Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem postronną osobą. Wątek przeczytałem bardzzzo dokładnie Naprawde bardzooo dokładnie. Może to moja dziennikarska skrupulatność ale wynika jasno, że Nikita Metan Wiertnik Kabanos to ta sama osoba. Czyli firma z Cisownicy, która walczy o rynek. Spodziewam sie ataku na moją osobe ale mam to w nosie......

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry

Ja z innej beczki. Panowie znają się na studniach to i na przepisach też.

Wiem, że moja sprawa trochę nie dotyczy wątku, ale chyba mi wybaczycie.

Nakreślę swój problem.

Kupiłem działkę, trochę na uboczu. W skrócie: Mówili w wodociągach, że woda będzie na jesień, jesienią, że na wiosne, a teraz, że najwcześniej za pół roku. A za pół roku powiedzą że za rok.

W moim domku panowie kładą już więźbę, więc czasu mało.

W warunkach zabudowy mam napisane, że woda na warunkach gestora sieci. Jak składałem o pozwolenie to w adaptacji miałem wrysowaną studnię. Pan urzędnik kazał to poprawić, no bo w warunkach zabudowy jak napisałem woda na warunkach gestora. Mój architekt więc tę studnię wymazał. No i teraz ani studni, ani widoków na wodę z wodociągów.

Co muszę zrobić aby zaopatrywać dom wodą ze studni ? po prostu sobie tę studnię wykopać i już, czy muszę składać jakieś papiery. Najchętniej to bym studnie wykopał (w sensie firma by mi wykopała). Wstawiłbym hydrofor i już. Pytanie tylko czy nie będę miał problemów np jak wreszcie wodociągi mi tę wodę doprowadzą. A jeżeli tak zrobić nie mogę to jak legalnie taką studnię zrobić.

Dziękuję za odpowiedź i jeżeli moje pytanie wydało się komuś banalne i głupie to proszę o wyrozumiałość. (co prawda wybieram się do urzędu i wodociągów, ale ja się nie znam i mogą mi tam wcisnąć każdą bzdurę )

pozdrawiam

nie nie jest banalne sam jestem na tym etapie

wypytałem się w starostwie i pani powiedziała że wystarczy zgłoszenie budowy studni na 30dni przed i należy dokładnie wytyczyć miejsce

wyrysować na mapce zachowując 5metrów od granic działki

od budynku niema podanych odległości tylko jeszcze 15metrów od szamba

jak co to pisz jestem na etapie wypełniania takiego zgłoszenia

mam nadzieję że za miesiąc przyjedzie wykonawca bo pogoda nie bardzo

Jestem postronną osobą. Wątek przeczytałem bardzzzo dokładnie Naprawde bardzooo dokładnie. Może to moja dziennikarska skrupulatność ale wynika jasno, że Nikita Metan Wiertnik Kabanos to ta sama osoba. Czyli firma z Cisownicy, która walczy o rynek. Spodziewam sie ataku na moją osobe ale mam to w nosie......

jakie to jest przykre że człowiek próbuje wraz z innymi coś zadziałać w własnej sprawie i inni mu to niszczą

po ich telefonach muj wykonawca wyłączył telefon

to okropne że takie rzeczy się dzieją

Witam! Długo nie byłem na forum z powodu oczywistej pracy w terenie i wcale z tego powodu nie ubolewam bo te ostatnie posty są raczej żałosne.Z Panem Piotrem krótko wszystko sobie wyjaśniliśmy.W sumie nie było czego wyjaśniać ale to bardzo kulturalny i miły facet i warto utrzymywać z takimi ludzmi kontakt.Co do Pana OPTIKALA to się Pan myli co do mnie.Ci ludzie którzy mnie znają wiedzą jaki jestem a Ci którzy poznają się przekonają że wojna to u mnie ostateczność.Ale w sumie się Panu nie dziwię po przeczytaniu ostatniej strony tego forum.A co do szanownego Pana KABANOSA.Czasem można w ferworze zatargu coś głupiego napisać,ale ciągnąć parę takich złośliwych postów to nie w gronie ludzi którzy wybudowali lub budują domek i chcą wiercić studnię więć do czegoś w życiu dzięki pracy doszli.Im chamstwem nie zaimponujesz a na pewno pisząc że ktoś ma coś z głową.Ja wiem kim jesteś i dlaczego chcesz mi zrobić koło nosa,ale Ci się nie uda.Za długo jestem studniarzem żeby jakiś głupi post który ma ludzi przekonać że to niby ja w najmniejszym stopniu mi zaszkodził.Słaby z Ciebie aktor.Piszesz że przyjezdni studniarze zrobili Cię w konia.Że nie odcięli Ci wody gruntowej. I Ty jesteś z wykształcenia geologiem. No śmiech na sali !!!!

Może ja coś dodam. Ogólnie to w tym sporze racja jest bardziej po stronie Wiertnika. I prosze nie pisać że w komitywie jesteśmy bo nie. Dobra studnia kosztuje. A czy ceny na południu Polski są wygórowane to nie mi osądzać. Na przykładzie woj mazowieckiego moge tylko powiedzieć że studnia studni nierówna. Tak samo z firmami studniarskimi. Jedna wywierci w terenie w rurze pare dziurek (dosłownie) albo wytnie szlifierką pare szczelin i mówi - to jest filtr. Gratuluje takiej studni. Albo nie wozi ze sobą obsybki tylko co jest pod ręką na budowie to wsypie a jak nic nie ma to trudno. Tylko że woda przy pompowaniu opada prawie do dna i studnia piaszczy to już zmartwienie inwestora. Dlatego poza ceną pytajcie sie o długość filtra, o obsybke, o pompowanie oczyszczające, o technike wiercenia, o stosowane materiały płuczkowe. Nawet jeżeli nie macie o tym zielonego pojęcia - pytajcie. Mając tego typu informacje można podjąć decyzje o wyborze firmy kierując sie nie tylko ceną.

witam serdecznie z szacunkiem dla wszystkich

myślę że w tym wątku zostało powiedziane tak dużo na temat wykonania studni że każdy powinien wiedzieć co robi i z kim chce wiercić

ukłon dla wiertnika za rozmowę na PW i z mojej strony pragnę przeprosić każdego kto poczuł się urażony moimi postami zwłaszcza jeśli chodzi o sygnety itp

chciałbym zakończyć bezsensowną wymianę wiadomości która do niczego nie prowadzi a na zaczepki trucicieli nie reagować mam nadzieję że to się uda

pozdrawiam Piotr

Witam.Wyłączając kilka gnuśnych postów to potrzebne forum i informacje.Gratuluję.Cena wody nie jest niska i trzeba się wspomagać.Córki mi wiercą o studni by wodą kwiatki podlewać i do oczka dolewka.Jestem ze śląska-Rybnik.Chętnie z usług tanich studniarzy skorzystam.I ciekawe posty,których tu nie brakuje poczytam.Pozdrawiam wszystkich dobrej woli.

• 2 weeks później...

To ja polecę Urgota, który wypowiadał się powyżej.

Robili u mnie na jesieni 2008. Na prawdę solidna firma. DOBRZE, szybko, terminowo i za rozsądne pieniądze.

Dobra, gruba rura, dobry filtr, ich obsypka, próbne pompowanie i to za jedną z najniższych cen jakie udało mi się znaleźć....

Warto brać ekipy sprawdzone, którym zależy na opinii i jest to niejako gwarantem tego, że nie odstawią fuszerki.

Polecam i Pozdrawiam

est jeszcze solidna lista z okolic Łodzi:

Barnat Andrzej 602 256 217 270-300zł/mb rura 150,330zł/mb rura 160

Skowron Jan 601 374 423 300zł/mb rura 160

Marszalik Krzysztof 501 368 687 185zł/mb rura 110

Smiałkowski Leopold 42/640 65 10 280zł/mb rura 160

Andrzej Kabza 603 283 500 170zł/mb rura 110

Przewoźny Jan 503 012 940 160 zł/mb rura 110

Kołtunik Halina 42/211 31 63 180zł/m rura 110

Firma "Aron" 509 320 865 170zł/mb rura 110

Firma "Geotech" 600 894 590 180/mb rura 110

Firma "Mesa" 601 378 556 150zł/mb rura 110

Elżbieta Moszumańska 43/677 35 11 130zł/mb rura 110

Piątek Stanisław 43/678 81 81 110zł+VAT/mb rura 110, 220zł/mb rura 160

Czy ktos korzystał z ww wykonawców i móglby kogoś polecić? Z góry dziękuję za info i pozdrawiam.

Witam szanowne grono,

Mam pytanie jako laik, będę wiercił oczywiście przez firmę studnię, wiem że warstwa wodonośna znajduje sie na ok 50 m. czy 400 pln za 1/m odwiertu, łacznie z materiałem i projektem (kompleksowa usługa)to wygórowana cena, czy jest do zaakceptowania? Dziękuję za odpowiedzi bo w dziedzinie diury w ziemi jestem kompletnym laikiem.

PS okolice Limanowej.

Poszukuję studniarza do odwiertu studni w okolicach Kraków-Tonie (część północna) w rozsądnej cenie 100-200 za metr bieżący.

Chyba, że wykonuje studnię wierconą na gotowo inna rozmowa.

Proszę forumowiczów o namiary lub z polecenia kogoś uczciwego?

to sa rozsadne ceny

u mnie okazuje sie warunki wodne nie pozwalaja na studzienke :( bo za gleboko musialbym kopac

Witam szanowne grono,

Mam pytanie jako laik, będę wiercił oczywiście przez firmę studnię, wiem że warstwa wodonośna znajduje sie na ok 50 m. czy 400 pln za 1/m odwiertu, łacznie z materiałem i projektem (kompleksowa usługa)to wygórowana cena, czy jest do zaakceptowania? Dziękuję za odpowiedzi bo w dziedzinie diury w ziemi jestem kompletnym laikiem.

Witam szanowne grono,

to zależy w jakim regionie miałby być odwiert bo lite skały itp to nie wiem ??