Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczow. Mam pytanie, jaka studnie lepiej kopac zwykla z kregami o srednicy fi100cm czy taka z rur o srednicy do 200mm? I jeszcze jedno osoba ktora mi szukala wody na dzialce polecila kregi poniewaz podobno w tych waskich studzienkach zapychaja sie jakies siateczki i po okolo 5-ciu latach moze mi braknac wody w takim odwiercie?? Prawda to?? A i jesli mozna to prosze o namiar na jakas ekipe ktra kopie studnie na prw. Wodzisław Śląski i okolice. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

osoba ktora mi szukala wody na dzialce polecila kregi

Osoba która szukała Ci wody to jakiś wybitny specjalista. Czy tylko mu sie coś nie zatkało w główce... Siateczka w tych wąskich studzienkach może sie faktycznie ,,zapychać". Ciekawe jak policzył że po około 5-ciu latach Normalnie czarodziej....

ja osobiście to w radiestetów różdżkarzy czy jak im tam to za nic nie wieżę

u mnie był magik z polecenia co to niby znajomemu zrobił studnię i za 250zł naopowiadał się o ciekach wodnych promieniowaniach itp

wskazał mi 3 cieki wodne i dwie krzyżówki z czego wybrałem później jedną najbliżej domu który ma powstać wszystko cacy i tak dalej

dzwonię do niego dwa dni później że niby jeszcze miał mi wytyczyć te cieki abym domu na nich nie postawił bo to niezdrowe czy coś ( kolejna bzdura moim zdaniem ) i specjalnie ukryłem oznaczenie tej jednej krzyżówki

mówię że nie ma i trzeba jeszcze raz

to pan magik pach pach i jest tylko 4m dalej

to ja mu pokazuje gdzie wytyczył wcześniej

on mi że jak kopie to jeszcze kilka razy sprawdza w trakcie

zaśmiałem się i zapytałem co potem zakręty przecież nie robią kolanek betonowych tej średnicy

albo źle trafiłem choć pan swoje lata ma i tylko studnie kopie z tego żyje

jak dla mnie wielka ŚCIEMA

pozdrawiam

Witam

Prosze o informacje na co zwracac uwage przy wyborze wykonawcy.

Tzn z jakiego materiału powinna być zastosowana rura (PCV czy metalowa) i o jakiej średnicy? (planuje zastosować pompe głebinową grundfos lub gardena)

Otrzymałem wyceny:

sr 110 PCV - 180zl/m

sr 160 ciśnieniowa, metalowa - 200zl/m

sr 110 cisnieniowa, metalwoa - 140-150zł/m

Na tą chwile najbardziej interesuje mnie opcja ostatnia. Zalezy mi na tym aby studnia była na lata

Przewidywana głębokosc studni to 20-22m, Zielona Góra

Prosze o fachowe doradztwo

Z góry bardzo dziekuje

Pozdrawiam

Prosze o informacje na co zwracac uwage...

Jeżeli chodzi o średnice to 110mm jest troszke przy mała. Taki techniczny mankament, że wiele pomp ma średnice ok 97mm a rura wewnątrz ~101mm. Znane są przypadki zakleszczenia pompy w takiej studni. Dodatkowo ciężko dobrać pompe na cele budowlane (tzw ruską czy membranową). Jeżeli jesteś pewien że przez całe życie będzie cie stać na grundfossa to nie ma problemu może być 110mm. Co do różnicy między pcv a stalą nie będe sie wypowiadał. Ja preferuje pcv ale każda sroka swój ogon chwali.

Mozesz wyciagnac mape hydrogeologiczna z WODGiK za 30,- PLN.

Z niej dowiesz sie wszystkiego. Jakie masz podloze, na jakiej glebokosci jest woda, gzie sa studnie i ujecia. Polecam.

Mapy hydrogeologiczne Poski mogą dać pewne informacje ale niestety nie aż tak dokładne a szkoda.

Szukam ekipy do wywiercenia studni w okloicach Krakowa. W necie nie ma za wiele namiarów na mniejsze firmy a duze nie chca sie podejmowac 'malych zlecen". Czy ktos nie ma danych sprawdzonej ekipy z malopolskiego?Bylabym wdzieczna za info.

Dzień dobry!

Zlecę wykonanie studni typu abisynka w rejonie Żarek Letnisko (woj. śląskie), oczywiście w rozsądnej cenie. Od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nikogo do realizacji - większość wykonuje jedynie studnie głębinowe. Ze względu na brak energii elektrycznej na działce, zależy mi na poborze wody pompą ręczną. Będę zobowiązany za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,

Paweł

e-mail: [email protected]

i nareszcie mam :D :D :D :D

studnia głęboka na 18 m lustro na 10-11 metrze z tego co liczyliśmy to 5000l na godzinę

co do wykonawców to mucha nie siada

podejście do tematu na bardziej niż na profesjonalnym poziomie

to niesamowicie zajeb :D ste uczucie mieć własną wodę

bardzo dziękuje Grześkowi Robertowi i Maćkowi oraz wszystkim z forum bo to tu znalazłem wszystkie namiary

pozdrawiam wszystkich

i nareszcie mam :D :D :D :D

studnia głęboka na 18 m lustro na 10-11 metrze z tego co liczyliśmy to 5000l na godzinę

co do wykonawców to mucha nie siada

podejście do tematu na bardziej niż na profesjonalnym poziomie

to niesamowicie zajeb :D ste uczucie mieć własną wodę

bardzo dziękuje Grześkowi Robertowi i Maćkowi oraz wszystkim z forum bo to tu znalazłem wszystkie namiary

pozdrawiam wszystkich

jakie koszty i gdzie robiłeśstudnie?

Za info z góry dziekuje

pozdro

Wiatam. Przypadkiem zobaczyłem ten temat i postanowiłem sie podzielic doswiadczeniem w dziedzinie studni a jest ono krotkie ale tresciwe:

jezeli zamierza ktos wykopac studnie głębsza niz 15 m. to bardziej opłaca sie kupić sprzet i samemu to wywiercic. ostatnio wierciłem ze znajomym i faktycznie lekko nie jest szczegulnie jek glina zasysa, ale koszty duzo mniejsze.

wszytko co potrzeba mozna nabyc na aukcjach internetowych. wbrew pozorom jest to bardzo proste a zajmuje moze dwie wolne soboty.

Witam,

Jak wszyscy w tym temacie, mam kilka pytań co do wierceń studni. wiem, że zapewne znalazłbym odpowiedzi w tym wątku, ale mimo to zaryzykuje i liczę na krótkie odpowiedzi.

1. Skąd takie wysokie ceny wierceń studni na Podbeskidziu? (Bielsko-B.) Czy to tylko kwestia techniczna wierceń ma tutaj wpływ na cenę?

2. Czy ktoś z okolicy ma wiedzę na temat podłoża w jakim się tutaj wierci? Lita skała czy żwir i kamienie, czy co?

3. Na jaką średnio głębokość trzeba wiercić w okolicy, żeby dotrzeć do warstwy wodonośnej żeby mieć pewną i dobrą wodę.

4. Czy konieczne lub wskazane jest korzystać z usług radiestety lub innych czarodziei ? Jak określa się miejsce najbardziej dogodne do wierceń i czy jest to konieczne?

5. Jaki rodzaj studni w tym położeniu geograficznym polecacie? Głębinowa, a może nie?

Wiem, że pytania może tendencyjne i ogólne, ale chcę sie dowiedzieć czy jest w ogóle sens interesować się tym tematem w moim przypadku.

Jak ktoś jest z Bielska Białej to dla informacji mieszkam w dzielnicy Wapienica. Może to ułatwi odpowiedź na powyższe pytania.

Czekam na odpowiedzi od wszystkich którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

pozdrawiam,

RS