Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo pilnie potrzebuję wykonawcy do studni (wg projektu geologicznego 25 - 30 m) pod Warką. Okolica sadownicza, mimo ostatnich deszczy susza, fachowcy są strasznie zmanierowani. Mój geolog znalazł mi jednego za niecałe 700 złotych brutto za metr, ale jak widzę po wpisach powyżej, robią mnie w jajo. Nie przejmowałem się tym szczególnie, bo wolny termin miał mieć na koniec lipca i miałem nadzieję że znajdę sobie tańszego do tego czasu. Tymczasem wczoraj zadzwonił, że robi po sąsiedzku, to i mnie zrobi... Wypada się cieszyć, będę miał wodę wcześniej niż myślałem, ale za to czas na poszukiwania alternatywy dramatycznie się skrócił... Rura musi być gruba, rzecz jasna i dobrej jakości wszystko, poza tym, muszę mieć fakturę, ale 20.000 za studnię to przesada... Pozdrawiam. Tel. 782 589 388

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O czym wy tu piszecie jak ja bym mial taka cene to bym nie wiercil studni za studnie 60metrow place 1800zl z rura oslonowa metalowa:/ skad wy takie ceny macie w mojej okolicy nikt nie bierze na metry raczej wszystcy na sztuke niewazne jak gleboko a jest jeden koles ktory wymiekl przy studni 120 metrow i dopiero ekipa z bydgoszczy przyjechala wywiercili 10 metrow dalej i sie polala woda :/

A wiesz gdzie leży Szczyrk czy Sucha Beskidzka - w górach. W czym się lepiej wierci: w piasku czy w skale - spróbuj sam, czy sobie posty nabijasz?

O czym wy tu piszecie jak ja bym mial taka cene to bym nie wiercil studni za studnie 60metrow place 1800zl z rura oslonowa metalowa:/ skad wy takie ceny macie w mojej okolicy nikt nie bierze na metry raczej wszystcy na sztuke niewazne jak gleboko a jest jeden koles ktory wymiekl przy studni 120 metrow i dopiero ekipa z bydgoszczy przyjechala wywiercili 10 metrow dalej i sie polala woda :/

A wiesz gdzie leży Szczyrk czy Sucha Beskidzka - w górach. W czym się lepiej wierci: w piasku czy w skale - spróbuj sam, czy sobie posty nabijasz?

Widać nie do końca wszyscy zdają sobie sprawę z naszych realiów.

Lubelszczyzna-Zamoyskie

Dzisiaj wiercona i zakończony odwiert :D

http://images37.fotosik.pl/148/cbc76d9349320fedmed.jpg

Rura Q100 ocynk, pompa na foto głębokość 24m , wody w studni 11m

http://images50.fotosik.pl/152/72c65e4ea89cb27fmed.jpg

cena 60zł/mb 550 pompa za całość zapłaciłem 2300,- i mam wodę (do wykonania studzienka i sterowanie zaworem ciśnieniowym

Jestem bardzo zadowolony

http://images45.fotosik.pl/152/b1747dd476c04b66med.jpg

foto-woda po 3h pompowania :p

OSTRZEGAM MIESZKAŃCÓW PODBESKIDZIA.Grasuje w górach firma z okolic Wrocławia-bardzo tania jak na litą skałę-robią po 300zł więc przejezdzają z działki na działkę-maszyny mają na tirze,obecnie są w okolicy Szczyrku.Tyle że jest to oszust który robi wiertłem o średnicy 115 lub 120mm.-takim jak się robi pompy ciepła.Rury studzienne 110 nie wejdą do otworu więc mają specjalne klejone-gładkie i wtedy wchodzą,ale na żwir nie ma już miejsca no i odcięcia wody gruntowej się nie da zrobić więc jest to dziura w ziemi z wsadzonymi rurami.Wszystko było OK i ludzie się nabierali na cenę do teraz gdy już dwa tygodnie leje deszcz i całe błoto z góry wali do studni,zatyka filtr,przenika do studni,zamula studnię no i pompa na złom!!!!!!!UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Studnie miałam wierconą na poczatki maja , za metr 100 zł , jestem z Wrocławia razem z pompą wyniosło mnie ok 1800 zł , mogę podac telefon jak ktoś chce

Podam numer , bo kilka osob się pytało a nie zawsze jestem na forum

603808399

667398548

665673385

za 8 ,5 metra plus pompa z założeniem zaplacilam dokładnie 2000 zł plus zrobiłam sobie drewnianą studnie na to koszt ok 700 zl

Jestem geologiem powiatowym i prowadzę sprawy przeciwko tym oszustom więc nie podam żadnych konkretów.Jak czytam to forum to jest mi Was żal.Pyta Pan czy miała odcięcie wód gruntowych na 7 metrach-ludzie zastanówcie się co Wy piszecie i co Wy robicie.Szamba na 7 metrów przenikają-nie ma szans tego odciąć na tej głębokości,szczególnie w piaszczystym terenie-piasek super filtruje aż przesyci się fekaliami.Jak się nie odetnie na warstwie nieprzepuszczalnej to są tylko kwestią czasu fekalia w kranie!!!! Przecież nie trzeba być geologiem żeby to zrozumieć.Tak samo rura osłonowa z góry bez postawienia np.w ile bez korka to tylko autostrada dla gruntówki.Prawo mamy w Polsce chore.Prawo górnicze i geologiczne wyklucza się wzajemnie.Prawo do 30 metrów bez żadnych pozwoleń otworzyło drzwi piekarzom do wiercenia studni i jakości nie ma.Nieliczne firmy robią dobrze,ale są dużo droższe więc najwięcej studni robią amatorzy którzy robią beznadziejnie.Oni nie robią dla np.dla wytwórni wód bo mapy geologiczne trzymają do góry nogami.

Jestem geologiem powiatowym i prowadzę sprawy przeciwko tym oszustom więc nie podam żadnych konkretów.Jak czytam to forum to jest mi Was żal.Pyta Pan czy miała odcięcie wód gruntowych na 7 metrach-ludzie zastanówcie się co Wy piszecie i co Wy robicie.Szamba na 7 metrów przenikają-nie ma szans tego odciąć na tej głębokości,szczególnie w piaszczystym terenie-piasek super filtruje aż przesyci się fekaliami.Jak się nie odetnie na warstwie nieprzepuszczalnej to są tylko kwestią czasu fekalia w kranie!!!!..........

Nie ma możliwości tego uszczelnić, zalać betonem albo czymś?

A tak z innej beczki jak się wyznacza gdzie wiercić, różdżkarz chyba na takich dużych głębokościach nie dosięga swoją "mocą" :)

Jestem geologiem powiatowym
Panie kochany.. może geolog to jesteś pan dobry...ale....

Pyta Pan czy miała odcięcie wód gruntowych na 7 metrach-ludzie zastanówcie się co Wy piszecie i co Wy robicie.Szamba na 7 metrów przenikają-nie ma szans tego odciąć na tej głębokości

Panie jakie szamba przenikają... Pan wiesz co to szambo? ono może tak przeniknąć przez scianę czy ziemię?? u nas takich nie robią...

Prawo do 30 metrów bez żadnych pozwoleń otworzyło drzwi piekarzom do wiercenia studni i jakości nie ma.

Panie, mylisz pan skutek z przyczyną.

Konieczność odcinania itp.itd spowodowana jest zanieczyszczeniem gleby min. przez nieszczelne szamba co pewnie pan chciał powiedzieć powyżej...

w temacie piekarzy

...jasne... wprowadzić koncesje, pozwolenia, uzgodnienia (oczywiście wszystko odpowiednio kosztuje) dla piekarzy i potem otwierać szeroko oczy ze zdumienia, że chleb po 10PLN... no kurna cali biurokraci...

Potem będą dofinansowywać piekarnie.. albo kartki wprowadzimy...

Jak masz pan coś ciekawego do napisania to pisz pan merytorycznie a nie rób z igły wideł poprzez straszenie i mędrkowanie...

Jak ktoś nie umie używać noża to się skaleczy i mądrzejszy doświadczeniem będzie na przyszłość.. podobnie ze studnią i wszystkim innym...

... a mnie poniosło...

Z szambami u nas w górach jest właśnie taki duży problem bo przenikają ponieważ w domkach letniskowych położonych na stokach są specjalnie rozszczelnione i jeden sąsiad zalewa gnojowicą drugiego i są na tyle bezczelni że się tym chwalą!!!By Pan widział szeroko otwarte oczy tych ludzi którzy wiercili po 50metrówx300zł. i nie mają z tych studni nic.Firma zmienia nr telefonu i dalej pruje metry.Pan patrzy na tą sprawę ze strony finansowej a ja z punktu ochrony środowiska i ochrony wód.Koncesją była by idealną sprawą!!!

Jestem geologiem powiatowym i prowadzę sprawy przeciwko tym oszustom więc nie podam żadnych konkretów.Jak czytam to forum to jest mi Was żal.Pyta Pan czy miała odcięcie wód gruntowych na 7 metrach-ludzie zastanówcie się co Wy piszecie i co Wy robicie.Szamba na 7 metrów przenikają-nie ma szans tego odciąć na tej głębokości,szczególnie w piaszczystym terenie-piasek super filtruje aż przesyci się fekaliami.Jak się nie odetnie na warstwie nieprzepuszczalnej to są tylko kwestią czasu fekalia w kranie!!!!..........

Nie ma możliwości tego uszczelnić, zalać betonem albo czymś?

A tak z innej beczki jak się wyznacza gdzie wiercić, różdżkarz chyba na takich dużych głębokościach nie dosięga swoją "mocą" :)

Ponawiam pytanie