Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Studnia już wywiercona, pozostało ją tylko obudować i zrobić przyłącze do domu. :D

Moje wrażenia hm ...

Na pierwszy rzut oka Panowie Fachowcy typu "chłopki roztropiki". Od razu pomyślałam, że zaraz powiem im "do widzenia".Ale ok, dam i jeszcze szansę - nie ocenia się ludzi po wyglądzie :wink: . Po ustaleniu gdzie chcemy żeby wiercono, Panowie zaczeli rozkładać trójnóg, z którego zwieszają maszynę napędową do wiercenia , a do niej mocują stalowe trzpienie, które wiercą w ziemi. Na samochodzie mają baniaki na wodę, do nich mocują pompę, która pompuje wodę do trzpieni. Sprzęt wygląda na archaiczny, ale ok, nic się nie odzywam. Pytam się o budowę studni - jak to robią, jakie materiały, jakie filtry, obsybka i korek iłowy. Odpowiadają, że rury z atestami, aprobatami, obsybka ze żwiru 2-8, korek z betonitu. Napis na rurach sugeruje datę produkcji (listopad 2008), przeznaczenie (woda) oraz firmę produkcyjną (InstalPlast). Dla pewności zmierzyłam grubość ścianki uff ... ma 5 mm, tyle ile powinna. Filt (3mb)wykonany z tej samej rury PCV-U poprzecinany w rowki (chyba flexem) na niej owinięta i zamocowana siatka filtracyjna (taka biała i twarda w prążki).

A teraz konkrety: samo wiercenie (pierwsze) trwało ok. 3 godz, głębokość 28 metrów, na 22 metrze zaczął się taki szary piach, wcześniej była glina z kamyczkami. Od momentu pojawienia się piachu Studniarz powiedział, że zaczął się pokład wodny, po przewierceniu pokładu okazało się, że ma on ok. 7 metrów i poniżej znajduje się znów glina - koniec wiercenia. Następnie wyjęli trzpienie i zmienili wiertło na takie o większej średnicy, aby można było już po tym wierceniu wkładać do odwiertu rury. I tak na samym dole wylądowala rura z 3-metrowym filtrem zakończona drewnianym trzpieniem (?), dookoła obsybka ze żwiru płukanego 2-8, reszta powyżej to już zwykłe rury PCV-U. Następny etap to wypompowywanie wody i trwa do teraz (i całą noc). Lustro wody Studniarz ustalił na 9-10m na początku pompowania (może się jeszcze obniżyć po wypompowaniu całej brudnej wody) . Ogólnie powiedziano nam, że pokład wody jest duży, bo ma aż 7 metrów i lustro wody jest wysoko co świadczy o ilości wody - nie wiem jaki ma to wpływ na ilość wody (podobno będzie jej dużo) i na jej jakość. Na razie woda wygląda jak mleko, ale pomowanie trwa dopiero od jakiś 2 godz. Jutro ekipa ma wykonać korek z betonitu, ale Studniarz twierdzi, że jeżeli jest glina to nie trzeba tego robić - nie wiem czy mówi prawdę Urgot poratuj! Tak czy siak kazałam im to zrobić. No i to na tyle :wink:

Urgot co myślisz o wykonaniu tej studni - czy jest to wykonane zgodnie ze sztuką studniarską?

Na jutro muszę przygotować pompę co myślisz o Grundfos SQ3? Czy ona działa bez hydroforu? Czy warto bawić się w taką pompę czy lepiej zamontować normalny hydrofor? I czy w ogóle grundfos jest taki niezawodny i czy może pompa innej firmy ma też takie bajery jak zapobieganie przed suchobiegiem, przepięciami i przegrzaniem. Proszę o pilną poradę !!!

POMPA głębinowa GRUNDFOS SQ3-40

Wielostopniowa, trzycalowa pompa głębinowa przeznaczona do zasilania w wodę domków jednorodzinnych, tłoczenia wody do zbiorników i nawadniania. Pompa posiada pływające wirniki, każdy z własnym łożyskiem (węglik spiekany/ceramika)

Elektronika silnika umożliwia łagodny rozruch oraz zabezpiecza przed suchobiegiem, uphtrust'em, zbyt wysokim i niskim napięciem, przeciążeniem i przegrzaniem.

Silnik jednofazowy z magnesami trwałymi rotora zapewnia optymalną sprawność w szerokim zakresie obciążenia. Silnik posiada wymienialną wtyczkę kablową

Ciecz:

Temp. maks. cieczy przy 0.15 m/s:

40 °C

Techniczne:

Wydajność:

3 000 l/h

Wysokość podnoszenia:

42 m

Dopuszczenia na tabliczce znamionowej silnika:

CE,UL,CUL

Tolerancje charakterystyki:

ISO 9906 Annex A

Materiały:

Pompa:

Polyamide / Stainless steel

1.4301 DIN W.-Nr.

304 AISI

Wirnik:

Poliamid

Silnik:

Stal nierdzewna

1.4301 DIN W.-Nr.

304 AISI

Instalacja:

Króciec tłoczny:

RP 1 1/4

Min. średnica studni:

76 mm

Dane elektryczne:

Typ silnika:

MS3

Moc wejściowa P1:

0.29-0.98 kWP1

Nominalna moc silnika - P2:

0.10-0.63 kW

Częstotliwość podstawowa:

50 Hz

Napięcie nominalne:

1 x 200-240 V

Rozruch:

bezpośredni

Prąd znamionowy:

1,40-4,90 A

Współczynnik mocy:

1,00

Prędkość nominalna:

10700 rpm

Rodzaj ochrony (IEC 34-5):

IP68

Klasa izolacji (IEC 85):

F

Długość kabla:

1.5 m

Inne:

Masa netto:

5,5 kg

Masa:

5,5 kg

Objętość wysyłkowa:

0.009 m3

Chyba za późno odpisuje... ale wszystko ok Jeżeli jest glina to można przymknąć oko na korek ale tylko pod warunkiem że uszczelnienie studni gliną odbywa się sumiennie zresztą bentonit nie jest taki drogi a nie zaszkodzi.

Co do pompy to wydaje mi sie przy mała. Z opisu warunków geologicznych można przypuszczać że będzie w wodzie żelazo. Lustro wody na ok 10 metrach. Pompa ma H=42m czyli na hydroforze może zrobić max 3,2 atm a to za mało aby na tej pompie mógł działać odżelaziacz. (potrzeba ok 6 atm) no chyba że żelaza nie będzie to taka pompa wystarczy

Urogt Dzięki za odpowiedź :wink:

Pompę wybraliśmy Grundfos SQ 3-55 + hydrofor 150l. Myśleliśmy o tym łączniku ciśnieniowym do pompy zamiast hydroforu, ale pompa by non stop się załączała przy każdym odkęceniu kranu - jest to mała oszczędność prądu i pompy, dlatego zrezygnowaliśmy z tej opcji. Zobaczymy, czy to dobry wybór - jutro przyłączenie do domu (przyjedzie do nas wieeelka kopara :lol: )

Bentonit (beżowy proszek) został wsypany na obsybkę żwirową przez Studniarzy :wink: . Cała rura została obsypana żółtym piaskiem na przemian z gliną z odwiertu.

Jutro robimy obudowę studni - dwie dreny po 55 cm z felcem, pomalowane dysperbitem (czarna masa hydroizolacyjna), na górze pokrywa + podwyższenie + właz. Na rurze od studni montujemy głowicę studzienną. Zastanawiamy się nad dnem obudowy - nie wiemy czy je zabetonować, czy może zrobić tylko podsypkę z piachu i cementu, taką jak pod kostkę brukową. Z jednej strony obawiamy się o to, że bez dna obudowa będzie nieszczelna, z drugiej strony jak już dostanie się do niej woda musi z niej jakoś schodzić dlatego myślimy tylko o podsypce. Co myślicie na ten temat?

Jeżli zaś chodzi o samą studnie to:

Woda wyklarowała się na drugi dzień po odwiercie. Po ok. 20 godz. pompowania była już krystalicznie czysta taka jak z kranu :lol: Po nalaniu do szklanki i odstaniu nie ma "żelazianego" osadu na dnie :p

Jeżeli zaś chodzi o Studniarzy to jestem bardzo zadowolona z ich efektów pracy pomimo wcześniejszych obaw, bo:

1. Wiercili studnie tylko kilka godziń,

2. Używają dobrego materiału,

3. Są konkurencyjni cenowo - koszt z filtrem 3100 zł /28mb :D , u nas w Łodzi musiałabym za taką studnie wykonaną przez miejscowych Studniarzy zapłacić najmniej ok. 4500 zł

4. I na koniec przestroga dla Inwestorów, nie patrzy się na sprzęt jakim wykonywana jest studnia, bo to nie on świadczy o jakości wykonanej przez Studniarzy pracy - sama przekonałam się o tym na własnej skórze.

Z czystym sumieniem mogę szczerze polecić tę firmę :p - link do oferty we wcześniejszym poście. Z resztą chłopaki przyjechali do nas na 4 studnie, a już wiercą piątą i mają zamówienie jeszcze na trzy :wink: Urgot żałuj, że się nie skusiłeś - robotu u nas pod dostatkiem.

Dzisiaj dzwoniłam do sanepidu w Łodzi zapytać się o kompleksowe badanie wody - skład fizyczny i bakteriologiczny wody, koszt 300 zł. Niestety dostałam wiadomość, że woda ze studni musi się jeszcze oczyszczać przez jakieś 2-3 miesiące (intensywane pompowanie) i dopiero wtedy można je wykonać, teraz woda jest zanieczyszczona mechanicznie i badania mogą być przekłamane. Pani z laboratorium jednak zapewniła mnie, że można taką wodę spożywać (do momentu wykonania badań) niemniej trzeba ją gotować min. 5 min, żeby zabić wszystkie bakterie.

Całość inwestycji wywiercenie studni (3100zł) + obudowa (1000zł) + pompa, hydrofor, osprzęt (3300zł) + podłączenie, hydraulika, rury (jeszcze nie wiem) = ok. 8500 zł. Można by było taniej, ale sama pompa to koszt 2000 zł - niestety uparliśmy się na grundfosa, nie chcemy niespodzianek w postaci kolacji wigilijnej bez wody :wink:

No i na tyle, moje przygody ze studnią głębinową powoli się kończą - dobrze, że mają pozytywny finał, taki mały happy end :lol:

ekipa z podlasia 100zl za metr z własnym materiałem wykonuja równiez studzienki rewizyjne 500zl polecam z tego co sie zorientowałem to chyba jedzą i kopia po całej polsce :

Jestem zainteresowany wierceniem studni glebinowej nie daleko Zar woj. lubuskie.

Ale nie mam zadnego pojeca od czego sie zabrac. Prosze o przeslanie namiarow na tych chlopakow z Podlasia.

Moze sie dogadamy.

Dziekuje za jakie kolwiek informacje

Opisze Wam moją drogę do własnej wody.Mieszkam w Tychach ale wymarzony domek letniskowy mam w okolicach Bielska-Białej.Po rozmowie telefonicznej z firmą z Cisownicy wiercenie studni wydawało mi się trochę drogie więc z mężem postanowiliśmy wykopać tradycyjną studnię z kręgów.Kopacze wykopali 28metrów i skapitulowali ponieważ nie było ani kropli wody-chyba że bardzo padał deszcz to coś nakapało.Tragedia więc postanowiliśmy wiercić.Firma z okolic Bielska wydawała się solidna.Po odwierceniu 40 metrów-sucho,60 sucho i koniec wiercenia.Wypłaciliśmy połowę pieniędzy za suchą studnię.Po jakimś czasie i ochłonięciu po tych wpadkach pomyśleliśmy że do trzech razy sztuka.Zadzwoniliśmy do sprawdzonego na forum wiertnika z Cisownicy i opisaliśmy mu naszą sytuację a on na to "nie jestem Mojżeszem-jak nie ma to nie ma" i łzy mi w tym momencie popłynęły.Chyba zorientował się że płaczę i chyba z litości powiedział że przyjedzie.Przyjechał i wziął próbki ziemi z tej wierconej studni.Zrobił z tego kulkę jak z plasteliny i powiedział że w ile wody nie ma.Poprosił mnie o łopatę i przeszedł się wzdłuż potoku płynącego pod naszą działką i zaczął odsłaniać brzeg rzeczki.Zły był przy tym bo była Niedziela a działkę mamy bardzo długą :D Znalazł łupek i powiedział że jak na tym pasku wzdłuż działki w tym łupku będą warstwy piaskowca to jest szansa na wodę.Zdecydowaliśmy się na wiercenie.Czekaliśmy na nich dwa miesiące.Odwiercili 48metrów i mamy 2000 litrów na godzinę.Mamy wodę,mały basenik i po upalnym weekendzie możemy iść pod prysznic.Więc nie poddawajcie się i walczcie o swoją wodę.Smakuje najlepiej na świecie!!!!!!!

Moja historia? Studnia kopana w Łodzi (na południu) w październiku. 10m - tylko glina, 20-glina, 27 jakies tam zloże ale marne, 40m glina, 50m- glina. Ojciec radzi : "wy tam lepiej cegielnię zbudujcie..." ale my kopiemy dalej i liczymy ile trzeba bedzie zapłacić; 60m- glina :D W końcu na 80m upragniona woda i to bardzo dużo. Myślę, że było warto: planujemy budowę dużego domu, spory ogród. Jednak ta cegielnia trochę mnie kusi :wink:

My wiercimy jutro. Dzisiaj pan był z "urządzeniem" do wykrywania wody :o czyli różdżką. W 2 miejscach jest ok, studnia będzie w jednym z nich. Rura 110mm z atestami,podsypką i cała reszta. Ma być góra z 2 kręgami.

Cena 120 zł/m. Zobaczymy jak wyjdzie - dam Wam znać.

Pozdrawiam

Ya

Witam wszystkich. Moja studnia to 26m głębokości za jakieś 8000 za sam odwiert z rurami filtrem bez obudowy. Niestety pod górami jest drogo. Na 12m panowie trafili na skałę i myślę, że tacy co wiercą po 100 zł za metr mieliby z tym problemy. poza tym sama glina. Studnia wiercona metodą płuczkową, firma sama dowozi wodę. Nic nie potrzebują, jak jest prąd to dobrze jak nie ma korzystają z własnego agregatu.

Wody mam pod dostatkiem, niestety mnóstwo żelaza 55 razy przekroczona norma, mangan "tylko" 10 razy. Mam pytanie czy ktoś korzysta może z odżelaziaczy i ma jakieś doświadczenia w tym zakresie. Chodzi mi o trwałość i skuteczność takiego urządzenia.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich, moja studnia ma 21m, metoda wiercenia "bicie studni"od 3-go metra cały czas skała cena 180zł za 1m z rurą FI 110x4,5mm+filtr tzw.obsybka ze żwiru 2-4mm na wysokości słupa wody, czas wykonania studni 5 dni i teraz pytanie do użytkowników studni ,mam zamiar kupić hydrofor, na rynku są dostępne zwykłe zbiorniki "ocynk" i zbiorniki tzw."przeponowe" i teraz które są lepsze , ocynk jest tańszy a przeponowe mają drogie membramy w razie uszkodzenia.Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat kto użytkuje takie hydrofory,z góry dziękuję.

witam serdecznie wszystkich

z wielką uwagą prześledziłem cały temat i wdzięczny wam jestem za wszystkie cenne rady w jednym miejscu

ale apel jest taki sam jestem z okolicy Bielska Białej ( śląskie )

potrzeba jeszcze około czterech osób aby pan z mazowieckiego przyjechał

wiercić za 200zł

oczywiście szukam jeszce kto wie morze coś taniej się trafi ale zebrać się można

u mnie cena za 1mb to 400zł i goguś obwieszony złotem burczał że po nowym roku coś wzrośnie bo ciężko jest

chętnych zapraszam na PW a wszelka pomoc mile widziana może ktoś zna kogoś bliżej albo za ok150zł

z wielką uwagą prześledziłem cały temat i wdzięczny wam jestem za wszystkie cenne rady w jednym miejscu

wiercić za 200zł

oczywiście szukam jeszce kto wie morze coś taniej się trafi ale zebrać się można

u mnie cena za 1mb to 400zł i goguś obwieszony złotem burczał że po nowym roku coś wzrośnie bo ciężko jest

chętnych zapraszam na PW a wszelka pomoc mile widziana może ktoś zna kogoś bliżej albo za ok150zł

ja jestem spod Krakowa ,ale chętnie bym się pisał na coś takiego.Do Bielska nie tak daleko,a miałby do mnie po drodze.Mieszkam od strony zachodniej Krakowa.Też chętnie bym skorzystał.

wiercić za 200zł

Może się pisze przez z +kropeczka !!!!!!! :D :D :D

wiercić za 200zł

Może się pisze przez z +kropeczka !!!!!!! :D :D :D

Chciałeś zabłysnąć?Bo normalnie wszędzie można tylko spotkać osoby,które tylko potrafią wytykać błędy, jeśli sami nie mają nic do powiedzenia.Jak na razie to nic konkretnego nie usłyszałem od Ciebie w tym temacie.