Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Średnicę rury minimum 11 cm wewnątrz tak aby swobodnie weszła standardowa studnia głębinowa. Te które pasują do zwykłej rury setki są kilkakrotnie droższe.

Jeżeli chodzi o samo wiercenie to: Jeśli chcesz ręcznie to stawiasz platformę i walisz milimetr po milimetrze rozwalasz kamienie po drodze itd. Znasz wówczas cały przekrój studni. Filtr montujesz w warstwie żwiru i najlepiej aby miąższość jego wynosiła minimum 2 metry. Wówczas montujesz filtr siatkowy o dł. 1,5m.

Jak można sprawdzić głębokość wody hmmmm - najlepiej zapytaj sąsiadów jak mają głęboko wodę. Ewentualnie co nieco powiedzą ci mapy geologiczne terenu.

Cena za metr bieżący studni zaczyna się od 150 zł z materiałem i idzie ku górze.

Wcześniej gdzieś tam zamieszczałem zdjęcia jak wygląda wiercenie.

Czy sam mogę powiercić, czyli z kąd załatwić sprzęt ?

Muszę wykopać studnię koło Jastrowia - czyli w okolicy.

Niespodziewanie moja po kilkudziesięcu latach moja wyschła, czego się całkiem nie spodziewałem.

BARDZO PROSZĘ O NAMIARY NA TĘ EKIPĘ.

Jak czytałem poprzednie wpisy to już widziałem, że kopię studnie za 10000 zł i potem się w niej topię - teraz powróciła nadzieja.

Ja również byłabym wdzięczna za numer kontaktowy tej ekipy.

Z góry dziękuję.

Witam , widze ze nikt nie kopie w okolicach Trojmiasta , wiec podziele sie tym co ja znalazlam . Studniarz tzw mala firma studnia glebinowa + pompa i te wszystkie inne dodatki 20 tys .

Wycena od wiekszej firmy z Elblaga 12 tys .

Co o tym sadzicie ...?

mimo tej studni musze sie podlaczyc rowniez do wodociagow ale widzac ile znajomi placa za wode gdy dochodzi mycie samochodu , podlewanie ogrodu i pluskanie sie w wodzie latem to rachunki mnie przerazaja chcialabym tego uniknac i posiadac oba przylacza.

• 3 weeks później...
Witam , widze ze nikt nie kopie w okolicach Trojmiasta , wiec podziele sie tym co ja znalazlam . Studniarz tzw mala firma studnia glebinowa + pompa i te wszystkie inne dodatki 20 tys .

Wycena od wiekszej firmy z Elblaga 12 tys .

Co o tym sadzicie ...?

mimo tej studni musze sie podlaczyc rowniez do wodociagow ale widzac ile znajomi placa za wode gdy dochodzi mycie samochodu , podlewanie ogrodu i pluskanie sie w wodzie latem to rachunki mnie przerazaja chcialabym tego uniknac i posiadac oba przylacza.

no myślę że 300 zł za metr z materiałem

Witam, chciałabym wybudować studnie na działce, ale nie mam pojęcia o co i jak pytać speców od studni, by mnie nie oszukano. Nie mam pojęcia co jest ważne, a sama się muszę tym zająć... Studnia ma służyć celom gospodarczym/ogrodowym, bo i tak w przyszłości ewentualny domek będę musiała podłączyć do wodociągów - wymóg gminy. Liczę na Waszą pomoc! :)

jakie regiony?