Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 884
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam,

Planujemy wywiercenie studni głębinowej. Staneliśmy przed dylematem wyboru ekipy.

A co za tym idzie szerokości wywiertu a nastepnie rury osłonowej.

Wdzięczna bym była za informacje jaka szerokość jest najlepsza? Bo znacznie to wpływa na cenę.

Jeden pan wierci 400mm, rura osłonowa chyba 200mm i chce za to 500zł/m, a drugi rura 110mm i 350 zł/m.

Pomóżcie w tym temacie... czy warto wydac wiecej i miec szerzej czy przy dobrej jakosci rurach nie ma to znaczenia?

Dodam ze wiercimy do 60 m.

Prosze o radę.

A może ktoś zna sprawdzoną ekipę z Kielc?

vega1 a dobrą jakościowo masz wodę na 24 metrze? robiles badania? normalnie ją pijecie?

bo u nas podobno jest na 30 metrze woda ale dużo czystsza jest głębiej, a że nie mamy możliwości podłączyć się do wodociągów to wolimy zrobić raz a głębiej.

No właśnie jakies chore pieniądze chcą w naszej okolicy.. co prawda robią wszystko najlepszej jakości materiałami, ale i tak pompa, hydrofor i obudowa studni jest w naszym zakresie:(

A człowiek który robi rurą 200mm straszył nas żebysmy sie pod żadnym pozorem nie pakowali ww rurę 110mm bo później możliwe że jakby sie cos działo to nie będziemy mieć żadnego dostępu do pompy??

bez przesady. A czemu ma się urwać dobra linka? Zawsze w ostateczności można za kabel ciągnąć. A już w ostatecznej ostateczności, za rurę PE.

Ja widzę tylko jeden minus rury 110. Mniejszy magazyn wody niż np. w 160.

A w jaki sposób szukałeś wody na działce? Bo u nas pierwszy pan zaczął krążyć z wahadełkiem co wydało nam się trochę śmieszne, a drugi powiedział że będzie kopał tam gdzie nam wygodnie i gdzie mu pokażemy, bo wszędzie się dokopiemy do wody. No tak ale na pewno są miejsca gdzie tej wody jest więcej, albo gdzie jest płyciej przecież. Wiec jeden leciwy ale z bogatym doświadczeniem, a drugi nie długo po studiach, więc teoretyk i jakiś nie bardzo w praktyce zorientowany.

Edytowane przez AnnaZagnansk

I Ty wybierałeś miejsce gdzie mają kopać? Bo starszy pan od studni pochodził i stwierdził że odtąd dotąd jest żyła i tu trzeba wiercic. Ale wystarczy trochę sie zagłębić w temat żeby wiedzieć że pojęcie żyły wodnej wogóle nie istnieje. Więc może po prostu na powierzchni jakiegos terenu jest określona warstwa wodonośna i nie ma większego znaczenia miejsce studni?

Będziesz zakładał filtry na nadmiar żelaza?

Pan Krzysztof Oliński z Gruszczyna oferuje wiercenie studni w okolicach Poznania. Niestety nie ma w tym zakresie żadnego doświadczenia ani podstawowej wiedzy, o czym boleśnie zdążyłem się przekonać. Właśnie mijają cztery miesiące od momentu kiedy zapłaciłem kilka tysięcy za wywiercenie studni. Niestety do dnia dzisiejszego nie mam ani studni ani swoich pieniędzy. Pan Oliński nie odbiera telefonów, a gdy próbuję spotkać się z nim osobiście, ukrywa się w domu. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć od innych oszukanych przez niego osób, nie jest to pierwsza profesja na której próbuje zarobić.

szukam ekipy do odwiertu studni z Mazowsza

Witam, przeczytałam wszystkie posty na dany temat na tym forum i zdecydowałam się na firmę z mazowsza. W przyszłym roku chciałabym zabrać się za studnię, szukam chętnych ze śląska do obniżenia kosztów, zainteresowanych zapraszam: [email protected]

Witam, znacie jakąś sprawdzoną i tanią firmę, która podjęła by się wiercenia studni w Aleksandrowie Łódzkim dokładnie miejscowość Ruda Bugaj. Dwie firmy z którymi się kontaktowałem chcą kwotę od 150-180/m + pompa i obudowa. Jak ktoś ma lepszą ofertę proszę o kontakt na prv

• 3 weeks później...

Dwa tygodnie temu dzwoniliśmy do firmy z Łomianek (http://www.studniegłębinowe.pl/). wszystko wyglądało ok. Firma powiedziała jak wykonują odwierty, poinformowała o cenach, nawet przypuszczalnie podała na jakim poziomie mamy wodę i na tym ich pomoc się zakończyła. Umówiliśmy się z nimi na tydzień od telefonu na godzinę 7 rano. Umówionego dnia czekaliśmy, czekaliśmy i się nie doczekaliśmy... Mąż zadzwonił do nich z pytaniem za ile możemy się ich spodziewać (było już około 11) wtedy otrzymał odpowiedź: "nie przypominam sobie" i pan się rozłączył bez żadnych wyjaśnień, a następnie przez kilka godzin nie odbierał telefonów. W związku z czym zadzwoniłam z innego numeru telefonu i pan odebrał. Kiedy zapytałam się dlaczego nikt nie przyjechał i dlaczego nie odbierają telefonów w odpowiedzi otrzymałam: "myślałem że to żart". po tej sytuacji nie dość że nie mięliśmy studni to straciliśmy zaliczkę (500zł) u ekipy która miała remontować łazienkę. Dodatkowo firma ta istnieje pod dwoma nazwami: ta z wyżej wymienionej strony i druga z http://www.wiercenie-studni.pl/kontakt.html :(

BARDZO POLECAMY za to firmę (kontakt: [email protected]) - wykonali studnie szybko, sprawnie, z bardzo dobrych materiałów i dodatkowo udzielili wiele cennych informacji dotyczących interesujących nas prac wodno-kanalizacyjnych :)

• 4 weeks później...

Witam

Po przeczytaniu tych postow cos mi sie widzi ze niema bata zeby w okolicach szczyrku, chodzi mi o buczkowice wywiercic studnie poniej 200 zl/m z tymi rurkami i calym tym ustrojstwem, sa to beskidy wiec pewnie jakis skaly tam sie znajda kamory i inne takie.

Moze ktos zaproponuje jakas cene za ile mozna by od metra rozmawiac :)

od prosze na prv albo tu

pozdrawiam

• 2 weeks później...
witam , szukam wykonawcy studni około 30 metrów i wywiercenia otworów pod pompe ciepła około 120-130 metrów ze śląska lub małopolski ( KRZESZÓW ) koło SUCHEJ BESKIDZKIEJ , prosze o namiary kto może wykonać te roboty w rozsądnej cenie tel. 510558202

• 1 month później...