pan z firmy Instalplast zapewnił mnie, że ich rury są przystosowane do zastosowania w studniach głębinowych - po prostu niektóre "specjalistyczne" elementy typowo studniarskie wykonują na zamówienie - mam nadzieje, że Studniarz na którego się zdecydowałam takowe zamawia.

Urgot to Twoich postów wynika, że jesteś jedynym profesjonalnym Studniarzem na tym forum - przynajmniej wiesz wiele więcej od "pseudo" studniarskich firm z którymi miałam doczynienia. Za Twój wielki plus uważam "Po prostu tłumaczyć!!!" mało wiedzącym inwestorom o co w ogóle kaman w wierceniu :D

A co myślisz o moim wyborze Studniarza i jego materiałów. A w ogóle dlaczego nie wiercisz w łódzkim tylko trzymasz się kurczowo mazowieckiego?

Mam nadzieje, że nic nie pomieszałam z tymi elementami studni i że mój opis rozświetli umysły innych zainteresowanych tym tematem :p

Do Wiertnika: żyjemy w czasach wielkiej, globalnej i wszechobecnej konkurencji. Rozumiem, że każdy chce zarobić, rozumiem też zróżnicowanie cen - skała to nie piach czy glina, rozumiem rosnące koszty pracy, materiałów i etc... Rozumiem, że masz rodzinę na utrzymaniu i chcesz godziwie zarabiać - tego chce każdy z nas. Ja myśle, że problem polega na tym, że to klienci decydują o Usługodawcy któremu zapłacą te ciężko zarobione pieniądze, to jest ich autonomiczny wybór, to oni wybierają - zrozum to, że każdy chce jak najtaniej i "w miarę" jak najlepiej lub jak kto woli, najlepiej i "w miarę "jak najtaniej - uwierz Sam tak postępujesz. Dlatego jeśli nie stać mnie na luksusowego Mercedesa (Twoje 400zł/mb) to wolę kupić auto średniej klasy ale w miarę niezawodne i odpowiednie do moich potrzeb. A czasami jest tak, że nie wszystko złoto co się świeci. Dlatego synonim "niewiernego Tomasza" w moim przypadku bardzo dobrze się sprawdza: pomacam, powącham, a czasami nawet ugryzę żeby sprawdzić przed użyciem :lol:

Każda studnia jest specyficzna. Znając geologie danego regionu można sie lepiej przygotować. Nie zawsze można wywiercić studnie metodą płuczkową. Przykład pod Łodzią trafiamy na skały wapienne miękkie ale silnie spękane, płuczka ginie i po wierceniu. W takim wypadku nalezy zastosować metode tzw ręczną rury stalowe osłonowe. Albo jedziemy w Sudety z płuczką lub z metodą ręczną a tu granit? Hmm Panie nie da sie.... Da sie ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt - kompresor powietrza, dolny młotek i heja.

Jeździliśmy i na mazury i w lubelskie i łódzkie ale poza dalekim dojazdem to jeszcze bywają niespodzianki.

Firma wydaje sie ok. Powodzenia

Każda studnia jest specyficzna. Znając geologie danego regionu można sie lepiej przygotować. Nie zawsze można wywiercić studnie metodą płuczkową. Przykład pod Łodzią trafiamy na skały wapienne miękkie ale silnie spękane, płuczka ginie i po wierceniu. W takim wypadku nalezy zastosować metode tzw ręczną rury stalowe osłonowe. Albo jedziemy w Sudety z płuczką lub z metodą ręczną a tu granit? Hmm Panie nie da sie.... Da sie ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt - kompresor powietrza, dolny młotek i heja.

Jeździliśmy i na mazury i w lubelskie i łódzkie ale poza dalekim dojazdem to jeszcze bywają niespodzianki.

Firma wydaje sie ok. Powodzenia

Mądrze i prawdę kolega pisze.

Ja dzisiaj rozmawiałem ze studniarzem-ze znanej firmy w mojej miejscowości i...

koszt to wywiercenie studni 30m -1000 zł a więc (33,-/m)ze względu na rodzaj warstw nie stosuje sie innych materiałów wierci sie wbija w otwór rurę fi 130 i zatapia pompę -(następnie układ hydroforowy i stacja uzdatniania wody)

Dodatkowo wykonanie studzienki wraz z deklem i wszystkimi elementami 700,-

W mojej gestii zakup pompy i przewodu przyłączeniowego do prądu i wody

Na czas budowy Pan z firmy oferuje wypożyczenie pompy 1fazowej na czas budowy za 1 rok/300,- :wink:

Dowiedziałem się również co potrzeba firmie do wywiercenia studni(podłączenie do prądu 3 fazowego i dostęp do innej studni nie koniecznie głębinowej)