Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze wyjdzie na to, że odezwą się wiertacze z południa z ,,a nie mówiłem"

jeśli taka prawda to niech tak będzie

ale dalej twierdze że to co robią goście u mnie czyli 400zł za mb rury szarej kanalizacyjnej to masakra

ale gorsze jest jawne robienie ludzi w konia

trzeba szukać innego i wiem że to się uda

jeszcze raz powtarzam dajce sobie spokój z Grześkiem i tą firmą

bo to ja powiem a nie mówiłem a przepraszam że tak po łepkach coś dodaję lecz nie mam czasu a obiecuję że to zrobię pozdrawiam

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Umówiliśmy się w końcu z miejscową firmą z okolic Ustronia.Pan przyjechał i tylko się uśmiechał gdy mu opowiadałem moją historię.Mówił,że jak będzie twarda skała to super-pomyślałem że ma coś z głową ale nic przecież nie ryzykowałem oprócz ceny prawie 2 krotnie większej od tych oszustów,ale po wykonanej pracy.Przyjechali-nie wyobrażacie sobie tego jak można w skale wiercić.To leciało jak w masło.Jak dołożyli 4 metrową przedłużkę to przez te 4 metry nie zdążyłem papierosa wypalić!Potem książkowe korki pompowania itp itp.Gdy wieczorem przy kieliszku porozmawialiśmy o cenie tych urządzeń i o kosztach pracy zrozumiałem,że to musi kosztować i tyle.

Możesz podać namiary na tę firmę z Ustronia

tu jest link do domowego sposobu kopania studni --hehe --za 3 tyg jak zgromadze potrzebny sprzet zaczynam kopac (wiercic ) .

Sasiadka ma wode ,wiec u mnie chyba tez bedzie ..jak sie dowierce do skrobne post na forum ..

Franek

jeśli to naprawdę robisz to super jak byś wkleił jakąś foto opowieść

powodzenia pozdrawiam

[ moderowano - reklama ]

Dlaczego warto przeprowadzić badania gruntu pod przyszłą inwestycję?

Argumentów jest wiele, zacznijmy od tychi:

sprawdzenie nośności gruntu, stopnia zagęszczenia. Grunt pod naszą przyszłą budowę może się zmieniać na przestrzeni kilku metrów. Istnieje więc realne zagrożenie rysowania się ścian budynku, osiadanie i katastrofa budowlana. Wielokrotnie zdarzało nam się prowadzić ekspertyzę geotechniczną z powodu pęknięć na ścianach. Najczęstszą przyczyną jest warstwa gruntów słabych, torfu lub innych gruntów nienośnych zalegająca pod częścią budynku. Nie trzeba dodawać, że koszt usunięcia zniszczeń jest nieporównywalnie większy od badań geotechnicznych przeprowadzonych przed rozpoczęciem budowy (wymiana gruntu pod fundamentami, opaski, palowanie, zastrzyki betonowe i inne środki zapobiegające dalszej destrukcji budowli)

sprawdzenie poziomu wód gruntowych i powierzchniowych oraz sezonowe obserwacje wahań zwierciadła wody. Ma to kluczowe znaczenie w przypadku budowy domów podpiwniczonych oraz posadowienia przydomowej oczyszczalni ścieków.

Na potrzeby projektowania przydomowej oczyszczalni ścieków wykonuje się standardowo 2 lub 3 otwory badawcze na głębokość 3 m. ppt. Określa się m. in. głębokość występowania wód gruntowych oraz współczynnik wodochłonności gruntów. Koszt badania wynosi około 300 – 400 zł.

Pełna wiedza o stanie poziomie wody na naszej działce pozwala na uniknięcie przykrych niespodzianek w przyszłości (zalana piwnica, bagno na podwórku) oraz dobranie właściwego projektu budowlanego lub zmianę rzędnej posadowienia budynku (podwyższenie budynku, podsypka żwirowa, pale, izolacja wodoszczelna, drenaż melioracyjny, studnie wodochłonne itp. )

to co widać na pierwszy rzut oka przy zakupie działki, nie zawsze przekłada się na dobre warunki gruntowe pod przyszłą inwestycję. Nie mamy pewności czy na naszej wymarzonej działce nie było kiedyś bagna, torfowiska, wysypiska śmieci, starych fundamentów.

prosty rachunek ekonomiczny: wydatek niewielki za badania gruntu pod dom jednorodzinny przy całości inwestycji oraz świadomość, że budynek ma stać przynajmniej kilkadziesiąt lat nie jest wygórowaną ceną za spokój i pewność rzetelnie przeprowadzonej budowy. [/b]

Witam,

Mam pytanie do szanownych forumowiczów.

Robię głębinową studnię wierconą, odległosc od granicy działki to 7m, od mojego szamba będzie docelowo koło 20 m.

W rejonie będzie budowana kanalizacja przez gminę - czy przepisy mówią coś o odległości studni od sieci kanalizacyjnej (na pweno o szambie, idywidualnej oczyszczalni scieków i lokalnego rozsączenia).

Drugie pytanie - sąsiad na działce obok jeszcze nie rozpoczął budowy, co jeśli będzie chciał miec przydomową oczyszczalnię ścieków z rozsączaniem blisko granicy z moją działką. Czy fakt, że za płotem ma studnię uniemożliwi mu zrobienie oczyszczalni ścieków bliżej niż 30 metrów od mojej studni?

Z góry dzięki z odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Cooba16

Witam,

Mam pytanie do szanownych forumowiczów.

Robię głębinową studnię wierconą, odległosc od granicy działki to 7m, od mojego szamba będzie docelowo koło 20 m.

W rejonie będzie budowana kanalizacja przez gminę - czy przepisy mówią coś o odległości studni od sieci kanalizacyjnej (na pweno o szambie, idywidualnej oczyszczalni scieków i lokalnego rozsączenia).

Drugie pytanie - sąsiad na działce obok jeszcze nie rozpoczął budowy, co jeśli będzie chciał miec przydomową oczyszczalnię ścieków z rozsączaniem blisko granicy z moją działką. Czy fakt, że za płotem ma studnię uniemożliwi mu zrobienie oczyszczalni ścieków bliżej niż 30 metrów od mojej studni?

Z góry dzięki z odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Cooba16

tak sąsiad nie będzie mógł wybudować oczyszczalni w odległości 30m jeśli twoja studnia będzie wrysowana w teren

czyli zgłoszenie budowy studni na 30 dni przed rozpoczęciem ( to da się przeskoczyć nawet gdy studnia już jest ) i potem masz obowiązek zrobić z pomocą geodety po wykonawczą inwentaryzacje terenu

i to tyle

Podajecie wg mnie wysokie ceny za wiercenie studni. Znalazłem studniarza który będzie wiercił na mojej działce (ok Mińska Mazowieckiego, Siennica) studnię za:

-na cienkiej rurze za 40zł/mb z materiałem

-na rurze 110 za 70zł/mb z materiałem

Namiary wziąłem przypadkiem, w czasie drogi do pracy z reklamy na busie.

Teraz już nie wiem :-? , sam pracuje w budowlance, wiem że można mieć niższe ceny, ale żeby tyle?

Pozdrawiam

Bardzo dobra cena! Poczytaj tylko o zmiażdżonych rurach, piaszczeniu, bakteriach, małej wydajności studni itp. Czemu taka niska cena? Bo albo ktoś zaczyna ten biznes, będzie kusił klijentów ceną przy okazji uczył na błędach za które potencjalny inwestor będzie mu płacił lub wierci naprawde marne studnie, nie może liczyć na klijentów z polecenia a tylko na tych z reklamy.

Dodam że w okolicy Mińska i Siennicy są małe szanse na studnie ,,cienką rurą".

Hmm, zastanawiają mnie ceny studni.

Nasza firma robi odwiert za ok. 450 zł/mb. W tym są materiały kolumny filtrowej (filtry szczelinowe, siatkowe, PCV lub nierdzewne, z certyfikatem), obsypka żwirowa o odpowiedniej granulacji, koszty pompowania, płuczka wiertnicza, ewentualny projekt i dokumentacja.. nie jest to tanio, ale materiały też tanie nie są..

Jak się może firmie opłacać odwiert za 100 zł/mb? Albo z jakich materiałów ta studnia jest..

Pozdrawiam,

Kamila B.

Hmm, zastanawiają mnie ceny studni.

Nasza firma robi odwiert za ok. 450 zł/mb. W tym są materiały kolumny filtrowej (filtry szczelinowe, siatkowe, PCV lub nierdzewne, z certyfikatem), obsypka żwirowa o odpowiedniej granulacji, koszty pompowania, płuczka wiertnicza, ewentualny projekt i dokumentacja.. nie jest to tanio, ale materiały też tanie nie są..

Jak się może firmie opłacać odwiert za 100 zł/mb? Albo z jakich materiałów ta studnia jest..

Pozdrawiam,

Kamila B.

Faktycznie nie to jest tanio! Proponuje szybko skasować cene bo nikt nawet nie wyśle zapytania.