Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

witam, to mój post #1.

Przeczytałem cały ten watek, co polecam każdemu kto zaczyna interesować się swoim źródłem wody własnej.

Można zamówić studnie i mieć dziurę z rurą, można mieć i prawdziwa studnie. ale aby prawdopodobieństwo było większe posiadania dobrego źródła wody - polecam trochę poczytać. mi przynajmniej rozjaśniło to temat.

szukam informacji od osób które wierciły studnie w okolicy Błonia, k. Warszawy., Bieniewic, lub rejony.

jeżeli któryś z wykonawców jest zainteresowany wykonaniem to również gotów jestem na rozmowę o szczegółach.

tel 693 466 880

Odpowiedzi na te pytania nie znalazłem.

-jaki jest koszt eksploatacji studni(np energia elektryczna, konserwacja, itp)

-jak rozliczamy wówczas ścieki jeżeli nie mamy oczyszczalni a jesteśmy podłączeni do kanalizacji miejsko-wiejskiej;)? Nadmienię, że raczej będę miał jednocześnie przyłącze wody z MPWiK.

Pozdrawiam,

BO

Edytowane przez budujemy_ostro

-jaki jest koszt eksploatacji studni(np energia elektryczna, konserwacja, itp)

-jak rozliczamy wówczas ścieki jeżeli nie mamy oczyszczalni a jesteśmy podłączeni do kanalizacji miejsko-wiejskiej;)? Nadmienię, że raczej będę miał jednocześnie przyłącze wody z MPWiK.

ad 1: NIe ma kosztów jeśli chodzi o samo eksploatację odwiertu. Koszt to sama pompa i jej moc. U mnie jest 1,5 kWh i w tym czasie wypompuję około 1,7m3 wody.

Jak wstawiłem w domu do studni z kręgów to szło około 3,5 m3

Koszt to około 45 groszy na 1m3 dla mojej studni wierconej. Oczywiście nie należy zapominać o tym, że czasami pompę trzeba kupić. Moja głębinówka kosztowała 800zł

Dochodzą jeszcze koszty ewentualnego uzdatnienia wody - średnia stacja to około 3000 zł.

W moim przypadku wyszło to 6.200 zł i nie piłem jeszcze wody :p

Z mojej studni wypompowałem do tej pory około 180m3.

• 2 weeks później...
polecam osobiście wiertacza z małopolski Pan Zbigniew 604219774, :)

Witaj . A czy możesz podać cenę za mter ??!

witam, zawsze mozna zadzwonic i sie spytac samemu !

Moja studnie wiercilem na wiosne 2009 ma 28 metrow zaplacilem 200 zł za metr bieżący, w cenie bez rur pcv z filtrem i atestem zamowilismy jak otwor zostal wywiercony gosc przywiozl na miejsce duzo nie zaplacilem nie pamietam teraz dokladnie ale faktury vat tak na studnie jak i na rury dostalem, w cenie nie bylo tez kregow ale kregi nie takie drogie sa i chlopakom od wiertacza odpalilem pare zlotych to mi wykopali i wiertnica wsadzilismy, obsypke zwirowa zrobilismy studni tez zamawialismy i ja placilem, oczywiscie pompe tez kupilem, pozniej odpompowywalismy wode, pana Zbigniewa pompa i sprawdzalismy wydajnosc studni, zanim dalismy moja nowa pompe. :D

Jestem bardzo zadowolony z uslugi moge stwierdzic ze gosc zna sie na rzeczy mowil ze wierci ponad 30 lat, bardzo serdeczny duzo mi doradzil. Zaplacilem 5600 za odwiert + rury pompa zwir kregi to cos wyszlo mnie 2500 czyli razem ok. 8.000 zl

Edytowane przez kristo001
dodanie

• 2 weeks później...

Witam mam pytanie..Jestem kompletnym laikiem, więc proszę o w miarę proste odpowiedzi:D

Chodzi o to, ze mamy domek na ogródkach działkowych na terenie których chcemy mieć studnię.Domek ma być cały rok zamieszkany, więc woda ze studni będzie potrzebna..są tam wodociągi, ale wyłączają wodę na zimę w związku z czym wolimy chyba studnię i korzystać z niej cały rok..Podobno sąsiad ma wodę na 12m, ale nie mam pojęcia jaką ma studnię.

Jeśli ktoś mógłby mi objaśnić co jest potrzebna, ile pieniędzy mniej więcej oczywiście trzeba wyłożyć, już z dociągnięciem tej wody do domu..no i polecić kogos z okolic Poznania..Interesują mnie również filtry - jakie za ile no i koszty eksploatacji, jak często trzeba wymieniać etc..

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Studnia za metr odwiertu 300 zł z materiałem czyli tyle ile wyjdzie studnia to pan bedzie wiedział okolice poznania dobra woda na 40m do spożywki, do tego pompa głębinowa 800-2500zł

kontakt 660830944

Z jakiego miasta jest wasza firma , jak się nazywa - możecie się przedstawić ? będziemy wdzięczni.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...