lukasdzi 09.04.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam forumowiczow. Mam pytanie, jaka studnie lepiej kopac zwykla z kregami o srednicy fi100cm czy taka z rur o srednicy do 200mm? I jeszcze jedno osoba ktora mi szukala wody na dzialce polecila kregi poniewaz podobno w tych waskich studzienkach zapychaja sie jakies siateczki i po okolo 5-ciu latach moze mi braknac wody w takim odwiercie?? Prawda to?? A i jesli mozna to prosze o namiar na jakas ekipe ktra kopie studnie na prw. Wodzisław Śląski i okolice. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 09.04.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 osoba ktora mi szukala wody na dzialce polecila kregi Osoba która szukała Ci wody to jakiś wybitny specjalista. Czy tylko mu sie coś nie zatkało w główce... Siateczka w tych wąskich studzienkach może sie faktycznie ,,zapychać". Ciekawe jak policzył że po około 5-ciu latach Normalnie czarodziej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasdzi 09.04.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ok moze pozniej moze wczesniej tego nie wiem no ale jak sie zatka to co wtedy?? Nowy odwiert?? A czy taka pompe glebinowa mozna utopic w duzej studni(szerokiej)? Aten specjalista to ma chyba z 80 lat i wiekszosc zycia szuka wody wiec troszke sie chyba zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_rt8 12.04.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 ja osobiście to w radiestetów różdżkarzy czy jak im tam to za nic nie wieżę u mnie był magik z polecenia co to niby znajomemu zrobił studnię i za 250zł naopowiadał się o ciekach wodnych promieniowaniach itp wskazał mi 3 cieki wodne i dwie krzyżówki z czego wybrałem później jedną najbliżej domu który ma powstać wszystko cacy i tak dalej dzwonię do niego dwa dni później że niby jeszcze miał mi wytyczyć te cieki abym domu na nich nie postawił bo to niezdrowe czy coś ( kolejna bzdura moim zdaniem ) i specjalnie ukryłem oznaczenie tej jednej krzyżówki mówię że nie ma i trzeba jeszcze raz to pan magik pach pach i jest tylko 4m dalej to ja mu pokazuje gdzie wytyczył wcześniej on mi że jak kopie to jeszcze kilka razy sprawdza w trakcie zaśmiałem się i zapytałem co potem zakręty przecież nie robią kolanek betonowych tej średnicy albo źle trafiłem choć pan swoje lata ma i tylko studnie kopie z tego żyje jak dla mnie wielka ŚCIEMA pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 14.04.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 WitamProsze o informacje na co zwracac uwage przy wyborze wykonawcy.Tzn z jakiego materiału powinna być zastosowana rura (PCV czy metalowa) i o jakiej średnicy? (planuje zastosować pompe głebinową grundfos lub gardena)Otrzymałem wyceny:sr 110 PCV - 180zl/msr 160 ciśnieniowa, metalowa - 200zl/msr 110 cisnieniowa, metalwoa - 140-150zł/m Na tą chwile najbardziej interesuje mnie opcja ostatnia. Zalezy mi na tym aby studnia była na lataPrzewidywana głębokosc studni to 20-22m, Zielona GóraProsze o fachowe doradztwoZ góry bardzo dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocp 15.04.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) . Edytowane 5 Czerwca 2012 przez ocp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 15.04.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Prosze o informacje na co zwracac uwage... Jeżeli chodzi o średnice to 110mm jest troszke przy mała. Taki techniczny mankament, że wiele pomp ma średnice ok 97mm a rura wewnątrz ~101mm. Znane są przypadki zakleszczenia pompy w takiej studni. Dodatkowo ciężko dobrać pompe na cele budowlane (tzw ruską czy membranową). Jeżeli jesteś pewien że przez całe życie będzie cie stać na grundfossa to nie ma problemu może być 110mm. Co do różnicy między pcv a stalą nie będe sie wypowiadał. Ja preferuje pcv ale każda sroka swój ogon chwali. Mozesz wyciagnac mape hydrogeologiczna z WODGiK za 30,- PLN. Z niej dowiesz sie wszystkiego. Jakie masz podloze, na jakiej glebokosci jest woda, gzie sa studnie i ujecia. Polecam. Mapy hydrogeologiczne Poski mogą dać pewne informacje ale niestety nie aż tak dokładne a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisha 21.04.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Szukam ekipy do wywiercenia studni w okloicach Krakowa. W necie nie ma za wiele namiarów na mniejsze firmy a duze nie chca sie podejmowac 'malych zlecen". Czy ktos nie ma danych sprawdzonej ekipy z malopolskiego?Bylabym wdzieczna za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
111nastja111 22.04.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam,poszukuję sprawdzonej firmy na Dolnym Śląsku. Studnia ma być kopana na działce w Lasówce okolice Kotliny Kłodzkiej. Mogę prosić o namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala123 22.04.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Szukam ekipy do wykonania studni ze Szczecina lub okolic. Czy trzeba załatwiać jakieś specjalne pozwolenia lub zgodę na studnię ? Chcę z tej wody korzystać podczas budowy (nie mam jeszcze wody) i później do celów gospodarczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raku78 23.04.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Dzień dobry! Zlecę wykonanie studni typu abisynka w rejonie Żarek Letnisko (woj. śląskie), oczywiście w rozsądnej cenie. Od dłuższego czasu nie mogę znaleźć nikogo do realizacji - większość wykonuje jedynie studnie głębinowe. Ze względu na brak energii elektrycznej na działce, zależy mi na poborze wody pompą ręczną. Będę zobowiązany za wszelkie informacje. Pozdrawiam,Pawełe-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danek60 23.04.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam,latem chcialbym wywiercic studnie w Szczawnicy,podajcie jakies firmy z okolicy Nowego Targu lub wogole z Malopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_rt8 24.04.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 i nareszcie mam studnia głęboka na 18 m lustro na 10-11 metrze z tego co liczyliśmy to 5000l na godzinę co do wykonawców to mucha nie siada podejście do tematu na bardziej niż na profesjonalnym poziomie to niesamowicie zajeb ste uczucie mieć własną wodę bardzo dziękuje Grześkowi Robertowi i Maćkowi oraz wszystkim z forum bo to tu znalazłem wszystkie namiary pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 25.04.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 i nareszcie mam studnia głęboka na 18 m lustro na 10-11 metrze z tego co liczyliśmy to 5000l na godzinę co do wykonawców to mucha nie siada podejście do tematu na bardziej niż na profesjonalnym poziomie to niesamowicie zajeb ste uczucie mieć własną wodę bardzo dziękuje Grześkowi Robertowi i Maćkowi oraz wszystkim z forum bo to tu znalazłem wszystkie namiary pozdrawiam wszystkich jakie koszty i gdzie robiłeśstudnie? Za info z góry dziekuje pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytom 25.04.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam, Szukam namiarów na solidną i niedrogą firme w okolicach częstochowy. Termin na już Proszę o info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca210 25.04.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam poszukuję niedrogą ekipę do odwiertu studni w w Małopolsce okolice Myślenic (pilnie brak wody ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msp 26.04.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Wiatam. Przypadkiem zobaczyłem ten temat i postanowiłem sie podzielic doswiadczeniem w dziedzinie studni a jest ono krotkie ale tresciwe: jezeli zamierza ktos wykopac studnie głębsza niz 15 m. to bardziej opłaca sie kupić sprzet i samemu to wywiercic. ostatnio wierciłem ze znajomym i faktycznie lekko nie jest szczegulnie jek glina zasysa, ale koszty duzo mniejsze.wszytko co potrzeba mozna nabyc na aukcjach internetowych. wbrew pozorom jest to bardzo proste a zajmuje moze dwie wolne soboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baś1719504745 27.04.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam, Czy ktoś posiada namiary na sprawdzoną ekipę budującą studnie - okolice Żary/Zielona Góra Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 27.04.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Wiatam Was, Ceny podane w tym watku sa dla mnie zabojcze. Czy istnieje mozliwosc wywiercenia samemu stdni na glebokosc 15 matrow bez wydawania 5 tysiecy zlotych na fachowcow? Dziekuje bardzo za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_sojka 30.04.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam, Jak wszyscy w tym temacie, mam kilka pytań co do wierceń studni. wiem, że zapewne znalazłbym odpowiedzi w tym wątku, ale mimo to zaryzykuje i liczę na krótkie odpowiedzi. 1. Skąd takie wysokie ceny wierceń studni na Podbeskidziu? (Bielsko-B.) Czy to tylko kwestia techniczna wierceń ma tutaj wpływ na cenę? 2. Czy ktoś z okolicy ma wiedzę na temat podłoża w jakim się tutaj wierci? Lita skała czy żwir i kamienie, czy co?3. Na jaką średnio głębokość trzeba wiercić w okolicy, żeby dotrzeć do warstwy wodonośnej żeby mieć pewną i dobrą wodę.4. Czy konieczne lub wskazane jest korzystać z usług radiestety lub innych czarodziei ? Jak określa się miejsce najbardziej dogodne do wierceń i czy jest to konieczne?5. Jaki rodzaj studni w tym położeniu geograficznym polecacie? Głębinowa, a może nie? Wiem, że pytania może tendencyjne i ogólne, ale chcę sie dowiedzieć czy jest w ogóle sens interesować się tym tematem w moim przypadku. Jak ktoś jest z Bielska Białej to dla informacji mieszkam w dzielnicy Wapienica. Może to ułatwi odpowiedź na powyższe pytania. Czekam na odpowiedzi od wszystkich którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. pozdrawiam,RS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts